• Afsendelse 1-2 hverdage
 • Fri fragt til butik v. køb for 99,-
 • Byt i 260 butikker
 • 30 dages fuld returret
 • Mere end 1000 brands
Menu
Hairstudio

Curly girl metoden – trenden til alle med krøller

Måske har du allerede hørt om curly girl metoden, og er en af de mange tusinde krøltoppe, som har taget den og co-wash til sig, for at fremhæve det krøllede look. Hvis ikke, skal du læse med her. Vi har nemlig stillet skarpt på curly girl og co-wash.

Lorraine Massey fra England er kvinden bag begrebet curly girl, som handler om at passe sine krøller og elske sit hår. Lorraine er frisør, og har i mange år arbejdet med curly girl og benyttet co-wash i sine saloner. Lær alt du skal vide om den trendbaserede curly girl metode, hvilke produkter, der er ideelle at anvende samt hvilke ingredienser du skal styre udenom.

Hvad er Curly Girl metoden?

Curly girl metoden handler om at sætte sine krøller fri fra tyngende og udtørrende ingredienser ved først og fremmest at fravælge sulfatholdigt shampoo. Mentoden er skabt tilbage i 2001 af Lorraine Massey, og den går ud på, at man skal bruge en række produkter, som er såkaldt Curly Girl-approved. Man skal vaske og pleje håret i silikonefri balsam for at tilføre mest mulig fugt til krøllerne. Denne form for hårvask kalder Lorraine for co-wash. Co-wash er en forkortelse for “conditioner only wash”.

4 simple trin til Curly Girl metoden:

1. Vask med vaskebalsam: Co-wash

I det første trin skal du have fat i en vaske- eller rensebalsam, som man i Curly Girl metoden også kalder 'co-wash' eller ’conditioner only wash’. Denne type balsam bruger man i Curly Girl metoden for at rense håret.

Når du skal co-wash håret med en vaskebalsam, starter du med at gøre håret vådt. Fordel derefter en silikonefri balsam eller scalp-conditioner i hovedbunden og masser godt ind med dine fingerspidser, så hovedbunden får en rigtig god massage. Skyl håret godt bagefter.

Du kan også vælge at bruge en Low Poo-shampoo, som er en mere mild og skånsom shampoo uden sulfater. Striberne Curly Low Poo Shampoo er Svanemærket og skabt til Curly Girl metoden. Den indeholder provitamin B5 og ærteproteion, som tilføjer masser af fugt til hårstråene.


Husk: Det kan tage to til seks uger, før dit hår har vænnet sig til ikke at blive renset med shampoo og har genvundet sin fugt igen.

2. Plejebalsam

Når din vaskebalsam er skyldet ud, skal du bruge en fugtgivende balsam, så dine krøller får en masse fugt og de bliver bløde. Du kan også bruge den samme vaskebalsam som i trin 1. Det vigtigste er, at den fugtmætter dit hår. Balsammen hjælper med at filtre krøllerne ud, så du lettere kan adskille lokkerne.  


Fordel den plejende balsam på hårlængderne og spidserne. Undgå at rode for meget i håret, men skil håret forsigtig med fingrene.


Lad din balsam sidde i 3-5 minutter. Skyl håret med ikke for varmt vand. Klem overskydende vand ud (der må gerne komme balsam ud, som har konsistens som mælk).

3. Tør håret med en t-shirt

Når du skal tørre håret, er det vigtig, at du ikke bruger et almindeligt håndklæde. Det vil nemlig gøre håret frizzy og kruset.


Brug i stedet en bomulds t-shirt eller et håndklæde lavet af mikrofibre, som du bruger til at klemme vandet ud.

Hvis du har behov for at føntørre håret (og det er kun i nødstilfælde), skal du bruge en diffuser. Føntør håret til det er ca. 80 % tørt og lad resten lufttørre.


Tip! Tør håret med hovedet nedad, for at få ekstra volumen og løft.

4. Hårstyling

Når du har vasket og plejet dit hår, er dit hår klar til styling, som er et essentielt trin, da stylingprodukterne samler krøllerne og fremhæver krøllernes naturlige mønster. En Curly Girl har sit eget favorit stylingprodukt, som både kan være en creme, gel, mælk, eller mousse.  


Tag dit foretrukne stylingprodukt og kram håret op, så krøllerne bliver fikseret og samles i flotte krøller. Du kan evt. sætte hårklemmer eller pins ved hovedbunden, lok for lok, for at løfte håret fra hovedbunden, så der kommer et naturligt løft til håret og det tørrer hurtigere.

Tre ekstra ting du kan gøre:

Leave-in Conditioner

Det kan være en god idé at tilføje en leave-in-conditioner eller en balsamsspray til din Curly Girl rutine for at give dine krøller ekstra med fugt. Med en fugtmættet manke får krøllerne en flot glød, spændstighed og en lækker luftig følelse.


