• Hjemmelevering
  • Afsendelse 1-2 hverdage
  • Byt i 270 butikker
  • Mere end 1000 brands
  • Byt frem til 31/1-2022
Menu
Vi guider

Overgangsalder: Jeg følte mig sat til storskrald

Hedeture, manglende søvn og et humør, der svinger i pendulfart. Symptomerne på overgangsalderen kan være mange, og det kan være svært at hitte ud af, hvad man skal stille op, når de rammer. For 55-årige Vibeke Silke Guldager, der er blogger og foredragsholder, vendte overgangsalderen fra den ene dag til den anden livet på hovedet. Læs med her og få Vibekes historie, og bliv klogere på de klassiske symptomer, og hvad du selv kan gøre for at komme dem til livs.

"Velkommen til overgangsalderen – og ekstra 5 kg! Gå hjem og se på din mor, så ved du, hvad der venter”.

Sådan lød det fra Vibeke Silke Guldagers læge, da hun tilbage i 2016 opsøgte ham for at forstå, hvad i al verden der skete i hendes krop. Hun var pludseligt blevet ramt af hedeture, humøret svingede fra den ene yderlighed til den anden, og så var hendes sexlyst pist-forsvundet. Som hun selv beskriver det, så havde hun det som om, at hun lige så godt kunne sætte sig selv til storskrald og give op på forhånd. Hun følte sig ensom i at have det på den måde, så tanken om bare at skulle gå hjem og leve med, at det var hendes nye virkelighed, føltes forkert.

”Skulle jeg bare gå hjem og grave mig ned? For det ville jeg ikke! Jeg fandt jo hurtigt ud af, hvor tabuiseret det her emne er – så jeg gik hjem, og så begyndte jeg at skrive om det”, fortæller Vibeke.

Og det gjorde hun - og det blev en succes. Vibeke har i dag bloggen ”By Guldager” og turnerer lige nu med sit foredrag ”Det er cool at være hot” i samarbejde med læge Søs Wollesen. Hun har gjort det til sin mission, at overgangsalderen ikke skal være tabubelagt – vi skal turde tale om det og anerkende, at det er en naturlig del af livet, som alle kvinder kommer til at mærke i større eller mindre grad. Det skal ikke fejes under gulvtæppet – ingen skal føle sig alene.


Det føles som at miste en sans

Vi lever i en verden, hvor alt handler om ungdommens vitalitet – så at ramme overgangsalderen kan være svær for modne kvinder, fortæller Vibeke. Og der er specielt et af symptomerne, som har været en udfordring for hende at forlige sig med.

”Et af de emner, der er det sværeste for mig, det er den manglende sexlyst. Jeg mistede fuldstændig lysten - det var som pludselig at miste en sans. Det er vildt svært, når man er i et forhold, hvor man elsker hinanden, så tænker man - but why? Det er et svært emne, men jeg vil tale om det, for jeg ved, jeg ikke er den eneste. Og vi SKAL tale om det – for når man ikke føler sig set og anerkendt i de udfordringer, man pludselig står med, så bliver det, man går gennem, endnu større og fylder mere.”

Hvad kan man gøre, hvis man oplever pludselig at miste sin sexlyst, når overgangsalderen rammer?

”Kommunikér med din partner, tal om det og find et fælles sprog. Vær åben og ærlig om det - fortæl din mand, hvordan du har det. Jeg har følt ekstremt meget skyld og følte mig som en dårlig person og som mindre kvinde. Jeg står jo bare her og kampsveder i mit hormonkaos, og det føles jo ikke særlig sexet! Men her kan man arbejde med sit mindset, for det er vigtigt, man stadig lever godt, selvom man er i overgangsalderen – så mit klare råd er, tal om det! Min erfaring er, at det virker”.


Vibekes favoritter

Vibeke er selv stor tilhænger af kosttilskud, som kan hjælpe med at lindre symptomer på overgangsalderen. Læs med her og find ud af, hvad hun ikke kan leve uden:

FISKEOLIE

”Omega 3 kunne jeg aldrig undvære. Fiskeolie kan give fedtstoffer til hjernen, og for mig er det uvurderligt i overgangsalderen”

DHA bidrager til at vedligeholde en normal hjernefunktion. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg DHA.
​​​​​​​

KOLLAGENPULVER

”Jeg er rigtig glad for kollagenpulver -  det er skønhed på dåse! To skefulde i et glas vand og så gør den en masse godt. Den er jeg glad for!”

Indeholder C vitamin fra Acerola. C vitamin bidrager til normal dannelse af kollagen, der har betydning for normal fungerende hud. C vitamin bidrager desuden til at beskytte cellerne mod oxidativt stress.

