• Hjemmelevering
 • Afsendelse 1-2 hverdage
 • Byt i 270 butikker
 • Mere end 1000 brands
 • Byt i 30 dage
Menu
Spot Trenden

Curly girl metoden – trenden til alle med krøller

Måske har du allerede hørt om curly girl metoden, og er en af de mange tusinde krøltoppe, som har taget den og co-wash til sig, for at fremhæve det krøllede look. Hvis ikke, skal du læse med her. Vi har nemlig stillet skarpt på curly girl og co-wash.

Lorraine Massey fra England er kvinden bag begrebet curly girl, som handler om at passe sine krøller og elske sit hår. Lorraine er frisør, og har i mange år arbejdet med curly girl og benyttet co-wash i sine saloner. Lær alt du skal vide om den trendbaserede curly girl metode, hvilke produkter, der er ideelle at anvende samt hvilke ingredienser du skal styre udenom.

Hvad er The Curly Girl metoden og co-wash?

For mange år siden opdagede Lorraine Massey, at hårprodukter med sulfater og silikoner tyngede og udtørrede hendes krøller, og gjorde dem krusede og frizzy.


Curly girl metoden handler om at sætte sine krøller fri fra tyngende og udtørrende ingredienser ved først og fremmest at fravælge sulfatholdigt shampoo, da dette, ifølge Lorraine, renser håret for naturlige fedtstoffer. I stedet bør du vaske og pleje håret i silikonefri balsam for at tilføre mest mulig fugt til krøllerne.


Denne form for hårvask kalder Lorraine for co-wash. Co-wash er en forkortelse for “conditioner only wash”.

Sådan følger du Curly Girl co-wash metoden

Antallet af trin i Curly Girl metoden kan variere. Det kommer an på, hvor meget du ønsker at pleje dit hår. I indslaget her guider vi dig gennem 4 simple og grundlæggende trin og viser de bedste Curly Girl venlige produkter.


Der er flere forskellige anbefalinger til, hvordan du kommer i gang med co-wash. Nogle anbefaler, at du vasker dit hår med en sulfatholdig shampoo for at vaske silikonerester og gamle stylingsprodukter ud.

Lorraine Massey anbefaler dog, at du ikke gør det, men blot co-washer det, og håber på at produkterne med tiden bliver vasket ud eller at det gror ud med tiden. Alternativt, at du klipper håret, og starter forfra.

Lorraine fortæller, hvorfor du ikke skal ʻpre-vaske’ med sulfatholdigt shampoo:


De 4 simple trin til Curly Girl metoden:

1. Vask med vaskebalsam: Co-wash

I det første trin skal du have fat i en vaske- eller rensebalsam, som man i Curly Girl metoden også kalder 'co-wash' eller ’conditioner only wash’. Denne type balsam bruger man i Curly Girl metoden for at rense håret.

Når du skal co-wash håret med en vaskebalsam, starter du med at gøre håret vådt. Fordel derefter en silikonefri balsam eller scalp-conditioner i hovedbunden og masser godt ind med dine fingerspidser, så hovedbunden får en rigtig god massage. Skyl håret godt bagefter.

Meraki Balsam Pure 500 ml
179,95
Optjen 18 point
(18)
Pudderdåserne.dk Vaskebalsam 500 ml
179,95
Optjen 18 point
Dr. Organic Vitamin E Conditioner 265 ml
79,95
Optjen 8 point

2. Plejebalsam

Når din vaskebalsam er skyldet ud, skal du bruge en fugtgivende balsam, så dine krøller får en masse fugt og de bliver bløde. Du kan også bruge den samme vaskebalsam som i trin 1. Det vigtigste er, at den fugtmætter dit hår. Balsammen hjælper med at filtre krøllerne ud, så du lettere kan adskille lokkerne.  


Fordel den plejende balsam på hårlængderne og spidserne. Undgå at rode for meget i håret, men skil håret forsigtig med fingrene.


