Vi guider

Sådan undgår du fedtet hår og hovedbund

Kæmper du lidt for ofte med fedtet hår uden at vide hvorfor? Så læs med, når vi guider dig til, hvordan du bedst undgår og forbygger sjaskede, fedtede hårstrå med de bedste tips fra hårstylisten.

Virker dit hår fedtet allerede dagen efter, du har vasket det? Eller måske allerede senere samme dag? Det er drønirriterende, men du er virkelig ikke alene. Vi er mange, der dagen efter en hårvask står på badeværelset og tænker: Åh, burde jeg bare vaske det igen i dag? Derfor har jeg allieret mig med Mike Paudy, der er hårstylist hos Matas. Læs med her og få hjælp til at fikse problemet nu-og-her, men også hvordan du bedst kan forebygge det i fremtiden.

Hvad er fedtet hår?  

”En oplevelse af at have fedtet hår er i virkeligheden at have en fedtet hovedbund,” forklarer Mike Paudy.


Det er en helt naturlig reaktion, at håret bliver fedtet, da vores hårsække er tæt forbundet med talgkirtlerne i hovedbunden. Disse talgkirtler, som også kaldes sebum er ikke kun til pynt, men udskiller talg, som skal beskytte og fugte huden, så den ikke revner eller bliver udtørret.


Hårsækkene i din hovedbund danner altså dette sebum helt naturligt for at holde din hovedbund fugtet. Hvis din hovedbunds økosystem bliver forstyrret, sker der en overproduktion af talg i talgkirtlerne, og gør dit hår fedtet og sjasket at se på. Der er altså pludselig meget sebum i dit hår.

Hvorfor får du fedtet hår? 

Det Ifølge Mike er der flere grunde til, at du oplever at dit hår fedter hurtigt.


"Hvis du vasker dit hår for meget, eller bruger nogle for kraftige produkter, vil du gå ind og udtørre den fugtgivende funktion, som hovedbunden har. Hovedbunden kommer til at reagere på det her, og hvis den kunne tænke, ville den tænke: ”Hvorfor er jeg så tør? Jeg bliver nødt til at producere noget mere sebum, så jeg kan blive fugtet igen,” og så begynder den onde cirkel,” forklarer Mike.


For jo mere sebum, der bliver dannet, jo mere vil din hovedbund føles fedtet, og så har du helt sikkert lyst til at vaske det oftere, og sådan kører det i ring. Fedte, vaske, fedte, vaske.


3 typiske grunde til du har fedtet hår ​​​​​​​

  1. Du vasker dit hår for ofte.

  2. Du bruger de forkerte eller for skrappe produkter.

  3. Du bruger ALT for mange produkter, som bygger sig op i hovedbunden.

Hvordan undgår du fedtet hår og hovedbund?

Du undgår at få fedtet hår ved at holde din hovedbund i balance. Det gør du ved ikke at overvaske håret og bruge de helt rigtige produkter til din hovedbund.


Her får du en udførlig guide med tips og de bedste rigtige produkter til dig med fedtet hovedbund.

Guide: Slip af med fedtet hår

Vask af håret

Nøglen til at undgå en fedtet hovedbund er ikke at overvaske. Vask gerne dit hår kun 1-2 gange ugentligt, og hvis du synes, det er umuligt, er Mikes råd, at 3 ugentlige vaske er maksimum.


Og så skal du bruge den rigtige shampoo. Her fremhæver Mike en dybderensende shampoo, som du bruger til at rense hår og hovedbund igennem, men også en shampoo særligt til fedtet hår.


Bonusinfo: Vælg din shampoo ud fra din hovedbunds tilstand. Vælg derefter din kur og conditioner ud fra din hårtype og tilstand i selve længderne.

Dybderensende shampoo

”Hvis du allerede er der, hvor din hovedbund fedter, og du synes, det er for meget, så er du nødt til at affedte med en shampoo, der er lavet til det. Du skal tage en kold tyrker,” siger Mike.


Brug en dybderensende shampoo for en frisk start. Brug den som den første shampoo, når du begynder på din nye ”affedtnings”-rutine. Herefter vil Mike anbefale at bruge en dybderensende shampoo én gang ugentligt eller hver 14. dag, hvis du er nede på kun at vaske hår én - to gange ugentligt.


En dybderensende shampoo fjerner alt overskyndende produktrest, silikonerest og skidtrester, og det er en rigtig god idé at få fjernet, særligt hvis du døjer med fedtet hovedbund.


Vigtigt: Du må ikke vaske dit hår med den dybderensende shampoo hver gang, du vasker dit hår. Så vil du udtørre hovedbunden, og den onde fedtecirkel vil starte igen, fordi hovedbunden vil producere mere sebum for at gøre op for udtørringen.


I slideren her til højre er Mikes anbefalinger til gode dybderensende shampooer.

