Menu
Hairstudio

4 gode råd: Sådan kommer du hårtab til livs

Hvis du som kvinde oplever, at du begynder at tabe dit hår, så kan det føles meget frustrerende, og man kan også blive bange for, hvad der kan være galt. I denne artikel har vi samlet eksperternes bedste råd til, hvordan du kan komme dit hårtab til livs.

Hårtab rammer de fleste på selvtilliden og selvforståelsen, og selvom de fleste af os oplever perioder, hvor vi taber mere hår end normalt, så ændrer det ikke ved, at ingen har lyst til at miste håret. Vi kigger nærmere på fænomenet, og hvad du kan gøre.

Hvorfor taber man håret?

Man kan godt blive forskrækket, hvis der pludselig falder store totter af håret, når man er i bad - det er helt forståeligt. Hårtab viser sig ofte ved, at håret bliver  tyndere på toppen og til dels i siderne, imens håret i nakken sjældent bliver påvirket på samme måde.

De fleste, der oplever hårtab, lider af det, vi kalder Alopecia Androgenetica, som på dansk kan oversættes til hormonelt eller arveligt betinget hårtab. Her begynder hårsækkene at "skrumpe ind", og kvaliteten af dit hår bliver dårligere. Har du været udsat for, at dit hår pludselig falder af i store totter? Så kan der  også være andet på spil.

Håret vokser typisk i to til seks år, hvorefter det falder af og et nyt hår begynder at vokse. Hvis denne cyklus bliver forstyrret af for eksempel sygdom, graviditet eller overgangsalder, vil balancen blive påvirket, og håret kan falde af for tidligt

Hårvækst bliver oftest reduceret langsomt over tid, så der er rig mulighed for at gribe ind i tide.​​​​​​​

Typiske årsager til hårtab

Stress
​​​​​​​​​​Det ses relativt ofte, at man kan tabe håret, hvis man i en periode af sit liv oplever at være stresset. Det kan være på grund af for meget og belastende arbejde, en skilsmisse, et dødsfald i familien mm. Her kan en større del af hårsækkende end normalt simpelthen gå hvilefasen på samme tid, hvilket vil resultere i, at disse hårstå afstødes og falder af efter en periode på et par måneder.


Det er ikke 100% sikkert, hvorfor hårtab under en stresset periode sker. Men en teori er, at når du er stresset, så udskiller kroppen større mængder adrenalin og kortisol, som er kroppens forsvarsmekanisme. Det er det, der kan give den her 'fight og flight'-følelse af, at kroppen konstant er på vagt. Det gør også, at blodet suser ud med næringsstoffer til de vigtigste organer, og her er hårsækkene altså ikke på toplisten af kroppens priotering. Derfor kan man opleve, når man er stresset, at håret ikke får de næringsstoffer, som det plejer.


Når du er ude af den stressede periode i dit liv, så vil håret vokse ud igen af sig selv. Det er forskelligt, hvor lang tid det vil tage, men i næste afsnit kommer vi med eksperternes fire bedste råd til, hvad du selv kan gøre for at give dit hår de bedste betingelser for at gro normalt igen.


Kost
Får du ikke en sund og varieret kost, så kan det også have betydning for dit hårtab, da kroppen dermed ikke får de næringsstoffer, den har brug for, for at opretholde et sundt hår.


Hovedbundslidelser
Svamp i hovedbunden er mest almindelig hos babyer og børn, men kan altså i svære tilfælde føre til hårtab og pletskaldethed. Er du i tvivl om, om du har svamp i hovedbunden, så søg læge hurtigst muligt. Du kan læse mere om symptomer på svamp i hovedbunden her.


Brug af stylingprodukter
Hvis du bruger meget stylingprodukter, så kan de ophobe sig i hovedbunden, hvilket kan gøre det svært for håret at vokse ordentligt ud. Derfor er det også alfa omega, at du får vasket dit hår nok og ordentligt med de rigtige produkter, så du undgår, at produkterne sætter sig i hårbunden og tilstopper.


Styling af håret
Traction alopecia er hårtab forsaget af, at du styler dit hår for meget – for ja, det kan desværre ske. Det er primært, hvis dit hår oftest sættes op i en stram hestehale eller knold. Det kan slide på håret at blive ’trukket’ i på den måde og kan altså føre til hårtab over tid.


Graviditet eller fødsel

Under en graviditet vil man ofte opleve, at håret vokser og er tykkere end normalt. Men efter fødslen er det meget normalt at opleve hårtab. Det skyldes, at håret kan gå over i en forlænget hvilefase efter en fødsel, hvilket kan have den konsekvens, at man taber håret.

Mange tror, at amning er skyld i hårtab, men det er altså ikke tilfældet. Amning er ikke direkte skyld i, at du kan tabe dele af dit hår, det er hormonerne fra fødslen, som kan spille ind. Derudover kan nybagte forældre også føle sig mere stressede grundet blandt andet mindre søvn, hvilket i nogle tilfælde kan føre til hårtab.


Overgangsalder
Når man som kvinde bliver ældre og kommer i overgangsalderen, så kan det også give anledning til hårtab, da niveauet af hormonerne progesteron og østrogen falder.


Arveligt betinget
Hårtab kan være arveligt, og det kaldes androgen alopeci. Så har dine forældre hårtab, så kan du også have risiko for at opleve det samme.

​​​​​​

5 Hverdagstips til et sundt hår

Hairstudio

5 Hverdagstips til et sundt hår

Det kan være svært at vide, hvad vejen til et sundt hår er og hvordan man skal pleje det i dagligdagen. Materialist og stylist, Cecille, guider dig frem til de bedste tips.

Læs også

4 gode råd: Det kan du gøre, hvis du taber håret

Der kan være mange årsager til hårtab, så det er vigtigt at finde ud af, hvilken årsag du har til dit hårtab. Hvis du taber meget hår, og tror du er syg, så skal du selvfølgelig altid gå til din læge.

1. Vælg milde hårplejeprodukter

For at komme hårtabet til livs, skal du gå efter produkter uden parfume, både når det gælder shampoo, balsam og især stylingprodukter, som oftest sidder i håret hele dagen.


Der findes en række brands, som har udviklet hårplejeserier, specielt for at stimulere dine hårsække og arbejde med irriteret hårbund. Vi har linket til en håndfuld gode bud her.

Vi tester: Nyt hovedbundsserum mod hårtab

Hairstudio

Vi tester: Nyt hovedbundsserum mod hårtab

God hårpleje stopper ikke ved shampoo og balsam – man har nemlig fået øjnene op for, hvor vigtigt det også er at pleje og passe sin hovedbund, hvis man ønsker et sundt hår og ønsker at reducere hårtab. De sidste fire uger har jeg testet det nye parfumefri hovedbundsserum med mikroalger og økologisk aloe vera fra Matas Natur, som er skabt for at styrke håret og mindske for mange løse hår i børsten. Læs med her, og hør hvordan det gik!

Læs også

2. Pas på din hovedbund

Alt hårvækst starter i hårfolliklen, så en sund hovedbund er alfa og omega for at give dit hår de bedste vækstbetingelser. Derfor er der nogle faktorer, som kan påvirke din hovedbund, som du skal være opmærksom på:


Silikone

Bruger du mange hårstylingsprodukter eller shampoo eller balsam med silikone, så kan det have betydning for din hårvækst. Silikone kan nemlig lægge sig som en barriere på hovedbunden og forhindre, at der kommer ilt og næringsstoffer til hårrødderne.

Oplever du hårtab, så tag et godt kig på dine hårprodukter for at se, om de indeholder silikone. Du finder dem i ingredienslisten under navne som ender på -one eller -oxane.


Kalk

Vandet i Danmark er meget kalkholdigt, og kalken kan sætte sig i håret og hovedbunden og udtørre den. Det giver ikke de bedste betingelser for hårvækst, så prøv at skylle din nyvaskede hovedbund og dit hår i en eddikeopløsning, som består af 1 del eddike og 1 del vand. Lad det virke i et par minutter og skyl efter med rent vand. Du kan også få filtre til dit brusehoved, som kan mindske kalken i vandet.​​​​​​ ​

3. Spis variret, og supplér eventuelt med kosttilskud

Hvis du oplever, at dit hår tynder og ikke er som det plejer, så er det først og fremmest vigtigt, at du tager et godt og grundigt kig på det, du spiser – får du nok varieret kost? Kosten er nemlig et godt sted at sætte ind, så man sikrer, at man får de rigtige vitaminer og mineraler.


Sammen med en god og varieret kost, kan du supplere med et kosttilskud, som bidrager til at opretholde et normalt hår. Her findes der lidt forskellige på markedet, men fælles for størstedelen af dem er, at de indeholder biotin og zink. Biotin bidrager nemlig til at opretholde normal hårvækst, og zink til at opretholde normal hud.


Husk altid at følge den anbefalede daglige dosis på produktet.   

4. Brug en god børste

Det er godt for hårbunden at blive masseret, for på den måde stimulerer du blodcirkulationen og sender næring ud til cellerne. Ved at rede dit hår fordeler du også de naturlige olier i hårbunden, så dit har ser sundt og blankt ud.

Hvis du rigtig skal forkæle dig selv, så prøv en Mason Pearson-børste. Det er limousinen inden for hårbørster, lavet af vildsvinehår, som masserer hovedbunden og er eminent til at fordele hårets naturlige olier i håret.  

M.Cosmetics har også skabt et rigtig godt bud på en pudebørste med 100 % vildsvinehår, som giver en særlig skånsom udredning af håret.


Nye professionelle hårbørster i naturhår

Nyhed

Nye professionelle hårbørster i naturhår

Et sundt og glansfuldt hår kræver daglig pleje. Og her mener vi ikke kun hårplejeprodukter. For ligeså vigtigt er det at bruge en god hårbørste. M. Cosmetics by Matas lancerer en helt ny serie af FSC-certificerede hårbørster, der alle er udviklet med vildsvinehår, som gør håret blødt og glansfuldt ved daglig anvendelse.

Læs også

Du er mere end bare dit hår

Selvom børsten er fuld af hår, og du er bange for, at det hele falder af, så er det ikke ualmindeligt at fælde lidt mere i periode. Men er du bekymret, så tal med din læge. For langt de fleste af os, så kommer håret tilbage – og skulle det ske, at det ikke gør, så tænk på, at du er mere end bare dit hår, og du er fantastisk, præcis som du er!
Kilder:
Interview med Anneliese Brander fra Hårklinikken
Interview med Cecilie Birch fra Unilever
Sundhed.dk

Relaterede artikler

Skønhedsvitaminer til hår og hud

Nyhed

Skønhedsvitaminer til hår og hud

Smuuk Skin er dansk produceret kosttilskud, der med sin unikke formel og kombination af nøje udvalgte næringsstoffer har til formål at pleje, nære og styrke huden, både inde- og udefra.

Læs Mere
De mest stillede spørgsmål om svamp i hovedbunden

Din sundhed

De mest stillede spørgsmål om svamp i hovedbunden

Af Matas

Svamp i hovedbunden kan være rigtig ubehageligt og irriterende at døje med. Det en hudsygdom, som kræver behandling, da det ellers kan have konsekvenser som pletskaldethed og hårtab. I denne artikel svarer vi på de mest stillede spørgsmål om svamp i hovedbunden og guider dig til, hvordan du kan komme problemet til livs.

Læs Mere
Vi tester: Nyt hovedbundsserum mod hårtab

Hairstudio

Vi tester: Nyt hovedbundsserum mod hårtab

Af Ida Hinchely Kyhn

God hårpleje stopper ikke ved shampoo og balsam – man har nemlig fået øjnene op for, hvor vigtigt det også er at pleje og passe sin hovedbund, hvis man ønsker et sundt hår og ønsker at reducere hårtab. De sidste fire uger har jeg testet det nye parfumefri hovedbundsserum med mikroalger og økologisk aloe vera fra Matas Natur, som er skabt for at styrke håret og mindske for mange løse hår i børsten. Læs med her, og hør hvordan det gik!

Læs Mere
Sådan kan dit hår ændre sig i graviditeten

Vi guider

Sådan kan dit hår ændre sig i graviditeten

Af Vibeke Sofie Jensen

Nogle dage ser man sig i spejlet og spørger sig selv ”Hvorfor ændrer mit hår sig sådan? Hvad er der nu galt med min hovedbund? Hvad stiller jeg op med det her?” Ja, listen kan være lang, når det kommer til alle de forandringer, du går igennem som gravid og nybagt mor. Få tips og tricks til håret her.

Læs Mere