Din sundhed
Overgangsalder: Jeg følte mig sat til storskrald
Hedeture, manglende søvn og et humør, der svinger i pendulfart. Symptomerne på overgangsalderen kan være mange, og det kan være svært at finde ud af, hvad man skal stille op med dem. For 55-årige Vibeke Silke Guldager, der er blogger og foredragsholder, vendte overgangsalderen fra den ene dag til den anden livet på hovedet. Læs med her og få Vibekes historie, og bliv klogere på, hvad du selv kan gøre for at komme selvkærligt gennem den.

I denne artikel fortæller blogger og foredragsholder Vibeke Silke  Guldager om sin oplevelse med overgangsalder, og hvad hun gør for at få det bedste ud af den. Vi guider også til de klassiske symptomer på overgangsalder, samt hvad du kan gøre.

Hvordan det hele startede

"Velkommen til overgangsalderen – og ekstra 5 kg! Gå hjem og se på din mor, så ved du, hvad der venter”.

Sådan lød det fra Vibeke Silke Guldagers læge, da hun tilbage i 2016 opsøgte ham for at forstå, hvad i al verden der skete i hendes krop. Hun var pludseligt blevet ramt af hedeture, humøret svingede fra den ene yderlighed til den anden, og så var hendes sexlyst pist-forsvundet. Som hun selv beskriver det, så havde hun det som om, at hun lige så godt kunne sætte sig selv til storskrald og give op på forhånd. Hun følte sig ensom i at have det på den måde, så tanken om bare at skulle gå hjem og leve med, at det var hendes nye virkelighed, føltes forkert.

”Skulle jeg bare gå hjem og grave mig ned? For det ville jeg ikke! Jeg fandt jo hurtigt ud af, hvor tabuiseret det her emne er – så jeg gik hjem, og så begyndte jeg at skrive om det”, fortæller Vibeke.

Og det gjorde hun - og det blev en succes. Vibeke har i dag bloggen ”By Guldager” og har turneret med sit fordrag ”Det er cool at være hot” i samarbejde med læge Søs Wollesen. Hun har gjort det til sin mission, at overgangsalderen ikke skal være tabubelagt – vi skal turde tale om det og anerkende, at det er en naturlig del af livet, som alle kvinder kommer til at mærke i større eller mindre grad. Det skal ikke fejes under gulvtæppet – ingen skal føle sig alene.



Vi havde Vibeke i LIVE-studiet til en snak om overgangsalder.
Se den på linket her!

Vibeke med vind i håret inden et af sine foredrag.



Vibekes kosttilskud-favoritter til overgangsalderen

Vibeke er selv stor tilhænger af kosttilskud til overgangsalderen. Læs med her og find ud af, hvad hun ikke kan leve uden:.

1. Kosttilskud til overgangsalderen


Vibeke om Bidro Kvinder+
”Bidro Kvinder+ er til kvinder i overgangsalderen. Og jeg kan mærke en forskel, hvis jeg ikke tager det. Når humøret svinger i overgangsalderen, så hjælper den. Og det er godt for mig med en følelse af balance i humøret - Jeg kan jo græde til hvad som helst, man kan ikke styre sine hormoner jo!”

Bidro Kvinder+ er en helt unik sammensætning til kvinder i overgangsalderen. Den indeholder blandt andet Gele Royal, salvie og soja-Isoflavoner, samt vitamin B6 og rødkløverekstrakt. Rødkløver hjælper med at begrænse symptomer forbundet med overgangsalderen. Vitamin B6 bidrager til at regulere hormonaktiviteten.

Den store guide til overgangsalder

Din sundhed

Den store guide til overgangsalder

Hvad dækker begrebet overgangsalder over? Mange kvinder vil nok sige, at det er det tidspunkt i livet, hvor menstruationerne ophører og hedeturer bliver en fast del af hverdagen. Læs med her, så guider vi til, hvad overgangsalderen helt præcist indebærer.

Læs også

2. Fiskeolie

Vibeke om fiskeolie:
”Omega 3 kunne jeg aldrig undvære. For mig er det uvurderligt i overgangsalderen”

Nordic Naturals omega 3 findes i flydende form og som kapsler. Den er tilsat en naturlig smag af citron, og er certificeret af miljøorganisationen "Friend of the Sea".


DHA bidrager til at vedligeholde en normal hjernefunktion. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg DHA.
​​​​​

3. Kollagenpulver


Vibeke om kollagenpulver:
"Jeg er rigtig glad for kollagenpulver -  det er skønhed på dåse! To skefulde i et glas vand og så gør den en masse godt. Den er jeg glad for!”

Nordic Naturals Marine Collagen indeholder C vitamin fra Acerola. C vitamin bidrager til normal dannelse af kollagen, der har betydning for normal fungerende hud. C vitamin bidrager desuden til at beskytte cellerne mod oxidativt stress.

Den daglige dosis er 2 tsk. (5 g) i 150 ml. vand eller juice.

Sexliv og overgangsalder

Vi lever i en verden, hvor alt handler om ungdommens vitalitet – så at ramme overgangsalderen kan være svær for modne kvinder, fortæller Vibeke. Og der er specielt et af symptomerne, som har været en udfordring for hende at forlige sig med.

”Et af de emner, der er det sværeste for mig, det er den manglende sexlyst. Jeg mistede fuldstændig lysten - det var som pludselig at miste en sans. Det er vildt svært, når man er i et forhold, hvor man elsker hinanden, så tænker man - but why? Det er et svært emne, men jeg vil tale om det, for jeg ved, jeg ikke er den eneste. Og vi SKAL tale om det – for når man ikke føler sig set og anerkendt i de udfordringer, man pludselig står med, så bliver det, man går gennem, endnu større og fylder mere.”

Hvad kan man gøre, hvis man oplever pludselig at miste sin sexlyst, når overgangsalderen rammer?

”Kommunikér med din partner, tal om det og find et fælles sprog. Vær åben og ærlig om det - fortæl din mand, hvordan du har det. Jeg har følt ekstremt meget skyld og følte mig som en dårlig person og som mindre kvinde. Jeg står jo bare her og kampsveder i mit hormonkaos, og det føles jo ikke særlig sexet! Men her kan man arbejde med sit mindset, for det er vigtigt, man stadig lever godt, selvom man er i overgangsalderen – så mit klare råd er, tal om det! Min erfaring er, at det virker”.

Jytte flytter ind

Det er ikke kun, når det kommer til sexlysten, at det har været nødvendigt for Vibeke at finde et sprog. For når man pludselig kan blive rasende over en åben køkkenlåge eller tude af glæde over solskin i vejrudsigten, ja så kan det være svært at finde ord for, hvad der foregår inde i kroppen. Og det er vigtigt, når man som Vibeke har en familie, som man lever sammen med – for de skal jo også lære at navigere i disse nye følelser. Så derfor opfandt hun Jytte.

”Jeg kalder hende, der er flyttet ind i mig, for Jytte. Hun er en kampsvedende hidsigprop! Hende har jeg lavet, for at kunne italesætte det overfor familien. For at vi kan være i hormonland sammen, så siger vi, at Jytte er på spil. Så anklager vi nemlig ikke mig, for jeg kan jo ikke gøre for at mine hormoner kokser. Derfor hedder det nu, at det er Jytte, der er på spil”, fortæller Vibeke.

Symptomer på overgangsalder


Der findes rigtig mange andre symptomer, som kan betyde, at du er på vej i overgangsalderen. Du kan opleve at være ramt af flere symptomer, men du kan omvendt også gå gennem overgangsalderen uden at mærke særlig meget til det. Det kan føles vidt forskelligt fra person til person, så derfor kan det også være svært at sige, hvad du præcis skal kigge efter for at vide, om du er i overgangsalderen. Men der er selvfølgelig nogle klassiske symptomer, som en stor andel af kvinder oplever:

  • Humørsvingninger
  • Hedeturer
  • Svært ved at sove
  • Tørhed i skeden
  • Mindsket sexlyst
  • Uregelmæssig eller helt udeblivende menstruation
  • Ledsmerter
  • Vægtøgning
  • Vanskeligheder ved at holde på vandet.

(Kilde: cancer.dk)

Hovedreglen er, at når din menstruation har været udeblevet i et år, så er det sandsynligvis et tegn på, at du er i overgangsalderen. Det kaldes for menopausen, og den kommer som regel i alderen 45-55 år. Overgangsalderen starter nogle år før den sidste menstruation, og man kan derfor opleve pletblødning og hedeture op til, at menstruationen helt udebliver*. Det skal dertil siges, at det er meget forskelligt hvor længe, overgangsalderen varer – de kan igen svinge fra person til person.


Et andet meget klassisk symptom er hedeture. Igen kan det føles forskelligt, alt afhængig af hvilken krop du er i – men for Vibeke har det været meget markant og et af overgangsalderens symptomer, som hun ikke har kunne komme udenom:


”Jeg føler mig rullet ind i Vita Wrap og puttet ind i en ovn. Jeg er ikke mentalt til stede, når jeg får en hedetur. Varmen stiger nede fra ryggen og rammer baghåret, jeg føler, jeg bliver rød i hovedet, og så kampsveder jeg. Jeg kan nærmest ikke være i min krop”, fortæller hun.


Hvad kan man gøre, for at komme hedeturene til livs?

