• Fri fragt til butik ved køb for 99 kr.
 • Afsendelse 1-2 hverdage
 • Byt i 279 butikker
 • Mere end 1000 brands
 • 30 dages returret
Vi guider

Forkølelsessår – Sådan behandler og forebygger du

Et forkølelsessår er ubehageligt og det kommer altid ubelejligt. Vi har samlet en guide til hvordan du behandler og forebygger den irriterende virus.

Det prikker på læben, små blærer titter frem, og inden længe går du rundt med et væskende skorpebelagt sår på læben. Forkølelsessår kommer altid ubelejligt og er det de små i familien der er ramt, så kan man godt blive lidt desperat- for sådan en herpesvirus smitter.

Hvad er forkølelsessår?

Forkølelsessår er det populære navn for en herpes simplex infektion, som typisk bryder ud omkring og i munden. Herpes simplex indeles i to forskellige vira:

 • Herpes virus på læberne - HSV 1 (forkølelsessår)
 • Herpes virus på kønslæberne - HSV 2 (herpes genitalis) ​​​​​​​

70 – 90% af alle voksne danskere er blevet smittet med herpes virus HSV 1, som er skyld i 90 % af alle udbrud. De fleste bliver smittet i barndommen når de er mellem et og fem år gamle. Så forkølelsessår må siges at være noget af en folkesygdom, og er du først smittet, så bor virussen i dig for evigt. Det er en virusinfektion, vi endnu ikke kan helbrede.

Hvis du først er blevet smittet og har antistoffer i blodet, så kan du ikke blive smittet igen, og du behøver ikke undgå mennesker med forkølelsessår i udbrud.

Det er meget forskelligt fra person til person hvor ofte man får et forkølelsessår, eller om man overhovedet får det. Men ca. 40% får herpesudbrud igen og igen, i gennemsnit ca. to gange om året. Heldigvis bliver udbruddene efterhånden mindre hyppige.

Hvordan ser det ud?

Et forkølelsessår starter som en prikkende, kløende, sviende fornemmelse under huden. Efter 12- 36 timer kommer der små blærer på huden, der hvor det prikkede. Blærerne begynder at væske og danner en mørk skorpe, som falder af efter 7-10 dage, og ny fin hud er blevet dannet under skorpen. Et herpessår giver ikke ar.

​​​​​​​

Hvordan smitter det?  

Herpes simplex er en utrolig smitsom sygdom. Den smitter typisk gennem fysisk kontakt, kys og sex. Så det er vigtigt, at du har god håndhygiejne under et udbrud og undgår at kysse og dele bestik, glas m.m. med andre mennesker. I modsætning til hvad man tidligere troede, så kan herpes virus på læberne (HSV 1) godt smitte kønsdele og anus hos et menneske, som ikke er smittet med HSV 1.

Når du bliver smittet bliver du syg, og kan få feber og ledsmerter. Bagefter søger virussen ned i nerverne i huden, og her ligger den i dvale, og bliver holdt i skak af dit immunforsvar indtil noget trigger den og du får et forkølelsessår.

Der kan gå op til tyve dage fra du bliver smittet, til du får et udbrud.​​​​​​​

Sund og kysseklar mund

Vi guider

Sund og kysseklar mund

Ingen er interesserede i dårlig ånde eller dårlig mundhygiejne generelt. Derfor har vi samlet nogle af de mest smarte produkter til en god mundhygiejne til dig.

Læs også

Hvor længe smitter det?

Forkølelsessår smitter, indtil der er kommet skorpe på såret, men piller du skorpen af, før huden er helet op, så smitter du igen. Du kan godt smitte selvom du ikke har et synligt sår, for hos nogen kan virussen godt være aktiv uden at de har synlige symptomer.   


Hvordan behandler jeg forkølelsessår?

Da vi ikke kan helbrede herpesvirus, gælder det om at mindske et udbrud så meget som muligt, og jo før du kommer i gang med behandlingen, jo bedre. Hvis du sætter ind med behandling, så snart du får de første tegn på at et forkølelsessår er på vej, så kan du undgå at få et udbrud og du begrænser risikoen for smitte.


Det kan du selv gøre når du får et udbrud

Der er flere ting du kan gøre for at behandle et udbrud der er på vej. Behandlingerne er beregnet på almindelige udbrud på læben, mundvig og lignende.


Forkølelsessårssalve

Du kan i Matas købe håndkøbsmedicin mod herpes simplex.


Midlet indeholder stoffet aciclovir, som virker ved at hæmme dannelsen af virus i de celler der er virusinficerede.