SPAR 25%KØB 2
250 ml
Matas StriberDybderensende Shampoo
34,95 kr.
(252)
250 ml
HH SimonsenCleansing Shampoo
199,95 kr.
(2)
250 ml
OlaplexNo.4C Clarifying Shampoo
259,95 kr.
(9)

2. Særlig shampoo til fedtet hår og hovedbund

Udover den dybderensende én gang ugentligt eller hver 14. dag, så skal du have fingrene i en shampoo, der er tilpasset lige præcis dig med fedtet hovedbund. Shampooen vil gå ind og hjælpe med at balancere din hovedbund, og kombinationen med mindre hårvask skal nok give dig gode resultater.


Denne shampoo skal du vaske dit hår med ved de resterende vaske i løbet af ugen. I slideren her ved siden af er Mikes bedste anbefalinger til shampooer i forskellige prisklasser til dig.


Matas’ egen shampoo med urteprotein indeholder blandt andet morgenfrue, der er en antioxidant for hud og hår. Kérastases Bain Divalent er nærende og er eminent til at reducere talgproduktion, hvis du producerer for meget af det.


Cutrin shampooen indeholder sellerifrøekstrakt, som understøtter, i kombination med andre aktive urte-ingredienser, den naturlige sebum i hårbunden. Og sidst men ikke mindst, så har vi Redkens Amino Mint shampoo, som indeholder mint og aminosyre, der hjælper med at rense en fedtet hårbund, fugter hårlængderne og giver friske og rene rødder.

SPAR 25%KØB 2
250 ml
Matas StriberUrteprotein Shampoo til Fedtet Hår Uden Parfume
+ 1 størrelse
34,95 kr.
(381)
300 ml
RedkenAmino Mint Shampoo
194,95 kr.
(8)
KÉRASTASESpecifiqué Bain Divalent shampoo
249,95 kr.
(8)
250 ml
CutrinBio+ Re-Balance Shampoo
189,95 kr.
(5)

Hårbørsten

Den kan ikke redde håret, hvis skaden allerede er sket, men du kan forebygge et fedtet garn med den rigtige hårbørste.


Mike vil gerne anbefale dig to hårbørster. En til det våde hår og en til det tørre.

Hårbørsten til vådt hår

Mike anbefaler, at du redder dit hår ordentligt igennem ned til hovedbunden med en paddelbrush, hvis du har langt hår. Hvis du har kort hår, så kan du bruge en normal hårbørste.


”Du skal redde din hovedbund med børsten til vådt hår. Det vil hjælpe dig med at stimulere din hovedbund, og hvis der ligger noget skidt ved hårrødderne, så får du det løsnet op med børsten,” siger han. ​​​​​​​

M.COSMETICSPro Paddle Hairbrush Black
199,95 kr.
(48)
HairlustBamboo Paddle Brush
189,95 kr.
(14)

Hårbørsten, når dit hår er tørt

Når du så skal redde i tørt hår, så skal du bruge en børste med vildsvinehår. De små hårstrå i børsten kan nemlig absorbere og fordele olien fra hovedbunden til resten af håret, hvis du vælger én med vildsvinehår. Og så får du automatisk sundere og mere blankt hår, fordi din naturlige olie ikke kun sidder i hovedbunden, men også får lov at gavne længderne og dine spidser.


Mason Pearson er virkelig en frontløber på børster med vildsvinehår. Så den er selvfølgelig at finde i slideren her.


Der findes dog også andre alternativer, hvis en hårbørste ikke lige står øverst på budgettet.

BN3
Mason PearsonHårbørste
+ 3 størrelser
1.389 kr.
(13)
M.COSMETICSPro Boar Cushion Brush
219,95 kr.
(47)
NygaardHårbørste vildsvin børste 7
129,95 kr.
(14)

Fikseren: Tørshampoo

Vågner du op med fedtet hår uden tid til et hurtigt skyl, kan tørshampooen være en hurtig og effektiv løsning.


Tørshampooen absorberer nemlig alt fedtet, olien og snavset i hovedbunden, så dit hår kan holde en ekstra dag uden hårvask.


Der findes et hav at tørshampooer, og her vil Mike gerne fremhæve Matas’ egen, Roze og Löwengrip.

SPAR 25%KØB 2
200 ml
Matas StriberDry Shampoo Uden Parfume
54,95 kr.
(209)
KUN ONLINE
250 ml Soft Breeze & Bergamot
LöwengripGood To Go - Dry Shampoo
144,95 kr.
250 ml
Roze AvenueGlamorous Volumizing Dry Shampoo
+ 1 størrelse
199,95 kr.
(30)

De mest stillede spørgsmål: Få svaret her

Hvorfor klør fedtet hår?
Der er rigtig mange, der tænker, at kløe i hovedbunden udelukkende skyldes tør hovedbund, men faktisk kan fedte hovedbund også forårsage kløe på toppen. Ligesom fedtet hovedbund, skyldes skæl faktisk overproduktion af talg. Derfor kan du godt opleve at fedtet hår og kløe hænger sammen, da du kan få fedtet skæl i hovedbunden.


Hvorfor fedtet mit hår hurtigt?
”Ofte er det for hyppig hårvask. Du vasker dit hår for tit, og derfor udtørrer din hovedbund. Så begynder hovedbunden at overproducere sebum,” siger Mike.


Vask dit hår mindre, tag en kold tyrker og brug så en dybderens og en shampoo til fedtet hår.


Kan stress give fedtet hår?
Hvis du er inde i en presset periode, så kan din krop godt reagere ved at danne mere kortisol i kroppen. Kortisol i ansigtshuden og hovedbunden kan godt få porerne til at danne mere sebum. Så lige som du kan opleve tilstoppede porer og mere uren hud i ansigtet i travle perioder, kan det også sætte sig i hovedbunden.


Er det sundt at have fedtet hår?
Det er hverken farligt eller usundt at have fedtet hovedbund og hår. Det er ”bare” et udtryk for, at der bliver produceret for meget fedt i from af sebum. Så det er mere en kosmetisk gene end en sundhedsmæssig.

Mikes bedste hverdagstips til at undgå fedtet hår

•    Vask kun dit hår 1-2 gange ugentligt


•    Lad være med at rør for meget ved dit hår i løbet af dagen. Hvis du hele tiden retter på dit hår eller sidder og nulrer det, så bliver dit hår fedtet.


•    Kom ikke din ansigtscreme i håret, når du er i gang med din hudplejerutine.


•    Vask dit hovedpudebetræk hvert 14. dag som minimum.


•    Føntør gerne dit hår. Mange har vådt hår i lang tid og lader det lufttørre. Olierne i håret vil ikke blive fordelt og heller ikke fordampede. Føntør gerne med hovedet ned af.


Ekstra tip: Brug gerne saltvandsspray i hovedbunden ved føntørring. Det vil du få noget godt ud af.


•    Brug kun en hovedbundsbørste én gang ugentligt. Hvis du bruger den for meget, så vil du risikere at pikkene overstimulerer produktionen af sebum i hovedbunden.

Frisør med speciale i Hårstyling og Grooming.

Mike er i 2013 uddannet frisør, og altid haft en naturlig interesse i produkter og ingredienser. Mike har lavet mange forskellige ting inden for beautybranchen og er derfor godt klædt på til at hjælpe og rådgive med at finde de helt rigtige produkter.

Relaterede produkter

300 ml
Milk ShakeNormalizing Blend Shampoo
+ 1 størrelse
209,95 kr.
SPAR 20%ABONNÉR
250 ml
ZENZMenthol Shampoo No. 10
249,95 kr.
(2)
NygaardHårbørste vildsvin børste 7
129,95 kr.
(14)
SPAR 25%KØB 2
400 ml
Matas NaturAloe Vera & E-vitamin Shampoo Tør/Irriteret Hovedbund
104,95 kr.
(165)

Relaterede artikler

Frisøren: 4 Hårplejefejl du ikke må begå

Matas LIVE

Frisøren: 4 Hårplejefejl du ikke må begå

Af Matas

Fedter dit hår ligemeget hvor ofte du vasker det? Er det som om, håret aldrig rigtig bliver sundt uanset hvad du gør? Så kan det være, at du begår én eller flere af 4 almindelige hår-bommerter. I dag fortæller frisøren Maj om de mest almindelige hårplejefejl, hvad de betyder for vores hår og hvad man skal gøre i stedet.

Læs Mere
Sådan slipper du af med skæl i hovedbunden

Hairstudio

Sådan slipper du af med skæl i hovedbunden

Af Alice Vad Nielsen, Farmakonom

Døjer du med skæl i hovedbunden? Så er du langt fra alene. Vi ser på, hvorfor det opstår, og hvad du kan gøre ved det, så du slipper for flager i håret, og kommer også ind på forskellen på skæl og tør hovedbund.

Læs Mere
Slut med fladt hår - vi sætter volumen på

Matas LIVE

Slut med fladt hår - vi sætter volumen på

Af Matas

Det fine skandinaviske hår er en almindelig hårtype herhjemme. Det er et hår, som klæder mange farver og frisurer men fælles for det er, at det nemt ”klasker” og bliver fladt og kedeligt at se på. I dag viser frisøren Maj, hvordan man nemt og hurtigt kan give sit hår ekstra fylde – både gennem styling og pleje. Hun viser en masse teknikker der kan bruges i en travl hverdag, og kommer med en masse gode råd undervejs.

Læs Mere
Sådan laver du nemt et lækkert strandhår

Hairstudio

Sådan laver du nemt et lækkert strandhår

Af Cathrine Park

Sommerens lækreste hår er et råt og vindstylet look, du får efter en lang dag på stranden og en tur i bølgen blå. Heldigvis kræver et fedt strandhår slet ikke en strandtur og skønt vejr. Du kan sagtens tage hul på sommeren og lave et smukt strandlook derhjemme med en god saltvandsspray, et par stylingprodukter og nogle nemme stylingfif.

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek