Din sundhed

Menstruationscyklus: Forstå de 4 faser

Vi kender menstruation som den månedlige blødning, piger og kvinder får, fra de rammer puberteten og frem til overgangsalderen. Men i virkeligheden er det meget mere end det. I løbet af en måned foregår der nemlig en masse forskellige processer i kvindekroppen. Den cyklus kan man dele op i fire faser – og de faser fortæller vi meget mere om i denne artikel.

I denne artikel dykker vi ned i menstruationscyklussens fire faser, og så giver vi de bedste råd til, hvordan du passer godt på dig selv og din krop, når du har menstruation. Sidst, men ikke mindst, finder du svar på en række af de mest stillede spørgsmål nederst i artiklen. God læselyst!

De 4 faser i en menstruationscyklus:

Fase 1: Menstruation

Den første fase i din cyklus begynder den dag, du får din første blødning. Her udskiller kroppen alt det, den har gjort klar i livmoderen, i tilfælde af en graviditet. Det vil sige slimhinden samt det æg, der ikke er blevet befrugtet.

Din menstruation vil typisk vare 4-7 dage. De fleste bløder mest i starten af menstruationen, hvorefter blødningen så småt aftager. Jo ældre vi bliver, jo kortere bliver menstruationen som regel også.

Menstruationssmerter
Nogle kvinder oplever smerter i forbindelse med menstruationen. Det er ikke unormalt, at man kan mærke let muren i underlivet og smerter omkring skedeåbningen, når menstruationen kommer. Menstuationssmerter kan godt føles ubehagelige, men det er ikke normalt, at de er meget smertefulde. Oplever du smerter i forbindelse med din menstruation, som gør meget ondt, er det en god idé at tage en snak med din læge eller gynækolog. Det skyldes ikke nødvendigivis sygdom, men i nogle tilfælde kan det være tegn på PCO, PCOS eller endometriose. Så det er vigtigt, at du ikke bare bider smerterne i dig, men søger den hjælp, du kan få. Du kan læse mere om menstruationssmerter i denne artikel.


Hvorfor får man menstruationssmerter?
Menstruationssmerter skyldes, at din livmoder er en stor muskel, som begynder at trække sig sammen, når den skal udstøde slimhinden og ægget. Kramperne i livmoderne påvirker samtidig nerverne omkring den, hvilket er med til, at det kan mure i fx din lyske, ryg eller ned i benene.


Når du har din menstruation, er energien sandsynligvis lidt lav. Du  har måske mest af alt lyst til at trække dig lidt tilbage og passe på dig selv. Er det den følelse, du får, så lyt til den – vær god ved dig selv og din krop.

3 gode råd til når du har menstruation

1. Varme er godt til at lindre let muren i underlivet, da det får musklerne til at slappe af. Tag eventuelt et varmt bad eller pak dig ind i et lunt tæppe. En varmedunk eller varmepude kan også føles dejligt afslappende.

2. Bevæg din krop. Det godt at komme ud og bevæge sig, når man har menstruation. Lav eventuelt noget langsom motion som lette udstrækninger eller en gåtur i skoven.

3. Spis god og nærende mad. Jo mindre sulten du er, jo mere overskud har man, hvis energien er lav under menstruationen.

SPAR 20%
2 L
SipacareVarme/Kuldedunk med Stofbetræk
Medlemspris
107,96 kr.134,95 kr.
(64)
SPAR 20%
KUN ONLINE
SR-HK788
BeurerVarmepude
Medlemspris
319,96 kr.399,95 kr.
(12)
SPAR 20%
KUN ONLINE
CasallYogamåtte Position
Medlemspris
439,96 kr.549,95 kr.
(3)

Menstruation skal ikke gøre ondt

Hvis du forestiller dig en smerteskala fra 0-10, hvor 0 er ingen smerter og 10 er meget stærke smerter, så skal menstruationssmerterne ikke ligge på meget mere end 1-3. Mærker du stærke smerer under din menstruation, så anbefales det at søge læge eller gynækolog. Det er ikke normalt, at menstruation skal give voldsomme smerter og gøre meget ondt.

Kilde: Jens Gram, Osteopat og D.O i Womens Health.

Fase 2: Den follikulære fase

Efter menstruationen kommer den follikulære fase. Det er perioden op til ægløsningen, hvor æggestokkens follikler modnes og gøres klar til at sende et æg afsted til næste ægløsning. Her vil man opleve, at hormonniveauet øges, hvilket også betyder, at humøret ofte stiger, og man får fornyet energi.

Denne fase kaldes også cyklussens forår – energien og optimismen er høj, og man har generelt mere overskud i hverdagen.

Eksperten råder til at lindre menstruationssmerter

Din sundhed

Eksperten råder til at lindre menstruationssmerter

Det er helt normalt at have menstruationssmerter. Faktisk har mellem 50-90 % af alle kvinder menstruationssmerter. Det kan føles som muren eller ubehag, men nogle gange kan smerterne også være kraftigere. Her vejleder osteopat og D.O i kvindesundhed, Jens, til, hvorfor vi kan opleve kraftige menstruationssmerter, og hvad du selv kan gøre for at lindre smerterne.

Læs også

Fase 3: Ægløsning

Cirka halvvejs i din cyklus kommer 3. fase – ægløsningen. Folliklen brister, og ægget løsriver sig og bevæger sig fra æggestokken til livmoderen via æggelederen. Det er her, man har størst chance for at blive gravid. En ægløsning varer cirka 24 timer, men ægget kan befrugtes i op til 48 timer. Det er altså et relativt lille vindue, man har, hvis man ønsker at blive gravid.

Hvordan ved man, man har ægløsning?
Nogle kvinder kan mærke, når de har ægløsning. Det kan føles som små jag i underlivet, som kan have samme følelse som menstruationssmerter. Nogle oplever også, at deres udflåd ændrer sig til at blive mere gennemsigtig med en tykkere/sejere konsistens.


Derudover stiger kroppens temperatur med cirka en halv grad, når man har ægløsning. Derfor vælger nogle at måle deres temperatur, for at få en idé om, hvornår ægløsningen ligger.

Mange har også gode erfaringer med at bruge en app, hvor de tracker deres menstruation. Når du har tracket længe nok, kan app’en hjælpe dig med at forudse, hvornår din ægløsning cirka ligger.

Ægløsningstest

Du kan også vælge at bruge en ægløsningstest. Det er en test, der ligner lidt en graviditetstest i udseendet, men måler forøgelsen af LH (luteiniserende hormon) i urinen, der er med til at fastslå ægløsningen. Ønsker du at blive gravid, er det altså en god og sikker måde at få en indikation om, hvornår du er mest frugtbar.

Der findes mange forskellige former for ægløsningstests. Fælles for dem, vi har linket til her, er, at du får en håndfuld tests med, så du har til at teste flere gange, hvis der er brug for det.

SPAR 20%
14 stk.
RFSUÆgløsningstest strips
Medlemspris
95,96 kr.119,95 kr.
SPAR 20%
KUN ONLINE
5 stk
ValMedÆgløsningstest Strimmel
Medlemspris
31,96 kr. 39,95 kr.
(2)
SPAR 20%
10 stk
ClearblueÆgløsningstest Advanced
Medlemspris
239,96 kr.299,95 kr.
SPAR 20%
KUN ONLINE
5 stk
ValMedÆgløsningstest Stav
Medlemspris
55,96 kr. 69,95 kr.
(1)
Fertiliteten daler: Skal vi skynde os at få børn?

Din sundhed

Fertiliteten daler: Skal vi skynde os at få børn?

Mit navn er Pernille. Jeg er 29 år og har ingen børn. Jeg føler dog et stigende pres fra omverdenen om at få børn. Det kunne jeg godt tænke mig at undersøge, om jeg er ene om. Så det er der kommet en lille programserie ud af. Jeg møder bl.a. 2 kvinder på min alder med helt forskellige følelsesmæssige reaktioner, når de ser en positiv graviditetstest. Eksperter forklarer, hvor presset kommer fra, hvad biologien egentlig siger, og hvilke muligheder vi har – hvad enten vi ønsker et barn eller ej.