En leave-in-conditioner skal ikke skylles ud og bruges i vådt hår. Vælger du at gå med en balsamsspray, kan du anvende denne i både tørt og vådt hår.

Stribernes Curly Leave-In Hair Mask indeholder mandelolie og shea smør samt provitamin B5, som giver masser af fugt og peje til håret. Den er en del af Stribernes Gurly Girl-serie, som er produkter specifikt skab til dig, der følger Curly Girl metoden.

Sådan plejer du dine krøller og undgår krus

Hairstudio

Sådan plejer du dine krøller og undgår krus

Det kan godt være en udfordring med krøllet hår. Men med den rigtige pleje undgår du krus og får krøller, som vi andre sukker efter.

Læs også

Curly Girl venlig hårkur

Begynder dine krøller at se tørre og triste ud?  Så er det helt sikkert fordi, de hungrer efter en plejende hårkur, der fugter håret i dybden. En god tommelfingerregel er at anvende en hårkur 1 gang om ugen, når man følger Curly Girl metoden.


En hårkur kan også hjælper med at reducere frizz og gør det let som en leg at redde håret igennem med en hårbørste.

Matas Curly Protein Hair Mask er en delduftende hårkur skabt til dig, der følger Curly Girl metoden. Den indeholder blandt andet hvedeprotein, som reparerer håret, samt arganolie og E-vitamin, som beskytter det. Glycerin tilfører håret ekstra fugt.

Hårolie & hårserum

Vil du give dine krøller max forkælelse og gøre dem silkebløde som aldrig før? Så brug en hårolie eller hårserum, der giver krøllerne den skønneste glans og et vaskeægte beauty boost.


En hårolie og hårserum bruges i nyvasket eller håndklædetørt hår, typisk 2-6 dråber alt efter dit hårs længde og tykkelse. Med en hårolie eller serum får dine krøller eksta næring, fugt og glans, som er resultatet af silkebløde krøller.

Lorraine Masseys vaskeråd til krøllet hår

Ifølge Lorraine er dit hår i samme kategori som uld, pels og fjer, og du skal derfor behandle det på samme skånsomme måde, som du ville passe og pleje en fin silkeskjorte eller uldtrøje. Og så opfordrer hun alle med krøllet hår til at bære det med stolthed. Her er hendes vaskeråd til det krøllede hår:


 • Ingen vask med shampoo (hår er som uld, det vil krympe og dehydrere).

 • Ingen børster eller kamme i tørt hår (det får håret til at frizze, flosse og knække).

 • Ingen klipning, når håret er vådt (krøllet hår krymper mange centimeter, når det tørrer).

 • Ingen skæring, udtynding eller ʻrazorering’ (hårstråene er ikke kød eller træ).

 • Ingen føntørring på høj varme (varme ødelægger håret).

 • Ingen sulfat- eller silikoneholdige produkter.

Hvorfor skal jeg bruge curly girls co-wash metode?

Formålet med curly girl's co-wash metode er at genskabe hårets naturlige fugt ved at fjerne sulfat- og silikoneholdige produkter.


På den måde vil du undgå tørt, kruset og frizzy hår. Når håret er rigeligt fugtet, vil de naturlige krøller nemmere kunne bryde frem. Håret vil fremtræde sundere og være mere glansfuldt at se på.

Vi tester 7 myter om kokosolie i hår- og hudpleje

Vi guider

Vi tester 7 myter om kokosolie i hår- og hudpleje

Kokosolie er blevet hyldet i skønhedsverdenen som et multiprodukt til både hudpleje, hårpleje og alt derimellem. Men hvad kan du egentlig bruge kokosolie til – og virker det? Her får du den store guide om kokosolie.

Læs også

Disse ingredienser skal du undgå

Ifølge Curly Girls “moder”, bør du pleje dit hår med så naturlige ingredienser som muligt. Hun fremhæver følgende ingredienser, som nogle du skal undgå.


Undgå sulfater

Sulfater findes i rigtig mange shampooer. På ingredienslisten kan du kende sulfaterne under navne som f.eks Sodium Laureth Sulfat (SLES), Sodium Lauryl Sulfat (SLS) og Ammonium Laureth Sulfate (ALS).


Sulfat er en sæbeingrediens, som renser håret. Sulfaterne fjerner desværre også de naturlige olier fra hår og hovedbund, og særligt krøllet og gråt hår vil miste sin glans og i stedet blive tørt og kruset, fordi det er meget tørt fra naturens side.


For at genvinde den saft og kraft, håret har mistet ved brug af sulfatholdig shampoo, vil mange ty til blødgørende og glansgivende stylingsprodukter, som muligvis indeholder silikone.

Ingen silikone

Curly girl's co-wash metode kræver, at du udskifter alle silikoneholdige produkter i din hårpleje. Silikone kan nemlig tilstoppe hovedbunden og lukke hårstråene inde. Silikonen giver umiddelbart et smukt og velplejet hår, men lægger sig som en barriere, så håret ikke kan optage fugt.


