Derfor skal du spise loppefrøskaller

På planten, psyllium, som dyrkes i Indien og Pakistan, sidder der frø. Skallerne på disse frø er loppefrøskaller. Loppefrøskaller kaldes også psyllium-frøskaller. På græsk hedder ‘loppe’ nemlig ‘psýllos.’ Det danske navn loppefrøskaller er altså tæt på at være en direkte oversættelse af det oprindelige græske navn. På engelsk kalder loppefrøskaller ‘psyllium husks’. Her bruger vi begge betegnelser.
Loppefrøskaller som kosttilskud
Som kosttilskud kan loppefrøskaller bidrage til en normal tarmfunktion. Fibrene i loppefrøskallerne er nemlig gode til at optage væske, som kan blødgøre tarmindholdet.
Den anbefalede dosis til voksne er 8 gram loppefrøskaller, som altid skal indtages med 1,5 – 3 dl væske, men bør ikke tages dagligt i en længerevarende periode, medmindre du har konsulteret egen læge.
Husk at du inde på hvert produkt kan læse mere specifikt om, hvad der anbefales i forhold til lige det produkt, du har udset dig.
Kosttilskud: anbefalet daglig dosis bør ikke overskrides. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for en varieret kost. Opbevares utilgængeligt for børn.
Loppefrøskaller i madlavning
Loppefrøskaller gør bolledejen spændstig og luftig. Loppefrøskaller kan binde ingredienser sammen, og det er der brug for, hvis du bager uden proteinet gluten. Gluten er nemlig det, der gør for eksempel brøddej elastisk og sammenhængende, så den kan hæve og blive luftig.
Du kan bruge alle typer af loppefrøskaller i dit bagværk, men mange fortrækker de mere fine af slagsen i bagværket. Mange veganere opløser loppefrøskaller i vand og laver en gelé som alternativ til æg i bagværk
Lav dine egne gulerodsboller med loppefrøskaller
Loppefrøskaller er superlækre i bagværk, men mangler du inspiration til, hvad du skal bage, er disse gulerodsboller det perfekte sted at starte.
Det skal du bruge:
• 2 dl femkornsblanding
• ½ dl loppefrøskaller
• 1 dl fuldkornsspeltmel
• 3 dl hvedemel
• 3 dl vand
• 10g gær
• 250g skyr
• 25g revne gulerødder
• 1 tsk. salt
• Græskarkerner
Sådan gør du:
Tænd ovnen på 160 grader varmluft. Bland alle dine ingredienser sammen i en stor skål og rør rundt, indtil dejen får grødkonsistens. Herefter former du bollerne mellem to spiseskeer og dysser græskarkerner over bollerne. Bag dem i ovnen i ca. 20-25 minutter.
Hvorfor hedder det loppefrøskaller?
Der er egentlig ikke en stringent forklaring på, hvorfor frøet er endt med navnet loppefrøskaller, men noget tyder på, at det er en kombination mellem frøets ligheder med en lille loppe og dens faglige betegnelse. Loppefrøskaller bliver nemlig på fagsprog kaldet for psyllium og stammer fra det græske ord psýllos, som betyder loppe.
Fibre er gode for fordøjelsen
Hemmeligheden bag loppefrøskaller ligger i fibrene. Så lad os lige få det med fibrene på plads. Når vi spiser groft og fiberrigt, giver vi vores tarme noget at arbejde med, og det er med til at bevare et godt helbred. Når du spiser fiberrigt, giver du – med andre ord – din mave gode vilkår for at have det godt.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi både spiser fuldkornsprodukter, frugt og grøntsager, som netop indeholder fibre. Vil du være sikker på, at du får fibre nok i dagligdagen, kan du supplere din kost med et fiberrigt kosttilskud.
Fibre er desuden vigtige, fordi de forebygger hård mave, og maven holdes i gang. Er du ikke til kostskud, er det en god idé at spise en fiberrig kost, der kan sætte gang i fordøjelsen.
Kilde: altomkost.dk
Andre gode fibre
Hørfrø har et højt indhold af sunde fedtstoffer, som gør dem meget populære i fx bagning. De er også en god kilde til kostfibre. Hørfrø giver en god mæthedsfornemmelse, da de både har et højt fiberindhold samt et højt indhold af protein.
Derudoer er de gode til at holde gang i fordøjelsen, da de både indeholder opløselige og uopløselige fibre, hvilket er godt til at bidrage til normal balance i tarmfloraen.
Sådan virker loppefrøskaller
Loppefrøskaller er kendetegnet ved at have et højt fiberindhold – helt op til 88 gram fibre per 100 gram. Skallerne opløser sig ikke i vand, men danner en geleagtig væske.
Frøskallerne suger væske til sig i maven. Mindst 40 gange deres egen vægt, faktisk. Fibre er grove kulhydrater. Og modsat almindelige kulhydrater og meget andet mad, vi spiser, udmærker fibrene sig ved at passere relativt ufordøjede igennem fordøjelsessystemet.
I stedet for at blive fordøjet i maven fortsætter fibrene altså til tyktarmen. Her stimulerer de tarmens bevægelser, hvilket ifølge Fødevarestyrelsen kan være med til at beskytte mod blandt andet hård mave.
Hård mave:
Har du svært ved at komme på toilettet, vil afføringen ofte stå længe i din tarm, som suger væsken til sig og gøre din afføring helt tør og hård.
Det høje fiberindhold i loppefrøskaller hjælper tarmen og stimulerer dens bevægelser. Den væskemættede gelé sørger for, at der kommer væske og ‘glid’ i tarmen.
Drik ekstra vand
Loppefrøskaller er vandopløselige. Det betyder, at fibrene binder væske i maven til sig.
Netop fordi loppefrøskallerne suger væske til sig, er det vigtigt at drikke rigeligt med vand, når du spiser dem – ellers virker frøene faktisk lige omvendt. Det ekstra vand gælder både ved en særlig fiberrig kost og ved kosttilskud eller naturlægemiddel med loppefrøskaller.