• Hjemmelevering
 • Afsendelse 1-2 hverdage
 • Byt i 270 butikker
 • Mere end 1000 brands
 • Byt i 30 dage
Spot Trenden

Derfor skal du spise loppefrøskaller

Loppefrøskaller, der hverken har noget med lopper eller frøer at gøre, er uundværlige for en del danskere, der døjer med mave- og tarmproblemer, og det uanset om det er løs eller hård mave, der er problemet. Vi dykker ned i skallerne med de mange egenskaber.

På planten psyllium, som dyrkes i Indien og Pakistan, sidder der frø. Skallerne på disse frø er loppefrøskaller. Loppefrøskaller kaldes også psyllium-frøskaller. På græsk hedder ‘loppe’ nemlig ‘psýllos.’ Det danske navn loppefrøskaller er altså tæt på at være en direkte oversættelse af det oprindelige græske navn. På engelsk kalder loppefrøskaller ‘psyllium husks’. Her bruger vi begge betegnelser.

Hvorfor hedder det loppefrøskaller?

Der er egentlig ikke en stringent forklaring på, hvorfor frøet er endt med navnet loppefrøskaller, men noget tyder på, at det er en kombination mellem frøets ligheder med en lille loppe og dens faglige betegnelse.


Loppefrøskaller bliver nemlig på fagsprog kaldet for psyllium og stammer fra det græske ord psýllos, som betyder loppe.

Fibre er gode for fordøjelsen

Hemmeligheden bag loppefrøskaller ligger i fibrene. Så lad os lige få det med fibrene på plads.


Når vi spiser groft og fiberrigt, giver vi vores tarme noget at arbejde med, og det giver i sidste ende et sundere helbred.


Når du spiser fiberrigt, er du med andre ord med til at forebygge gener og problemer, der især er relateret til maven.


Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi både spiser fuldkornsprodukter, frugt og grøntsager, som netop indeholder fibre. Vil du være sikker på, at du får fibre nok i dagligdagen, kan du supplere din kost med et fiberrigt kosttilskud.

Hvorfor er fibre vigtige?

 • Fibre forebygger hård mave, diarré, irritabel tarm-syndrom, betændelse i udposninger i tyktarmen og muligvis også tyktarmskræft

 • Fibre virker sænkende på blodets indhold af kolesterol og triglycerider

 • Fibre holder dig mæt i længere tid og holder maven i gang

 • Fibre kan forsinke optagelsen af andre kulhydrater, så blodsukkeret stiger langsomt.

Kilde: altomkost.dk


Er du ikke til kostskud, er det en god idé at spise en fiberrig kost, der kan sætte gang i fordøjelsen.

Sådan virker loppefrøskaller

Loppefrøskaller er kendetegnet ved at have et højt fiberindhold – helt op til 88 gram fibre per 100 gram. Skallerne opløser sig ikke i vand, men danner en geleagtig væske.


At fibrene er vandopløselige, betyder at frøskallerne suger væske til sig i maven. Mindst 40 gange deres egen vægt, faktisk. Fibre er grove kulhydrater. Og modsat almindelige kulhydrater og meget andet mad, vi spiser, udmærker fibrene sig ved at passere relativt ufordøjede igennem fordøjelsessystemet.


I stedet for at blive fordøjet i maven fortsætter fibrene altså til tyktarmen. Her stimulerer de tarmens bevægelser, hvilket ifølge Fødevarestyrelsen kan være med til at beskytte mod blandt andet hård mave.


Hård mave:

Har du svært ved at komme på toilettet, vil afføringen ofte stå længe i din tarm, som suger væsken til sig og gøre din afføring helt tør og hård.


Det høje fiberindhold i loppefrøskaller hjælper tarmen og stimulerer dens bevægelser. Den væskemættede gelé sørger for, at der kommer væske og ‘glid’ i tarmen.​​​​​​​


 7 tips til sunde tarme

Vi guider

7 tips til sunde tarme

Vores tarmsystem og de cirka 50 billioner bakterier, der bor i tarmene, har for relativt nylig vist sig også at have betydning for vores immunforsvar og helbred. Sunde tarme har for eksempel en positiv indflydelse på vores hjerne, vægt, energi og humør. Her får du tips til at få dine tarme i topform.

