• Hjemmelevering
 • Afsendelse 1-2 hverdage
 • Byt i 270 butikker
 • Mere end 1000 brands
 • Byt i 30 dage
Spot Trenden

Curly girl metoden – trenden til alle med krøller

Måske har du allerede hørt om curly girl metoden, og er en af de mange tusinde krøltoppe, som har taget den og co-wash til sig, for at fremhæve det krøllede look. Hvis ikke, skal du læse med her. Vi har nemlig stillet skarpt på curly girl og co-wash.

Lorraine Massey fra England er kvinden bag begrebet curly girl, som handler om at passe sine krøller og elske sit hår. Lorraine er frisør, og har i mange år arbejdet med curly girl og benyttet co-wash i sine saloner. Lær alt du skal vide om den trendbaserede curly girl metode, hvilke produkter, der er ideelle at anvende samt hvilke ingredienser du skal styre udenom.

Hvad er The Curly Girl metoden og co-wash?

For mange år siden opdagede Lorraine Massey, at hårprodukter med sulfater og silikoner tyngede og udtørrede hendes krøller, og gjorde dem krusede og frizzy.


Curly girl metoden handler om at sætte sine krøller fri fra tyngende og udtørrende ingredienser ved først og fremmest at fravælge sulfatholdigt shampoo, da dette, ifølge Lorraine, renser håret for naturlige fedtstoffer. I stedet bør du vaske og pleje håret i silikonefri balsam for at tilføre mest mulig fugt til krøllerne.


Denne form for hårvask kalder Lorraine for co-wash. Co-wash er en forkortelse for “conditioner only wash”.

Sulfatfri shampoo og pleje til håret

Vi guider

Sulfatfri shampoo og pleje til håret

Har du hørt om sulfater før? Det er et stof, der findes i mange shampooer, og som er med til at vaske dit hår rent og give den der storskummende følelse, mange elsker. Man kan kende dem på ingredienslisten som SLS, Sodium Laureth Sulfat og i nogle tilfælde Sodium Lauryl Sulfat. Men vidste du også, at flere brands undgår at bruge sulfater som den vaskeaktive ingrediens for at skåne hår og hovedbund?

Læs også

Lorraine Masseys egen videoguide til Curly girl metoden:

Lorraine Massay har lavet en guide, hvor du kan se curly girl metoden og co-wash-anbefalingerne til forskellige typer af krøllet hår.

Lorraine Masseys vaskeråd til krøllet hår

Ifølge Lorraine er dit hår i samme kategori som uld, pels og fjer, og du skal derfor behandle det på samme skånsomme måde, som du ville passe og pleje en fin silkeskjorte eller uldtrøje. Og så opfordrer hun alle med krøllet hår til at bære det med stolthed. Her er hendes vaskeråd til det krøllede hår:


 • Ingen vask med shampoo (hår er som uld, det vil krympe og dehydrere).

 • Ingen børster eller kamme i tørt hår (det får håret til at frizze, flosse og knække).

 • Ingen klipning, når håret er vådt (krøllet hår krymper mange centimeter, når det tørrer).

 • Ingen skæring, udtynding eller ʻrazorering’ (hårstråene er ikke kød eller træ).

 • Ingen føntørring på høj varme (varme ødelægger håret).

 • Ingen sulfat- eller silikoneholdige produkter.

Hvorfor skal jeg bruge curly girls co-wash metode?

Formålet med curly girl's co-wash metode er at genskabe hårets naturlige fugt ved at fjerne sulfat- og silikoneholdige produkter.


På den måde vil du undgå tørt, kruset og frizzy hår. Når håret er rigeligt fugtet, vil de naturlige krøller nemmere kunne bryde frem. Håret vil fremtræde sundere og være mere glansfuldt at se på.

Vi tester 8 myter om kokosolie i hår- og hudpleje

Vi guider

Vi tester 8 myter om kokosolie i hår- og hudpleje

Kokosolie er blevet hyldet i skønhedsverdenen som et multiprodukt til både hudpleje, hårpleje og alt derimellem. Men hvad kan du egentlig bruge kokosolie til – og virker det? Her får du den store guide om kokosolie.

Læs også

Disse ingredienser skal du styre udenom

Ifølge Curly Girls “moder”, bør du pleje dit hår med så naturlige ingredienser som muligt. Hun fremhæver følgende ingredienser, som nogle du skal undgå.


Undgå sulfater

Sulfater findes i rigtig mange shampooer. På ingredienslisten kan du kende sulfaterne under navne som f.eks Sodium Laureth Sulfat (SLES), Sodium Lauryl Sulfat (SLS) og Ammonium Laureth Sulfate (ALS).


Sulfat er en sæbeingrediens, som renser håret. Sulfaterne fjerner desværre også de naturlige olier fra hår og hovedbund, og særligt krøllet og gråt hår vil miste sin glans og i stedet blive tørt og kruset, fordi det er meget tørt fra naturens side.


For at genvinde den saft og kraft, håret har mistet ved brug af sulfatholdig shampoo, vil mange ty til blødgørende og glansgivende stylingsprodukter, som muligvis indeholder silikone.


“Frizzy hår er en krølle, der venter på at få fugt” - Lorraine Massey

Ingen silikone

Curly girl's co-wash metode kræver, at du udskifter alle silikoneholdige produkter i din hårpleje. Silikone kan nemlig tilstoppe hovedbunden og lukke hårstråene inde. Silikonen giver umiddelbart et smukt og velplejet hår, men lægger sig som en barriere, så håret ikke kan optage fugt.


Silikone finder du både i shampoo, balsam og gele. Du kan genkende silikone i ingredienslisten på, at de ender på -cone eller-oxane.

Undgå alkohol

Alkohol i gele udtørrer dit hår. Ifølge Lorraine Massey er det ok, at der er cetyl alkohol i dit vaskeprodukt, da det bliver skyllet ud med vand, men i gele suger alkohol fugten ud af håret, så her vil du ikke have alkohol, som ingrediens. Alkohol finder du specielt i gele.


Her kan det godt blive lidt tricky, da alkohol på ingredienslister også dækker over fedtalkoholer, som er nærende og plejende. De udtørrende alkoholer hedder ofte “alkohol”, “alkohol denat”, “ethanol” eller “methanol”.

Alt du skal vide om pandehår

Spot Trenden

Alt du skal vide om pandehår

Pandehår ser altid cool ud til alle andre, men vil det også passe til dig? Og ved du egentlig, hvilken type pandehår du ville vælge? Vi guider dig her til alt, du skal vide om pandehår.

Læs også

Undgå parabener og phtalater

Lorraine opfordrer også i sin bog, “Curly Girl – The hand book” fra 2010 til, at du styrer uden om produkter, der indeholder parabener og phtalater.

Styr uden om hårvoks og stylingcreme

Hårvoks og stylingcremer er også noget, du bør undgå, hvis du vil have sunde naturlige krøller. Når du shopper hårgele, så test produktet på hænderne, hvis det klister og forbliver klistret, så vil du ikke have det i håret, for så risikerer du bare, at dine krøller bliver stive.


Lorraine Masseys mission er, med andre ord, at stoppe overbehandling af håret og passe det, som den mest dyrebare, organiske og naturlige baby.

Sådan følger du Curly Girl co-wash metoden

Det er faktisk ikke så svært at kaste sig ud i curly girl metoden. Du skal blot følge nogle enkle trin.


Det skal du bruge:


 1. Evt. sulfatfri shampoo
 2. En silikonefri balsam
 3. En bomulds T-shirt eller microfiber-håndklæde
 4. En silikonefri gele


Sådan gør du:

1

Rens

Der er flere forskellige anbefalinger til, hvordan du kommer i gang med co-wash. Nogle anbefaler, at du vasker dit hår med en sulfatholdig shampoo for at vaske silikonerester og gamle stylingsprodukter ud.


Lorraine Massey anbefaler dog, at du ikke gør det, men blot co-washer det, og håber på at produkterne med tiden bliver vasket ud eller at det gror ud med tiden. Alternativt, at du klipper håret, og starter forfra.

Lorraine fortæller, hvorfor du ikke skal ʻpre-vaske’ med sulfatholdigt shampoo:

2

Co-wash


 1. Når du skal co-washe håret, start da med at gøre håret vådt.

 2. Fordel derefter en silikonefri balsam eller scalp-conditioner i hovedbunden og masser godt ind med dine fingerspidser, så hovedbunden får en rigtig god massage. Skyl håret godt.

 3. Brug derefter den samme eller en anden fugtgivende balsam i håret hvor du fordeler balsammen på hårlængderne og spidserne. Undgå at rode for meget i håret, men skil håret forsigtig med fingrene.

 4. Lad din balsam sidde i 3-5 minutter. Skyl håret med ikke for varmt vand. Klem overskydende vand ud (der må gerne komme balsam ud, som har konsistens som mælk).

