• Afsendelse 1-3 hverdage
  • Mere end 1000 brands
  • Byt i 260 butikker
  • Fri fragt til butik v. køb for 99,-
  • Returret frem til d. 31/1-2023
Menu
Spot Trenden

Derfor skal du spise loppefrøskaller

Loppefrøskaller, der hverken har noget med lopper eller frøer at gøre, er uundværlige for en del danskere, der døjer med mave- og tarmproblemer, og det uanset om det er løs eller hård mave, der er problemet. Vi dykker ned i skallerne med de mange egenskaber.

På planten, psyllium, som dyrkes i Indien og Pakistan, sidder der frø. Skallerne på disse frø er loppefrøskaller. Loppefrøskaller kaldes også psyllium-frøskaller. På græsk hedder ‘loppe’ nemlig ‘psýllos.’ Det danske navn loppefrøskaller er altså tæt på at være en direkte oversættelse af det oprindelige græske navn. På engelsk kalder loppefrøskaller ‘psyllium husks’. Her bruger vi begge betegnelser.

Loppefrøskaller som kosttilskud

Som kosttilskud kan loppefrøskaller bidrage til en normal tarmfunktion. Fibrene i loppefrøskallerne er nemlig gode til at optage væske, som kan blødgøre tarmindholdet.


​​​​​​​​​​​​Den anbefalede dosis til voksne er 8 gram loppefrøskaller, som altid skal indtages med 1,5 – 3 dl væske, men bør ikke tages dagligt i en længerevarende periode, medmindre du har konsulteret egen læge.  


Husk at du inde på hvert produkt kan læse mere specifikt om, hvad der anbefales i forhold til lige det produkt, du har udset dig.


Kosttilskud: anbefalet daglig dosis bør ikke overskrides. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for en varieret kost.  Opbevares utilgængeligt for børn.

Vi guider til HUSK® Psyllium Mavebalance

Vi guider

Vi guider til HUSK® Psyllium Mavebalance

Hvis vi gerne vil opnå mere balance i vores mave- og tarmsystem, så er det vigtigt at sørge for, at vi får masser af fibre. Fibre giver vores tarme noget at arbejde med, og det er med til at give dem gode vilkår for at holde sig sunde. HUSK Psyllium Mavebalance har i mange år hjulpet danskere, som har problemer med fordøjelsen eller gerne vil tilføje flere fibre til kosten. Det er et kosttilskud, som består af varmebehandlede loppefrøskaller, som indeholder 85% kostfibre.

Læs også

Loppefrøskaller i madlavning

Loppefrøskaller gør bolledejen spændstig og luftig. Loppefrøskaller kan binde ingredienser sammen, og det er der brug for, hvis du bager uden proteinet gluten. Gluten er nemlig det, der gør for eksempel brøddej elastisk og sammenhængende, så den kan hæve og blive luftig.


Du kan bruge alle typer af loppefrøskaller i dit bagværk, men mange fortrækker de mere fine af slagsen i bagværket. Mange veganere opløser loppefrøskaller i vand og laver en gelé som alternativ til æg i bagværk

Lav dine egne gulerodsboller med loppefrøskaller

Loppefrøskaller er superlækre i bagværk, men mangler du inspiration til, hvad du skal bage, er disse gulerodsboller det perfekte sted at starte.

Det skal du bruge:


•    2 dl femkornsblanding
•    ½ dl loppefrøskaller
•    1 dl fuldkornsspeltmel
•    3 dl hvedemel
•    3 dl vand
•    10g gær
•    250g skyr
•    25g revne gulerødder
•    1 tsk. salt
•    Græskarkerner



Sådan gør du:


Tænd ovnen på 160 grader varmluft. Bland alle dine ingredienser sammen i en stor skål og rør rundt, indtil dejen får grødkonsistens. Herefter former du bollerne mellem to spiseskeer og dysser græskarkerner over bollerne. Bag dem i ovnen i ca. 20-25 minutter.

Hvorfor hedder det loppefrøskaller?

Der er egentlig ikke en stringent forklaring på, hvorfor frøet er endt med navnet loppefrøskaller, men noget tyder på, at det er en kombination mellem frøets ligheder med en lille loppe og dens faglige betegnelse. Loppefrøskaller bliver nemlig på fagsprog kaldet for psyllium og stammer fra det græske ord psýllos, som betyder loppe.

Fibre er gode for fordøjelsen

Hemmeligheden bag loppefrøskaller ligger i fibrene. Så lad os lige få det med fibrene på plads. Når vi spiser groft og fiberrigt, giver vi vores tarme noget at arbejde med, og det er med til at bevare et godt helbred. Når du spiser fiberrigt, giver du – med andre ord – din mave gode vilkår for at have det godt.


Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi både spiser fuldkornsprodukter, frugt og grøntsager, som netop indeholder fibre. Vil du være sikker på, at du får fibre nok i dagligdagen, kan du supplere din kost med et fiberrigt kosttilskud.
Fibre er desuden vigtige, fordi de forebygger hård mave, og maven holdes i gang. Er du ikke til kostskud, er det en god idé at spise en fiberrig kost, der kan sætte gang i fordøjelsen.    


Kilde: altomkost.dk

Andre gode fibre

Hørfrø har et højt indhold af sunde fedtstoffer, som gør dem meget populære i fx bagning. De er også en god kilde til kostfibre. Hørfrø giver en god mæthedsfornemmelse, da de både har et højt fiberindhold samt et højt indhold af protein.

Derudoer er de gode til at holde gang i fordøjelsen, da de både indeholder opløselige og uopløselige fibre, hvilket er godt til at bidrage til normal balance i tarmfloraen.

Sådan virker loppefrøskaller

Loppefrøskaller er kendetegnet ved at have et højt fiberindhold – helt op til 88 gram fibre per 100 gram. Skallerne opløser sig ikke i vand, men danner en geleagtig væske.


Frøskallerne suger væske til sig i maven. Mindst 40 gange deres egen vægt, faktisk. Fibre er grove kulhydrater. Og modsat almindelige kulhydrater og meget andet mad, vi spiser, udmærker fibrene sig ved at passere relativt ufordøjede igennem fordøjelsessystemet.


I stedet for at blive fordøjet i maven fortsætter fibrene altså til tyktarmen. Her stimulerer de tarmens bevægelser, hvilket ifølge Fødevarestyrelsen kan være med til at beskytte mod blandt andet hård mave.


Hård mave:

Har du svært ved at komme på toilettet, vil afføringen ofte stå længe i din tarm, som suger væsken til sig og gøre din afføring helt tør og hård.


Det høje fiberindhold i loppefrøskaller hjælper tarmen og stimulerer dens bevægelser. Den væskemættede gelé sørger for, at der kommer væske og ‘glid’ i tarmen.


5 tips til sunde tarme

Vi guider

5 tips til sunde tarme

Vores tarmsystem og de cirka 50 billioner bakterier, der bor i tarmene, og det er vigtigt at give dem de bedste betingelser for at fungere så godt som muligt. Vi har samlet de bedste tips til at holde dine tarme i topform.

Læs også

Drik ekstra vand

Loppefrøskaller er vandopløselige. Det betyder, at fibrene binder væske i maven til sig.


Netop fordi loppefrøskallerne suger væske til sig, er det vigtigt at drikke rigeligt med vand, når du spiser dem – ellers virker frøene faktisk lige omvendt. Det ekstra vand gælder både ved en særlig fiberrig kost og ved kosttilskud eller naturlægemiddel med loppefrøskaller.

Relaterede artikler

Gurkemeje: det skal du vide om den gule urt

Spot Trenden

Gurkemeje: det skal du vide om den gule urt

I Indien har man anvendt gurkemeje siden de tidligste tider, og i dag har knolden vundet indpas både på krydderihylden og sammen med kosttilskuddene. I artiklen her gør vi dig klogere på urten og hvilke produkter, der blandt andet indeholder gurkemeje.

Læs Mere
Alt du skal vide om mælkesyrebakterier

Vi guider

Alt du skal vide om mælkesyrebakterier

Af Matas

Måske er du blevet lært, at bakterier primært er kilder til sygdom – men det er langtfra rigtigt. Faktisk findes der tusindvis af gavnlige bakterietyper, som allerede lever i vores tarmkanal. I denne artikel stiller vi skarpt på én af disse bakterietyper; nemlig mælkesyrebakterier.

Læs Mere
Bliv klogere på magnesium

Vi guider

Bliv klogere på magnesium

Af Matas

Hvad er magnesium? Hvorfor har vi brug for det? Og hvad hjælper det kroppen med? Læs med her, så svarer vi på de mest stillede spørgsmål om magnesium.

Læs Mere
Emily Salomon: Basiskosttilskud og super smoothie

Vi guider

Emily Salomon: Basiskosttilskud og super smoothie

Af Emily Salomon

Mens min lægefar påstod at “Man fik, hvad man skulle bruge, gennem kosten”, så var der altså alligevel altid en vitaminpille på morgenbordet i mit barndomshjem. For trods alt lige at være på den sikre side. Og fordi han måske også var ret opmærksom på, at den med kosten, kun er sand i de tilfælde, hvor man lever af en helt ideel diæt af uforarbejdet, varieret mad.

Læs Mere