Hairstudio

7 fejl du ikke må begå, når du bruger glattejern

Er du den lykkelige ejer af et glattejern, så har du sikkert udviklet din helt egen superteknik til, hvordan du svinger fladjernet. Men har du taget det store kørekort til glattejern? Her får du en liste over de typiske fejl, mange af os begår, når vi glatter hår.

Det er egentlig ligegyldigt, om du har kort hår eller langt hår. Et glattejern kan hjælpe med at få styr på flyvske spidser, skabe volumen til håret og selvfølgelig rette uønskede krøller ud. Men før du når så langt, så er der lige nogle ting, du gerne skulle have på plads.

Når du glatter hår, bør du ikke:

1

Glatte dit hår uden at bruge heat protector

Er du typen, der hurtigt kører glattejernet igennem håret om morgenen for lige at lægge de værste strittere ned, så skal du i skammekrogen, hvis du ikke prepper dit hår med et varmebeskyttende produkt.


Du kan både få heat protection produkter som spray og som creme, og det ene kan være lige så godt som det andet. Forskning tyder dog på, at de produkter, der er alkoholbaseret, frem for vandbaseret, er bedst for dit hår, og det skyldes, at vand har det med at gøre mere skade end gavn, når håret bliver varmet op.


2

Glatte hår der endnu er fugtigt

Hvis du gerne vil svitse dit hår, så er kombinationen af glattejern og vådt hår et vindende koncept. Dit hår skal være tørt, før du glatter det.


Undersøgelser viser, at det altid er hårdt for håret at blive varmet op og stylet, men at skaderne på håret er mere alvorlige, når man styler med f.eks. glattejern i vådt hår. Så tør altid dit hår først!


Hvis du føntørrer dit hår, så brug en føntørrer med næb og blæs fra hårrødderne til spidsen, mens du bruger en børste. Så er halvdelen af glattearbejdet allerede gjort.


Få 4 flotte looks til et kort hår

Vi guider

Få 4 flotte looks til et kort hår

Hvordan laver man det bedste look til kort hår? Det dykker vi ned i i denne artikel, hvor vi guider til fire flotte frisurer til et kort og stylet look, som du kan finde inspiration i. Og så svarer vi på de mest stillede spørgsmål til styling og pleje af kort hår.

Læs også
3

Varme dit glattejern op til max varme

Bare fordi dit glattejern kan komme op på 230 grader, betyder det ikke, at det er den optimale varme for de fleste. Når håret når en varme på omkring 215 grader, begynder keratinproteinet i dit hår at smelte, og dit hår bliver porøst, spaltet og frizzy.


175-185 grader er perfekt for de fleste. Men har du tyndt, fint eller farvet hår, skal temperaturen måske være lidt lavere, og har du kraftigt og krøllet hår, skal du nok skrue lidt mere op for varmen på styleren.


4

Bruge et for koldt jern

Måske er du lidt bange for at brænde dit hår af, og derfor varmer du ikke dit glattejern nok op. Men et for koldt jern får ikke styr på dit hår og betyder ofte, at du skal køre håret igennem glattejernet flere gange, og det er heller ikke godt. For så risikerer du at overophede dele af dit hår, når du varmer det igennem for tredje gang.


5

Glatte hele håret i en tot

Okay, du har tyndt hår, men alligevel.. En hurtig tur, hvor du bare klemmer om hele håret, gør ingen forskel. Håret bliver ikke ordentligt varmet op, og i værste fald skal du køre glattejernet igennem den samme hårtot adskillige gang. Det vil resultere i, at noget hår bliver overbehandlet, og andet aldrig rigtig bliver glat.


Inddel dit hår i mindre sektioner, så du glatter det i mindre totter. Så sikrer du, at alt håret bliver varmet godt igennem og i ét forsøg. Start med de inderste og nederste hår og arbejd dig så opad og udad.


6

Glemme at rense dit glattejern

Hvis du oplever, at dit glattejern ikke glider ordentligt, eller hiver hår ud, så er det tid til at rense det. Når du bruger hårstylingsprodukter, kan du sagtens opleve, at pladerne med tiden bliver fedtede. Heldigvis, kan du nemt rense dit glattejern.


Tag en hårdt opvredet klud, og tør plader og håndtag af mens jernet stadig er lunkent (altså ikke helt kølet af endnu). Det er vigtigt, at du trækker stikket ud og kluden ikke er for våd, for vand og elektronik er ikke nogen god cocktail.


Du kan evt. slutte af med at tørre pladerne af med lidt sprit på en vattot, for at fjerne eventuelle rester af fedt m.m. Så er dit glattejern så glat som nyt. ​​​​​​​


7

Bruge et dårligt glattejern

Det er selvfølgelig svært at sige, hvad der er et dårligt glattejern. For hvilket glattejern, der er bedst for dig, er afhængig af hvilken hårtype, du har. Langt hen ad vejen får du, hvad du betaler for, og det kan godt betale sig at købe et glattejern af et kendt mærke. En god tommelfingerregel, når du skal vælge glattejern, er at tænke på, at det skal:


  • Varme hurtigt op (15-30 sekunder)
  • Have en god varmefordeling på pladerne
  • Have en god lang ledning
  • Have en roterbar ledning


Hårstylisten guider: Fem nemme stylingtools

Hairstudio

Hårstylisten guider: Fem nemme stylingtools

Stylingtools kan være lidt af en jungle. Hvordan finder du det rigtige tool, og hvordan laver du så en pæn styling - nemt og hurtigt? Hårstylist Mike Paudy guider dig her til fire nemme styles med fem styligtools.