Læs også

Drik ekstra vand

Loppefrøskaller er vandopløselige. Det betyder, at fibrene binder væske i maven til sig. Det mærker du som en god mæthedsfølelse i længere tid.


Netop fordi loppefrøskallerne suger væske til sig, er det vigtigt at drikke rigeligt med vand, når du spiser dem – ellers virker frøene faktisk lige omvendt. Det ekstra vand gælder både ved en særlig fiberrig kost og ved kosttilskud med loppefrøskaller.

Loppefrøskaller som kosttilskud 

Som kosttilskud kan loppefrøskaller bidrage til en normal tarmfunktion. Fibrene i loppefrøskallerne er nemlig gode til at optage væske, som kan blødgøre tarmindholdet.

​​​​​​​​​​​​​​

Den anbefalede dosis til voksne er 8 gram loppefrøskaller, som altid skal indtages med 1,5 – 3 dl væske, men bør ikke tages dagligt i en længerevarende periode, medmindre du har konsulteret egen læge. 


Husk at du inde på hvert produkt kan læse mere specifikt om, hvad der anbefales i forhold til lige det produkt, du har udset dig.

Loppefrøskaller som naturlægemiddel

Udover kosttilskud findes der er også naturlægemidler med loppefrø. Psyllium-frøskallerne fra Husk er et godkendt naturlægemiddel. Pulveret kan tages ved:


 • forstoppelse og træg mave samt ved (ublodig) diarré i kortere tid (to til tre dage)

 • behov for øget fiberindtag, for eksempel som supplement ved irritabel tyktarm, når anden årsag til symptomerne er udelukket

 • let forhøjet kolesterol (fedt) i blodet, som supplement til diæt


Frøskallerne fra Husk fås både som pulver og i kapsler.


Husk at du inde på hvert produkt kan læse mere specifikt om, hvad der anbefales i forhold til lige det produkt, du har udset dig.

Loppefrøskaller og andre lægemidler

Da loppefrøskaller nedsætter transporttiden i tarmen, kan skallerne have en indvirkning på, hvordan andre lægemidler bliver absorberet. Det anbefales derfor altid, at du tager dit kosttilskud med loppefrøskaller enten en time før, du indtager andre lægemidler eller to timer efter. Derudover er loppefrøskaller ganske ligetil at bruge som kosttilskud eller i madlavningen.


Til at starte med kan du måske opleve ubehag i tarmen, fordi loppefrøskaller har et meget højt fiberindhold, men det forsvinder gerne efter et par dage. Så har dit tarmsystem vænnet sig til “lopperne”.

Loppefrøskaller og kolesterol

Naturlægemidlerne fra Husk har en dokumenteret effekt på forebyggelsen af lettere forhøjet kolesterol. Det er vigtigt at sænke mængden af kolesterolet LDL i blodet, hvis det er for højt, da det øger risikoen for åreforkalkning og dermed blodpropper.


Tager du Husk Psyllium-frøskaller hver dag, kan du både forebygge og nedsætte mængden af LDL i blodet. Fibrene fra Husk virker på lettere forhøjet kolesterol ved at binde en del af fedtstofferne, der ellers ville blive omdannet til LDL. Fedtstofferne bliver ført ud med afføringen, og kroppen optager dermed en mindre del af stoffet.
​​​​​​​


Tip! Du kan tage dine loppefrøskaller på flere måder. Pulver kan eksempelvis drysses over morgenmad som ymer og skyr eller røres ud i et glas vand eller juice.​​​​​​​


​​​​​​​

Kender du Aloe Vera? Lær alt om mirakelplanten her

Spot Trenden

Kender du Aloe Vera? Lær alt om mirakelplanten her

Aloe vera ser måske ikke ud af så meget, når du kigger på planten – den ligner mest en fin kaktus – men den har et væld af funktioner, der kan gavne din sundhed og dit udseende, og så kan du bruge den både indvortes og udvortes. Her får du svar på nogle af de mange spørgsmål, der typisk melder sig i forbindelse med mirakelplanten og særligt den gel, dens blade indeholder.

