• Fri fragt til butik ved køb for 99 kr.
 • Byt i forretning
 • Mere end 1000 brands
 • 30 dages returret
 • Afsendes inden 1-4 hverdage
Spot Trenden

Gurkemeje – gul og gavnlig

I Indien har man anvendt gurkemeje siden de tidligste tider, og i dag har knolden vundet indpas både på krydderihylden og sammen med kosttilskuddene. For selv om gurkemeje som krydderi mest er kendt for at kunne farve ris gule, så er der mere i den gule knold.

Kender du gurkemeje? Mange af os er mere fortrolige med for eksempel ingefær, som gurkemeje da også kan ligne en miniversion af. I hvert fald på det ydre. Indeni har gurkemejeknolden nemlig en flot klar gul farve, og i pulverform minder den derfor mere om krydderier som karry og den noget dyrere safran. Smagen af frisk gurkemeje er mildere og mere blomstret end ingefær, men gurkemeje tillægges ligesom ingefær mange egenskaber.

En gammel urt, man forsker i

Gurkemejeplanten stammer fra Indien, og urten har været brugt i det indiske køkken og i den ayurvediske tradition i mindst 6.000 år. I nyere tid har gurkemeje ofte været genstand for forskning. På forskningsdatabasen PubMed kommer der eksempelvis over 12.000 hits, når man søger på ‘curcumin’, som er hovedstoffet i gurkemeje og det stof, vi først og fremmest kan takke for de gavnlige effekter.

Gurkemeje har nemlig ligesom for eksempel ingefær og hvidløg og en lang række andre råvarer antioxidante egenskaber. Udfordringen med curcumin er, at stoffet hurtigt bliver nedbrudt i kroppen, så meget forskning er udfordret af, at kroppen nedbryder det aktive stof så hurtigt, at det er svært at måle effekten.


Vidste du, at gurkemeje er en urt i ingefærfamilien? Man bruger roden til at lave krydderiet af.


Gurkemeje i kosttilskud og kosmetik

Når du støder på gurkemeje i ingredienslisten i kosttilskud, kosmetik og pigmentprodukter, er det ofte gurkemeje i pulverform, man bruger. Over de seneste år er der kommet flere produkter på markedet, som indeholder gurkemeje eller curcumin, så det er helt klart en ingrediens, du skal holde øje med.

Jurlique Rose Moisture Plus Moisturising Cream

Jurlique har udviklet en fed, beskyttende fugtighedscreme med ekstrakter fra grøn te, vindruekerner og gurkemeje, som har effektive, antioxidantegenskaber, mens avocado, tidselolie og jojobaolie fugter, blødgør og behager huden.

Ingefær – kender du naturens superhelt?

Spot Trenden

Ingefær – kender du naturens superhelt?

Ingefær er ikke roden til alt godt, men det kan godt føles sådan. Bliv klogere på en af naturens superhelte.

Læs også

Verso Blemish Fix

Verso er en hudplejeserie, som ofte benytter gurkemeje i deres produkter. Verso Blemish Fix er en gel med retinol 8, niacinamid og gurkemeje, der effektivt forhindrer og kontrollerer udbrud og urenheder.

VERSO Blemish Fix 30 ml
645,00
DU OPTJENER 65 Point

Origins Mega-Mushroom Micellar Cleanser

Origins har også fået øjnene op for den gule rod. Denne Micellar er en effektiv rens perfekt til sensitiv hud med Dr. Weil Mega-Mushroom signature, som er et beroligende miks af chaga, cordyceps, reishi, gurkemeje, ingefær og basilikum.

