Vi guider

Hårtab: Her er, hvad du kan gøre

Hvis du døjer med hårtab, kan du helt sikkert nikke genkendende til frygten for hårbørsten og suget i maven, når du ser dine dyrebare hårstrå ligge på tøjet, stolen og i vasken i stedet for at sidde på dit hoved. I denne artikel stiller vi skarpt på hårtab, de mest almindelige grunde til det – og ikke mindst hvad du selv kan gøre, hvis du oplever, at det tynder ud i dit hår.

Undlader du at sætte håret stramt op, fordi det tydeliggør din vigende skilning? Føler du, at hvert eneste træk gennem håret med hårbørsten er ulideligt, og har du fundet frem til denne artikel, fordi du googler løs, desperat efter at finde svar på, hvorfor det netop er dit hår, der falder af?  

Så kan jeg love dig for, at jeg forstår, hvordan du har det. Efter selv at have døjet med en voldsom blødning af hårstrå gennem flere år, kan jeg sætte mig ind i det hele: Den konstant fyldte hårbørste, chokket, når større klumper af hår driver af, hårbolde, der hele tiden skal fjernes fra jakken. Den vigende skilning, tyndere tindinger og længere afstande mellem de enkelte hårstrå.

I denne artikel kan du læse en hel masse om hårtab. Hvad er det egentlig, hvad skyldes det, og hvad kan man selv gøre? Kan det behandles – og stopper det nogensinde?

​​​​​​​Artiklen er først og fremmest til dig, der søger videnskab og råd, men lidt længere nede i artiklen deler jeg også ud af mine egne erfaringer med hårtab og anbefaler de produkter, jeg selv har bedst erfaringer med.

Det kan du læse om i denne artikel


1: Hvad er hårtab?


2: Typiske årsager til hårtab


3: Det kan du selv gøre


4: Anbefalinger, tips og tricks

1: Hvad er hårtab?

Helt grundlæggende er hårtab karakteriseret ved, at du taber flere hår, end der vokser tilbage fra din hovedbund. Omfanget af hårtab kan variere rigtig meget fra person til person, men hårtab betyder, at du over tid vil opleve en udtynding af dit hår. Hos nogle er hårtab midlertidigt og kan skyldes omstændigheder i dit liv, sygdom, kost eller andet, hos andre er hårtab arveligt.


Herunder kan du læse om nogle af de mest almindelige former for hårtab.


Det er ikke 100% sikkert, hvorfor hårtab under en stresset periode sker. Men en teori er, at når du er stresset, så udskiller kroppen større mængder adrenalin og kortisol, som er kroppens forsvarsmekanisme. Det er det, der kan give den her 'fight og flight'-følelse af, at kroppen konstant er på vagt. Det gør også, at blodet suser ud med næringsstoffer til de vigtigste organer, og her er hårsækkene altså ikke på toplisten af kroppens priotering. Derfor kan man opleve, når man er stresset, at håret ikke får de næringsstoffer, som det plejer.


Når du er ude af den stressede periode i dit liv, så vil håret vokse ud igen af sig selv. Det er forskelligt, hvor lang tid det vil tage, men i næste afsnit kommer vi med eksperternes fire bedste råd til, hvad du selv kan gøre for at give dit hår de bedste betingelser for at gro normalt igen.


Androgen alopeci

Den mest almindelige form for hårtab hos både mænd og kvinder er såkaldt ’androgen alopeci’, også kendt som ’female eller male pattern hairloss’. Det er en arvelig eller hormonelt betinget form for hårtab, hvor det tynder ud i dit hår gradvist. Hos kvinder vil denne type af hårtab typisk ske på toppen af hovedet og vise sig ved en vigende skilning.


Telogen effluvium

Hvis du har været i en stresset periode af dit liv, har haft en chokoplevelse, lidt af en alvorlig sygdom eller noget andet, som har haft en markant indvirkning på din krop, kan man opleve et midlertidigt hårtab, som kommer pludseligt. Lider du af midlertidigt hårtab, vil du oftest opleve, at dit hår kommer tilbage igen. Det er en langsommelig proces, så det er om at være tålmodig undervejs.


