Menu
Vi guider

5 produkter jeg ikke kan undvære i min sport

Fodboldbanen er et af de steder, hvor jeg tilbringer allermest tid – når jeg vel at mærke ikke er at finde på min pind på Matas’ hovedkontor. Og det kræver altså god forberedelse, hvis man gerne vil præstere og undgå skader. Derfor har jeg samlet fem af de produkter, som jeg og mit hold ikke kan undvære, når vi betræder grønsværen.

Når man spiller fodbold, som jeg gør, eller bare generelt dyrker en masse sport, så er det vigtigt at have udstyret i orden. Og her tænker jeg altså ikke på de nyeste Mercurials i sæsonens neonfarve (om end nogle vil mene, at lige nøjagtig dén model er essentiel), men i stedet det udstyr, du finder i holdets lægetaske. Læs med her og bliv klogere. 

First things first: Skader skal tages alvorligt

Inden vi kommer for godt i gang, er det vigtigt at slå fast, at jeg hverken er læge eller fysioterapeut – for så ville jeg jo ikke sidde her og skrive denne artikel – og man skal selvfølgelig altid tage skader alvorligt. Så jeg vil til hver en tid anbefale at søge læge for at få den rette behandling, hvis uheldet skulle være ude. Til gengæld findes der er væld af produkter, der kan forebygge nogle af de gængse trætheds- og overbelastningsskader som eksempelvis en forstrækning.

Muskelvarmer med kamfer

Kolde muskler er totalt no go, når du dyrker sport. Opvarmning må selvfølgelig aldrig skippes, da det er med til at øge kropsvarmen og mobiliteten og forbereder kroppen til høj intensitet.


Når det så er sagt, så kan man jo have nogle områder med skavanker, der kræver lidt ekstra opmærksomhed og varme; og det er her, varmecreme kommer ind i billedet.


Før du går i gang med et træningspas, kan du smøre udsatte og ømme områder ind i cremen. Den indeholder nemlig både kamfer og mentol, der virker kølende til at starte med, men får en varmende virkning, når den masseres godt ind i huden.

Muskelbalsam eller -salve 

Ømhed i musklerne er en helt naturlig del af reparationsprocessen, især hvis du under din træning har haft gang i nogle af de muskler, du ikke har brugt længe. Men det kan selvfølgelig også skyldes, at du simpelthen har overanstrengt dem, og så kan det være rigtig lækkert at give dem lidt ekstra kærlighed i form af en afspændende massage.


Og her er der lidt forskellige muligheder. Både muskelbalsam og muskelsalve indeholder kamfer og har en afspændende virkning på musklerne, når cremerne masseres ind. Forskellen er, at balsammen er stærkt varmende, så spørgsmålet er, om du kan holde det ud eller foretrækker en mere rolig omgang med salven.

Sportstape

Er du ved at vende tilbage efter en skadespause, eller døjer du generelt med lidt småskavanker, så er sportstape din gode ven.


Sportstape bruges ikke bare til at dække hårnåle, smykker m.m. og holde benskinner på plads, men det kan også anvendes, hvis du fx har vrikket om, da det kan være en god idé at tape anklen op for at stabilisere og beskytte.


En anden form for tape er kinesiologitapen, og forskellen på den almindelige sportstape og kinesiologi er, at førstnævnte er uelastisk og i en stærk, holdbar kvalitet, der er god til at give støtte, mens sidstnævnte er mere fleksibelt.


Kinesiologitapen er særligt velegnet til at øge blodgennemstrømningen og afspænde musklerne, men det er vigtigt, at den bliver sat på den rigtige måde, så her vil jeg anbefale at spørge en fysioterapeut til råds, hvis du overvejer at kaste dig ud i denne form for sportstape.   

Mød de nye hverdagshelte fra Matas Medicare

Nyhed

Mød de nye hverdagshelte fra Matas Medicare

Matas Medicare er en produktlinje, der i sandhed består af små hverdagshelte til store og små problemer. Nu har linjen fået nyt moderne design, og helt nye effektive produkter er stødt til familien.

Læs også

Varme-/kuldebehandling

Man kan gøre nok så meget for at forebygge skader, men de kan desværre aldrig rigtig helt undgås. Især ved kontaktsport er risikoen for skader altså forholdsvis høj.


Ved slag, forstuvninger og lignende er det vigtigt at køre efter RICE-princippet: Rest, Ice, Compression & Elevation. Her er det vigtigt at behandle hurtigst muligt med en ispose og kompression på området, og derfor er en ispose uundværligt i din lægetaske.


Isposen er til engangsbrug og slås i stykker, mens kulde/varmeposen er genanvendelig og kan enten lægges i fryseren eller mikroovnen, alt efter hvilken type skade, man vil behandle. Anvendes den varm, er den effektiv til muskelspændinger og gigttilsvarende smerter.

Druesukker

Er der en ting, jeg aldrig går ned på, specielt når jeg spiller kamp, – og som i øvrigt på ingen måder har med forebyggelse af sportsskader at gøre – er druesukker.


Til gengæld er det uundværligt på en anden måde: Druesukker er nemlig et kulhydrattilskud, som du kan bruge både før, under og efter din træning. Det nedbrydes i kroppen til kuldioxid – også kendt som CO2 – og vand, og det giver på den måde lidt ekstra energi.


Især på de varme sommerdage kan det være nødvendigt for i hvert fald mig lige at få lidt ekstra energi, når sveden pibler lidt mere end normalt.

Her til sidst vil jeg bare lige tage den én gang til for Prins Knud: Det er vigtigt, at du søger læge ved akutte skader, så du kan få den optimale behandling.

Relaterede produkter

Relaterede artikler

Motion gør dig glad

Vi guider

Motion gør dig glad

Af Matas

Din krop er ikke skabt til at sidde stille, og det kan gå hårdt ud over ryg, nakke og skuldre. Heldigvis kan du forebygge smerter med motion – og så er det samtidig godt for dit humør og din sundhed.

Læs Mere
Giv kroppen lidt ekstra hjælp og støtte i hverdage

Nyhed

Giv kroppen lidt ekstra hjælp og støtte i hverdage

Matas SportsCare har udviklet to nye effektive produkter, der er velegnet til genoptræning, forebyggelse af skader og generel støtte i hverdagen.

Læs Mere
Bliv klogere på magnesium

Vi guider

Bliv klogere på magnesium

Af Matas

Hvad er magnesium? Hvorfor har vi brug for det? Og hvad hjælper det kroppen med? Læs med her, så svarer vi på de mest stillede spørgsmål om magnesium.

Læs Mere
Skab de bedste betingelser for sport

Matas LIVE

Skab de bedste betingelser for sport

Af Matas

Løb er en populær og effektiv motionsform, som kan virke helt terapeutisk - især, hvis man løber i smukke omgivelser. Desværre er det også en sport, mange får skader af. I dag giver Janni - der selv er dygtig løber - sine bedste tips til at undgå fremtidige skader og mildne eksisterende.

Læs Mere