Origins Mega-Mushroom™ Micellar Cleanser 200 ml
234,95
DU OPTJENER 24 Point

Reumazall kosttilskud

Reumazall indeholder gurkemejerod, som beskytter celler og hjælper til at beskytte led og vedligeholde leddenes fleksibilitet. Hjælper til at vedligeholde sundheden i led og knogler. Bidrager til at vedligeholde en sund lever. Hjælper leveren til at nedbryde fedt. Støtter nervesystemets funktioner. Hjælper til at bevare en sund lunge- og vejrtrækningsfunktion. Støtter produktion og kvalitet af blod. Støtter hjerte og kredsløb. Bidrager til at bevare en sund hud.

Reumazall 60 tab
169,00
DU OPTJENER 17 Point

Biorto kosttilskud

Dette kosttilskud indeholder gurkemeje, som bidrager til at styrke kroppens bevægeapparat. Gurkemeje og ingefær har antioxidante egenskaber, som understøtter immunforsvarets normale funktion. Ingefær hjælper med at opretholde leddets bevægelighed.

Abonnér & spar 20%
Biorto Total Gurkedol 60 kaps.
184,95
DU OPTJENER 19 Point

Gurkemeje i kosttilskud – tal med din læge

Ifølge kræftens Bekæmpelse kan kosttilskud med gurkemeje og curcumin påvirke effekten af den medicin, du spiser. Så tal med din læge, hvis du er i medicinsk behandling eller får kemoterapi.

C-vitamin: De bedste produkter til strålende hud

Vi guider

C-vitamin: De bedste produkter til strålende hud

Glow! Det er præcis hvad huden får, når du bruger c-vitamin i din hudplejerutine. Men C-vitamin kan faktisk gøre andet end at give glød til huden; det kan give en mere ensartet hudtone, beskytte huden fra forurening og også være med til at give fugt. Få overblikket over de forskellige mærkers styrker, så du kan finde de produkter, der passer bedst til netop dig.

Læs også

Som pulver og som frisk knold

Du kan indtage gurkemeje på flere måder og få det i flere versioner. I den rå form, hvor gurkemejen for eksempel bliver presset, revet eller hakket, træder den olierede, stærkt gule saft frem. Og smagen er kraftigere end den pulveriserede gurkemeje, som er neutral og let bitter. Ofte bruges gurkemejekrydderiet som erstatning for safran, hvis det er den gule farve, man skal bruge, for eksempel til at farve ris gule eller for at tilsætte gullig farve til luciaboller. Vi kender også gurkemeje fra karry, som består af cirka 10 forskellige slags krydderier, heriblandt gurkemeje.

Tip! Brug lidt gurkemeje i bolledejen til luciadag den 13. december, så aktiverer du stoffet curcumin i gurkemejen – og bollerne får den karakteristiske gule farve.

Skal varmes op for at få bedst effekt

Hvis curcuminen i gurkemeje skal aktiveres, skal gurkemejen varmes op. Du kan for eksempel svitse den på panden, koge den med risene eller putte den stødte version i bollerne eller brødet.Sort peber kan have samme effekt som opvarmning, så anvender du gurkemeje i et shot, i gurkemeje-drikken golden milk, i te eller i en almindelig smoothie, er det et godt trick at tilsætte lidt friskkværnet sort peber. Ifølge bogen ‘Gurkemeje’ indeholder peber nemlig stoffet piperin, der kan hæmme de afgiftende enzymer, som er ansvarlige for den hurtige nedbrydning af curcumin. Tilsætter du sort peber, kan du faktisk øge effekten af curcumin.

Lav din egen golden milk-gurkemejedrik

Både i det gamle Kina og i Indien har man i tusindvis af år drukket den varme gurkemejedrik, som i dag går under navnet golden milk. Du kan selv lave den chailignende drik og nyde godt af gurkemejens gode egenskaber.

Golden milk til 1 person

 • 2,5 dl kokosmælk (evt. light)
 • 1 tsk. stødt gurkemeje
 • 1 knsp. kanel eller/og kardemomme
 • 1 knsp. friskkværnet sort peber
 • Sød evt. drikken med honning

Bland alle ingredienserne i en gryde, og pisk godt. Varm drikken op til kogepunktet (den må ikke koge). Servér din golden milk i en kop.

