• Afsendelse 1-2 hverdage
  • Fri fragt til butik v. køb for 99,-
  • Byt i 260 butikker
  • Byt frem til 28/2-2022
  • Mere end 1000 brands
Menu
Vi guider

Overgangsalderen & de gener vi ikke taler nok om

Skedetørhed, inkontinens og nærmest usynlig sexlyst….tabu? Nej da….ikke her…eller….måske! Vi sætter ord på de udfordringer, der kan være svære at snakke om.

Når det kommer til overgangsalderen og nogle af de udfordringer den kan føre med sig, så er det ret forskelligt, hvad der bliver delt henover bordet til en parmiddag, i omklædningsrummet eller til venindeaftener. Hede- og svedeture, et par kilo her og der, samt et par rynker har de færreste problemer med at tale om, men når det kommer til skedetørhed eller tørre slimhinder, manglende eller minimal sexlyst og situationsbestemt inkontinens, så bliver der tavshed.

Hvad gør denne forskel?


Er det pinligt?
Er det for sårbart?
Gør det dig anderledes end naboen, hvis du udtaler at det er et problem for dig?
Er det bare ikke pænt eller cool nok at tale om sexlivet, når det er problematisk?
Eller er det noget helt tredje? ​​​​​​​​​​​​​​

Ingen er alene om at have udfordringerne

Faktum er, at mere end 2/3 af alle kvinder oplever et, flere eller alle ovennævnte symptomer i løbet af overgangsalderen. Det betyder, at ingen er alene om at have udfordringerne.

En del kvinder søger råd og løsninger for symptomerne, men der er ligeledes mange som lider i stilhed eller deler det kun med nogle få. Følelserne er mange, og de er ofte både stærke og kede på samme tid, for den indvirkning som symptomerne har på hverdagen, parforholdet og et socialt liv kan være enorm, og for nogen nærmest uoverskuelig. Og måske derfor er det svært at tale om, for det gør følelsesmæssigt ondt.

Endnu engang: 2/3 af alle kvinder i og omkring overgangsalderen oplever symptomerne, så lad os åbne munden og tale med hinanden om det. Ting, der berører så mange skal ikke forbigås i tavshed. Det skal blive lige så nemt at sige skedetørhed eller inkontinens, som at sige ballongynger.


For hvad mange ikke er helt klar over, så er der faktisk hjælp at hente mod symptomerne, men ikke alt virker på samme måde for dig som for naboen.


"Ting, der berører så mange skal ikke forbigås i tavshed. Det skal blive lige så nemt at sige skedetørhed eller inkontinens, som at sige ballongynger"


Underlivet

Underlivets slimhinder er påvirkede i overgangsalderen. Men der findes også andre problemer forbundet med de svage slimhinder. En del kvinder oplever inkontinens, som kan forekomme i perioder eller være et mere eller mindre kontinuerligt problem. Grin, fysiske anstrengelser, host og nys kan fremprovokere små uheld og give anledning til utryghed, bekymring og følelser af at miste kontrol over kroppen.


Årsagen til disse problemer er mangel på østrogen. I takt med at mængden af østrogen reduceres, vil blæremuskulaturen og bækkenbundsmuskulaturen bliver svagere, og væggene i skeden bliver tyndere. Hos nogle kvinder er disse forandringer mere omfattende end hos andre, eller forandringerne får større konsekvenser. Sammenlagt betyder de ændrede forhold i underlivet nedsat blærekontrol, mindre fugtighed i skeden og mindre modstandskraft overfor bakterier og infektioner

Sexlivet eller måske mangel på samme

Sex er ikke, hvad det har været. Sådan siger nogle lidt ironisk, når overgangsalderen raser og gør kroppen mat og sindet træt. Men sex og meget andet kan faktisk gå hen og blive endnu bedre. Det kan blive anderledes, stærkere, friere og mere givende, men det kræver muligvis, at du arbejder lidt mere for og med det.  

At miste lysten i en periode er helt almindeligt både for mænd og kvinder og måske især i denne fase af livet. Du kan miste lysten til sex, til flirt, til din partner og til dig selv. Og det kan være svært at leve med fraværet af intimitet midt i en livsfase, hvor dine hormoner det ene øjeblik er i balance og det næste i ubalance, så du måske netop har et stærkt behov for at mærke varme og nærhed.

Flere faktorer kan udløse ulysten. Dels de psykiske reaktioner på en tid og en krop i forandring, men også de fysiske udfordringer, som mange oplever for en kortere eller længere tid. Ømhed, tørhed og måske endda smerter i skeden påvirker naturligvis lysten. Og for manden kan der opstå perioder med udfordringer omkring rejsning og sædafgang, samt den nævnte manglende eller mindre sexlyst.


"Det kan være svært at leve med fraværet af intimitet midt i en livsfase, hvor dine hormoner det ene øjeblik er i balance og det næste i ubalance, så du måske netop har et stærkt behov for at mærke varme og nærhed."


