Din sundhed
Menstruationscyklus: Forstå de 4 faser
Vi kender menstruation som den månedlige blødning, piger og kvinder får, fra de rammer puberteten og frem til overgangsalderen. Men i virkeligheden er det meget mere end det. I løbet af en måned foregår der nemlig en masse forskellige processer i kvindekroppen. Den cyklus kan man dele op i fire faser – og de faser fortæller vi meget mere om i denne artikel.

I denne artikel dykker vi ned i menstruationscyklussens fire faser, og så giver vi de bedste råd til, hvordan du passer godt på dig selv og din krop, når du har menstruation. Sidst, men ikke mindst, finder du svar på en række af de mest stillede spørgsmål nederst i artiklen. God læselyst!

De 4 faser i en menstruationscyklus:

Fase 1: Menstruation

Den første fase i din cyklus begynder den dag, du får din første blødning. Her udskiller kroppen alt det, den har gjort klar i livmoderen, i tilfælde af en graviditet. Det vil sige slimhinden samt det æg, der ikke er blevet befrugtet.

Din menstruation vil typisk vare 4-7 dage. De fleste bløder mest i starten af menstruationen, hvorefter blødningen så småt aftager. Jo ældre vi bliver, jo kortere bliver menstruationen som regel også.

Menstruationssmerter
En stor del af os kvinder døjer med menstruationssmerter. For nogle kan det være så slemt, at man må lægge sig syg, da det kan være nærmest umuligt at få en dagligdag til at fungere med smerterne. Andre mærker ikke det store til det. Men det er meget normalt, at man kan mærke  muren i underlivet og smerter omkring skedeåbningen, når menstruationen kommer. Det er ikke noget, man skal være bange for, det er helt normalt med smerter op til og under menstruationen.


Menstruationssmerter skyldes, at din livmoder er en stor muskel, som begynder at trække sig sammen, når den skal udstøde slimhinden og ægget. Kramperne i livmoderne påvirker samtidig nerverne omkring den, hvilket er med til, at det kan gøre ondt i fx din lyske, ryg eller ned i benene.

Når du har din menstruation, er energien sandsynligvis lidt lav. Du har smerter og har måske mest af alt lyst til at trække dig lidt tilbage og passe på dig selv. Er det den følelse, du får, så lyt til den – vær god ved dig selv og din krop.

3 gode råd til at mindske menstruationssmerter

1. Varme er godt til at få ro på kramperne, da det får kroppen til at slappe af. Tag eventuelt et varmt bad eller pak dig ind i et lunt tæppe. En varmedunk eller varmepude på maven eller ved lænden kan også gøre underværker.

2. Bevæg din krop. Måske kan det føles modstridende, når alt, man har lyst til, er, at kravle under dynen. Men bevægelse er faktisk med til at mindske smerter og anspændthed i din krop. Så frem med yogamåtten og lav lidt udstrækninger, gå en tur i skoven eller dans til din yndlingsmusik.

3. Spis god og nærende mad. Jo mindre sulten du er, jo bedre kan du håndtere, at din krop gør ondt (specielt hvis du har tendens til at blive hangry!)

Fase 2: Den follikulære fase

Efter menstruationen kommer den follikulære fase. Det er perioden op til ægløsningen, hvor æggestokkens follikler modnes og gøres klar til at sende et æg afsted til næste ægløsning. Her vil man opleve, at hormonniveauet øges, hvilket også betyder, at humøret ofte stiger, og man får fornyet energi.

Denne fase kaldes også cyklussens forår – energien og optimismen er høj, og man har generelt mere overskud i hverdagen.

Kondom eller p-piller? Vi guider til prævention

Vi guider

Kondom eller p-piller? Vi guider til prævention

Vi ved alle, at det er vigtigt, at man beskytter sig under sex, hvis man gerne vil undgå at få kønssygdomme eller at blive gravid. Men hvilken præventionsform skal man vælge? Mulighederne er mange, og det kan være svært at greje, hvad der passer bedst til dig og din livsstil. Derfor har vi lavet den store guide til prævention her.

Læs også

Fase 3: Ægløsning

Cirka halvvejs i din cyklus kommer 3. fase – ægløsningen. Folliklen brister, og ægget løsriver sig og bevæger sig fra æggestokken til livmoderen via æggelederen. Det er her, man har størst chance for at blive gravid. En ægløsning varer cirka 24 timer, men ægget kan befrugtes i op til 48 timer. Det er altså et relativt lille vindue, man har, hvis man ønsker at blive gravid.