Læs også

Gode heat protection produkter

Mangler du idéer til gode heat protection produkter, så får du her 3 bestsellere på matas.dk:

1. Björn Axén Heat Styling Protective 220°C

Heat Styling Protection fra Björn Axén er en varmebeskyttende letvægtsformular, som passer til alle hårtyper og beskytter håret op til 220 grader.


Udover at beskytte håret, efterlader den håret glansfuldt, blødt og velduftende.

2. Matas Heat Protection Spray

Matas Heat Protection Spray er uden parfume, der varmebeskytter op til 200 grader.


Produktet indeholder fugtbevarende ingredienser, der blødgør dit hår og giver flot glans. 

3 FOR 2
Matas StriberHeat Protection Spray Uden Parfume
74,95 kr.
(187)

3. Toni&Guy Heat Protection Mist

Heat Protection Mist fra Toni&Guy hjælper med at beskytte mod knækket og spaltet hår forårsaget af varmebaserede styling.


Produktet kan både fordeles i håndklæde tørt hår inden varmebaserde styling, men også mellem føntørring og brug af fladjern ved at sprøjte let hen over tørt hår.

150 ml
TONI&GUYHeat Protection Mist
69,95 kr.
(28)

Hvilke plader skal jeg vælge til mit glattejern?

Pladerne i en styler kan være lavet og coatet med flere forskellige materialer. Her får du et overblik over de mest gængse typer:

Keramisk

Keramiske plader er meget udbredt, og du kan finde glattejern i alle prisklasser med keramiske plader. Nogle stylere har blot en keramisk coating, som gør, at pladerne hurtigt bliver varme, og du får fordelen af den meget glatte overflade. De keramiske plader sikrer, at håret ikke så let bliver brændt.


Stylere med rene karamiske plader varmer langsommere op, men til gengæld taber de ikke varmen, når du bruger dem, og varmefordeling på pladerne er ens konstant. Til gengæld er de lidt tunge, hvilket betyder noget, hvis du er den lykkelige ejer af et kæmpe havfruehår.

S3700 E51
RemingtonCeramic Glide 230 Glattejern
399,95 kr.
(82)

Tourmaline

Et af de nyeste skud på stammen. Toumaline er et mineral, som du ofte finder som coating på keramiske plader.


Tourmaline er for dig, som gerne vil have ekstra shine i dit hår. Det er ofte lidt dyrere at købe et glattejern med tourmaline, men til gengæld holder det også rigtig godt.

Teflon

Teflon kender du allerede fra dine stegepander. Det er en coating, der er gennemprøvet og giver en garanteret glat overflade.


Teflon er ikke altid så holdbart og bliver nemmere slidt af. Hvis du ikke bruger dit glattejern hver dag, kan teflonbelægning være rigtig fint til dig.

KUN ONLINE
RemingtonGlattejern Ceramic Slim 220
329,95 kr.
(77)

Ion

Når producenterne skriver, at de benytter Ion-teknologi, så handler det om, at de bruger en coating af negativt ladede ioner.


Den ionladede coating sørger for at lægge dine frizzy og positivt ladede hårstrå ned. Er du til blankt hår, så er dette teknologien for dig.

HotSpot

I glattejern taler man om hotspot, som er der, hvor varmelegemet er placeret. I hotspottet vil styleren være varmest, og de hår, der glider igennem der, er derfor også mere udsat. Nu begynder producenter at arbejde med flere hotspots, netop for at kunne fordele varmen mere ens i styleren (medmindre de bruger keramiske plader, som ikke har et hotspot).

Hvilken størrelse glattejern, skal jeg vælge?

I virkeligheden er det meget enkelt: jo længere og mere krøllet hår du har, jo større glattejern:


  • Plader der er smallere end 2,5 cm er perfekte til kort hår, hvor du gerne vil så tæt på hårroden som muligt.

  • Plader der er 2-2,5 cm brede, er de mest normale og en perfekt allround størrelse for de fleste.
    ​​​​​​​
  • Plader, der er bredere end 2,5 cm, er til dig med langt og kraftigt hår.


Hvis du selv vil læse den videnskabelige undersøgelse om glattejern, kan du læse den her.

Relaterede produkter

150 ml
Care by Gun-BrittHeat Protection Spray
74,95 kr.
(46)
KUN ONLINE
Björn Axén Tools Straight & Curl Nano Pro
OBH NordicaGlattejern
899,95 kr.
(9)
KUN ONLINE
ST250E, Sort
BaBylissSmooth Finish 230 Glattejern
399,95 kr.
(4)

Relaterede artikler

Olie: Guide til forskellige olier og deres fordele

Vi guider

Olie: Guide til forskellige olier og deres fordele

Af Matas

Olie har taget skønhedsverdenen med storm. Flere og flere inkorporerer olie som en del af den daglige skønhedsrutine. Bliv klogere på, hvad de gyldne dråber er særligt gode til.

Læs Mere
Sådan får du flot gråt hår

Hairstudio

Sådan får du flot gråt hår

Af Trine Brøndsted

Gråt hår er superflot til både unge og ældre kvinder. Men uanset om dine lokker er naturligt grå, eller dit hår er farvet, så kræver det ekstra pleje. Vi har talt med Frisør Gun-Britt, som giver dig sine råd, hvis du overvejer at gå grå.

Læs Mere
Vi tester 7 myter om kokosolie i hår- og hudpleje

Vi guider

Vi tester 7 myter om kokosolie i hår- og hudpleje

Af Isabel Marschall Thostrup

Kokosolie er blevet hyldet i skønhedsverdenen som et multiprodukt til både hudpleje, hårpleje og alt derimellem. Men hvad kan du egentlig bruge kokosolie til – og virker det? Her får du den store guide om kokosolie.

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek