Spot Trenden
5 fordele ved æblecidereddike, du ikke kendte!
Æblecidereddike kan bruges til et hav af forskellige ting, lige fra madlavning i køkkenet til en fast plads på badeværelseshylden. I denne artikel guider vi til fem fantastiske fordele, du muligvis ikke havde hørt om!

Æblecidereddike er ikke en ny opfindelse. Noget tyder på, at vikingerne har brugt det i deres husholdning. Selv om det først er inden for de seneste år, at æblecidereddike for alvor har fundet vej til de fleste hjem, så har vi brugt den længe – og ikke kun i madlavningen.

Hvad er æblecidereddike?

Æblecidereddike er æblesaft, som først er gæret til cider og bagefter syrnet til en eddike. Det kan let blive forvekslet med æbleeddike, men det er ikke det samme. Æbleeddike er eddike, der er tilsat koncentreret æblesaft (eller baseret på æble, men ikke lavet til cider før den er lavet til eddike). Æbleeddike har derfor typisk en sødere smag end æblecidereddike. Æblecidereddiken kan til gengæld bruges på flere forskellige områder end æbleeddiken. Smagen og sødmen af de forskellige eddiker er enten baseret på den mængde cider eller eddike, der er tilsat æblesaften. Det kan naturligvis variere fra produkt til produkt.
​​​​​​​

Mange af os har allerede en flaske æblecidereddike stående derhjemme, fordi eddiken, der smager friskt, en smule sødt og selvfølgelig syrligt, også er rigtig god til madlavning. Du kan eksempelvis bruge æblecidereddike i dressing til salater eller som marinade.
​​​​​​​

Æblecidereddike


På matas.dk har vi et bredt udvalg af forskellige æblecidereddike, alt efter hvad du skal bruge den til. Du kan få æblecidereddike au naturel eller med smag, som er lækker både i maden eller i et glas vand.

Fortynd altid æblecidereddike i vand, ellers kan det godt blive lidt for kras at drikke.​​​​​​

5 overraskende måder, du kan bruge æblecidereddike på:

1. Æblecidereddike til ansigtet

Æblecidereddike bruges gerne for at stramme huden op. Bland tre dele æblecidereddike med én del olivenolie, og massér blandingen godt ind i huden. Sådan lyder et af de mange råd, der findes om æblecidereddike og hudpleje, som du kan afprøve, hvis eksempelvis dit ansigt trænger til at blive frisket lidt op.



Du kan også blande én spiseskefuld æblecidereddike med to kopper vand og bruge væsken som en rensende skintonic. Kom lidt på en vatrondel og fordel i ansigtet efter rens, og før du kommer serum og ansigtscreme på.

2. Æblecidereddike som naturligt mundskyl

Æblecidereddike kan være et godt alternativ til den klassiske mundskyl. Eddiken kan nemlig fjerne og neutralisere den lugt, vi forbinder med dårlig ånde.

Sådan gør du:

  • 1 dl. vand
  • 3 spsk. æblecidereddike


Bland ingredienserne sammen, og gurgl munden i blandingen i 20 sekunder efter tandbørstningen. Skyl efter med vand.

Aspall Æblecidereddike Ø 500 ml
45,95 kr.
Natur Drogeriet Æbleeddike Ø 1 l
109,95 kr.
Den store guide til kosttilskud

Vi guider

Den store guide til kosttilskud

Hvilke kosttilskud skal du vælge og hvorfor? I indslaget her gør vi dig klogere på de mest efterspurgte kosttilskud, og besvarer de mest stillede spørgsmål om blandt andet kollagen, fiskeolie, vitaminer der bidrager til hårvækst samt vitamin-C og D. Herudover gør vi dig klogere på midler, der kan være gode, hvis du døjer med mavebesvær eller oppustethed.

Læs også

3. Æblecidereddike til håret

Dit hår kan få nyt liv og glansen tilbage, hvis du skyller det i eddike og vand, når du plejer dit hår.


Vi anbefaler, at du i forhold til blandingsforholdet prøver dig frem – hellere for meget vand end for meget æblecidereddike. Er du ikke (kun) ude efter fylde og et mere glansfuldt hår, men en hovedbund i balance, kan du lade vand- og eddikeblandingen sidde lidt, før du skyller håret.

Vidste du, at New Nordic har lavet en serie af hårprodukter, som blandt andet indeholder æblecidereddike, som er med til at styrke håret og give det glans? Læs om deres produkter lige her.
​​​​​​​​​​​​​​

4. Rengør hjemmet naturligt med æblecidereddike

Ønsker du et naturligt alternativ til for eksempel glasrens, kalkfjerner og universalsæbe, kan du give æblecidereddike – blandet med vand – en chance. Det er både billigere og mere naturligt


Lav din egen rengøringsspray


  • 1 del æblecidereddike
  • 1 del vand (gerne demineraliseret vand)
  • 0,5 del husholdningssprit
  • 0,1 del opvaskemiddel


Bland alle ingredienserne sammen i en sprayflaske, og brug den i køkkenet eller på badeværelset i brusenichen eller badekarret.​​​​​​​

5. Kosttilskud med æblecidereddike

Sidst men ikke mindst kan æblecidereddike med fordel tages i dit daglige kosttilskud. New Nordic har eksempelvis et kosttilskud med æblecidereddike, som også indeholder eksempelvis artiskok, som bidrager til en bedre fordøjelse, og krom, som bidrager til normalt blodsukkerniveau.

Alt du skal vide om ingefær - naturens superhelt

Spot Trenden

Alt du skal vide om ingefær - naturens superhelt

Ingefær er supersundt og meget alsidigt - det kan bruges på alle mulige forskellige måder og er godt for mange ting. Men skal man egentlig skrælle ingefær? Er det en rod, grøntsag eller noget helt tredje? Og hvordan laver man det bedste ingefærshot? Læs med her og bliv klogere på den lille knoldede superhelt.

Læs også

Lav din egen æblecidereddike derhjemme 

Du behøver ikke være en ørn i et køkken for at begive dig ud i at lave æblecidereddike, det er nemlig slet ikke så svært, som du tror. Derfor er det det perfekte DIY-projekt til begynderen eller dig, som ikke har en overflod af tid, men gerne vil gøre noget godt for dig selv.


Det skal du bruge:


  • 1 glas vand
  • 2 tsk. rørsukker
  • 50 g. økologiske æbleskræller
  • Et syltetøjsglas
  • Et kaffefilter
  • En elastik


Sådan gør du:

Start med at opløse rørsukkeret i et almindeligt glas vand og fyld dit syltetøjsglas 2/3 op med dine æbleskræller. Herefter hældes vandet med opløst rørsukker over dine æbleskræller, så de er helt dækket af vandet.


Sæt dit kaffefilter over syltetøjsglassets åbning med en elastik og placér glasset et mørkt sted, som dit køkkenskab. Her skal din blanding stå i tre uger, hvorefter du fisker æbleskrællerne op af syltetøjsglasset og sætter det tilbage i skabet bagefter.


Her skal blandingen stå endnu tre uger, hvor du rører lidt rundt i blandingen med et par dages mellemrum, indtil du synes, at din æblecidereddike er blevet syrlig nok. Og så er der kun tilbage at hælde din nye æblecidereddike på flaske og nyde den!
​​​​​​​​​

Relaterede produkter

Relaterede artikler

Den store guide til kosttilskud

Matas LIVE

Den store guide til kosttilskud

Af Matas

Kosttilskud kan være lidt af en jungle at navigere i: hvad har man behov for? Hvilken dosis skal man vælge? Hvornår på dagen skal de tages? Alt det - og mere til - guider vi til i dag, hvor vi lærer dig alt der er værd at vide om de mest almindelige kosttilskud. Du kan stille vores sundheds- og helserådgiver alle de spørgsmål du vil undervejs.

Læs Mere
Gurkemeje: det skal du vide om den gule urt

Spot Trenden

Gurkemeje: det skal du vide om den gule urt

I Indien har man anvendt gurkemeje siden de tidligste tider, og i dag har knolden vundet indpas både på krydderihylden og sammen med kosttilskuddene. I artiklen her gør vi dig klogere på urten og hvilke produkter, der blandt andet indeholder gurkemeje.

Læs Mere
Derfor skal du spise loppefrøskaller

Spot Trenden

Derfor skal du spise loppefrøskaller

Loppefrøskaller, der hverken har noget med lopper eller frøer at gøre, er uundværlige for en del danskere, der døjer med mave- og tarmproblemer, og det uanset om det er løs eller hård mave, der er problemet. Vi dykker ned i skallerne med de mange egenskaber.

Læs Mere
Alt du skal vide om mælkesyrebakterier

Vi guider

Alt du skal vide om mælkesyrebakterier

Af Matas

Måske er du blevet lært, at bakterier primært er kilder til sygdom – men det er langtfra rigtigt. I denne artikel stiller vi skarpt på én af disse bakterietyper; nemlig mælkesyrebakterier.

Læs Mere
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!

Vores materialister, frisører og farmakonomer er klar til at guide dig lige nu.