• Hjemmelevering
  • Afsendelse 1-3 hverdage
  • Byt i 270 butikker
  • Mere end 1000 brands
  • Byt i 30 dage
Spot Trenden

Gurkemeje – gul og gavnlig

I Indien har man anvendt gurkemeje siden de tidligste tider, og i dag har knolden vundet indpas både på krydderihylden og sammen med kosttilskuddene. For selv om gurkemeje som krydderi mest er kendt for at kunne farve ris gule, så er der mere i den gule knold.

Kender du gurkemeje? Mange af os er mere fortrolige med for eksempel ingefær, som gurkemeje da også kan ligne en miniversion af. I hvert fald på det ydre. Indeni har gurkemejeknolden nemlig en flot klar gul farve, og i pulverform minder den derfor mere om krydderier som karry og den noget dyrere safran. Smagen af frisk gurkemeje er mildere og mere blomstret end ingefær, men gurkemeje tillægges ligesom ingefær mange egenskaber.

En gammel urt, man forsker i

Gurkemejeplanten stammer fra Indien, og urten har været brugt i det indiske køkken og i den ayurvediske tradition i mindst 6.000 år. I nyere tid har gurkemeje ofte været genstand for forskning. På forskningsdatabasen PubMed kommer der eksempelvis over 12.000 hits, når man søger på ‘curcumin’, som er hovedstoffet i gurkemeje og det stof, vi først og fremmest kan takke for de gavnlige effekter.


Gurkemeje har nemlig ligesom for eksempel ingefær og hvidløg og en lang række andre råvarer antioxidante egenskaber. Udfordringen med curcumin er, at stoffet hurtigt bliver nedbrudt i kroppen, så meget forskning er udfordret af, at kroppen nedbryder det aktive stof så hurtigt, at det er svært at måle effekten.

​​​​​​​


Vidste du, at gurkemeje er en urt i ingefærfamilien? Man bruger roden til at lave krydderiet af.


Gurkemeje i kosttilskud og hudpleje

Når du støder på gurkemeje i ingredienslisten i kosttilskud og hudplejeprodukter, er det ofte gurkemeje i pulverform, man bruger. Over de seneste år er der kommet flere produkter på markedet, som indeholder gurkemeje eller curcumin, så det er helt klart en ingrediens, du skal holde øje med.

Oskia Retinoid Sleep Serum

Oskia Retinoid Sleep Serum Level 2 - 0.5% er et mildt, men yderst effektivt serum med retinoid og gurkemeje, der arbejder på hudens fasthed, fylde og glød.


Gurkemejen er med til at øge hudens udstråling.

Oskia Retinoid Sleep Serum Level 2 - 0.5% 30 ml
689,95
Optjen 69 point

Verso Blemish Fix

Verso er en hudplejeserie, som ofte benytter gurkemeje i deres produkter. Verso Blemish Fix er en gel med retinol 8, niacinamid og gurkemeje, der effektivt forhindrer og kontrollerer udbrud og urenheder.

MEDLEMSTREATS
VERSO Blemish Fix 30 ml
Medlemspris 483,71
Ikke medlem 644,95
Optjen 49 point
A-vitamin i hudpleje – bekæmp rynker og uren hud

Vi guider

A-vitamin i hudpleje – bekæmp rynker og uren hud

A-vitamin er ikke blot noget, vi spiser i maden og i kosttilskud. A-vitamin i hudplejeprodukter har en dokumenteret effekt i en grad, så vi slet ikke behøver at diskutere, hvorvidt det virker eller ej. Her er alt du skal vide om vidunderingrediensen.

Læs også

Origins Mega-Mushroom Micellar Cleanser

Origins har også fået øjnene op for den gule rod. Denne Micellar er en effektiv rens perfekt til sensitiv hud med Dr. Weil Mega-Mushroom signature, som er et beroligende miks af chaga, cordyceps, reishi, gurkemeje, ingefær og basilikum.

(11)
Origins Mega-Mushroom™ Micellar Cleanser 200 ml
254,95
Optjen 26 point

Natur Drogeriet Curcuma Black

Det økologiske kosttilskud, Curcuma Black, indeholder kompleksiteten fra hele gurkemejeroden.


Gurkemeje bidrager til at vedligeholde led og knogler samt leddenes fleksibilitet. Derudover har gurkemeje antioxidante egenskaber. Gurkemeje bidrager også til et normalt immunsystem.

Biorto kosttilskud

Dette kosttilskud indeholder gurkemeje, som bidrager til at styrke kroppens bevægeapparat. Gurkemeje og ingefær har antioxidante egenskaber, som understøtter immunforsvarets normale funktion. Ingefær hjælper med at opretholde leddets bevægelighed.

Gurkemeje i kosttilskud – tal med din læge

Ifølge kræftens Bekæmpelse kan kosttilskud med gurkemeje og curcumin påvirke effekten af den medicin, du spiser. Så tal med din læge, hvis du er i medicinsk behandling eller får kemoterapi.

C-vitamin: De bedste produkter til strålende hud

Vi guider

C-vitamin: De bedste produkter til strålende hud

Glow! Det er præcis hvad huden får, når du bruger c-vitamin i din hudplejerutine. Men C-vitamin kan faktisk gøre andet end at give glød til huden; det kan give en mere ensartet hudtone, beskytte huden fra forurening og også være med til at give fugt. Få overblikket over de forskellige mærkers styrker, så du kan finde de produkter, der passer bedst til netop dig.

Læs også

Som pulver og som frisk knold

Du kan indtage gurkemeje på flere måder og få det i flere versioner. I den rå form, hvor gurkemejen for eksempel bliver presset, revet eller hakket, træder den olierede, stærkt gule saft frem. Og smagen er kraftigere end den pulveriserede gurkemeje, som er neutral og let bitter.