Læs også

Fase 4: Lutealfasen

Den sidste fase i din cyklus kaldes lutealfasen. Den dækker over perioden fra din ægløsning og frem til menstruationen. Progesterononniveaet stiger, da kroppen begynder at opføre sig, som om den er gravid. Er du ikke gravid, så dykker progesteronniveauet igen op til menstruationen, hvilket giver signal til, at slimhinden skal udskilles – og så er vi tilbage til fase 1.

Dykket i hormonniveauet kan gøre, at dit humør påvirkes. Følelser kan virke mere ekstreme i denne fase, og det gælder både de gode og de dårlige. Men ofte vil mange opleve, at de bliver mere triste, irriterede og grådlabile. Det er det, man også kalder PMS.

Hvad er PMS?
PMS står for præmenstruelt syndrom og er en betegnelse for de fysiske og psykiske ændringer, man kan opleve i dagene op til menstruationen.


De typiske psykiske symptomer er:
- En følelse af tristhed
- Irritabilitet
- Følsomhed og tendens til gråd
- Nedsat sexlyst
- Sukkertrang


De typiske fysiske symptomer er:
- Oppustethed
- Ondt i brysterne
- Hovedpine

Kosttilskud mod PMS

Generelt er det en god idé at passe godt på sig selv, hvis man oplever PMS-symptomer. Det er helt normalt, at man kan være mere følsom og have tendens til stærke følelser i denne periode. Ofte er PMS brugt negativt om kvinder, der står ved deres følelser - og det er altså ikke noget, man som udgangspunkt skal behandle. Det er helt normalt og helt okay at mærke sine følelser, også i perioden op til din menstruation.

Med det på plads, så kan nogle kvinder opleve disse udsving meget voldsomt i denne periode, hvilket kan gå ud over livskvaliteten. Har du det sådan, så findes der kosttilskud skræddersyet til kvinder, der døjer med PMS-symptomer. CleanMarine Premens er et af dem. Det indeholder salvie, som bidrager til velbefindende i forbindelse med menstruation, samt vitamin B6, som bidrager til at regulere den hormonelle aktivitet i kroppen. Vitamin B2 bidrager til at mindske træthed og udmattelse og bidrager desuden til normal hud. Den anbefalede daglige dosis er 2 kapsler om dagen.

SPAR 20%
60 kaps.
PremensPremens
Medlemspris
235,96 kr.294,95 kr.

FAQ om menstruationscyklus

Hvor længe varer en menstruationscyklus?
En menstruationscyklus varer normalt omkring 28 dage. Men det kan svinge fra 21 helt op til 35 dage, uden at det er unormalt. Det er forskelligt fra kvinde til kvinde.


Hvornår er en menstruationscyklus uregelmæssig?
Uregelmæssig menstruation ses ofte hos unge piger, der for nyligt har fået menstruation for første gang, og hos kvinder i overgangsalderen. Oplever du, at du får blødninger uden for den normale menstruation, at længden på din cyklus varierer, eller at du bløder meget forskelligt fra gang til gang, så vil man sige, din menstruation er uregelmæssig. Ofte kan løsningen være p-piller eller hormonspiral.


Bliver dine blødninger ved med at være meget uregelmæssige, eller bløder du efter samleje, så er det en god idé at konsultere din læge.

Hvad kan påvirke ens menstruationscyklus?
Hvis du er i en belastet periode i dit liv – du står midt i en flytning, har mistet en nærtstående eller er midt i en skilsmisse – så kan det forstyrre din blødning. Nogle oplever blødningsforstyrrelser, andre at deres blødning helt udebliver. Og det skyldes, at din menstruationscyklus kan blive påvirket af chok og stress. Præcis hvorfor, det sker, ved man ikke med 100% sikkerhed, men det ændrer nogle udskillelsesmønstre i hjernen, som kan påvirke din cyklus.