BIDRO TIL KVINDER

”Bidro kvinder+ er til kvinder i overgangsalderen. Og jeg kan mærke en forskel, hvis jeg ikke tager det. Når humøret svinger i overgangsalderen, så hjælper den. Den giver balance i humøret, gør mig mindre grådlabil. Jeg kan jo græde til hvad som helst, man kan ikke styre sine hormoner jo!”
​​​​​​​
Indeholder vitamin B6 og rødkløverekstrakt. Rødkløver hjælper kvinder med håndteringen af symptomer forbundet med overgangsalderen. Vitamin B6 bidrager til at regulere hormonaktiviteten.

VITAMINPILLE

”Til sidst tager jeg altid en god vitaminpille. Og så fylder jeg generelt min krop med alt det gode, så den har noget at tage af.”


Nordic Naturals Marine Collagen 150 g.
549,95
Du optjener 55 point
Bidro Kvinder 120 kapsler 120 kaps.
349,95
Du optjener 35 point
Bidro Vita Immunflex 180 kaps
379,95
Du optjener 38 point

Jytte flytter ind

Det er ikke kun, når det kommer til sexlysten, at det har været nødvendigt for Vibeke at finde et sprog. For når man pludselig kan blive rasende over en åben køkkenlåge eller tude af glæde over solskin i vejrudsigten, ja så kan det være svært at finde ord for, hvad der foregår inde i kroppen. Og det er vigtigt, når man som Vibeke har en familie, som man lever sammen med – for de skal jo også lære at navigere i disse nye følelser. Så derfor opfandt hun Jytte.

”Jeg kalder hende, der er flyttet ind i mig, for Jytte. Hun er en kampsvedende hidsigprop! Hende har jeg lavet, for at kunne italesætte det overfor familien. For at vi kan være i hormonland sammen, så siger vi, at Jytte er på spil. Så anklager vi nemlig ikke mig, for jeg kan jo ikke gøre for at mine hormoner kokser. Derfor hedder det nu, at det er Jytte, der er på spil”, fortæller Vibeke.Vibeke med vind i håret inden et af sine foredrag.Hedeturer, søvnløse nætter og farvel til menstruation


Udover manglende sexlyst og humørsvingninger, findes der rigtig mange andre symptomer, som kan betyde, at du er på vej i overgangsalderen. Du kan opleve at være ramt af flere symptomer, men du kan omvendt også gå gennem overgangsalderen uden at mærke særlig meget til det. Det kan føles vidt forskelligt fra person til person, så derfor kan det også være svært at sige, hvad du præcis skal kigge efter for at vide, om du er i overgangsalderen. Men der er selvfølgelig nogle klassiske symptomer, som en stor andel af kvinder oplever.


Hovedreglen er, at når din menstruation har været udeblevet i et år, så er det sandsynligvis et tegn på, at du er i overgangsalderen. Det kaldes for menopausen, og den kommer som regel i alderen 45-55 år. Overgangsalderen starter nogle år før den sidste menstruation, og man kan derfor opleve pletblødning og hedeture op til, at menstruationen helt udebliver.* Det skal dertil siges, at det er meget forskelligt hvor længe, overgangsalderen varer – de kan igen svinge fra person til person.


Et andet meget klassisk symptom er hedeture. Igen kan det føles forskelligt, alt afhængig af hvilken krop du er i – men for Vibeke har det været meget markant og et af overgangsalderens symptomer, som hun ikke har kunne komme udenom.


”Jeg føler mig rullet ind i Vita Wrap og puttet ind i en ovn. Jeg er ikke mentalt til stede, når jeg får en hedetur. Varmen stiger nede fra ryggen og rammer baghåret, jeg føler, jeg bliver rød i hovedet, og så kampsveder jeg. Jeg kan nærmest ikke være i min krop”, fortæller hun.


Hvad kan man gøre, for at komme hedeturene til livs?


”Lær din krop at kende og lyt til den. Jeg ved fx, at tager jeg et glas vin, kan jeg risikere, at jeg får en hedetur. Jeg ved også, det kommer, når jeg får for meget sukker. Når hedeturen så kommer snigende, så vær forberedt. Jeg har fx altid min vifte med mig, for den ved jeg kan hjælpe. Det kan også hjælpe at få koldt vand på sig.


Ofte er det alkohol og sukker, der kan tricke det – men det kan også være andre madformer. Men mit råd er, kend dine trickere - og find ud af, hvordan du tackler dem bedst. Og så synes jeg, vi kvinder skal hjælpe hinanden – giv et smil, et blink eller skub en vifte over, hvis du kan se en kvinde, der har en ordentlig hedetur. Vi skal anerkende hinanden i det, vi går igennem”.


Sidst men ikke mindst er der også mange kvinder, der oplever, at de har svært ved at få deres søvn. Der sker meget i kroppen, så man kan vågne ofte og også opleve hedeture for fulde drøn i sengen. Det kan være meget invaliderende ikke at få sin søvn, men der er altså ting, man kan gøre, fortæller Vibeke:

​​​​​​​

”Prøv så vidt muligt ikke at få så meget stimuli, inden du skal sove. Sluk fjernsyn og TV og gør dig klar til natten. Og så tænk over hvad du spiser, inden du går i seng – det kan hjælpe ikke at spise for meget, så der er ro på maven inden sengetid”.Relevante produkter til overgangsalder

BIDRO INREST
Kosttilskud i flydende form med ekstrakter af citronmelisse, kamilleblomst, lakridsrod, lavendel, humle og baldrian. Tag 10 ml en halv time inden sengetid. Den kan også tages, hvis du vågner i løbet af natten.


BIDRO KVINDER
Rigtig god til dig, der oplever symptomer i overgangsalderen – Bidro Kvinder indeholder rødkløver, som hjælper på symptomer såsom hedeture, svedeture, rastløshed og humør. Man anbefaler tre kapsler dagligt, indtil virkningen kommer.

BIDRO MAGNESIUM
Magnesium bidrager til normal muskelfunktion og mindsker træthed og udmattelse.


Bidro InRest 250 ml
159,95
Du optjener 16 point
Bidro Kvinder 120 kapsler 120 kaps.
349,95
Du optjener 35 point
Bidro Magnesium 180 kaps
239,95
Du optjener 24 point

Pas på dig selv

Sidst men ikke mindst, så husk at passe på dig selv. Vær god ved dig selv – det er ikke dig, den er gal med, din krop er bare ved at omrokere, og du kan altså gøre meget for at komme det til livs. Giv dig selv lidt tid til at lære dine symptomer at kende, så du bedst kan håndtere dem. Og find et sprog med dine nærmeste, som gør det nemmere at tale om. Og så skal man ikke være bange for at tale med andre om det, hvis man har brug for det, slutter Vibeke:
​​​​​​​

”Vi skal tale om det – også med den yngre generation. Det er vigtigt at sige, at der er ikke noget at frygte. Vi skal gerne oplyse, så man ved, at man ikke er alene om det her, når man når dertil. Det er en naturlig proces, og der er noget at gøre! For jo mere man ved om sin egen krop, jo bedre kan man klare det. Det er godt at huske på”.  Relaterede produkter

Bidro Bidro plus Xtra 60 kap
219,95
Du optjener 22 point
Bidro Vita Immunflex 180 kaps
379,95
Du optjener 38 point
Bidro Bidro Ren 75 kapsler 75 kaps.
239,95
Du optjener 24 point
Bidro Bidro Hud, Hår og Negle 60 kaps.
299,95
Du optjener 30 point
Bidro D3-Vitamin Vegan 90 kap
149,95
Du optjener 15 point
Nordic Naturals Omega-3
359,95
Førpris 399,95
Du optjener 36 point

Relaterede artikler

Overgangsalder - vi guider til faserne

Vi guider

Overgangsalder - vi guider til faserne

Af Matas

Hvad dækker begrebet overgangsalder over? Mange og særligt kvinder vil med det samme udbryde, at det er det tidspunkt i livet, hvor menstruationerne ophører, den nye voksealder indtræder (udad og nedad….) og tøjvalg er styret af antallet af hede- og svedeture. Der er noget om det, men det er heldigvis langt mere end det.

Læs Mere
Overgangsalder? Vi taler om det!

Nyhed

Overgangsalder? Vi taler om det!

Hedeture, svedeture og humørsvingninger… Det er noget, som mange kvinder oplever, når de går i overgangsalderen. Men det kan være svært og grænseoverskridende at tale åbent og ærligt om – dét vil Longo gerne være med til at lave om på. De sætter derfor i forbindelse med lanceringen af deres nye kosttilskud, Longo Overgangsalder, fokus på, hvor vigtigt, det er, vi taler sammen om overgangsalderen.

Læs Mere
Overgangsalderen & de gener vi ikke taler nok om

Vi guider

Overgangsalderen & de gener vi ikke taler nok om

Af Matas

Skedetørhed, inkontinens og nærmest usynlig sexlyst….tabu? Nej da….ikke her…eller….måske! Vi sætter ord på de udfordringer, der kan være svære at snakke om.

Læs Mere
5 hormonforandringer - pleje til overgangsalderen

Vi guider

5 hormonforandringer - pleje til overgangsalderen

Af Trine Brøndsted

Når vi kvinder kommer i overgangsalderen, ændrer vores hud sig. Den er nemlig påvirket af, at vores hormonbalance forandrer sig. Det kan betyde, at du skal vinke farvel til din yndlingscreme og skifte ud med nye plejeprodukter.

Læs Mere