Ofte bruges gurkemejekrydderiet som erstatning for safran, hvis det er den gule farve, man skal bruge, for eksempel til at farve ris gule eller for at tilsætte gullig farve til luciaboller. Vi kender også gurkemeje fra karry, som består af cirka 10 forskellige slags krydderier, heriblandt gurkemeje.


Tip! Brug lidt gurkemeje i bolledejen til luciadag den 13. december, så aktiverer du stoffet curcumin i gurkemejen – og bollerne får den karakteristiske gule farve.
​​​​​​​


Skal varmes op for at få bedst effekt

Hvis curcuminen i gurkemeje skal aktiveres, skal gurkemejen varmes op. Du kan for eksempel svitse den på panden, koge den med risene eller putte den stødte version i bollerne eller brødet.


Sort peber kan have samme effekt som opvarmning, så anvender du gurkemeje i et shot, i gurkemeje-drikken golden milk, i te eller i en almindelig smoothie, er det et godt trick at tilsætte lidt friskkværnet sort peber.


Ifølge bogen ‘Gurkemeje’ indeholder peber nemlig stoffet piperin, der kan hæmme de afgiftende enzymer, som er ansvarlige for den hurtige nedbrydning af curcumin. Tilsætter du sort peber, kan du faktisk øge effekten af curcumin.

Lav din egen golden milk-gurkemejedrik

Både i det gamle Kina og i Indien har man i tusindvis af år drukket den varme gurkemejedrik, som i dag går under navnet golden milk. Du kan selv lave den chailignende drik og nyde godt af gurkemejens gode egenskaber.

Golden milk til 1 person

  • 2,5 dl kokosmælk (evt. light)
  • 1 tsk. stødt gurkemeje
  • 1 knsp. kanel eller/og kardemomme
  • 1 knsp. friskkværnet sort peber
  • Sød evt. drikken med honning

Bland alle ingredienserne i en gryde, og pisk godt. Varm drikken op til kogepunktet (den må ikke koge). Servér din golden milk i en kop.

5 superfoods, der hitter

Spot Trenden

5 superfoods, der hitter

Superfoods er en af de helt store trends, inden for kost og ernæring. Vi har listet de 5 superfoods, der er hottest lige nu.

Læs også

Start morgenen med et shot

Det er blevet utrolig populært at starte morgenen med et shot eller en lækker smoothie. Hvis du har en juicer, kan du lave dine egne gurkemejeshots blot ved at juice roden. Drik den ren, hæld den i din morgenjuice, eller brug saften som en ingrediens i en smoothie, hvor gurkemejen vil sætte knald på farven. 

Drik din gurkemeje

Hvis du ikke har lyst til at presse gurkemejeroden for at bruge saften i shots og smoothies, så er der heldigvis lidt nemmere løsninger.Tip! Tilsæt frisk gurkemeje til din hjemmelavede juice sammen med for eksempel appelsin og gulerødder. Det forstærker farven.


Sådan skal du opbevare gurkemeje

Det er ikke helt ligegyldigt, hvordan du opbevarer gurkemeje, hvis du vil have mest ud af det gule pulver. Alt efter om du foretrækker gurkemeje som pulver, pille eller knold, skal det opbevares på en bestemt måde.


Er du glad for at tilføje gurkemeje til dine retter i køkkenet, kan du trygt lade pulveret indfinde sin plads på krydderihylden med resten af dine krydderier, da det skal opbevares på et tørt og mørkt sted.


Den friske gurkemejeknold kan sagtens holde sig et par uger i køleskabet i en lufttæt beholder, da et koldere klima er at foretrække.


Gurkemeje som kosttilskud kræver ikke det store, da pillerne blot skal blive i deres glas. 

Hvad er bedst – gurkemeje eller ingefær?

Selv om gurkemeje og ingefær ligner hinanden og tilhører samme ingefærfamilie, så giver det ikke rigtig mening at sammenligne dem, hvis du interesserer dig for kosttilskud. I gurkemeje er det aktive stof, som forskerne er interesseret i, curcumin, mens det i ingefær er shogaol, gingerol og galanolactone.

Relaterede artikler

Vi tester 7 myter om kokosolie i hår- og hudpleje

Vi guider

Vi tester 7 myter om kokosolie i hår- og hudpleje

Af Isabel Marschall Thostrup

Kokosolie er blevet hyldet i skønhedsverdenen som et multiprodukt til både hudpleje, hårpleje og alt derimellem. Men hvad kan du egentlig bruge kokosolie til – og virker det? Her får du den store guide om kokosolie.

Læs Mere
Ingefær – kender du naturens superhelt?

Spot Trenden

Ingefær – kender du naturens superhelt?

Af Trine Brøndsted

Ingefær er ikke roden til alt godt, men det kan godt føles sådan. Bliv klogere på en af naturens superhelte.

Læs Mere
Havtorn – Derfor elsker vi nordens citron

Spot Trenden

Havtorn – Derfor elsker vi nordens citron

Af Trine Brøndsted

Havtorn, det lille gule bær, som har været kendt i årtusinder, er blevet genopdaget både i hudpleje som kosttilskud og i det nye nordiske køkken. Læs med og bliv klogere.

Læs Mere
 7 tips til sunde tarme

Vi guider

7 tips til sunde tarme

Af Trine Brøndsted

Vores tarmsystem og de cirka 50 billioner bakterier, der bor i tarmene, har for relativt nylig vist sig også at have betydning for vores immunforsvar og helbred. Sunde tarme har for eksempel en positiv indflydelse på vores hjerne, vægt, energi og humør. Her får du tips til at få dine tarme i topform.

Læs Mere