• Hjemmelevering
 • Afsendelse 1-2 hverdage
 • Byt i 270 butikker
 • Mere end 1000 brands
 • 60 dages returret
Vi guider

Strækmærker – kan de forebygges eller fjernes?

De fleste af os kan finde strækmærker eller såkaldte tigerstriber rundt omkring på vores krop, for de er helt normale, og noget de fleste kvinder får. Men hvad ved vi egentlig om dem, og kan de fjernes, når de først er kommet?

Strækmærker har ingen sundhedsmæssig betydning, men kan for den enkelte være til kosmetisk gene, og derfor er der intet i vejen for at forsøge at forebygge eller prøve af få strækmærkerne væk igen. Men bliv først klogere på, hvad strækmærker egentlig er, og hvorfor de opstår – læs med her.  

Hvad er strækmærker?

Strækmærker, også kaldet striae, er permanente skader, som opstår i kroppens underhud dermis. I starten vil strækmærker kunne ses som rosa eller blåviolette striber, men farven forsvinder efterhånden, så de uønskede striber får samme farve som den omgivende hud eller bliver hvidlige ligesom ar. Strækmærker er fuldstændig ufarlige og som oftest er de symptomfrie, men nogle kan opleve, at de klør.

Hvordan får man strækmærker?

Strækmærker opstår ikke bare ud af den blå luft, men ved overstrækning af de elastiske fibre i huden. Til manges ærgrelse er fibrene ikke i stand til at genvinde sin elasticitet, når først de er blevet overbelastet, hvilket betyder, at strækmærkerne i de fleste tilfælde ikke forsvinder igen, men er varige ændringer i huden.


Vidste du, at de hyppigste steder, strækmærker forekommer, er omkring brysterne, maven, baller, lår og overarme?   

Hvorfor får man strækmærker?

Der er hovedsageligt to grunde til, at strækmærker opstår. Enten på grund af hormonelle eller fysiske faktorer:


De hormonelle:

Udskillelse af steroider fra binyren, østrogen og relaxin kan påvirke hudens elastiske fibre. Især hos teenagere og gravide kan huden forandre sig, fordi udskillelsen af hormoner ændrer sig. Nogle af disse hudforandringer forsvinder igen, mens andre vil forblive synlige på kroppen – blandt andet de fleste strækmærker.


De fysiske:

 • Hurtig vækst: Kan opstå flere steder på kroppen. Det kan være maven, der hurtigt vokser ved graviditet, som gør, at huden nærmest revner, og der opstår strækmærker. Men det kan også være muskelvækst ved bodybuildere, som kan give strækmærker på f.eks. overarme, eller hos teenagere, som oplever stor vækst på kort tid.

 • Hurtig vægtstigning/overvægt: Hvis kroppen tager meget eller hurtigt på, kan det også medføre, at hudens elasticitet giver efter, og der kan opstå strækmærker.  

 • Ekstremt vægttab: Endnu en ekstrem ændring i hudens elasticitet, som kan føre til strækmærker.
Olie: Guide til forskellige olier og deres fordele

Vi guider

Olie: Guide til forskellige olier og deres fordele

Olie har taget skønhedsverdenen med storm. Flere og flere inkorporerer olie som en del af den daglige skønhedsrutine. Bliv klogere på, hvad de gyldne dråber er særligt gode til.

Læs også

Hvem får strækmærker? 

Både mænd og kvinder kan få strækmærker, men hyppigheden blandt kvinder er langt større, fordi de fleste strækmærker skyldes graviditet. Faktisk får op mod hele 90 procent af alle gravide kvinder strækmærker – især hen mod slutningen af graviditeten, når maven virkelig bliver stor.


Men selvom strækmærker kan være irriterende for den enkelte og synes grimme, så kan det virke trøstende at tænke på, at det er helt normalt og at langt de fleste kvinder har dem.


Vidste du, at strækmærker faktisk opstår hyppigere blandt unge gravide, blandt gravide som skal have tvillinger, ved meget fostervand og hos gravide som er overvægtige?

Er strækmærker genetisk arvelige?

Øv – svaret er ja. Har din mor eller mange af familiens øvrige medlemmer strækmærker, så er der også større chancer for, at du får det, for tendensen til at udvikle strækmærker er arvelig.

Kan strækmærker forebygges? 

Hverken kroppen eller huden lader dig desværre vide, når du er ved at få strækmærker, så det kan være svært at komme skaden i forkøbet. Men det kan være en god ide at have en velfugtet hud ved at bruge cremer, der øger elasticiteten i underhuden.


Der er ikke videnskabelig evidens for, at plejeprodukter har effekt på strækmærker, men alligevel deler mange kvinder gode personlige erfaringer med eksempelvis cremer, olier og vitaminer.


Tip! Fysisk aktivitet og træning modvirker overvægt og bidrager til at stramme huden op. Regelmæssigt motion og træning kan have god effekt og hos nogle gøre strækmærkerne mindre tydelige.

Dermaroller – Styrk din hud med nålerullen

Vi guider

Dermaroller – Styrk din hud med nålerullen

Dermarollere har været populære i nogle år, og det er med god grund. For de små nåleruller hjælper huden med at blive sundere og stærkere. Er du i tvivl om det er noget for dig, eller om du bruger den rigtigt, så læs med her.

Læs også

Kan strækmærker behandles? 

Selvom de fleste af os godt kunne ønske os det, så findes der desværre ikke et mirakelmiddel, som bare lige kan fjerne strækmærker med et snuptag eller hundrede procent. Men der findes alligevel behandlinger, som kan mindske synligheden. Nogle kvinder bliver hjulpet på vej af cremer og olier til huden, og derfor har vi udvalgt tre lækre produkter, som du kan finde i Matas og på matas.dk.

Forebyggende olie

Weleda Stretch Mark Massage Oil har mandelolie som basis, og med sit høje indhold af essentielle fedtsyrer tilføres huden fugt og beskyttes mod udtørring.


Den stærke kombination af planteolier og lægeplanter gør huden mere smidig og elastisk, hvorved den virker forebyggende mod strækmærker.


Du kan også prøve kræfter med den kendte Bio-oil, der lover at hjælpe med at forbedre udseendet af ar, strækmærker og ujævne hudnuancer såsom mørke hormon- og pigmentpletter.

​​​​​​​

(14)
Weleda Svangerskabs Plejeolie 100 ml
189,95
DU OPTJENER 19 Point
(23)
Bio-Oil Hudplejeolie 200 ml
229,95
DU OPTJENER 23 Point

Creme som behandler 

Scars & Stripes fra Beauté Pacifique er en effektiv creme, der forebygger og behandler strækmærker. Med fire virksomme ingredienser, forebygges og reduceres rødmen og de strukturforandringer, som gør strækmærker synlige, normaliseres.


Indholdet af 3 aktive A-vitamin-estre er med til at forbedre hudens elasticitet og give en ensartet overflade. Brug cremen forebyggende eller massér den ind i huden direkte på strækmærkerne.

(10)
Beauté Pacifique Scars & Stripes 100 ml
499,95
DU OPTJENER 50 Point

Det helt store sæt  

Intensive Stretch Marks Eraser Kit lover på otte uger at reducere strækmærker med 50-80 procent.


Behandlingen går ud på, at man med en rulle skaber tusindvis af mikroskopiske huller i huden, så den producerer større mængder kollagen og elastin, der erstatter ødelagte fiber og beskadiget væv, som findes i strækmærker. Derefter påsmøres gel og cremer, som hjælper med at reparere huden.

(0)
âme pure Intensive Stretch Mark Eraser Kit
1.499,95
DU OPTJENER 150 Point

Relaterede produkter

(0)
Swiss Clinic Body Microneedling Home Treatment 0,5 mm + 100 ml
1.249,00
DU OPTJENER 125 Point
(18)
Mellisa Ansigts- og kropsolie 200 ml
219,95
DU OPTJENER 22 Point
(0)
Clarins Firming Stretch Mark Expert 175 ml
399,95
DU OPTJENER 40 Point
(11)
Clarins Tonic Body Treatment Oil 100 Ml
399,95
DU OPTJENER 40 Point
(0)
Active by Charlotte Buns Of Steel Gel 150 ml
249,95
DU OPTJENER 25 Point

Relaterede artikler

Sofie Linde: Skønhed består af selvtillid og glæde

Nyhed

Sofie Linde: Skønhed består af selvtillid og glæde

Af Isabel Marschall Thostrup

Skønne Sofie Linde har vundet danskernes hjerter med sin strålende personlighed og en god portion humor. Vi mødte hende til en snak om skønhed – både den indeni og den udenpå.

Læs Mere
A-vitamin i hudpleje – bekæmp rynker og uren hud

Vi guider

A-vitamin i hudpleje – bekæmp rynker og uren hud

Af Trine Brøndsted

A-vitamin er ikke blot noget, vi spiser i maden og i kosttilskud. A-vitamin i hudplejeprodukter har en dokumenteret effekt i en grad, så vi slet ikke behøver at diskutere, hvorvidt det virker eller ej. Her er alt du skal vide om vidunderingrediensen.

Læs Mere
Anti-pollution skin care: Hvordan virker det?

Spot Trenden

Anti-pollution skin care: Hvordan virker det?

Af Isabel Marschall Thostrup

Anti-pollution skin care vinder mere og mere frem - og det er der god grund til. Produkterne hindrer nemlig forurening i at ødelægge din huds glød. Få en komplet guide til anti-pollution skin care her.

Læs Mere
Hudpleje til moden hud

Vi guider

Hudpleje til moden hud

Af Trine Brøndsted

Der er ikke noget at gøre ved det, alderen kan ses på vores hud - og det starter allerede ved 25 års alderen. Heldigvis findes der målrettet ansigtspleje til dig, der ønsker den bedste version af din hud – uanset alder.

Læs Mere
 • Hjemmelevering
 • Afsendelse 1-2 hverdage
 • Byt i 270 butikker
 • Mere end 1000 brands
 • 60 dages returret