Din sundhed
Menstruationskop: Sådan gør du
En menstruationskop kan lette hverdagen gevaldigt for dig, der menstruerer. Koppen kan nemlig sidde helt op til 12 timer ad gangen og er et genanvendeligt og prisvenligt alternativ til de andre muligheder på markedet. Men hvordan bruger man egentlig en menstruationskop – og er det hygiejnisk? Læs med, og få svar på alle dine spørgsmål.

Overvejer du, om du skal i gang med en menstruationskop, kan du læse med i denne artikel, hvor vi stiller skarpt på menstruationskoppen, hvordan man bruger den, og hvad du skal være opmærksom på, inden du går i gang.

Hvad er en menstruationskop?


En menstruationskop er en lille beholder, som opsamler blodet, når du menstruerer. Den lille kop virker effektivt, fordi den skaber et vakuum oppe i skeden, når du sætter den op. Det gør, at den bliver, hvor den skal – og at den får alt blodet med. I virkeligheden er en menstruationskop et utroligt simpelt produkt, som kan gøre dig fri fra både bind, tamponer, lugtgener og ubehagelige situationer med gennemblødninger.

I modsætning til bind, tamponer og menstruationstrusser, som absorberer blodet, opsamler menstruationskoppen det. Det gør, at du slipper for vaginal tørhed og irritation, eksempelvis når du tager en tampon ud og sætter en ny op. Noget andet, som gør menstruationskoppen særligt smart, er, at den kan bruges igen og igen. Faktisk kan de fleste menstruationskopper bruges i mange år, før de skal skiftes – og dermed er den både en billig og let løsning, der samtidig belaster miljøet mindst muligt.

En menstruationskop er typisk lavet i 100% medicinsk silikone, som er fri for uønskede kemikalier, hvilket betyder, at en menstruationskop er ganske hygiejnisk og sikker at bruge. Materialet, som koppen er lavet af, er blødt og bøjeligt, så du kan folde den, når du sætter den op. Når menstruationskoppen sidder, som den skal, folder den sig ud helt af sig selv.

Hvilken størrelse skal jeg vælge?
En menstruationskop findes i forskellige størrelser, og her kan du vælge den, der passer til dig. Vi er selvfølgelig alle sammen bygget forskelligt, men en tommelfingerregel er, at den større størrelse passer til kvinder, der har født, den mellemste størrelse passer til kvinder, der ikke har født, og den mindste størrelse er god til teenagere, der lige er begyndt at menstruere.

Menstruationskop – sådan gør du


Når du skal sætte menstruationskoppen op, er det vigtigt, at dine hænder er rene og menstruationskoppen desinficeret. Vask derfor dine hænder grundigt, inden du går i gang, og sørg for at koge din menstruationskop i 60 sekunder. Så er du sikker på, at alle bakterier er væk.

1) Slap helt af i kroppen, så dine muskler ikke spænder op. De kan nemlig gøre det sværere at på din menstruationskop rigtigt på plads. Gå ned i en squat eller sid på toilettet, alt efter hvad du finder mest behageligt.


2) Fold koppen som et C eller en trekantet fold. På den måde er den lettere at føre op i skeden. Sæt den op og giv slip, så koppen kan folde sig ud.

3) Tjek at koppen er foldet ud, og at der er dannet vakuum. Det kan du mærke ved, om koppen slutter tæt i skeden. Hiv eventuelt let i stilken på koppen – på den måde kan du tjekke, om den sidder fast.

Som tidligere nævnt kræver det lidt øvelse at få styr på at bruge menstruationskop. Den kan nemlig være lidt svær at få til at sidde behageligt i starten, go det tager typisk et par menstruationscyklusser eller tre, før man rigtig får det til at fungere. Synes du, at det er svært at få koppen til at sidde rigtigt i starten, kan du altså have et par tamponer med i tasken – bare så du er forberedt, hvis menstruationskoppen skulle drille lidt.

Rengøring af menstruationskop


Når du har din menstruation, så er det nok at skylle din menstruationskop med lunkent vand, når du skifter den. Efter din menstruation er det en god idé at steriliserer din menstruationskop ved at koge den i en gryde i 3-5 minutter. Og når din menstruation er kommet på ny, så giv den lige en tur i kogende vand igen, så du er sikker på, at den er fri for bakterier.​​​​​​​

Artiklens anbefalinger er ikke baseret på lægelig anvisning eller lægeligt ansvar.

Menstruationskopper hos Matas:

Relaterede artikler

Hvad sker der, når man stopper med at ryge?

Din sundhed

Hvad sker der, når man stopper med at ryge?

Af Matas

Det kan være rigtig svært at stoppe med at ryge, især hvis cigaretten har været en god ven gennem mange år. Men som de fleste ved, så er et rygestop det bedste, du kan gøre for din krop. Vi dykker ned i her, hvilke faser kroppen kommer igennem, når du har skoddet den sidste cigaret.

Læs Mere
Det skal du vide om din menstruation

Matas LIVE

Det skal du vide om din menstruation

Af Matas

Menstruation er hverdag for halvdelen af klodens befolkning, men alligevel er det omgærdet af tabuer og forvirring. I dag ser vi nærmere på menstruation - hvorfor man får det, hvordan man vælger de bedste produkter til ens behov, hvordan man kan pleje huden samt afliver nogle sejlivede myter på området. Er du usikker på din egen menstruation kan vi klart anbefale dig at se med - du kan nemlig stille vores ekspert spørgsmål undervejs i et accepterende og kærligt forum.

Læs Mere
Her er fordelene ved menstruationskoppen

Nyhed

Her er fordelene ved menstruationskoppen

Af Matas

Menstruationskoppen er kommet for at blive. Vi ser den overalt, og vi er vilde med den! Men det kan være skræmmende at kaste sig ud i, og måske har du stadig brug for en lille smule overbevisning?

Læs Mere