Derudover kan et hurtigt vægttab og/eller intensiv træning påvirke din menstruation. Det samme gælder vægtstigning.

Sidst, men ikke mindst, så kan graviditet selvfølgelig påvirke din menstruationscyklus på den måde, at din menstruation udebliver. Så er du gået mange dage over, kan det være en god idé at tage en graviditetstest.


Hvor gammel er man, når man får sin første menstruation?
Det kan svinge helt fra 9 år og op til 18 år. Men normalt får piger menstruation i 10-15-årsalderen.


Hvorfor får jeg dårlig mave, når jeg har menstruation?
Dårlig mave og generelt øget afføring er normalt, når du har menstruation. Det skyldes, at når livmoderen trækker sig sammen, så frigøres der store mængder af stoffet prostaglandin. Det stof påvirker også tarmene, så du oftere skal på toilettet og måske kan opleve diarré.



Kilder:
Sundhed.dk
Sst.dk
Netdoktor.dk
​​​​​​​Jens Gram, Autoriseret Osteopat og D.O i Womens Health.
​​​​​​​

Andre produkter til din menstruation:

SPAR 20%
KUN ONLINE
26 stk
AlwaysNormal Bind Wing
Medlemspris
34,36 kr. 42,95 kr.
SPAR 20%
10 stk
Ginger OrganicBind - Dag
Medlemspris
38,36 kr.47,95 kr.
SPAR 20%
KUN ONLINE
20 stk
TampaxSuper Plus Tamponer
Medlemspris
27,96 kr. 34,95 kr.
SPAR 20%
16 stk
O.B.Normal
Medlemspris
stk. 19,96 kr.24,95 kr.
SPAR 20%
18 stk
Ginger OrganicTampon u/indføring - Normal
Medlemspris
35,96 kr.44,95 kr.
SPAR 20%
KUN ONLINE
Sort XS
AllMattersMenstruationstrusse Bikini Let/Moderat
Medlemspris
183,96 kr.229,95 kr.
(35)
SPAR 20%
Str A
AllMattersMenstruationskop
Medlemspris
143,96 kr.179,95 kr.

Relaterede artikler

Menstruationskop: Sådan gør du

Din sundhed

Menstruationskop: Sådan gør du

Af Matas

En menstruationskop kan lette hverdagen gevaldigt for dig, der menstruerer. Koppen kan nemlig sidde helt op til 12 timer ad gangen og er et genanvendeligt og prisvenligt alternativ til de andre muligheder på markedet. Men hvordan bruger man egentlig en menstruationskop – og er det hygiejnisk? Læs med, og få svar på alle dine spørgsmål.

Læs Mere
Farvel & tak til præmens-symptomer med CleanMarine

Vi guider

Farvel & tak til præmens-symptomer med CleanMarine

Af Pernille Witt Kirkegaard

Lad os være ærlige - PMS kan være tarvelig! Du føler dig måske oppustet, irritabel og udmattet, før du end har fået din menstruation – som heller ikke altid er en dans på roser… Ofte skyldes PMS-symptomerne op til menstruation, at hormonerne er i ubalance. Derfor har CleanMarine lanceret kosttilskuddet, Premens, som indeholder vitaminer og urter, der bidrager til et normalt fungerende hormonniveau.

Læs Mere
Det skal du vide om din menstruation

Matas LIVE

Det skal du vide om din menstruation

Af Matas

Menstruation er hverdag for halvdelen af klodens befolkning, men alligevel er det omgærdet af tabuer og forvirring. I dag ser vi nærmere på menstruation - hvorfor man får det, hvordan man vælger de bedste produkter til ens behov, hvordan man kan pleje huden samt afliver nogle sejlivede myter på området. Er du usikker på din egen menstruation kan vi klart anbefale dig at se med - du kan nemlig stille vores ekspert spørgsmål undervejs i et accepterende og kærligt forum.

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek