Olie: Guide til forskellige olier og deres fordele

Olie er i sandhed kommet for at blive. Du finder olie i plejeprodukter, og flere og flere mærker lancerer deres egne olieprodukter. Rigtig mange har gjort olie til en del af de daglige hudplejerutiner, både når det gælder hår, krop og ansigtspleje, mens andre er i tvivl om, om de skal tage olien til sig.
Kend din olietype
Ligesom med alt andet hudpleje gælder det om at kende din hudtype og behov for at finde netop den olievariant, der dækker din huds og/eller dit hårs behov. Hver type olie har nemlig sine egne specifikke egenskaber og styrker, og du skal derfor vide hvilken plejende effekt du er ude efter.
Har du for eksempel en meget tør hud, så gå efter kokos- eller avocadoolie. Har du problemer med uren hud, er arganolie godt for dig, og leder du efter en lettere olievariant, som samtidig er ideel til sårheling af eksempelvis akne-ar, er hybenkerneolie perfekt.
Tip! Bland et par oliedråber i din foundation for et glødende og let foundation-look.
8 populære olier til skønhedspleje
Lad os se nærmere på de forskellige og mest velkendte olie typer her. Ud over at have en plejende, helende og fugtende egenskab er olier en super kilde til vitaminer for krop, ansigt og hår. Læs mere om, hvilke olier der er godt til hvad, og hvilke vitaminer de indeholder, lige her.
Arganolie
De gyldne dråber – Marokkos guld, som arganolie også kaldes – er supergodt for både hud og hår. Og det er der mange grunde til. Olien er rig på E- og F- vitamin, essentielle fedtsyrer som omega-3, -6 og -9, og så indeholder den antioxidanter. Der er derfor stort set ikke det, som arganolie ikke er godt for, og man finder den derfor i alt fra kropsolier, ansigtsolier, makeup til hårolier.
Arganolie er en dyr og eksklusiv olie. Det skyldes, at træet, hvor frugten med de oliegivende kerner stammer fra, er truet. Faktisk er argantræet på Unescos liste over træsorter, som ikke må fældes eller bruges af lokalbefolkningen, og så kan træet kun vokse og sætte frugt i Marokko.
Kokosolie
Kokosolie har efterhånden fået status som lidt af en mirakelingrediens og er kommet for at blive, og det er der en god grund til. For kokosolie har blandt andet antibakterielle egenskaber. I skønhedsindustrien findes der kokosolie i alt fra anti-age-produkter, hårprodukter, sæbe, kropsprodukter for ikke at glemme i makeup.
Du kan bruge kokosolie over hele kroppen, og i sin rene form er den et quickfix, hvis du er løbet tør for makeupfjerner, har brug for en hårkur eller døjer med tør hud eller tørre læber. Kokosolie er nærende, og det siger næsten sig selv, at den har en blødgørende og fugtende rolle i skønhedsprodukter, hvor den findes.
Tip! Hvis du er blond, og dit hår har en tendens til at blive skadet eller misfarvet, når du hopper i poolen på din ferie. Så sæt håret op, og prøv at smøre en anelse ren kokosolie i din hårknold. Det virker ikke blot som en kur på håret, men beskytter også mod klor.
Mandelolie
Mandelolie er rig på E-vitamin og er en mild olie med mange anvendelsesmuligheder. Den virker både nærende og blødgørende, og så tilstopper den ikke porerne, hvilket er en fordel, hvis du har tendens til fedtet hud eller nemt får bumser.
Mandelolie kan både bruges til krop, ansigt og hår og endda til intimområdet. Og så er mandelolie desuden fantastisk til kropsmassage.
Abrikoskerneolie
Abrikoskerneolie har en genopbyggende effekt på huden og er desuden rig på A- og E-vitamin. Derfor bliver denne olietype ofte brugt i anti-age-produkter, ligesom den bliver brugt til behandling af irriteret og tør hud.
Kæmpenatlysolie
Kæmpenatlysolie er udvundet af frø fra kæmpenatlys. Af mange bliver kæmpenatlysolie kaldt en mirakelolie, da den er god til både meget tør og skællet hud og hud, som er særlig sensitiv over for produkter.
Du kan også spise olien, og den fås som kosttilskud som oliekapsler. Du finder olien i alt fra salver til hudpleje, kosmetik og hårprodukter.
Jojobaolie
Jojobaolien har rensende og helende egenskaber, hvilket gør den god til at bekæmpe bumser og uren hud. Rødme og mindre skader i huden kan også have gavn af jojobaoliens gode egenskaber.
Da jojobaolien generelt har en rensende effekt på huden, kan den bruges som substitut for makeupfjerner, som er godt for dig, som gerne vil bruge rene og naturlige produkter.
Rosehip oil eller hybenkerneolie
En enormt kraftfuld olie, der forbedrer udseendet af ar, strækmærker, rynker og tør hud. Mange bruger den også til udjævning af pigmenteringer i huden.
Olien er rig på A- og C-vitamin samt Omega-3, -6 og -9, som virkelig gør den til superfood for huden.
Sådan bruger du bedst olie
Når du har investeret i en god olie, er det selvfølgelig vigtigt, at du bruger den rigtigt.
Hav styr på mængden
Tænk på, at olie er væsentlig mere drøj i brug end cremer, så vær opmærksom på, at du ikke bruger for meget, for der er smæk på koncentrationerne! To-tre dråber bør være rigeligt til ansigt og hals. Det samme kan du have i baghovedet, når du bruger olie i håret eller på kroppen. En god huskeregel er, at hvis du stadig kan mærke olien på huden 10 minutter efter, den er påført, så har du smurt for meget på.
Olie kan ikke afløse creme
Undgå at lade din olie afløse din creme. Olien plejer, og cremen beskytter huden, og det gør, at olie og creme til et godt makkerpar. Hvis du bruger din ansigtsolie under din dagcreme, så får du det bedste ud af begge produkter.
3 nye ansigtsolier, din hud vil labbe i sig
Den, der også beskytter mod forurening
En plejende olie med den unikke biodynamisk blanding, som giver din hud den pleje og fugt den har brug for.
Med en potent blanding af antioxidanter, beskyttes huden mod miljøpartikler. Olien bekæmper hudens første aldringstegn og giver huden fornyet vitalitet, samt udglatter de fine linjer og sikrer intensiv fugtpleje.
Den økologisk certificerede
Rudolph Cares Facial Oil Delight er en ultra-let ansigtsolie, der smelter ind i huden uden at fedte. Den tilfører fugt, næring og elasticitet og efterlader huden silkeblød – med et sundt udseende.
Olien indeholder en særlig kombination af fem økologiske olier, som broccoliolie, avokadoolie, sesamolie, abrikoskerneolie og hjerteingrediensen; acaiolie. Olierne har forskellig virkning og tilsammen giver de huden et vitamin-boost.
Den opstrammende
En let, fløjlsblød, kraftfuld og hurtigt absorberende olie, der synligt løfter, plumper og udglatter huden med diamantpulver, og 2% Lifting Complex, der opstrammer og giver huden et forynget udseende.
Stokrose og sød mandelolie sørger desuden for at huden vil fremstå sundere, gennemfugtet og velplejet.
Olie i håret
Bruger du olie i håret, så er det en god idé at bruge olien i tørt hår og blot i længderne. Så får du et blankt resultat, som ikke tynger håret.
Hårkur med ren olie
En hårkur med naturlig olie er nem at lave derhjemme og giver et effektivt og flot resultat.
Du skal blot fordele din foretrukne olie i håret og pakke dit hår ind i et håndklæde, mens olien virker.
Sådan vasker du olie ud
Det kan være en kamp at vaske olie ud af håret, fordi olie ikke binder sig til vand. Der er heldigvis flere metoder, som kan hjælpe olien ud af dit hår.
Shampoo og balsam
Det er muligt at få olie ud af håret med dine sædvanlige produkter – du skal nok bare vaske et par gange, før olien er helt ude af håret. Sørg for at massere shampoo godt ind i både hovedbunden og i længderne, og skyl så shampooen ud med lunkent vand. Gentag 2-3 gange. Grib din balsam som sidste step, fordel kun i længderne af håret og skyl ud, efter balsammen har siddet i 5 minutter.
Tørshampoo
Du kan bruge tørshampoo, inden du går i bad, til at suge den overskydende olie til sig. Start med at køre et tørt håndklæde gennem dit hår, og fordel tørshampooen i håret fra rødderne til spidserne. Afslut med shampoo og balsam.
Værd at vide om massageolie
Hvis du ønsker at bruge olie til massage, er det vigtigt at kaste dig over den rette af slagsen, så huden ikke føles for fedtet efter massagen, eller olien lugter for harsk, så du ikke slapper ordentligt af. Aromaen spiller en stor rolle, når det gælder det sanselige under en massage. Disse fem olier er anbefalelsesværdige til en god kropsmassage:
- Kokosolie
- Jojobaolie
- Mandelolie
- Baobabolie
- Abrikoskerneolie
Ansigtsolie vs. kropsolie
Brug din olie til det, den er god til. Kropsolier er for eksempel ofte tungere og har sværere ved at trænge ind i huden – med andre ord trænger de langsommere ind i huden. Så medmindre din olie er velegnet både til krop og ansigt, så undlad at bruge en kropsolie i ansigtet.
Prøv at se forskellen på din makeup, hvis du bruger en olie, kontra de dage, du ikke gør. Det vil være tydeligt på din makeup. Når du bruger olie, lægger makeuppen sig nemlig pænere. De fine linjer og tekstur ses ikke så tydeligt.