Din sundhed
Det skal du vide om B5-vitamin
Vitamin B5 – også kendt som pantothensyre – er en byggesten i kroppen, som bidrager til et normalt energistofskifte. Faktisk er det et vitamin, som er overalt og en bestanddel i de fleste fødevarer. Læs med her og lær alt, du skal vide om vitamin B5.

Når vi snakker om vitamin B5, kan vi næsten ikke komme udenom at forklare dets navn: pantothensyre. Det kommer nemlig af det græske ord ’panthos’, som betyder overalt. Det er et ganske retvisende navn; for vitamin B5 er at finde i næsten alle levende organismer både i dyreriget og planteriget – for ikke at tale om plejeprodukter til hud og hår.

Så selvom du måske ikke synes, du hører så meget om vitamin B5 i din dagligdag, er det altså et vitamin, som er svært at komme udenom, selv hvis du aktivt prøver. Men hvad er det for et vitamin, og hvad bidrager det til? Læs med her, hvor vi stiller skarpt på pantothensyre.   

Vitamin B5 i kosten


B5-vitamin er et vandopløseligt vitamin, som bidrager til et normalt energistofskifte og desuden i produktionen af acetylkolin, som er et signalstof i hjernen. Desuden indgår det i produktionen af blandt andet kønshormonerne i kroppen. Vi kan selv danne vitamin B5 i tarmen, men det optages også i kroppen fra den mad, vi spiser. Der er et særligt højt indhold af vitaminet i bl.a. kød, fuldkorn, bælgfrugter, æg og mælk – men det er sværere at finde madvarer uden B5 vitamin end madvarer, der indeholder vitaminet!  


Der findes ikke en officiel anbefaling til dagligt indtag af vitamin B5 – men fordi det er et vitamin, som er i næsten alt, vi indtager, er det praktisk talt umuligt at komme i underskud af det, hvis du spiser normalt. Derfor er vitamin B5-mangel yderst sjældent, og når det ses, er det kun ved ekstrem underernæring eller en tilstand der hæmmer optagelsen af B5 vitamin. Det er altså ikke et vitamin, du skal være bange for at komme til at mangle, hvis du ellers spiser en normal og varieret kost.


Vidste du, at vitamin B5 er en meget brugt ingrediens i hudpleje? Det skyldes dets beroligende og fugtgivende effekt.

Vitamin B5 i hudpleje


Når vitamin B5 bruges i hudpleje og hårpleje, bruges det ofte i form af panthenol, som er et slags delelement af selve B5-vitaminet; et provitamin. Panthenol er karakteriseret ved at være en fantastisk fugtgiver, som i øvrigt også binder fugten i huden, og så er det også brugt for sin beroligende og helende effekt i salver og fede cremer.


Panthenol er altså en alsidig ingrediens i hudpleje, som kan bruges i alt lige fra reparationssalver til anti-age cremer. Dens reparerende effekt gør, at helende salver og kølende cremer – som eksempelvis aftersun lotions – ofte indeholder provitamin B5. På samme måde bruges vitaminets fugtgivende og -bindende effekt også aktivt i hudpleje. I cremer og produkter særligt målrettet skadet eller tør hud, er panthenol næsten fast inventar på ingredienslisten, men faktisk kan den også fungere udmærket som supplement til andre aktive ingredienser i en creme til dig, der ønsker at sætte ind mod fine linjer og rynker.


For når huden er velfugtet, bliver den i højere grad holdt smidig og elastisk, hvilket gør, at huden fremstår mere glat – og rynker mindskes i udseende. Derfor kan det altså være en god idé med panthenol på huden, hvis du ønsker at forebygge og mindske alderstegn.


Kilder:

Netdoktor.dk

Artiklens anbefalinger er ikke baseret på lægelig anvisning eller lægeligt ansvar.

Hudpleje med provitamin B5:

Kosttilskud med vitamin B5:

Relaterede artikler

Bliv klogere på B-vitamin

Vi guider

Bliv klogere på B-vitamin

Af Matas

I denne artikel sætter vi skarpt på B-vitamin. Eller rettere, 8 forskellige typer af B-vitaminer. Måske du allerede kender til Folsyre, Biotin eller B12? Men vidste du, at alle disse B-vitaminer rent faktisk er indbyrdes afhængige af hinanden, når det kommer til deres funktion i kroppen?

Læs Mere
Bliv klogere på D-vitamin

Vi guider

Bliv klogere på D-vitamin

Af Pernille Witt Kirkegaard

D vitamin, D3 eller solvitaminet, som mange kalder det, er et vitamin med mange navne og endnu flere funktioner i kroppen. Der er i dag meget viden omkring dette vitamins vigtighed for, at kroppen kan fungere optimalt. Læs med her, og bliv klogere på D vitamin.

Læs Mere
Vitamin K: Her er alt, du skal vide

Din sundhed

Vitamin K: Her er alt, du skal vide

Af Matas

Du har muligvis hørt om både K1 og K2-Vitamin. Men hvad er vitaminet K's funktion, og hvilken kost kan man spise, for at sikre sig det optimale indtag? Vi svarer de mest stillede spørgsmål lige her.

Læs Mere
Boost dit immunforsvar: Hvad virker rent faktisk?

Matas LIVE

Boost dit immunforsvar: Hvad virker rent faktisk?

Af Ida Hinchely Kyhn

Immunforsvaret er komplekst og enormt vigtigt for vores sundhed. Der florerer mange myter derude om, hvad man kan gøre for at booste det og hvilken effekt det kan have. I dag dykker vi ned i, hvad der rent faktisk har indflydelse på immunsystemet - og hvordan du kan vedligeholde dit eget.

Læs Mere
Bliv klogere på C-vitamin

Din sundhed

Bliv klogere på C-vitamin

Af Matas

Hvad er C-vitamin, hvad bruger kroppen det til – og har vi brug for det? Måske er du allerede stødt på vitamin C, enten som tilskud til din kost eller i din hudplejerutine. Men har du nogensinde tænkt over, hvad dette vitamin gør for din krop, og hvad det gør for din hud, hvis du bruger det i din hudpleje? Læs med her, og bliv klogere på C-vitamin.

Læs Mere
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!

Vores materialister, frisører og farmakonomer er klar til at guide dig lige nu.