Hvordan ved man, man har ægløsning?
Nogle kvinder kan mærke, når de har ægløsning. Det kan føles som små jag af smerter i underlivet, som kan have samme følelse som menstruationssmerter. Nogle oplever også, at deres udflåd ændrer sig til at blive mere gennemsigtig med en tykkere/sejere konsistens.


Derudover stiger kroppens temperatur med cirka en halv grad, når man har ægløsning. Derfor vælger nogle at måle deres temperatur, for at få en idé om, hvornår ægløsningen ligger.

Mange har også gode erfaringer med at bruge en app, hvor de tracker deres menstruation. Når du har tracket længe nok, kan app’en hjælpe dig med at forudse, hvornår din ægløsning cirka ligger.


Vil du vide mere om fertilitet? Vi har lavet en mini-programserie, hvor vi følger 29-årige Pernille, der stresser over sin fertilitet. Hun vil gerne vide, om hun skal skynde sig at få børn, så derfor får hun testet sin fertilitet. Se hele serien lige her.

Ægløsningstest

Du kan også vælge at bruge en ægløsningstest. Det er en test, der ligner lidt en graviditetstest i udseendet, men måler forøgelsen af LH (luteiniserende hormon) i urinen, der er med til at fastslå ægløsningen. Ønsker du at blive gravid, er det altså en god og sikker måde at få en indikation om, hvornår du er mest frugtbar.

Der findes mange forskellige former for ægløsningstests. Fælles for dem, vi har linket til her, er, at du får en håndfuld tests med, så du har til at teste flere gange, hvis der er brug for det.

Fase 4: Lutealfasen

Den sidste fase i din cyklus kaldes lutealfasen. Den dækker over perioden fra din ægløsning og frem til menstruationen. Progesterononniveaet stiger, da kroppen begynder at opføre sig, som om den er gravid. Er du ikke gravid, så dykker progesteronniveauet igen op til menstruationen, hvilket giver signal til, at slimhinden skal udskilles – og så er vi tilbage til fase 1.

Dykket i hormonniveauet kan gøre, at dit humør påvirkes. Følelser kan virke mere ekstreme i denne fase, og det gælder både de gode og de dårlige. Men ofte vil mange opleve, at de bliver mere triste, irriterede og grådlabile. Det er det, man også kalder PMS.

Hvad er PMS?
PMS står for præmenstruelt syndrom og er en betegnelse for de fysiske og psykiske ændringer, man kan opleve i dagene op til menstruationen.


De typiske psykiske symptomer er:
- En følelse af tristhed
- Irritabilitet
- Følsomhed og tendens til gråd
- Nedsat sexlyst
- Sukkertrang


De typiske fysiske symptomer er:
- Oppustethed
- Ondt i brysterne
- Hovedpine

Vivag guider: Alt du skal vide om din menstruation

Matas LIVE

Vivag guider: Alt du skal vide om din menstruation

Hvordan bruger man en menstruationskop, og hvordan ser den optimale rutine til intimpleje ud? I denne LIVE gæster Vivag studiet og giver dig svar på alle de spørgsmål, du måtte have. Det kan være alt lige fra intim-hygiejne til foldeteknikker til din menstruationskop til intime usikkerheder eller andet, du er nysgerrig på. I løbet af liven afliver vi gængse myter om den kvindelige anatomi, guider til brug af menstruationskoppen og fortæller om intimpleje. Vi ses!

Læs også

Kosttilskud mod PMS

Generelt er det en god idé at passe godt på sig selv, hvis man oplever PMS-symptomer. Det er helt normalt, at man kan være mere følsom og have tendens til stærke følelser i denne periode. Ofte er PMS brugt negativt om kvinder, der står ved deres følelser - og det er altså ikke noget, man som udgangspunkt skal behandle. Det er helt normalt og helt okay at mærke sine følelser, også i perioden op til din menstruation.

Med det på plads, så kan nogle kvinder opleve disse udsving meget voldsomt i denne periode, hvilket kan gå ud over livskvaliteten. Har du det sådan, så findes der kosttilskud skræddersyet til kvinder, der døjer med PMS-symptomer. CleanMarine Premens er et af dem. Det indeholder salvie, som bidrager til velbefindende i forbindelse med menstruation, samt vitamin B6, som bidrager til at regulere den hormonelle aktivitet i kroppen. Vitamin B2 bidrager til at mindske træthed og udmattelse og bidrager desuden til normal hud. Den anbefalede daglige dosis er 2 kapsler om dagen.