Fysiske årsager til ulyst

De hormonelle forandringer hos kvinder i overgangsalderen kan forstyrre et måske ellers dejligt sexliv. Den reducerede mængde af østrogen betyder, at slimhinden i skeden hos mange bliver tyndere og mere sårbar. Østrogenfaldet betyder også, at blodtilførslen til området bliver mindre, og derfor kan skeden blive mere tør.
Sarte og tørre slimhinder påvirker naturligvis lysten til og glæden ved samleje og andre former for berøring. Når kroppen oplever smerte og ubehag, sender den advarselssignaler til hjernen, der som refleks skaber følelsesmæssig ulyst. Det er ikke kun psykisk, at de sarte eller tynde slimhinder hæmmer. De betyder også, at kvinden rent fysisk reagerer mindre og langsommere på stimulation. Slimhinden reagerer ikke længere lige så hurtigt ved at blive mere blodfyldt og producere smørelse.

Psykiske årsager til ulyst

For mange kvinder betyder ændringer i deres eget udseende meget for lysten til nærhed og berøring. Reaktionerne på at kroppen ændrer form er forskellig fra den ene kvinde til den anden, og mange beskriver at de ikke synes at kroppen slår til. Utilfredshed med billedet i spejlet eller fornemmelsen af egen krop bidrager ikke til at lysten springer frem ved synet og fornemmelsen af en partners lyst. For mange kvinder hænger deres lyst oftere sammen med hvordan de har det med sig selv, deres liv og i kroppen. Del dine tanker og følelser med din partner….de kan formentlig ikke læse dine tanker.


"For mange kvinder hænger deres lyst oftere sammen med hvordan de har det med sig selv, deres liv og i kroppen."


Hvad kan du selv gøre?

Spis bælgfrugter, lav knibeøvelser, ryg- og maveøvelser og dyrk sex, er den meget simplificerede gennemgang af hvad du selv kan gøre for at styrke slimhinderne i underlivet.


Endnu et faktum i denne artikel, nemlig at det virker. Det virker ikke i morgen eller i næste uge, men i løbet af forholdsvis kort tid vil effekten eller gevinsten kunne mærkes.

​​​​​​​

  • Bælgfrugter indeholder nogle aktive stoffer, såsom planteøstrogener, vitaminer og mineraler, som bidrager til at styrke slimhinderne.


  • Knibe-, ryg- og maveøvelser styrker musklerne i bækkenbunden, slimhinderne og sikrer en øget blodtilførsel til blandt andet kønsorganerne, der samtidigt vil styrke slimhinderne ved kønsorganerne.


  • Dyrk sex! Måske du tænker, at det supplerende forslag om at dyrke sex er helt skudt forbi, men det kan stimulere cellerne i skedevæggen til at danne mere smørelse, og jo hyppigere du er seksuelt aktiv, jo mere stimuleres cellerne. At være seksuelt aktiv er ikke kun at gennemføre et samleje
Guide til overgangsalderen: Til kamp mod hedeture

Vi guider

Guide til overgangsalderen: Til kamp mod hedeture

Overgangsalderen signalerer en helt ny fase af dit liv. Der er udfordringer, men også muligheder for at lave sunde forandringer. En af udfordringerne er hedeture. Vi ser på, hvad du kan gøre.

Læs også

Relaterede produkter

Bidro Bidro PMS 60 kapsler 60 kaps.
249,95
Du optjener 25 point
Rømer Kikærter Ø 1 kg 1 kg
36,95
Du optjener 4 point
Joan Ørting Intim Glide Olie 200 ml
129,95
Du optjener 13 point
Vitabalans Oy Gynolact vaginaltabletter 8 stk 8 stk.
90,95
Du optjener 10 point
MEDLEMSTREATS
Smile Makers Vibrator The Millionaire
Medlemspris 299,96
Ikke medlem 399,95
Du optjener 30 point

Relaterede artikler

Overgangsalder? Vi taler om det!

Nyhed

Overgangsalder? Vi taler om det!

Hedeture, svedeture og humørsvingninger… Det er noget, som mange kvinder oplever, når de går i overgangsalderen. Men det kan være svært og grænseoverskridende at tale åbent og ærligt om – dét vil Longo gerne være med til at lave om på. De sætter derfor i forbindelse med lanceringen af deres nye kosttilskud, Longo Overgangsalder, fokus på, hvor vigtigt, det er, vi taler sammen om overgangsalderen.

Læs mere
5 hormonforandringer - pleje til overgangsalderen

Vi guider

5 hormonforandringer - pleje til overgangsalderen

Af Trine Brøndsted

Når vi kvinder kommer i overgangsalderen, ændrer vores hud sig. Den er nemlig påvirket af, at vores hormonbalance forandrer sig. Det kan betyde, at du skal vinke farvel til din yndlingscreme og skifte ud med nye plejeprodukter.

Læs mere
Guide til overgangsalderen: Til kamp mod hedeture

Vi guider

Guide til overgangsalderen: Til kamp mod hedeture

Af Trine Brøndsted

Overgangsalderen signalerer en helt ny fase af dit liv. Der er udfordringer, men også muligheder for at lave sunde forandringer. En af udfordringerne er hedeture. Vi ser på, hvad du kan gøre.

Læs mere
Hudpleje til moden hud

Vi guider

Hudpleje til moden hud

Af Trine Brøndsted

Der er ikke noget at gøre ved det, alderen kan ses på vores hud - og det starter allerede ved 25 års alderen. Heldigvis findes der målrettet ansigtspleje til dig, der ønsker den bedste version af din hud – uanset alder.

Læs mere