Silikone finder du både i shampoo, balsam og gele. Du kan genkende silikone i ingredienslisten på, at de ender på -cone eller-oxane.

Undgå alkohol

Alkohol i gele udtørrer dit hår. Ifølge Lorraine Massey er det ok, at der er cetyl alkohol i dit vaskeprodukt, da det bliver skyllet ud med vand, men i gele suger alkohol fugten ud af håret, så her vil du ikke have alkohol, som ingrediens. Alkohol finder du specielt i gele.


Her kan det godt blive lidt tricky, da alkohol på ingredienslister også dækker over fedtalkoholer, som er nærende og plejende. De udtørrende alkoholer hedder ofte “alkohol”, “alkohol denat”, “ethanol” eller “methanol”.

Undgå parabener og phtalater

Lorraine opfordrer også i sin bog, “Curly Girl – The hand book” fra 2010 til, at du styrer uden om produkter, der indeholder parabener og phtalater.

Styr uden om hårvoks og stylingcreme

Hårvoks og stylingcremer er også noget, du bør undgå, hvis du vil have sunde naturlige krøller. Når du shopper hårgele, så test produktet på hænderne, hvis det klister og forbliver klistret, så vil du ikke have det i håret, for så risikerer du bare, at dine krøller bliver stive.


Lorraine Masseys mission er, med andre ord, at stoppe overbehandling af håret og passe det, som den mest dyrebare, organiske og naturlige baby.

Shampoo skal fjerne belægning, men må ikke være krads

Annelise Brander anbefaler sine klienter på Hårklinikken at bruge shampoo for at kunne vaske håret rent for belægninger, men de benytter shampoo uden sulfatet SLS.


“Oplever du, at din hovedbund bliver, tør og ʻstrippet’ for fedtstoffer ved brug af shampoo, ligesom Curly Girl påstår, er din shampoo for krads, hvilket kan skyldes sulfatet SLS (sodium lauryl sulfat),” forklarer Annelise Brander.​​​​​​​

“Sulfat er egentlig bare en sæbe, som er med til at rense hovedbunden og håret rent. Nogle sulfater er dog mere kradse end andre, hvor sodium lauryl sulfat er en af de hårde sulfater. På Hårklinikken bruger vi ikke produkter med sulfatet SLS, da det kan være hårdt for hovedbunden, og er svært at skylle væk igen, som derved efterlader en masse sæbe, som kan danne et tillukket lag i hovedbunden,” fortsætter Annelise Brander.
​​​​​​​

Ifølge Annelise Brander er shampoo en nødvendighed for at få en ren og sund hovedbund. Til krøller anbefaler hun, at du i stedet bruger fugtgivende og plejende produkter, for at fremhæve dine krøller.

Vil du have mere Curly girl og Lorraine Massey?

Lorraine Massey er kvinden bag curly girl. Hun er frisør og  co-founder af hårplejeserien DevaCurl, som hun i dag dog ikke er en del af. Hun har netop lanceret en ny hårplejelinje CurlyWorld (som ikke kan fås i Danmark endnu). Hun har udgivet tre bøger om hår:


 • More Than Just Hair... It's an Attitude (2001)
 • Curly Girl – The hand book (2010)
 • Silver Hair: Say Goodbye to the Dye and Let Your Natural Light Shine: A Handbook (2018)


Vil du have mere curly girl og co-wash, kan du købe bogen, eller læse den online flere steder, du kan også følge Lorraine Massey på instagram her.

Relaterede artikler

Sådan plejer du dine krøller og undgår krus

Hairstudio

Sådan plejer du dine krøller og undgår krus

Det kan godt være en udfordring med krøllet hår. Men med den rigtige pleje undgår du krus og får krøller, som vi andre sukker efter.

Læs Mere
Naturlige, bløde, wavy krøller med StylingStriber

Vi guider

Naturlige, bløde, wavy krøller med StylingStriber

Af Emily Salomon

Hvis jeg skulle vælge ét eneste stylingprodukt fra Matas Striberne, så blev det Curl Cream. Eller nej, Dry Shampoo Translucent, eller nej, Curl Cream.

Læs Mere
Sådan plejer du dine krøller med Matas Striber

Vi guider

Sådan plejer du dine krøller med Matas Striber

Af Benedikte Lundberg

Lige meget om du har små proptrækkerkrøller eller lange wavy slangekrøller, så kræver alle slags snoede lokker den helt rigtige pleje for at fremstå spændstige, sunde og glansfulde. Læs her hvordan.

Læs Mere
Curly Girl-sikker hårstyling: Sådan gør du

Matas LIVE

Curly Girl-sikker hårstyling: Sådan gør du

Af Matas

Curly Girl metoden er populær som aldrig før, så i dag deler vores helt egen curly girl, Christina Petersen, sine bedste tips til hvordan du kan style dit hår Curly Girl-venligt, samt deler sine anbefalinger til hvilke produkter du skal bruge.

Læs Mere