Læs også

Loppefrøskaller i madlavning

Loppefrøskaller gør bolledejen spændstig og luftig. Loppefrøskaller kan, fordi de er vandopløselige, binde ingredienser sammen, og det er der brug for, hvis du bager uden proteinet gluten. Gluten er nemlig det, der gør for eksempel brøddej elastisk og sammenhængende, så den kan hæve og blive luftig.


Du kan bruge alle typer af loppefrøskaller i dit bagværk, men mange fortrækker de mere fine af slagsen i bagværket. Mange veganere opløser loppefrøskaller i vand og laver en gelé som alternativ til æg i bagværk

HUSK FiberHUSK® til bagning
79,95
DU OPTJENER 8 Point
Loppefrøskaller Ø 200 g
49,95
DU OPTJENER 5 Point

Lav dine egne gulerodsboller med loppefrøskaller

Loppefrøskaller er superlækre i bagværk, men mangler du inspiration til, hvad du skal bage, er disse gulerodsboller det perfekte sted at starte.


Det skal du bruge:


 • 2 dl femkornsblanding
 • ½ dl loppefrøskaller
 • 1 dl fuldkornsspeltmel
 • 3 dl hvedemel
 • 3 dl vand
 • 10g gær
 • 250g skyr
 • 25g revne gulerødder
 • 1 tsk. salt
 • Græskarkerner


Sådan gør du:


Tænd ovnen på 160 grader varmluft. Bland alle dine ingredienser sammen i en stor skål og rør rundt, indtil dejen får grødkonsistens. Herefter former du bollerne mellem to spiseskeer og dysser græskarkerner over bollerne. Bag dem i ovnen i ca. 20-25 minutter.

Vidste du, at ...
loppefrøskaller giver fylde og mæthed i maven – uden at det koster i kalorieregnskabet? Derfor er en fiberrig kost også god til dig, der gerne vil holde den slanke linje.

Relaterede produkter

Loppefrøskaller 450 g
109,95
DU OPTJENER 11 Point

Relaterede artikler

Gurkemeje – gul og gavnlig

Spot Trenden

Gurkemeje – gul og gavnlig

I Indien har man anvendt gurkemeje siden de tidligste tider, og i dag har knolden vundet indpas både på krydderihylden og sammen med kosttilskuddene. For selv om gurkemeje som krydderi mest er kendt for at kunne farve ris gule, så er der mere i den gule knold.

Læs Mere
Alt du skal vide om mælkesyrebakterier

Spot Trenden

Alt du skal vide om mælkesyrebakterier

Mælkesyrebakterier, som også bliver kaldt probiotika, lyder måske ikke umiddelbart som noget, du skal ønske dig flere af. Men de er en del af en varieret kost, og så er din tarm er fulde af dem.

Læs Mere
Miniguide til Magnesium: Mineral med mange fordele

Spot Trenden

Miniguide til Magnesium: Mineral med mange fordele

Magnesium bidrager til, at kroppens energistofskifte fungerer, som det skal, at vi kan bruge vores muskler på normal vis. Her får du indblik i de mange processer og funktioner i kroppen, som magnesium er involveret i.

Læs Mere
Shots – flydende kosttilskud

Spot Trenden

Shots – flydende kosttilskud

Shots lavet på frugt, urter og grøntsager er ikke en ny trend. De sidste par år har du sikkert set ingefærshots og hvedeshots på din lokale juicebar. Men nu er olieshots og kollagenshots som kosttilskud kommet på banen. Vi kigger på trenden.

Læs Mere
 • Hjemmelevering
 • Afsendelse 1-2 hverdage
 • Byt i 270 butikker
 • Mere end 1000 brands
 • Byt i 30 dage