Start morgenen med et shot

Det er blevet utrolig populært at starte morgenen med et shot eller en lækker smoothie. Hvis du har en juicer, kan du lave dine egne gurkemejeshots blot ved at juice roden. Drik den ren, hæld den i din morgenjuice, eller brug saften som en ingrediens i en smoothie, hvor gurkemejen vil sætte knald på farven. 

Drik din gurkemeje

Hvis du ikke har lyst til at presse gurkemejeroden for at bruge saften i shots og smoothies, så er der heldigvis lidt nemmere løsninger.


Tip! Tilsæt frisk gurkemeje til din hjemmelavede juice sammen med for eksempel appelsin og gulerødder. Det forstærker farven.

Grød ayurveda Ø 500 g
63,00
DU OPTJENER 7 Point
HUMAN HUMAN GurkemejeShot 500 ml  Øko
49,95
DU OPTJENER 5 Point
Gurkemeje Bog
149,95
DU OPTJENER 15 Point

Hvad er bedst – gurkemeje eller ingefær?

Selv om gurkemeje og ingefær ligner hinanden og tilhører samme ingefærfamilie, så giver det ikke rigtig mening at sammenligne dem, hvis du interesserer dig for kosttilskud. I gurkemeje er det aktive stof, som forskerne er interesseret i, curcumin, mens det i ingefær er shogaol, gingerol og galanolactone.

Relaterede produkter

Pukka Active kapsler Øko Pukka
170,00
DU OPTJENER 17 Point
WellNOx WellNOx RÅ Guld, Gurkemeje, ingefærjuice
45,00
DU OPTJENER 5 Point
Urtekram Urtekram Granola Gurkemeje Øko
34,95
DU OPTJENER 4 Point
Abonnér & spar 20%
Solaray Curcumin Gold 30 kaps.
199,95
DU OPTJENER 20 Point
Gurkemeje pulver Ø 25 g
22,00
DU OPTJENER 3 Point
Wholistic Turmeric gurkemeje Ø Pukka 30 kap
170,00
DU OPTJENER 17 Point

Relaterede artikler

Sandt og falskt: Kokosolie i hårpleje og hudpleje

Vi guider

Sandt og falskt: Kokosolie i hårpleje og hudpleje

Af Isabel Marschall Thostrup

Kokosolie er blevet hyldet i skønhedsverdenen som et multiprodukt til både hudpleje, hårpleje og alt derimellem. Men hvad kan du egentlig bruge kokosolie til – og virker det? Her får du den store guide om kokosolie.

Læs Mere
Ingefær – kender du naturens superhelt?

Spot Trenden

Ingefær – kender du naturens superhelt?

Af Trine Brøndsted

Ingefær er ikke roden til alt godt, men det kan godt føles sådan. Bliv klogere på en af naturens superhelte.

Læs Mere
Havtorn – Derfor elsker vi nordens citron

Spot Trenden

Havtorn – Derfor elsker vi nordens citron

Af Trine Brøndsted

Havtorn, det lille gule bær, som har været kendt i årtusinder, er blevet genopdaget både i hudpleje som kosttilskud og i det nye nordiske køkken. Læs med og bliv klogere.

Læs Mere
 7 tips til sunde tarme

Vi guider

7 tips til sunde tarme

Af Trine Brøndsted

Vores tarmsystem og de cirka 50 billioner bakterier, der bor i tarmene, har for relativt nylig vist sig også at have betydning for vores immunforsvar og helbred. Sunde tarme har for eksempel en positiv indflydelse på vores hjerne, vægt, energi og humør. Her får du tips til at få dine tarme i topform.

Læs Mere
 • Fri fragt til butik ved køb for 99 kr.
 • Byt i forretning
 • Mere end 1000 brands
 • 30 dages returret
 • Afsendes inden 1-4 hverdage