Eventkalender:
  Se hvornår vi sender live her  

Matas LIVE
Din ultimative guide til kropspleje og strækmærker
Langt størstedelen af alle kvinder har dem, så det er helt normalt, hvis du også oplever strækmærker rundt omkring på din krop. I denne LIVE skal vi snakke om at acceptere og elske sin krop, præcis som den er, og om at investere i produkter til strækmærkerne og kropspleje generelt, fordi det giver dig glæde.Se med – og tænk gerne over, hvad du elsker allermest ved din krop. Det kommer vi nemlig til at spørge dig om.
Krop & Negle
Vi sendte LIVE onsdag d. 29/06

LIVEN er afholdt, men du kan se videoen her

Gå ikke glip af noget!
​​​​​​​Tilmeld dig og få en påmindelse om eventet herover


OBS: Denne live skulle have været afholdt d. 22/06-2022, men af personlige årsager er den rykket til d. 29/06-2022

Blive klogere på strækmærker og pleje af strækmærker

Strækmærker har ikke nogen sundhedsmæssig betydning for din krop, og det er noget de fleste af os udvikler med alderen eller grundet andre faktorer såsom vægttab eller graviditet. Selvom vi skal elske kroppen som den er, og favne dens forandring, kan det for nogen være til gene at have de små "tigerstriber" på kroppen.


I denne Matas LIVE har vi derfor allieret os med dygtige Janni Knudsen, der er uddannet materialist og ekspert inden for behandling af strækmærker. Hun gennemgår de bedste produkter på markedet, der både forebygger, behandler og dækker strækmærker på kroppen, samt deler alle sine bedste tips og tricks til, hvad du ellers kan køre for at komme dem til livs.

Hvad er strækmærker?

Strækmærker er permanente skader, der opstår i kroppens underhud, som kaldes 'dermis'. I starten vil strækmærker ses som rosa eller blåviolette striber på huden, men med tiden forsvinder farven, og striberne får samme farve som den omgivende hud eller bliver hvidlige ligesom ar.

Hvorfor får man strækmærker?

Der findes generelt to hovedsagelige årsager til, at strækmærker opstår, og dette er enten pga. hormonelle eller fysiske faktorer:


De hormonelle faktorer: Udskilleles af steroider fra binyren, østrogen og relaxin kan påvirke hudens elastiske fibre. Strækmærker forårsaget af hormonelle faktorer ses især hos teenagere og gravide, fordi udskillelsen af hormoner ændrer sig.


De fysiske faktorer: Hurtig vækst, hurtig forøgelse i vægt eller et ekstremt vægttab er nogle af de hyppigste fysiske faktorer, der forårsager strækmærker.


  • Hurtig vækst kan fx være på maven hos gravide. Her kan maven vokse så hurtigt, at huden nærmest 'revner', og der opstår strækmærker. Det kan også være hurtig vækst af muskler hos bodybuildere eller personer der træner meget, hvor strækmærkerne fx kan opstå på overarmene. Strækmærkerne kan også opstå hos teenagere, der oplever en hurtig vækst i deres højde og pludselig skyder i vejret.


  • Hvis kroppen oplever en hurtig forøgelse i vægt, kan det også medføre, at hudens elasticitet giver efter, og der kan opstå strækmærker.


  • Ligesom en hurtig forøgelse i vægt, kan et hurtigt vægttab, der også er en ekstremt ændring i hudens elasticitet, medføre strækmærker.

Hvem får strækmærker?

Strækmærker kan opstå hos både mænd og kvinder, men de ses hyppigere hos kvinder, da de fleste strækmærker skyldes graviditet. Faktisk får op mod hele 90% af alle gravide strækmærker. Dette sker især hen mod slutningen af graviditeten, da maven her er størst.


Selvom strækmærker for nogen kan virke irriterende, kan det måske være en trøst at vide, at langt de fleste kvinder, der har været gravide får dem. De er derfor helt naturlige, og måske noget man bare skal acceptere og lære at omfavne som en del af kvindekroppen efter den har båret et barn.


Har du lyst til at blive klogere på strækmærker? Så læs nedenstående artikel, der besvarer alle de mest stillede spørgsmål omkring strækmærker:

Strækmærker – kan de forebygges eller fjernes?

Vi guider

Strækmærker – kan de forebygges eller fjernes?

De fleste af os kan finde strækmærker eller såkaldte tigerstriber rundt omkring på vores krop, for de er helt normale, og noget de fleste kvinder får. Men hvad ved vi egentlig om dem, og kan de fjernes, når de først er kommet?

Læs også

Kan strækmærker forebygges?

Kroppen lader dig desværre ikke vide, at den er ved at udvikle strækmærker, så det kan være en smule svært at komme dem i forkøbet. Dog er fysisk aktivitet altid en god ide, da dette modvirker overvægt og bidrager til at stramme huden op. Derudover er det altid godt at have en velfugtet hud, især med cremer, der har til formål at øge elasticiteten i huden.

Kan strækmærker behandles?

Der findes desværre ikke videnskabelig evidens for, at plejeprodukter har en effekt på strækmærker. Dog deler mange kvinder deres personlige erfaringer med hhv. cremer, olier og vitaminer, hvor de har oplevet en synlig effekt. Derfor har vi udvalgt en række lækre produkter fra matas.dk, der har til formål at mindske synligheden af strækmærker, og som både vores materialist, Janni Knudsen, samt en lang række kvinder, har oplevet gode resultater med:

Gode olier mod strækmærker

Weleda Stretch Marks Massage Oil indeholder mandelolie, som har et højt indhold af essentielle fedstyrer, der intensivt tilfører huden fugt, som dermed sikrer, at huden holdes smidig og ikke udtørres. Den stærke kombination af planteolier og lægeplanter gør huden mere smidig og elastisks, hvorved den virker forebyggende mod strækmærker.