Lorraine om, hvorfor det er bedst at vaske med balsam end shampoo:

3

Tør håret med en t-shirt

Når du skal tørre håret, er det vigtig, at du ikke bruger et almindeligt håndklæde. Dette vil nemlig gøre håret frizzy og kruset. Brug i stedet en bomulds t-shirt eller et håndklæde lavet af mikrofibre, som du bruger til at klemme vandet ud.


Tip! Tør håret med hovedet nedad, for at få ekstra volumen og løft.


Hvis du har behov for at føntørre håret (og det er kun i nødstilfælde), skal du bruge en diffuser. Føntør håret til det er ca.80 % tørt og lad resten lufttørre.

4

Style med gele og klips

Til slut putter du gele i håret, og krammer håret op med gelen, så krøllerne bliver fikseret og samlet i flotte krøller.


Du kan evt. sætte hårklemmer eller pins ved hovedbunden, lok for lok, for at løfte håret fra hovedbunden, så der kommer et naturligt løft til håret, og det tørrer hurtigere.

5

Tilfør fugt, når dit hår er tørstigt

Dit hår kan godt få brug for ekstra fugt. Lorraine Massay anbefaler, at du laver en spray, hvor du bruger ¾ del kildevand (alternativt vand der har kogt og derfor er kalkfrit) og ¼ balsam.


Hav sprayflasken med i tasken, ryst den og spray på håret, hvis det bliver frizzy.


Psst! Det kan tage to til seks uger, før dit hår har vænnet sig til ikke at blive renset med shampoo, og har genvundet sin fugt igen.

4 curly girl venlige hårprodukter

Der findes masser af balsam på markedet, som tilfører fugt, men det kan være svært at vide hvilke der er uden silikone – vi har fundet tre, som er co-wash venlige, samt en gele som alle curly girls kan bruge.

Dr. Organic Vitamin E Conditioner 265 ml
Medlemspris 55,96
Ikke medlem 79,95
DU OPTJENER 6 Point
(41)
Matas Natur Aloe Vera & E-vitamin Leave-in Hårkur 150 ml
Medlemspris 45,46
Ikke medlem 64,95
DU OPTJENER 5 Point
(39)
Matas Striber Styling Gel Extra Strong Hold Uden Parfume 100 ml
19,95
Førpris 39,95
DU OPTJENER 2 Point

Vaske hår i balsam? Er det nu også en god idé?

De fleste af os har altid fået at vide, at balsam kun er til længder og spidser. Derfor kan det undre mange, om det nu er en god idé at vaske hår og hovedbund i balsam. Vi har derfor talt med Hårklinikken i København, som er eksperter i hårtab og hår- og hovedbundspleje.Hårspecialist og Clinic Manager, Annelise Brander, kender ikke til co-wash metoden, og hun udtaler sig derfor her om at bruge balsam som shampoo og brugen af sulfater i hårshampoo generelt. Hun vil ikke anbefale at vaske håret i balsam, hun forklarer:


“Balsam er lavet til at givet håret fugt og pleje, ikke hovedbunden. Balsam renser ikke, og bruger man balsam som shampoo, vil balsammens fedtstof skabe en fedtet belægning i hovedbunden. Til sidst vil hovedbunden blive tilstoppet, og så er der en mulighed for at bakterier og svamp hober sig op,” fortæller Annelise Brander.

Shampoo skal fjerne belægning, men må ikke være krads

Annelise Brander anbefaler sine klienter på Hårklinikken at bruge shampoo for at kunne vaske håret rent for belægninger, men de benytter shampoo uden sulfatet SLS.


“Oplever du, at din hovedbund bliver, tør og ʻstrippet’ for fedtstoffer ved brug af shampoo, ligesom Curly Girl påstår, er din shampoo for krads, hvilket kan skyldes sulfatet SLS (sodium lauryl sulfat),” forklarer Annelise Brander.​​​​​​​

Sådan plejer du dine krøller og undgår krus

Vi guider

Sådan plejer du dine krøller og undgår krus

Det kan godt være en udfordring med krøllet hår. Men med den rigtige pleje undgår du krus og får krøller, som vi andre sukker efter.

Læs også


“Sulfat er egentlig bare en sæbe, som er med til at rense hovedbunden og håret rent. Nogle sulfater er dog mere kradse end andre, hvor sodium lauryl sulfat er en af de hårde sulfater. På Hårklinikken bruger vi ikke produkter med sulfatet SLS, da det kan være hårdt for hovedbunden, og er svært at skylle væk igen, som derved efterlader en masse sæbe, som kan danne et tillukket lag i hovedbunden,” fortsætter Annelise Brander.


Ifølge Annelise Brander er shampoo en nødvendighed for at få en ren og sund hovedbund. Til krøller anbefaler hun, at du i stedet bruger fugtgivende og plejende produkter, for at fremhæve dine krøller.

Vil du have mere Curly girl og Lorraine Massey?

Lorraine Massey er kvinden bag curly girl. Hun er frisør og  co-founder af hårplejeserien DevaCurl, som hun i dag dog ikke er en del af. Hun har netop lanceret en ny hårplejelinje CurlyWorld (som ikke kan fås i Danmark endnu). Hun har udgivet tre bøger om hår:


 • More Than Just Hair... It's an Attitude (2001)
 • Curly Girl – The hand book (2010)
 • Silver Hair: Say Goodbye to the Dye and Let Your Natural Light Shine: A Handbook (2018)


Vil du have mere curly girl og co-wash, kan du købe bogen, eller læse den online flere steder, du kan også følge Lorraine Massey på instagram her.

Curly Girl grupper på Facebook står klar til at hjælpe

På Facebook findes der flere grupper, hvor danske curly-girl entusiaster udveksler erfaringer.

​​​​​​​

Grupperne er som ofte lukket, men alle, der er interesseret, plejer at være mere end velkomne, og her kan du få råd og vejledning omkring køb af produkter, udførlige lister over “tilladte” og ”ikke-tiladte” ingredienser og meget mere. Du kan følge grupperne:


 • Tips Og Curly Girl Metoden her.
 • Curlygirl DK (Co-wash/balsamvask - Original Danish Group - Girls and Guys) her.​​​​​​​

Relaterede produkter

(40)
MAUI Coconut Oil Conditioner 385 ml
Medlemspris 83,96
Ikke medlem 119,95
DU OPTJENER 9 Point
Rudolph Care Hair Forever Soft Conditioner 240 ml
Medlemspris 171,46
Ikke medlem 244,95
DU OPTJENER 18 Point
(63)
MAUI Coconut Oil Curl Smoothie 340 g
119,95
DU OPTJENER 12 Point
Moroccanoil Intense Curl Cream 300 ml
269,95
DU OPTJENER 27 Point
Redken Curvaceous Conditioner 250 ml
179,95
DU OPTJENER 18 Point

Relaterede artikler

Sådan plejer du dine krøller og undgår krus

Vi guider

Sådan plejer du dine krøller og undgår krus

Det kan godt være en udfordring med krøllet hår. Men med den rigtige pleje undgår du krus og får krøller, som vi andre sukker efter.

Læs Mere
Ny effektiv vegansk hår- og hudpleje fra Danmark

Nyhed

Ny effektiv vegansk hår- og hudpleje fra Danmark

HairBeliefs og SkinBeliefs er 100% veganske hår- og hudplejeprodukter og er udviklet med en vision om, at effektiv skønhedspleje skal være enkel og let. Multifunktionelle produkter giver dig muligheden for at se smukke resultater med enkle rutiner.

Læs Mere
Få sundt hår med økologisk hårpleje fra HairLust

Nyhed

Få sundt hår med økologisk hårpleje fra HairLust

Af Matas

Du bliver, hvad du spiser, siger man, men du bliver i dén grad også, hvad du smører på din hud eller bruger til dit hår. Med den nye serie af proteinrige, veganske og økologiske hårprodukter fra det innovative danske hårplejebrand, HairLust, behøver du ikke gå på kompromis med hverken sundhed eller skønhed.

Læs Mere
Nye professionelle hårbørster i naturhår

Nyhed

Nye professionelle hårbørster i naturhår

Af Benedikte Lundberg

Et sundt og glansfuldt hår kræver daglig pleje. Og her mener vi ikke kun hårplejeprodukter. For ligeså vigtigt er det at bruge en god hårbørste. M. Cosmetics by Matas lancerer en helt ny serie af FSC-certificerede hårbørster, der alle er udviklet med vildsvinehår, som gør håret blødt og glansfuldt ved daglig anvendelse.

Læs Mere
 • Hjemmelevering
 • Afsendelse 1-2 hverdage
 • Byt i 270 butikker
 • Mere end 1000 brands
 • Byt i 30 dage