Du skal smøre cremen på det område, der er i udbrud fem gange om dagen med fire timers mellemrum.Forkølelsessårsplaster

Du kan også købe et særligt plaster, som lægger sig over såret, så det kan hele.


Plastret virker lidt ligesom en sårskorpe ville gøre.


Når du bruger et forkølelsessårsplaster mindsker du risikoen for at smitte, men ikke fuldstændig.


Compeed Forkølelsessår 15 stk.
82,95
DU OPTJENER 9 Point

Hvor kan du få forkølelsessår henne?

Omkring 9 ud af 10 forkølelsessår opstår på læberne med synlige blærer og sårskorper, men du kan faktisk også være uheldig at få forkølelsessår fra HSV-1 andre steder på kroppen.    


Munden og halsen

Det lyder ikke rart, og det er et forkølelsessår i munden bestemt heller ikke. Her kan små smertefulde blistre og blærer, som du kender fra læberne, sætte sig rundt i mundhulen, på tungen eller nede i halsen.

​​​​​​​

Øjnene

Er HSV-1 i udbrud i øjenområdet, vil du typisk mærke ubehag og smerter, samtidig med at dine øjne er røde og synet sløret.


Næsen og hagen

Lige som, at hals, mund og øjne kan blive ramt, går næsen og hagen ej heller fri. Forkølelsessår kan nemlig brede sig til huden omkring hagen og næsen, eller inde i selve næsens slimhinder. Her er væskende blærer et af de primære symptomer, som du skal holde øje med.

Alt du skal vide om mælkesyrebakterier

Spot Trenden

Alt du skal vide om mælkesyrebakterier

Mælkesyrebakterier, som også bliver kaldt probiotika, lyder måske ikke umiddelbart som noget, du skal ønske dig flere af. Men de er en del af en varieret kost, og så er din tarm er fulde af dem.

Læs også

5 myter om forkølelsessår

Der findes masser af myter om herpessår, og utallige husråd til hvordan man kan få bugt med de irriterende sår. Her er nogle af de mest sejlivede, som du roligt kan glemme.

​​​​​​​

 1. Hvis du spritter såret, så smitter det ikke. Dit forkølelsessår smitter hverken mere eller mindre af, at du afspritter eller desinficerer såret eller blærerne. Det svier bare.
 2. Forkølelsessår viser sig kun på læberne. Du kan godt få forkølelsessår andre steder på kroppen end på læberne. Et forkølelsessår på munden kan sprede sig til øjnene, og herpesvirus på læberne (HSV 1) kan godt smitte genitalierne, hvis du ikke tidligere har været smittet med HSV 1.
 3. Sårene opstår kun om vinteren. Du kan altid få et forkølelsessår, både om sommeren og vinteren, da ultraviolet lys, hormonelle forandringer, stress og sygdom kan trigge et udbrud.
 4. Hvis man aldrig har haft et udbrud, smitter man ikke. Du kan sagtens bære smitten OG smitte andre, selv om du ikke selv får eller har haft et forkølelsessår. Det skyldes, at herpesvirussen smitter før et synligt udbrud, og at nogle har så svage symptomer, at de ikke opdager det.
 5. Man kan kun få herpes ved at kysse en smittet. Herpesvirussen er meget smitsom og smitter gennem væske og berøring. Så kys smitter, men det gør andre former for fysisk kontakt også. Selv hvis du deler glas eller bestik med én, der smitter, kan du selv blive smittet.
 7 tips til sunde tarme

Vi guider

7 tips til sunde tarme

Vores tarmsystem og de cirka 50 billioner bakterier, der bor i tarmene, har for relativt nylig vist sig også at have betydning for vores immunforsvar og helbred. Sunde tarme har for eksempel en positiv indflydelse på vores hjerne, vægt, energi og humør. Her får du tips til at få dine tarme i topform.

Læs også

Det er vigtigt, at du taler med din læge, hvis:

 • du er i tvivl om det er et forkølelsessår du har
 • udbruddet er meget kraftigt og måske spreder sig
 • såret ikke heler op efter 7-10 dage
 • du oplever at få mange udbrud.

​​​​​​​Din læge har mulighed for at give en forebyggende behandling til mennesker med mange udbrud eller et svækket immunforsvar.

Lus – sådan slipper du af med de små djævle

Vi guider

Lus – sådan slipper du af med de små djævle

Lus er noget alle børnefamilier frygter, og har du én gang stået hår, der kribler og krabler, så ved du, hvor irriterende det er. Men du behøver ikke at lave hovedrengøring, eller barbere familien skaldet for at komme de små djævle til livs.

Læs også

Kan jeg forebygge forkølelsessår?

Hvis du vil forebygge herpes virus, er det vigtigt at undgå at vække virussen af sin dvale. Blandt de mest kendte triggere er:

 • Sollys (ultraviolet lys): Brug altid solbeskyttelse på læberne, når du er ude i solen. Sol- og skiferier er typiske tidspunkter hvor et herpessår blusser op.
 • Stress: Når kroppen bliver belastet, giver det gode betingelser for et virus som Herpes Simplex.
 • Feber og forkølelse: Når immunforsvaret er svækket, så er der større risiko for et virusudbrud.
 • Menstruation: Nogle kvinder kan opleve at få forkølelsessår når de har menstruation. ​​​​​


Styrk din hud

Det er vigtigt at du sørger for at passe på din hud og hudens barriere. Det er ikke en garanti for, at du undgår et udbrud, men ved at bruge læbepomade eller fugtgivende creme eller læbesalve på læberne og huden, så undgår du at huden tørrer ud, sprækker eller på en anden måde bliver sårbar. På den måde kan du mindske risikoen for udbrud.


Forkølelsessår hos børn

De fleste bliver smittet når de er små, og de første udbrud ser man ofte hos børn i alderen 3-5 år. Små børn kan godt få sår i mundhulen, feber, ledsmerter og hævede lymfekirtler på halsen, når de bliver smittet.

Børn med forkølelsessår må som udgangspunkt godt komme i institution, hvis de er feberfrie.

Forkølelsessår og børnesår kan godt ligne hinanden, men det er ikke det samme.  Nogle gange kan et forkølelsessår dog blive smittet med stafylokokker eller streptokokker (børnesår). Hvis du er i tvivl, så kontakt din læge.

Kilde: Sundhed.dk, WHO

Kosttilskud

Der findes ingen behandling af forkølelsessår, så ud over de fire råd, du kan læse ovenfor, kan du ikke gøre mere end at forsøge at hjælpe din krop med at opretholde sit immunforsvar ved hjælp af blandt andet antioxidanter og essentielle fedtsyrer.


Forkølelsessårsplaster

Ultra Lysin er udviklet til dit immunsystem med fokus på læberne. Det indeholder blandt andet C-vitamin, B6, selen, zink, L-Lysin, lakrids og echinacea.


Styrk din hud

Det er vigtigt at du sørger for at passe på din hud og hudens barriere. Det er ikke en garanti for, at du undgår et udbrud, men ved at bruge læbepomade eller fugtgivende creme eller læbesalve på læberne og huden, så undgår du at huden tørrer ud, sprækker eller på en anden måde bliver sårbar. På den måde kan du mindske risikoen for udbrud.

​​​​​​​

Forkølelsessår hos børn

De fleste bliver smittet når de er små, og de første udbrud ser man ofte hos børn i alderen 3-5 år. Små børn kan godt få sår i mundhulen, feber, ledsmerter og hævede lymfekirtler på halsen, når de bliver smittet.

Børn med forkølelsessår må som udgangspunkt godt komme i institution, hvis de er feberfrie.

Forkølelsessår og børnesår kan godt ligne hinanden, men det er ikke det samme.  Nogle gange kan et forkølelsessår dog blive smittet med stafylokokker eller streptokokker (børnesår). Hvis du er i tvivl, så kontakt din læge.

Kilde: Sundhed.dk, WHO

Relaterede produkter

Relaterede artikler

Økologisk livsstil - find dine fødevarer her

Spot Trenden

Økologisk livsstil - find dine fødevarer her

Af Nicoline Kongedam

Udvalget af økologiske fødevarer vokser og økologi er blevet ekstremt populært. Derfor finder du selvfølgelig også et stort udvalg af økologiske fødevarer og beautyprodukter hos Matas.

Læs Mere
Redaktionens helsefavoritter

Vi guider

Redaktionens helsefavoritter

Af Nicoline Kongedam

Går du op i sund mad og livsstil? Her får du et indblik i hvilke helseprodukter, der hitter her på redaktionen.

Læs Mere
Sund og kysseklar mund

Vi guider

Sund og kysseklar mund

Af Anne Mette Skovbo Rasmussen

Ingen er interesserede i dårlig ånde eller dårlig mundhygiejne generelt. Derfor har vi samlet nogle af de mest smarte produkter til en god mundhygiejne til dig.

Læs Mere
 • Fri fragt til butik ved køb for 99 kr.
 • Afsendelse 1-2 hverdage
 • Byt i 279 butikker
 • Mere end 1000 brands
 • 30 dages returret