Lad din balsam sidde i 3-5 minutter. Skyl håret med ikke for varmt vand. Klem overskydende vand ud (der må gerne komme balsam ud, som har konsistens som mælk).

(9)
Rudolph Care Hair Forever Soft 50 ml
84,95
Optjen 9 point
Living Proof Restore Conditioner 236 ml
209,95
Optjen 21 point
Stuhr Curls Conditioner 200 ml
89,95
Optjen 9 point

Lorraine om, hvorfor det er bedst at vaske med balsam end shampoo:


3. Tør håret med en t-shirt

Når du skal tørre håret, er det vigtig, at du ikke bruger et almindeligt håndklæde. Det vil nemlig gøre håret frizzy og kruset.


Brug i stedet en bomulds t-shirt eller et håndklæde lavet af mikrofibre, som du bruger til at klemme vandet ud.

Hvis du har behov for at føntørre håret (og det er kun i nødstilfælde), skal du bruge en diffuser. Føntør håret til det er ca. 80 % tørt og lad resten lufttørre.

Remington Universal diffuser, D52DU
49,95
Optjen 5 point
(19)
Remington 2300W Hårtørrer med Ion-Generator D5216
349,95
Optjen 35 point


Tip! Tør håret med hovedet nedad, for at få ekstra volumen og løft.

4. Hårstyling

Når du har vasket og plejet dit hår, er dit hår klar til styling, som er et essentielt trin, da stylingprodukterne samler krøllerne og fremhæver krøllernes naturlige mønster. En Curly Girl har sit eget favorit stylingprodukt, som både kan være en creme, gel, mælk, eller mousse.  


Tag dit foretrukne stylingprodukt og kram håret op, så krøllerne bliver fikseret og samles i flotte krøller. Du kan evt. sætte hårklemmer eller pins ved hovedbunden, lok for lok, for at løfte håret fra hovedbunden, så der kommer et naturligt løft til håret og det tørrer hurtigere.

(25)
Matas Striber Styling Gel uden parfume 100 ml
31,95
Førpris 39,95
Optjen 4 point
(64)
John Frieda Frizz Ease Curl Reviver Mousse 200 ml
89,95
Optjen 9 point
HairLust Curl Activator Cream 150 ml
149,95
Optjen 15 point
(21)
MAUI Bamboo Fibers Blow Out Mist 236 ml
119,95
Optjen 12 point
(51)
Matas Striber Volume Mousse Uden Parfume 400 ml
39,95
Førpris 49,95
Optjen 4 point


Psst! Det kan tage to til seks uger, før dit hår har vænnet sig til ikke at blive renset med shampoo, og har genvundet sin fugt igen.

Ekstra kærlighed til krøllerne

Trænger dine krøller til en ekstra omgang fugt? Så har vi 3 gode tiltag, der går i dybden og passer perfekt til en Curly Girl.

Leave-in Conditioner

Det kan være en god idé at tilføje en leave-in-conditioner eller en balsamsspray til din Curly Girl rutine for at give dine krøller ekstra med fugt. Med en fugtmættet manke får krøllerne en flot glød, spændstighed og en lækker luftig følelse.


En leave-in-conditioner skal ikke skylles ud og bruges i vådt hår. Vælger du at gå med en balsamsspray, kan du anvende denne i både tørt og vådt hår.

Curly Girl venlig hårkur

Begynder dine krøller at se tørre og triste ud?  Så er det helt sikkert fordi, de hungrer efter en plejende hårkur, der fugter håret i dybden. En god tommelfingerregel er at anvende en hårkur 1-2 gange om ugen.


En hårkur kan også hjælper med at reducere frizz og gør det let som en leg at redde håret igennem med en hårbørste.  

(54)
Olaplex No. 3 Olaplex Hair Perfector 100 ml
239,95
Optjen 24 point
Bumble and Bumble Curl Butter Mask 150 ml
394,95
Optjen 40 point

Hårolie & hårserum

Vil du give dine krøller max forkælelse og gøre dem silkebløde som aldrig før? Så brug en hårolie eller hårserum, der giver krøllerne den skønneste glans og et vaskeægte beauty boost.


En hårolie og hårserum bruges i nyvasket eller håndklædetørt hår, typisk 2-6 dråber alt efter dit hårs længde og tykkelse. Med en hårolie eller serum får dine krøller eksta næring, fugt og glans, som er resultatet af silkebløde krøller.

Lorraine Masseys egen videoguide til Curly girl metoden:

Lorraine Massay har lavet en guide, hvor du kan se curly girl metoden og co-wash-anbefalingerne til forskellige typer af krøllet hår.


Lorraine Masseys vaskeråd til krøllet hår

Ifølge Lorraine er dit hår i samme kategori som uld, pels og fjer, og du skal derfor behandle det på samme skånsomme måde, som du ville passe og pleje en fin silkeskjorte eller uldtrøje. Og så opfordrer hun alle med krøllet hår til at bære det med stolthed. Her er hendes vaskeråd til det krøllede hår:


 • Ingen vask med shampoo (hår er som uld, det vil krympe og dehydrere).

 • Ingen børster eller kamme i tørt hår (det får håret til at frizze, flosse og knække).

 • Ingen klipning, når håret er vådt (krøllet hår krymper mange centimeter, når det tørrer).

 • Ingen skæring, udtynding eller ʻrazorering’ (hårstråene er ikke kød eller træ).

 • Ingen føntørring på høj varme (varme ødelægger håret).

 • Ingen sulfat- eller silikoneholdige produkter.

Hvorfor skal jeg bruge curly girls co-wash metode?

Formålet med curly girl's co-wash metode er at genskabe hårets naturlige fugt ved at fjerne sulfat- og silikoneholdige produkter.


På den måde vil du undgå tørt, kruset og frizzy hår. Når håret er rigeligt fugtet, vil de naturlige krøller nemmere kunne bryde frem. Håret vil fremtræde sundere og være mere glansfuldt at se på.

Vi tester 7 myter om kokosolie i hår- og hudpleje

Vi guider

Vi tester 7 myter om kokosolie i hår- og hudpleje

Kokosolie er blevet hyldet i skønhedsverdenen som et multiprodukt til både hudpleje, hårpleje og alt derimellem. Men hvad kan du egentlig bruge kokosolie til – og virker det? Her får du den store guide om kokosolie.

Læs også

Disse ingredienser skal du styre udenom

Ifølge Curly Girls “moder”, bør du pleje dit hår med så naturlige ingredienser som muligt. Hun fremhæver følgende ingredienser, som nogle du skal undgå.


Undgå sulfater

Sulfater findes i rigtig mange shampooer. På ingredienslisten kan du kende sulfaterne under navne som f.eks Sodium Laureth Sulfat (SLES), Sodium Lauryl Sulfat (SLS) og Ammonium Laureth Sulfate (ALS).


Sulfat er en sæbeingrediens, som renser håret. Sulfaterne fjerner desværre også de naturlige olier fra hår og hovedbund, og særligt krøllet og gråt hår vil miste sin glans og i stedet blive tørt og kruset, fordi det er meget tørt fra naturens side.


For at genvinde den saft og kraft, håret har mistet ved brug af sulfatholdig shampoo, vil mange ty til blødgørende og glansgivende stylingsprodukter, som muligvis indeholder silikone.


“Frizzy hår er en krølle, der venter på at få fugt” - Lorraine Massey

Ingen silikone

Curly girl's co-wash metode kræver, at du udskifter alle silikoneholdige produkter i din hårpleje. Silikone kan nemlig tilstoppe hovedbunden og lukke hårstråene inde. Silikonen giver umiddelbart et smukt og velplejet hår, men lægger sig som en barriere, så håret ikke kan optage fugt.


Silikone finder du både i shampoo, balsam og gele. Du kan genkende silikone i ingredienslisten på, at de ender på -cone eller-oxane.

Undgå alkohol

Alkohol i gele udtørrer dit hår. Ifølge Lorraine Massey er det ok, at der er cetyl alkohol i dit vaskeprodukt, da det bliver skyllet ud med vand, men i gele suger alkohol fugten ud af håret, så her vil du ikke have alkohol, som ingrediens. Alkohol finder du specielt i gele.


Her kan det godt blive lidt tricky, da alkohol på ingredienslister også dækker over fedtalkoholer, som er nærende og plejende. De udtørrende alkoholer hedder ofte “alkohol”, “alkohol denat”, “ethanol” eller “methanol”.

Tørt hår? Her er mine hårpleje-helte

Vi guider

Tørt hår? Her er mine hårpleje-helte

Tørt, filtret og kruset hår... Nej tak! Det er ikke altid let at finde rundt i hårplejejunglen, og når man lever med en tør manke, findes der er et utal af skønheder, der bidrager til en mere glansfuld hverdag. Er du på udkig efter nogle nye hårplejehelte i hverdagen? Så har jeg nogle helt særlige darlings i tankerne, jeg er overbevist om, at dit hår vil elske.

Læs også

Undgå parabener og phtalater

Lorraine opfordrer også i sin bog, “Curly Girl – The hand book” fra 2010 til, at du styrer uden om produkter, der indeholder parabener og phtalater.

Styr uden om hårvoks og stylingcreme

Hårvoks og stylingcremer er også noget, du bør undgå, hvis du vil have sunde naturlige krøller. Når du shopper hårgele, så test produktet på hænderne, hvis det klister og forbliver klistret, så vil du ikke have det i håret, for så risikerer du bare, at dine krøller bliver stive.


Lorraine Masseys mission er, med andre ord, at stoppe overbehandling af håret og passe det, som den mest dyrebare, organiske og naturlige baby.

Vaske hår i balsam? Er det nu også en god idé?

De fleste af os har altid fået at vide, at balsam kun er til længder og spidser. Derfor kan det undre mange, om det nu er en god idé at vaske hår og hovedbund i balsam. Vi har derfor talt med Hårklinikken i København, som er eksperter i hårtab og hår- og hovedbundspleje.Hårspecialist og Clinic Manager, Annelise Brander, kender ikke til co-wash metoden, og hun udtaler sig derfor her om at bruge balsam som shampoo og brugen af sulfater i hårshampoo generelt. Hun vil ikke anbefale at vaske håret i balsam, hun forklarer:


“Balsam er lavet til at givet håret fugt og pleje, ikke hovedbunden. Balsam renser ikke, og bruger man balsam som shampoo, vil balsammens fedtstof skabe en fedtet belægning i hovedbunden. Til sidst vil hovedbunden blive tilstoppet, og så er der en mulighed for at bakterier og svamp hober sig op,” fortæller Annelise Brander.

Shampoo skal fjerne belægning, men må ikke være krads

Annelise Brander anbefaler sine klienter på Hårklinikken at bruge shampoo for at kunne vaske håret rent for belægninger, men de benytter shampoo uden sulfatet SLS.


“Oplever du, at din hovedbund bliver, tør og ʻstrippet’ for fedtstoffer ved brug af shampoo, ligesom Curly Girl påstår, er din shampoo for krads, hvilket kan skyldes sulfatet SLS (sodium lauryl sulfat),” forklarer Annelise Brander.​​​​​​​

Sådan plejer du dine krøller og undgår krus

Vi guider

Sådan plejer du dine krøller og undgår krus

Det kan godt være en udfordring med krøllet hår. Men med den rigtige pleje undgår du krus og får krøller, som vi andre sukker efter.

Læs også


“Sulfat er egentlig bare en sæbe, som er med til at rense hovedbunden og håret rent. Nogle sulfater er dog mere kradse end andre, hvor sodium lauryl sulfat er en af de hårde sulfater. På Hårklinikken bruger vi ikke produkter med sulfatet SLS, da det kan være hårdt for hovedbunden, og er svært at skylle væk igen, som derved efterlader en masse sæbe, som kan danne et tillukket lag i hovedbunden,” fortsætter Annelise Brander.


Ifølge Annelise Brander er shampoo en nødvendighed for at få en ren og sund hovedbund. Til krøller anbefaler hun, at du i stedet bruger fugtgivende og plejende produkter, for at fremhæve dine krøller.

Vil du have mere Curly girl og Lorraine Massey?

Lorraine Massey er kvinden bag curly girl. Hun er frisør og  co-founder af hårplejeserien DevaCurl, som hun i dag dog ikke er en del af. Hun har netop lanceret en ny hårplejelinje CurlyWorld (som ikke kan fås i Danmark endnu). Hun har udgivet tre bøger om hår:


 • More Than Just Hair... It's an Attitude (2001)
 • Curly Girl – The hand book (2010)
 • Silver Hair: Say Goodbye to the Dye and Let Your Natural Light Shine: A Handbook (2018)


Vil du have mere curly girl og co-wash, kan du købe bogen, eller læse den online flere steder, du kan også følge Lorraine Massey på instagram her.

Curly Girl grupper på Facebook står klar til at hjælpe

På Facebook findes der flere grupper, hvor danske curly-girl entusiaster udveksler erfaringer.

​​​​​​​

Grupperne er som ofte lukket, men alle, der er interesseret, plejer at være mere end velkomne, og her kan du få råd og vejledning omkring køb af produkter, udførlige lister over “tilladte” og ”ikke-tiladte” ingredienser og meget mere. Du kan følge grupperne:


 • Tips Og Curly Girl Metoden her.
 • Curlygirl DK (Co-wash/balsamvask - Original Danish Group - Girls and Guys) her.​​​​​​​

Relaterede produkter

(64)
MAUI Coconut Oil Conditioner 385 ml
119,95
Optjen 12 point
(5)
Hair Beliefs Wrap Me Up Hair Mask 150 ml
99,95
Optjen 10 point
Moroccanoil Intense Curl Cream 300 ml
269,95
Optjen 27 point
(36)
Matas Striber Curl Defining Gel Spray 150 ml
47,95
Førpris 59,95
Optjen 5 point

Relaterede artikler

Sådan plejer du dine krøller og undgår krus

Vi guider

Sådan plejer du dine krøller og undgår krus

Det kan godt være en udfordring med krøllet hår. Men med den rigtige pleje undgår du krus og får krøller, som vi andre sukker efter.

Læs Mere
Naturlige, bløde, wavy krøller med StylingStriber

Vi guider

Naturlige, bløde, wavy krøller med StylingStriber

Af Emily Salomon

Hvis jeg skulle vælge ét eneste stylingprodukt fra Matas Striberne, så blev det Curl Cream. Eller nej, Dry Shampoo Translucent, eller nej, Curl Cream.

Læs Mere
Sådan plejer du dine krøller med Matas Striber

Vi guider

Sådan plejer du dine krøller med Matas Striber

Af Benedikte Lundberg

Lige meget om du har små proptrækkerkrøller eller lange wavy slangekrøller, så kræver alle slags snoede lokker den helt rigtige pleje for at fremstå spændstige, sunde og glansfulde. Læs her hvordan.

Læs Mere
Curly Girl-sikker hårstyling: Sådan gør du

Matas LIVE

Curly Girl-sikker hårstyling: Sådan gør du

Af Matas

Curly Girl metoden er populær som aldrig før, så i dag deler vores helt egen curly girl, Christina Petersen, sine bedste tips til hvordan du kan style dit hår Curly Girl-venligt, samt deler sine anbefalinger til hvilke produkter du skal bruge.

Læs Mere