FAQ om menstruationscyklus

Hvor længe varer en menstruationscyklus?
En menstruationscyklus varer normalt omkring 28 dage. Men det kan svinge fra 21 helt op til 35 dage, uden at det er unormalt. Det er forskelligt fra kvinde til kvinde.


Hvornår er en menstruationscyklus uregelmæssig?
Uregelmæssig menstruation ses ofte hos unge piger, der for nyligt har fået menstruation for første gang, og hos kvinder i overgangsalderen. Oplever du, at du får blødninger uden for den normale menstruation, at længden på din cyklus varierer, eller at du bløder meget forskelligt fra gang til gang, så vil man sige, din menstruation er uregelmæssig. Ofte kan løsningen være p-piller eller hormonspiral.


Bliver dine blødninger ved med at være meget uregelmæssige, eller bløder du efter samleje, så er det en god idé at konsultere din læge.

Hvad kan påvirke ens menstruationscyklus?
Hvis du er i en belastet periode i dit liv – du står midt i en flytning, har mistet en nærtstående eller er midt i en skilsmisse – så kan det forstyrre din blødning. Nogle oplever blødningsforstyrrelser, andre at deres blødning helt udebliver. Og det skyldes, at din menstruationscyklus kan blive påvirket af chok og stress. Præcis hvorfor, det sker, ved man ikke med 100% sikkerhed, men det ændrer nogle udskillelsesmønstre i hjernen, som kan påvirke din cyklus.


Derudover kan et hurtigt vægttab og/eller intensiv træning påvirke din menstruation. Det samme gælder vægtstigning.

Sidst, men ikke mindst, så kan graviditet selvfølgelig påvirke din menstruationscyklus på den måde, at din menstruation udebliver. Så er du gået mange dage over, kan det være en god idé at tage en graviditetstest.


Hvor gammel er man, når man får sin første menstruation?
Det kan svinge helt fra 9 år og op til 18 år. Men normalt får piger menstruation i 10-15-årsalderen.


Hvorfor får jeg dårlig mave, når jeg har menstruation?
Dårlig mave og generelt øget afføring er normalt, når du har menstruation. Det skyldes, at når livmoderen trækker sig sammen, så frigøres der store mængder af stoffet prostaglandin. Det stof påvirker også tarmene, så du oftere skal på toilettet og måske kan opleve diarré.Kilder: Sundhed.dk, sst.dk og netdoktor.dk​​​​​​​

Andre produkter til din menstruation:

Relaterede artikler

Menstruationskop: Sådan gør du

Din sundhed

Menstruationskop: Sådan gør du

Af Matas

En menstruationskop kan lette hverdagen gevaldigt for dig, der menstruerer. Koppen kan nemlig sidde helt op til 12 timer ad gangen og er et genanvendeligt og prisvenligt alternativ til de andre muligheder på markedet. Men hvordan bruger man egentlig en menstruationskop – og er det hygiejnisk? Læs med, og få svar på alle dine spørgsmål.

Læs Mere
Farvel & tak til præmens-symptomer med CleanMarine

Vi guider

Farvel & tak til præmens-symptomer med CleanMarine

Af Pernille Witt Kirkegaard

Lad os være ærlige - PMS kan være tarvelig! Du føler dig måske oppustet, irritabel og udmattet, før du end har fået din menstruation – som heller ikke altid er en dans på roser… Ofte skyldes PMS-symptomerne op til menstruation, at hormonerne er i ubalance. Derfor har CleanMarine lanceret kosttilskuddet, Premens, som indeholder vitaminer og urter, der bidrager til et normalt fungerende hormonniveau.

Læs Mere
Det skal du vide om din menstruation

Matas LIVE

Det skal du vide om din menstruation

Af Matas

Menstruation er hverdag for halvdelen af klodens befolkning, men alligevel er det omgærdet af tabuer og forvirring. I dag ser vi nærmere på menstruation - hvorfor man får det, hvordan man vælger de bedste produkter til ens behov, hvordan man kan pleje huden samt afliver nogle sejlivede myter på området. Er du usikker på din egen menstruation kan vi klart anbefale dig at se med - du kan nemlig stille vores ekspert spørgsmål undervejs i et accepterende og kærligt forum.

Læs Mere
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!

Vores materialister, frisører og farmakonomer er klar til at guide dig lige nu.