Et andet bud på en god olie mod strækmærker er Bio-Oil Hudplejeolie, som er lidt af en klassiker. Denne lover at forbedre udseendet af ar og strækmærker, samt derudover at mindske ujævne hudnuancer, såsom mørke hormon- og pigmentpletter.

SPAR 40,-
Weleda Stretch Mark Massage Oil 100 ml
159,95 kr.199,95 kr.Spar 40,-
Bio-Oil Hudplejeolie 200 ml
229,95 kr.

Gode cremer mod strækmærker

Er du ikke så meget til olier, kan du prøve en creme i stedet. Clarins Firming Stretchmarks Expert er lidt i den dyre ende, men produktet er målrettet strækmærker, og lover at forebygge, berolige og korrigere disse.


Der findes også nogle gode cremer på markedet, dedikeret til at modvirke strækmærker hos gravide. Pharmaceris Foliacti Stretch Marks Preventing Cream indeholder bl.a. folinsyre, som plejer den svækkede hud hos gravide ved at stimulere væksten af kollagen og elastinfibre, og dermed gøre huden mere spændstig.


Mommy & Me fra Rudolph Care er lidt af et vidunderprodukt for både mor og baby. Cremen virker nemlig beskyttende på følsom babyhud, arp og eksem. Derudover lindrer den ømme brystvorter og forebygger strækmærker på maveskindet.

Dermaroller – Styrk din hud med nålerullen

Vi guider

Dermaroller – Styrk din hud med nålerullen

Dermarolleren er populær, og det er med god grund. For de små nåle hjælper huden med at blive sundere og stærkere. Er du i tvivl om, hvilken du skal vælge, og hvordan du bedst plejer en hud, der har været under rullen? Så læs med her og bliv inspireret til din hudpleje.

Læs også

Et mere budgetvenligt alternativ

Plaisir har udviklet Firming Body Lotion, der er et rigtig godt alternativ til dig, der ønsker noget mere budgetvenligt. Denne creme er til alle hudtyper, men er specielt egnet til dig, der har brug for at opstramme huden. Formlen indeholder bl.a. kreatin, der forbedrer hudens elasticitet, virker opstrammende, regenererende og styrker bindevævet.

Plej også huden i badet

Som nævnt kan en del af forebyggelsen af strækmærker ske med regelmæssig motion samt en fugtet og velplejet hud. For at huden tager bedst imod fugt, er det en god ide at eksfoliere den, således at de døde hudceller fjernes. Plaisir Smoothing Salt Body Scrub indeholder bl.a. jojoba- og saltkorn, der nænsomt fjerner det yderste lag af døde hudceller, og efterlade huden med en silkeblød overflade.


Efter din scrub kan du gå ind med en showeroil, for at rense huden og tilføre den noget fugt og nærring. L'Occitane Almond Shower oil er et fantastisk produkt, der er beriget med mandelolie. Bruseolien giver en rig og luksuriøs skum, når den kommer i kontakt med vand, og den efterlader huden med en blød og smidig fornemmelse.

Få en flottere hud med tørbørstning

Vi guider

Få en flottere hud med tørbørstning

Tørbørstning er et oldgammelt ritual. Og det forstår man godt, for metoden er effektiv til at opnå en mere frisk og fornyet hud fri for cellulite. Har du lyst til at gøre tørbørstning en del af din daglige skønhedsrutine, så kan den her artikel måske sk(r)ubbe dig godt i gang.

Læs også

Kan man dække strækmærker?

Selvom, at der findes en masse gode produkter på markedet, der har til formål at modvirke/mindske synligheden af strækmærker vil det sjældent være muligt, blot med produkter, at fjerne strækmærker helt. Dog findes der makeup til kroppen, som er meget undervurderet i Danmark!


Vita Liberata Body Blur er et fantastisk produkt, der fungerer som en usynlig nylonstrømpe. Det er meget nemt at smøre produktet ud på det sted, hvor strækmærkerne ses, og det giver en flot dækning med det samme. Produktet trænger hurtigt ind i huden og holder i op til 24 timer.

SPAR 70,-
Vita Liberata Body Blur Medium
279,95 kr.349,95 kr.Spar 70,-

Vil du se flere LIVES? Kig med her

Alt om pigmentpletter: Eksperten guider

Matas LIVE

Alt om pigmentpletter: Eksperten guider

Af Matas

Livet kommer med masser af minder og livserfaring, man ikke vil være foruden – men det sætter også sine spor på huden, blandt andet i form af pigmentpletter, der viser sig rundtomkring på kroppen. Vil du også gerne vide, hvordan du bedst muligt giver de ujævne plamager kamp til stregen? Så er det her den perfekte live til dig. Med vores ekspert Stephanie Berg i studiet guider vi dig nemlig til det bedste beredskab mod pigmentpletterne. Stil desuden alle dine spørgsmål undervejs!

Læs Mere
Alt om hårfjerning: Eksperten guider

Matas LIVE

Alt om hårfjerning: Eksperten guider

Af Matas

Voks, barbering eller hårfjerningscreme? Der kan være mange måder at fjerne sine hår på kroppen på, og måske det kan være svært at hitte ud af, hvilken metode der passer bedst til dig? I denne live guider vi dig til, hvilke produkter og metoder du kan bruge til er fjerne de ønskede hårstrå med, og vi giver vores bedste tips og tricks til den perfekte, knop-fri barbering!

Læs Mere
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!

Vores materialister, frisører og farmakonomer er klar til at guide dig lige nu.