Alopecia Areata

Denne type af hårtab er også kendt som pletskaldethed, som gør, at håret falder af pludseligt i totter og som resultat skaber ’pletter’ i hovedbunden.
​​​​​​

5 Hverdagstips til et sundt hår

Hairstudio

5 Hverdagstips til et sundt hår

Det kan være svært at vide, hvad vejen til et sundt hår er og hvordan man skal pleje det i dagligdagen. Materialist og stylist, Cecille, guider dig frem til de bedste tips.

Læs også

2: Typiske årsager til hårtab

Noget af det mest frustrerende ved hårtab er, at det kan være så svært at bestemme, hvad roden til det egentlig er. Nogle gange er der en helt åbenlys grund, til at håret fælder – andre gange kan man gennemgå utallige undersøgelser uden at komme det mindste tættere på, hvad årsagen egentlig er. Men selvom det kan være svært at finde den præcise rod til hårtab, er der en række kendte grunde, der kan forårsage tilstanden.

​​​​​​​

Arveligt betinget hårtab

Den allermest almindelige grund til hårtab er arvelige faktorer, androgen alopeci. Har du denne type af hårtab, skyldes det simpelthen, at dine forældre eller dine forældres forældre også har det eller har haft det.


Stress

​​​​​​​​​​Det ses nogle gange, at stress kan være roden til et midlertidigt hårtab. Eksperterne er ikke 100% sikre på, hvorfor hårtab under en stresset periode sker, men en af teorierne er, at det kan have noget at gøre med kroppens øgede udskillelse af stresshormonet kortisol og adrenalin. Det gør nemlig, at kroppen konstant er i overlevelsesmode og dermed prioriterer at sende de vigtige næringsstoffer til de vigtigste organer – som jo er vitale for overlevelsen – og ikke til eksempelvis hårsækkene.  


Således går en større del af hårsækkene end normalt direkte til hvilefasen på samme tid, hvilket vil resultere i, at hårståene afstødes og falder af efter en kortere periode end ellers.


Til gengæld er det positive ved denne type af hårtab, at håret vil vokse ud igen, når du er ude af den stressede periode i dit liv. I næste afsnit kommer vi nærmere ind på, hvad du selv kan gøre for at motivere hårvæksen.


Kost

En sund og varieret kost er vigtig for mange af kroppens normale funktioner, og hårets normale tilstand er også en af dem. Der findes nogle vitaminer og næringsstoffer, der har betydning for normal hårvækst – og hvis du mangler disse, kan det forværre dit hårtab. Oplever du håraffald er det derfor en rigtig, rigtig god idé at bestille en tid hos lægen, som kan undersøge, om du er dækket ind med alle de nødvendige vitaminer og mineraler.


Styling af håret

Der er faktisk en term for hårtab forårsaget af overdreven styling, nemlig traction alopecia. Det sker primært, hvis du for ofte sætter dit hår op i en meget stram frisure, som kan slide på håret over tid og dermed i sidste ende resultere i hårtab.


Hvis du desuden bruger mange stylingprodukter, kan de ophobe sig i hovedbunden, og det kan gøre det svært for håret at vokse ordentligt ud.


Hormonelle faktorer

Håret vokser typisk i en cyklus à to til seks år, hvorefter det falder af og et nyt hår begynder at vokse. Hvis denne cyklus bliver forstyrret af for eksempel hormonelle faktorer som sygdom, graviditet eller overgangsalder, kan balancen blive påvirket, og håret kan falde af for tidligt.


Graviditet

Under en graviditet vil man ofte opleve, at håret vokser og er tykkere end normalt, kun for at gå over i hårtab efter fødslen. Det skyldes, at håret kan ende i en forlænget hvilefase efter en fødsel, hvilket kan føre til hårtab.


Det er en udbredt forståelse, at amning er skyld i hårtab – men det er en usand myte. Amning er ikke direkte skyld i hårtabet; det er hormonerne fra fødslen, som kan spille ind. En ekstra faktor i denne fase af livet er stress på grund af søvnmangel og en ikke helt så varieret kost som normalt. Sådanne livsbetingelser kan også medvirke til, at nogle nybagte forældre oplever hårtab.


Overgangsalder

Der er flere faser af livets gang, der kan være med til at fremprovokere et hårtab. Også i overgangsalderen oplever mange kvinder, at det tynder ud i håret. Det skyldes, at kroppens niveauer af hormonerne progesteron og østrogen falder.


Hvert et tilfælde af hårtab er individuelt. Oplever du, at dit hår fælder mere end normalt, er det derfor vigtigt, du går til din læge, som kan hjælpe dig med at undersøge, hvilken form for hårtab du har.  

Jeg har selv været til lægen med mit hårtab. I første omgang fik jeg taget en række blodprøver, og sidenhen blev jeg sendt videre til en dermatolog, som kiggede nærmere på mine hårsække.

3: Hvad kan du selv gøre ved hårtab?

Det ville være så dejligt, hvis der fandtes en mirakelkur på hårtab. En trylledrik, som fik håret til at gro langt, tæt og blankt over natten. Desværre er hårtab de facto en af de tilstande, som ikke blot er meget langsom om at bedre sig; der er flere former for hårtab, hvor der ikke findes nogen garantier for, at håret vender tilbage igen. Heller ikke, hvis du bruger de mest lovende produkter på markedet.


Med det sagt er der forholdsregler, du kan tage dig for at give dit hår de bedste forudsætninger for at vokse. Første trin er typisk at aflægge din læge et besøg, så du kan få kortlagt grunden til dit hårtab. Skyldes det stress, arvelige faktorer – eller mangler du måske et særligt vitamin eller mineral? Dernæst kan du bruge hårpleje målrettet hårtab og have ekstra fokus på din hovedbund for at give dit hår de optimale vilkår for at gro. Herunder finder du links til en række gode bud.


Først en lille disclaimer: Det kan være meget svært at svare præcist på, hvilken hårplejerutine netop du skal bruge, hvis du døjer med hårtab. Fordi tilstanden kan komme af så mange forskellige ting, kan den rette behandling derfor variere. Derfor er det selvfølgelig også vigtigt, du kender årsagen til netop dit hårtab, inden du begiver dig ud i hårplejerutinen.​​​​​​​

Den gode hårplejerutine

Anaphase+ Shampoo fra Ducray er formuleret særligt med ingredienser, der er stimulerende for hårvæksten. Shampooen styrker håret, giver fylde og modvirker hårtab. I en test foretaget af Ducray oplevede testepersonerne, at hårtabet blev reduceret efter seks ugers brug og at hårvæksten stimuleredes efter tre måneders brug. Shampooen indeholder monolaurin, som forsinker hårtab, og tocopherol nocitinate, som stimulerer celleaktiviteten. Ud over shampooens virkning mod hårtab, sørger den også for at bidrage med nærende, fugtgivende og volumengivende ingredienser.


Serien fra Ducray omfatter også Creastim Reactive Lotion, som er et hårplejeprodukt, der er særligt anbefalet til periodisk hårtab – eksempelvis hormonelt hårtab, stress eller skiftende årstider. Lotionen styrker hårets struktur, mindsker hårtab og genaktiverer væksten af håret, som gør, at håret synes mere tæt. Brug produktet i hovedbunden tre gange om ugen i to måneder og se, om du oplever bedring.   

Ducray Anaphase+ Shampoo 200 ml
200 ml
DucrayAnaphase+ Shampoo
147,95 kr.
(2)
Ducray Creastim Reactive Lotion 60 ml
60 ml
DucrayCreastim Reactive Lotion
509,95 kr.

Den milde hårplejerutine

Hvis dit hårtab har rod i for mange stylingprodukter, stramme håropsætninger eller lignende, er det vigtigt, at du giver håret ro. Derfor kan en mild og rensende hårplejerutine sandsynligvis være et godt valg for dig. Gå gerne efter produkter uden parfume, både når det gælder shampoo, balsam og især stylingprodukter, som oftest sidder i håret hele dagen.


Der findes en række brands, som har udviklet hårplejeserier, der er specielt formuleret til at stimulere dine hårsække og arbejde med irriteret hovedbund. Vi har linket til en håndfuld gode bud her.   

Matas Natur Koffein & Aloe Vera Shampoo Reducerer Hårtab 200 ml
SPAR 23,-
200 ml
Matas NaturKoffein & Aloe Vera Shampoo Reducerer Hårtab
66,95 kr.89,95 kr.
(40)
Matas Natur Koffein & Aloe Vera Balsam Reducerer Hårtab 200 ml
SPAR 23,-
200 ml
Matas NaturKoffein & Aloe Vera Balsam Reducerer Hårtab
66,95 kr.89,95 kr.
(21)
Matas Natur Mikroalger & Aloe Vera Hovedbundsserum 125 ml
SPAR 27,-
125 ml
Matas NaturMikroalger & Aloe Vera Hovedbundsserum
82,95 kr.109,95 kr.
(36)

Den varierede kost

Den varierede kost er vigtig for kroppens normale funktion, og også når det kommer til håret, er der vitaminer og mineraler, du helst ikke skal mangle. Du kan vælge at supplere en varieret kost med et kosttilskud, særligt målrettet vedligehold af normalt hår. Her findes der lidt forskellige på markedet, men fælles for størstedelen af dem er, at de indeholder biotin og zink. Biotin bidrager nemlig til at opretholde normal hårvækst, og zink til at opretholde normal hud.


Hvis du beslutter dig for at tage et kosttilskud, er det vigtigt, du husker at holde dig til den anbefalede daglige dosis. Og husk, at kosttilskud altså kun er et tilskud. Det kan aldrig træde i stedet for varieret kost.​​​​​​​

Kosttilskud målrettet vedligeholdelse af normalt hår:

Matas Striber Biotin 5 mg 100 tabl.
SPAR 20%ABONNÉR
100 tabl.
Matas StriberBiotin 5 mg
144,95 kr.
Hairlust Hair Formula Gummies for Women 90 stk.
SPAR 50,-
90 stk.
HairlustHair Formula Gummies for Women
199,95 kr.249,95 kr.
VitaYummy Hair & Nails Raspberry 60 stk.
FAST LAV PRIS
60 stk.
VitaYummyHair & Nails Raspberry
119,95 kr.
Priorin Kosttilskudd for håret 60 kaps
FAST LAV PRIS
60 kaps
PriorinKosttilskudd for håret
309,95 kr.
Australian Bodycare Hair Loss Care Kosttilskud 60 kapsler
SPAR 20%ABONNÉR
60 kapsler
Australian BodycareHair Loss Care Kosttilskud
199,95 kr.
Solaray Hair Nutrients 60 kaps.
SPAR 20%ABONNÉR
60 kaps.
SolarayHair Nutrients
199,95 kr.
New Nordic Hair Volume Gummies 60 stk.
SPAR 51,-
60 stk.
New NordicHair Volume Gummies
153,95 kr.204,95 kr.Er du i tvivl, om din kost er varieret nok, er det altid en god idé at spørge din læge til råds.  

4: Anbefalinger, tips og tricks

For godt tre år siden blev jeg for alvor opmærksom på mit hårtab. På det tidspunkt fældede jeg markant mere end mine venner, og min skilning så underligt tynd ud i toppen, når jeg sammenlignede med deres. Siden da har jeg prøvet alt muligt forskelligt for at udbedre mit hårs tilstand. Jeg har været til læge og dermatolog, prøvet at droppe hårbørstning og nøjedes med meget få hårvaske. Jeg har haft forsaget alle former for varmeredskaber og i stedet balsameret mit hår i olier og sera. Jeg har sovet med bambushovedpude og taget forskellige kosttilskud, selvom jeg spiser varieret og godt. Jeg har både bambushovedpudebetræk, hovedbundsbørste, serum, shampoo og kur mod hårtab.


For et par måneder siden begyndte jeg at få en helt uforklarligt utæmmelig frizz på toppen af hovedet. Ved et nærmere eftersyn lagde jeg mærke til, at det var friske minihår, som stod op stift op i luften fra midten af min hovedbund.


Om det skyldes de mange antihårtabs-remedier, er svært at slå fast, ligesom det endnu er for tidligt i processen til at se, hvor meget fylde de nye hår kommer til at give. Men jeg ved i hvert fald, at det giver mig lyst til at fortsætte med min rutine.


Jeg har ikke en definitiv liste over produkter klar. Der er meget hårpleje, jeg lige nu tester og læser om, så hvis du er interesseret, kan du eventuelt gemme denne artikel og vende tilbage til den om en rum tid, for jeg opdaterer den løbende.


NB! Alle former for hårtab er forskellige, og din situation kan være meget forskellig fra min. Følgende rutine fungerer for mig – men det garanterer desværre ikke, at den virker for dig. Derfor anbefales det, at du finder roden til dit hårtab og taler med din læge om den passende plejerutine, som passer dit behov.​​​

Shampoo

Anaphase+ Shampoo er beskrevet lidt længere oppe i artiklen, og det er også den, jeg selv bruger, når jeg vasker hår. Jeg har brugt shampooen i cirka en måned nu, hvilket ikke helt er længe nok til at vurdere dens effekt i forhold til at booste hårets vækst, som jo desværre er en langsommelig proces.


Til gengæld kan jeg mærke, at shampooen gør mit hår blødt og lækkert og får det til at synes en smule tykkere ved roden, hvilket camouflerer mit hårtab lidt. Det sætter jeg stor pris på! Er du interesseret i at læse en fyldestgørende anmeldelse af shampooen, kan du komme tilbage til artiklen om et par måneder.

Ducray Anaphase+ Shampoo 200 ml
200 ml
DucrayAnaphase+ Shampoo
147,95 kr.
(2)
Professionelle hårbørster i naturhår

Nyhed

Professionelle hårbørster i naturhår

Et sundt og glansfuldt hår kræver daglig pleje. Og her mener vi ikke kun hårplejeprodukter. For ligeså vigtigt er det at bruge en god hårbørste. M. Cosmetics by Matas lancerer en helt ny serie af FSC-certificerede hårbørster, der alle er udviklet med vildsvinehår, som gør håret blødt og glansfuldt ved daglig anvendelse.

Læs også

Serum

Sisley Revitalizing Fortifying Serum hører helt klart til i den højere prisklasse, men til gengæld er der nok i flasken til min fulde behandling. Serummet er nemlig en intensiv kur, som er beregnet til at minimere hårtab over en periode på tre måneder. Serummet består af koncentrerede mineraler, vitaminer, samt ekstrakter fra planter og proteiner, og det styrker hårsækken, så hårets forankring i hovedbunden styrkes.


Kuren skal bruges i hovedbunden hver anden dag i én måned og derefter to gange om ugen i to måneder. Jeg har brugt min kur i godt to måneder indtil nu, og jeg oplever, at mit hår fælder væsentligt mindre end førhen. Det kan være svært at bestemme fuldstændigt, om hovedbundskuren, nogle af de andre produkter eller tilfældighederne er skyld i dét, men jeg holder under alle omstændigheder af at bruge kuren som en del af min rutine.

Sisley Revitalizing Fortifying Serum 60 ml
60 ml
SisleyRevitalizing Fortifying Serum
1.469 kr.
(8)

Camouflage

Har du mørkt hår ligesom jeg, kan du bruge en mørk tørshampoo forsigtigt i hovedbunden. Den mørke farve dækker hovedbunden og får dit hår til at se fyldigere ud. Hvor meget du kan dække, afhænger selvfølgelig af graden af dit hårtab, men jeg har selv været virkelig glad for det lille trick, som får min skilning til at se langt fyldigere ud, end den egentlig er.


Jeg bruger Matas Striber Dry Shampoo, men du kan bruge en hvilken som helst tørshampoo. Personligt ville jeg altid vælge en uden parfume, og så sørger jeg for at vaske mit hår to gange med shampoo i badet, så jeg er sikker på at få fjernet alle produktrester fra min hovedbund.

Matas Striber Dry Shampoo Dark Hair Uden Parfume 200 ml
200 ml
Matas StriberDry Shampoo Dark Hair Uden Parfume
54,95 kr.
(57)

Sidst, men ikke mindst...

…selvaccept. Vi kan snakke en hel masse om produktanbefalinger og camouflage, men det allervigtigste er i virkeligheden hverken et produkt eller en anbefaling; men mere en opfordring til at være god mod dig selv. Det er så hårdt at gå og være vred på sin krop over noget, der langt hen ad vejen er udenfor ens kontrol.


Selv prøver jeg at elske mit hår for dets naturlige fylde, store krøller og bløde overflade, og jeg forsøger at se min hårplejerutine som udsøgt selvforkælelse, snarere end behandlingsforslaget på et problem. Det er svært, det indrømmer jeg gerne, men på de gode dage lykkes det mig faktisk at være glad for mit hår; også selvom jeg har mindre af det, end jeg godt kunne tænke mig.

Relaterede produkter

Hairlust Split Fix Hair Oil 45 ml
SPAR 32,-
45 ml
HairlustSplit Fix Hair Oil
127,95 kr.159,95 kr.
(99)
Mason Pearson Hårbørste BN2 Lyseblå
BN2 Lyseblå
Mason PearsonHårbørste
+ 3 størrelser
1.489 kr.
(11)
Australian Bodycare Hair Loss Care Kosttilskud 60 kapsler
SPAR 20%ABONNÉR
60 kapsler
Australian BodycareHair Loss Care Kosttilskud
199,95 kr.
Solaray Hair Nutrients 60 kaps.
SPAR 20%ABONNÉR
60 kaps.
SolarayHair Nutrients
199,95 kr.
Hairlust Split Fix™ Shampoo 250 ml
SPAR 38,-
250 ml
HairlustSplit Fix™ Shampoo
151,95 kr.189,95 kr.
(164)
Nygaard Hårbørste vildsvin børste 7
NygaardHårbørste vildsvin børste 7
129,95 kr.
(14)

Relaterede artikler

Skønhedsvitaminer til hår og hud

Nyhed

Skønhedsvitaminer til hår og hud

Smuuk Skin er dansk produceret kosttilskud, der med sin unikke formel og kombination af nøje udvalgte næringsstoffer har til formål at pleje, nære og styrke huden, både inde- og udefra.

Læs Mere
De mest stillede spørgsmål om svamp i hovedbunden

Din sundhed

De mest stillede spørgsmål om svamp i hovedbunden

Af Matas

Svamp i hovedbunden kan være rigtig ubehageligt og irriterende at døje med. Det en hudsygdom, som kræver behandling, da det ellers kan have konsekvenser som pletskaldethed og hårtab. I denne artikel svarer vi på de mest stillede spørgsmål om svamp i hovedbunden og guider dig til, hvordan du kan komme problemet til livs.

Læs Mere
Vi tester: Nyt hovedbundsserum mod hårtab

Hairstudio

Vi tester: Nyt hovedbundsserum mod hårtab

Af Ida Hinchely Kyhn

God hårpleje stopper ikke ved shampoo og balsam – man har nemlig fået øjnene op for, hvor vigtigt det også er at pleje og passe sin hovedbund, hvis man ønsker et sundt hår og ønsker at reducere hårtab. De sidste fire uger har jeg testet det nye parfumefri hovedbundsserum med mikroalger og økologisk aloe vera fra Matas Natur, som er skabt for at styrke håret og mindske for mange løse hår i børsten. Læs med her, og hør hvordan det gik!

Læs Mere
Sådan kan dit hår ændre sig i graviditeten

Vi guider

Sådan kan dit hår ændre sig i graviditeten

Af Vibeke Sofie Jensen

Nogle dage ser man sig i spejlet og spørger sig selv ”Hvorfor ændrer mit hår sig sådan? Hvad er der nu galt med min hovedbund? Hvad stiller jeg op med det her?” Ja, listen kan være lang, når det kommer til alle de forandringer, du går igennem som gravid og nybagt mor. Få tips og tricks til håret her.

Læs Mere