• Afsendelse 1-2 hverdage
  • Fri fragt til butik v. køb for 99,-
  • Byt i 260 butikker
  • 30 dages fuld returret
  • Mere end 1000 brands
Menu
Forsinkelser på levering grundet Tour de France i KBH
Mulige forsinkelser på levering som følge af Tour de France (Københavnsområdet)
Vi guider

Overgangsalder - vi guider til faserne

Hvad dækker begrebet overgangsalder over? Mange og særligt kvinder vil med det samme udbryde, at det er det tidspunkt i livet, hvor menstruationerne ophører, den nye voksealder indtræder (udad og nedad….) og tøjvalg er styret af antallet af hede- og svedeture. Der er noget om det, men det er heldigvis langt mere end det.

Der er utvivlsomt en hel del kvinder og deres partnere, der finder mange af de reaktioner og ændringer de oplever i overgangsalderen meget forvirrende. For hvad er hvad, og hvad er reaktionerne og ændringerne egentlig udløst af? Er det overgangsalderen som er på vej, hvis reaktionerne kommer tidligt eller er det en fyldt kalender eller mangel på samme? Tankerne og spørgsmålene er mange og forståelige, og sandheden er, at det ikke er helt enkelt at svare konkret på.

Begrebet 'overgangsalder'


Begrebet overgangsalder dækker over årene før og efter, at den månedlige menstruation ophører. Hvor mange år det drejer sig om er forskelligt fra kvinde til kvinde. I denne livsfase og i årene efter producerer kroppen markant færre kvindelige kønshormoner. Dette påvirker både krop og psyke på mange individuelle måder. Der er ligeledes forskel på hvornår en kvinde begynder at opleve lette eller kraftigere udsving i hormonerne. Udsvingene vil for mange medføre forskellige reaktioner i kroppen, og ofte vil humøret også få en tur igennem hormon-karrusellen. I årene op til den sidste menstruation vil reaktioner og ændringer ikke være konstante, men komme i bølger.


"Menopause betyder faktisk – det man har hver måned ophører."


Faserne i overgangsalderen


Der er en del begreber, som bruges om kvinders overgangsalder. Benytter du internettet til at finde information, vil du opdage, at flere ord overlapper. Det er fuldt forståeligt, hvis du bliver forvirret. Her giver vi dig en oversigt over de mest almindelige ord knyttet til denne livsfase:


Præmenopausen
… eller overgangsperioden til overgangsalderen, er den fase af en kvindes reproduktive liv, der begynder flere år før overgangsalderen, når æggestokkene gradvist begynder at producere mindre østrogen, og symptomerne eller forløberne for klimakterie-symptomerne tiltager i antal og styrke.


Perimenopausen
… er per definition den egentlige overgangsfase fra at være fertil til ikke længere at kunne blive gravid. Hvorvidt kvinden reelt har været fertil i året op til hendes sidste menstruation, skal få lov stå hen i det uvisse. Har der ikke været symptomer eller forvarsler på overgangsalderen før, så vil de typisk dukke op nu.


Menopausen
… er tidspunktet for den sidste menstruation. Når der har været en periode på 12 måneder uden en regulær menstruation, kan man fastsætte tidspunktet for menopausen. Menopause er helt konkret en dato for den sidste menstruation.


Postmenopausen
… er årene efter den sidste menstruation. Postmenopausen er i det meste litteratur angivet til at være en periode på omkring 10 år. Post- betyder efter, og her er det efter den sidste menstruation. Det er en periode, hvor kvinden, hendes krop, hjerne og sind indstiller sig på en ny fase i livet. En periode, hvor der igen kommer ro og som oftest balance i hormonerne, og særligt kønshormonerne."Klimakterie er et andet ord for overgangsalder.Vi har taget ordet fra græsk, og det betyder noget i retning af ’trin på en stige’. Det beskriver altså det at stå øverst eller næsten øverst og være på vej nedad igen. Underforstået, at det nu går det den anden vej – i dette tilfælde med kroppen."Selv om det kan lyde negativt, er citatet herover egentlig en ret præcis definition af denne livsfase. Forandringen sker ikke fra den ene dag til den anden, og vejen op har stor betydning for, hvordan vejen ned bliver. Men overgangsalderen er et vendepunkt, hvor kvindekroppen skifter funktionsmåde og ikke længere er indrettet til at føde børn. Både menopause, præmenopause og perimenopause er del af klimakteriet eller overgangsalderen.

​​​​​​​

Ofte kan kvinder opleve fornemmelsen af at være påvirket af overgangsalderen uden at kunne gøre hverken til eller fra. Simpelthen bare lade sig føre med. Men der er faktisk ting, du kan gøre for at give dig selv de bedste forudsætninger for at imødekomme denne livsfase.

Tips til at lette de reaktioner og forandringer man kan opleve i overgangsalderen


Motion:
50/50 af styrke- og udholdenhedstræning:
•    Styrketræning – vigtig at vide for både kvinder og mænd – styrker kønshormonbalancen, muskel- og knoglemassen, og kan lette de mentale reaktioner
•    Udholdenhedstræning – bidrager blandt andet til kredsløbet og letter kroppens stress-niveau


Spis og drik dig til større overskud:
•    Spis regelmæssige måltider. Frokosten skal være størst – af hensyn til fordøjelsen. Spis derfor gerne en mindre potion til aften eller planlæg måltiddet så det føles let og rart når du har spist.
•    Spis fede fisk (sild, laks, makrel og ørred), der er gode kilde til omega-3 fedtsyrer.
•    Spis bælgfrugter og fuldkorn, da de bidrager med fibre og planteøstrogener
•    Spis proteiner fra flere forskellige kilder, både vegetabilske (bælgfrugter og fuldkorn), animalske (kød og fjerkræ), og marine (fisk og skaldyr)
•    Spis kulhydrater fra grønne grøntsager, fuldkorn og lidt frugt
•    Spis fedtstoffer frafrø, nødder, vegetabilske olier og begræns mængden af fedtstof fra animalske fødevarer
•    Spis alle regnbuens farver af grøntsager henover 1 uge – det vil sikre at du får alle vitaminer og mineraler du har brug for.
•    Spis fermenterede mælkeprodukter (eks. A38, Cultura og Kefirmælk), da det bidrager til at optimere tarmfloraen
•    Spis fermenterede grøntsager (eks. sauerkraut, kimchi, Kombucha etc), da det bidrager til en balanceret tarmflora
•    Drik 1 ½ - 2 liter rent vand pr døgn – fordelt over de fleste af de vågne timer


Overgangsalderen & de gener vi ikke taler nok om

Vi guider

Overgangsalderen & de gener vi ikke taler nok om

Skedetørhed, inkontinens og nærmest usynlig sexlyst….tabu? Nej da….ikke her…eller….måske! Vi sætter ord på de udfordringer, der kan være svære at snakke om.

Læs også

Relaterede artikler

9 tricks: Lær at lægge makeup på moden hud

Vi guider

9 tricks: Lær at lægge makeup på moden hud

Af Ida Hinchely Kyhn

Når man kommer op i alderen og får en moden hud, er det godt at kende nogle tips og tricks til at lære at lægge makeup på en 50+ hud. Vi har lavet en guide med 8 simple tricks, til hvordan du kan lægge en makeup på moden hud og komme til at se skøn ud.

Læs mere
5 hormonforandringer - pleje til overgangsalderen

Vi guider

5 hormonforandringer - pleje til overgangsalderen

Af Trine Brøndsted

Når vi kvinder kommer i overgangsalderen, ændrer vores hud sig. Den er nemlig påvirket af, at vores hormonbalance forandrer sig. Det kan betyde, at du skal vinke farvel til din yndlingscreme og skifte ud med nye plejeprodukter.

Læs mere
Guide til overgangsalderen: Til kamp mod hedeture

Vi guider

Guide til overgangsalderen: Til kamp mod hedeture

Af Trine Brøndsted

Overgangsalderen signalerer en helt ny fase af dit liv. Der er udfordringer, men også muligheder for at lave sunde forandringer. En af udfordringerne er hedeture. Vi ser på, hvad du kan gøre.

Læs mere
Er din hud moden til anti-age produkter?

Vi guider

Er din hud moden til anti-age produkter?

Af Cathrine Eriksen Fris

Det sker for os alle før eller siden – tiden sætter sine spor på vores hud. Men hvorfor ældes huden egentlig, hvordan bremser du for tidlig ældning og hvilke hudplejeprodukter kan hjælpe dig med at ældes med ynde? Få svarene her.

Læs mere