”Lær din krop at kende og lyt til den. Jeg ved fx, at tager jeg et glas vin, kan jeg risikere, at jeg får en hedetur. Jeg ved også, det kommer, når jeg får for meget sukker. Når hedeturen så kommer snigende, så vær forberedt. Jeg har fx altid min vifte med mig, for den ved jeg kan hjælpe. Det kan også hjælpe at få koldt vand på sig.


Ofte er det alkohol og sukker, der kan tricke det – men det kan også være andre madformer. Men mit råd er, kend dine trickere - og find ud af, hvordan du tackler dem bedst. Og så synes jeg, vi kvinder skal hjælpe hinanden – giv et smil, et blink eller skub en vifte over, hvis du kan se en kvinde, der har en ordentlig hedetur. Vi skal anerkende hinanden i det, vi går igennem”.


Sidst men ikke mindst er der også mange kvinder, der oplever, at de har svært ved at få deres søvn. Der sker meget i kroppen, så man kan vågne ofte og også opleve hedeture for fulde drøn i sengen. Det kan være meget invaliderende ikke at få sin søvn, men der er altså ting, man kan gøre, fortæller Vibeke:


”Prøv så vidt muligt ikke at få så meget stimuli, inden du skal sove. Sluk fjernsyn og TV og gør dig klar til natten. Og så tænk over hvad du spiser, inden du går i seng – det kan hjælpe ikke at spise for meget, så der er ro på maven inden sengetid”.

​​​

Pas på dig selv i overgangsalderen

Sidst men ikke mindst, så husk at passe på dig selv. Vær god ved dig selv – det er ikke dig, den er gal med, din krop er bare ved at omrokere, og du kan altså gøre meget for at komme det til livs. Giv dig selv lidt tid til at lære dine symptomer at kende, så du bedst kan håndtere dem. Og find et sprog med dine nærmeste, som gør det nemmere at tale om. Og så skal man ikke være bange for at tale med andre om det, hvis man har brug for det, slutter Vibeke:
​​​​​​​

”Vi skal tale om det – også med den yngre generation. Det er vigtigt at sige, at der er ikke noget at frygte. Vi skal gerne oplyse, så man ved, at man ikke er alene om det her, når man når dertil. Det er en naturlig proces, og der er noget at gøre! For jo mere man ved om sin egen krop, jo bedre kan man klare det. Det er godt at huske på”.  


Gode tips til din overgangsalder:

  • Kommunikér med din partner/familie om, hvad der sker. Find jeres sprog til at tale om det.
  • Dyrk motion. Det øger blodcirkulationen, som kan hjælpe kroppen med at holde en stabil temperatur, som man kan mindske hedeturerne.
  • Find dine 'triggere', og lær at komme omkring dem. Bliver dine symptomer fx trigget af alkohol eller sukker, så prøv at skru ned for det en periode og se, om det kan hjælpe.
  • Sov køligt og følg de klassiske søvnråd.
  • Hav lag-på-lag tøj på i løbet af en dag, så du altid kan tage et lag tøj af, hvis du får det for varmt.
  • Vær god ved dig selv - tal pænt og selvkærligt til dig selv. Det er IKKE din skyld, at din krop går i overgangsalder, og det er altså helt normalt.


*Kilde: sundhed.dk

Andre gode produkter til overgangsalderen:

Relaterede artikler

Den store guide til overgangsalder

Din sundhed

Den store guide til overgangsalder

Af Matas

Hvad dækker begrebet overgangsalder over? Mange kvinder vil nok sige, at det er det tidspunkt i livet, hvor menstruationerne ophører og hedeturer bliver en fast del af hverdagen. Læs med her, så guider vi til, hvad overgangsalderen helt præcist indebærer.

Læs Mere
Overgangsalderen og de gener, vi ikke taler nok om

Din sundhed

Overgangsalderen og de gener, vi ikke taler nok om

Af Matas

Skedetørhed, inkontinens og nærmest usynlig sexlyst. Der kan være mange nye udfordringer, når overgangsalderen rammer, men det er heldigvis helt normalt. Vi sætter ord på de udfordringer, der kan være svære at snakke om.

Læs Mere
5 hormonforandringer: Hudpleje i overgangsalderen

Din sundhed

5 hormonforandringer: Hudpleje i overgangsalderen

Af Trine Brøndsted

Når vi kvinder kommer i overgangsalderen, ændrer vores hud sig. Den er nemlig påvirket af, at vores hormonbalance forandrer sig. Det kan betyde, at du skal vinke farvel til din yndlingscreme og skifte ud med nye plejeprodukter.

Læs Mere
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!

Vores materialister, frisører og farmakonomer er klar til at guide dig lige nu.