Hairstudio

Curly girl – Alt du skal vide om metoden

Her er den komplette guide til Curly Girl metoden og produkterne! Måske er du en af de mange tusinde krøltoppe, som har taget den og co-wash til sig for at fremhæve det krøllede look. Eller også skal du netop til at i gang! Læs med her. Vi har nemlig stillet skarpt på curly girl, co-wash og low-poo i en trin for trin guide.

Lorraine Massey fra England er kvinden bag begrebet curly girl, som handler om at passe sine krøller og elske sit hår. Lorraine er frisør, og har i mange år arbejdet med curly girl og benyttet co-wash i sine saloner. Lær alt, du skal vide om curly girl metoden med denne komplette guide. Hvilke produkter, der er Curly Girl godkendte, og hvilke ingredienser der er absolut no-go.

Hvad er Curly Girl metoden?

Curly girl metoden handler om at sætte sine krøller fri fra tyngende og udtørrende ingredienser ved først og fremmest at fravælge sulfatholdigt shampoo. Metoden er skabt tilbage i 2001 af Lorraine Massey, og den går ud på, at man skal bruge en række produkter, som er såkaldt Curly Girl-approved. Ingen brug af produkter med silikone, udtørrende alkoholer og skarpe sulfater.


Matas' egen hårstylist og grooming-ekspert, Mike Ljungstrøm, hjælper os med metoden! Ifølge ham er der en helt særlig grund til at metoden virker.


"Curly Girl metoden er populær og virker, fordi man har fundet ud af, at et krøllet hår er et skadet hår. ​​​​​​​Man har et skellag på hårene, som kan åbne og lukke alt efter PH-værdien. Et krøllet hår fra naturens side eller permanentet har et åbent skellag og er "skadet". Det skal have en særlig pleje og behandling," fortæller Mike Ljungstrøm.


Og det er slet med at vaske dit hår i almindelig shampoo. Man skal vaske og pleje håret i silikonefri balsam for at tilføje mest mulig fugt til krøllerne. Denne form for hårvask hedder co-wash. Co-wash er en forkortelse for "conditioner only wash".


Nogle synes, at de oplever lidt fedtet hår ved kun at bruge co-wash balsammen. Hvis det er tilfældet, kan du også bruge en sulfatfri shampoo, som kaldes en low-poo.

Sådan gør du! 4 simple trin til Curly Girl approved metode:

1. Vask med vaskebalsam: Co-wash

I det første trin skal du have fat i en vaske- eller rensebalsam, som man i Curly Girl metoden også kalder 'co-wash' eller ’conditioner only wash’. Denne type balsam bruger man i Curly Girl metoden for at rense håret.

Når du skal co-wash håret med en vaskebalsam, starter du med at gøre håret vådt. Fordel derefter en silikonefri balsam eller scalp-conditioner i hovedbunden og masser godt ind med dine fingerspidser, så hovedbunden får en rigtig god massage. Skyl håret godt bagefter.


Matas' frisør Mikes bedste råd til dig er, at du skal være tålmodig og ikke vaske dit hår for ofte. Du vil måske opleve, at det fedter i starten. Hvis det er helt galt, findes der et andet alternativ. Low-poo.

3 FOR 2
400 ml
Matas NaturCurly 1 Co-Wash vaskebalsam
109,95 kr.
(4)
500 ml
Pudderdåserne.dkVaskebalsam
179,95 kr.
(70)
SPAR 20%ABONNÉR
500 ml
Matas StriberCurly Co-Wash Vaskebalsam
99,95 kr.
(164)

Alternativet til co-wash: En sulfatfri shampoo kaldet low-poo

Hvis du er helt ny i Curly girl metoden, så kan det godt være lidt svært at gå fra en shampoo med masser sulfater til kun at bruge en balsam.


Der findes heldigvis en mellemvej, hvis du ikke er helt hard-core Curly Girl endnu.


Du kan også vælge at bruge en Low Poo-shampoo, som er en mere mild og skånsom shampoo uden sulfater. Så får du stadig din hårvask.


Striberne Curly Low Poo Shampoo er Svanemærket og skabt til Curly Girl metoden. Den indeholder provitamin B5 og ærteproteion, som tilføjer masser af fugt til hårstråene.

3 FOR 2
400 ml
Matas NaturCurly 1 Low-Poo Shampoo
109,95 kr.
(20)
250 ml
HairlustCurl Crush Shampoo
189,95 kr.
(32)
SPAR 20%ABONNÉR
500 ml
Matas StriberCurly Low-Poo Shampoo
99,95 kr.
(232)


Husk: Det kan tage to til seks uger, før dit hår har vænnet sig til ikke at blive renset med shampoo og har genvundet sin fugt igen.

2. Plejebalsam

Når din co-wash eller low-poo er skyllet ud, skal du bruge en fugtgivende balsam, så dine krøller får en masse fugt, og de bliver bløde. Du kan også bruge den samme vaskebalsam som i trin 1. Det vigtigste er, at den fugtmætter dit hår. Balsammen hjælper med at filtre krøllerne ud, så du lettere kan adskille lokkerne.  


Men hvis du skal gå all-in i en fuld Curly Girl godkendt rutine, skal du gå med en plejende balsam. Fordel balsammen på hårlængderne og spidserne. Undgå at rode for meget i håret, men skil håret forsigtig med fingrene.


Lad din balsam sidde i 3-5 minutter. Skyl håret med ikke for varmt vand. Klem overskydende vand ud. Der må gerne komme balsam ud, som har konsistens som mælk.

3 FOR 2
400 ml
Matas NaturCurly 2 Plejebalsam
109,95 kr.
(12)
250 ml
HairlustCurl Crush™ Conditioner
189,95 kr.
(34)
Rudolph CareForever Soft Conditioner
94,95 kr.
(22)
236 ml
Living ProofRestore Conditioner
217,95 kr.
(5)
500 ml
Pudderdåserne.dkAlt I en Balsamkur
199,95 kr.
(36)
SPAR 20%ABONNÉR
500 ml
Matas StriberCurly Conditioner
99,95 kr.
(208)

3. Tør håret med en t-shirt

Når du skal tørre håret, er det vigtigt, at du ikke bruger et almindeligt bomuldshåndklæde. Det vil nemlig gøre håret frizzy og kruset og hårstråene kan knække.


Brug i stedet en bomulds t-shirt eller et mikrofiberhåndklæde, som du bruger til at klemme vandet ud. Det er mere skånsomt.

Hvis du ved nødstilfælde har behov for at føntørre håret, skal du bruge en diffuser. Føntør håret til det er ca. 80 % tørt og lad resten lufttørre. Men prøv at undgå føntørreren!

KUN ONLINE
Turbie TwistMicrofiber Hårturban 2-Pak
69,95 kr.
(54)
RemingtonUniversal diffuser, D52DU
79,95 kr.
KUN ONLINE
RemingtonShine Therapy Dryer D5216 Hårtørrer
419,95 kr.
(39)


Tip! Tør håret med hovedet nedad for at få ekstra volumen og løft.

4. Hårstyling

Når du har vasket og plejet dit hår, er dit hår klar til styling, som er et essentielt trin, da produkterne samler krøllerne og fremhæver krøllernes naturlige mønster.  

Hvis dit hår er tykt, så kan du få glæde af style med en leave-in, en krøllecreme og slutte af med en gel.


Hvis du er en Curly Girl med finere hår, så kan du med fordel bruge en gel først og til sidst en mouse. Så undgår du at stylingen bliver for tung.


Tag dit foretrukne stylingprodukt og kram håret op, så krøllerne bliver fikseret og samles i flotte krøller. Du kan evt. sætte hårklemmer eller pins ved hovedbunden, lok for lok, for at løfte håret fra hovedbunden, så der kommer et naturligt løft til håret og det tørrer hurtigere.


"Masser produktet godt ind. Jo mere produkt, du kan putte i et krøllet hår, jo bedre bliver det. Du vil opleve at krøllerne samler sig mere og mere," siger Matas' hårstylist Mike Ljungstrøm.

3 FOR 2
150 ml
Matas NaturCurly 3 Curl Cream
99,95 kr.
(17)
SPAR 20%ABONNÉR
150 ml
Matas StriberCurly Curl Cream
79,95 kr.
(266)
150 ml
HairlustCurl Crush Defining Cream
159,95 kr.
(51)
SPAR 20%ABONNÉR
200 ml
Matas StriberCurly Styling Gel
79,95 kr.
(177)
SPAR 20%ABONNÉR
Matas StriberVolume Mousse Stærkt Hold Uden Parfume
54,95 kr.
(550)

Tre ekstra ting, du kan gøre:

Curly Girl venlig hårkur

Begynder dine krøller at se tørre og triste ud?  Så er det helt sikkert fordi, de hungrer efter en plejende hårkur, der fugter håret i dybden. En god tommelfingerregel er at anvende en hårkur 1 gang om ugen, når man følger Curly Girl metoden.

Level Up Volumizing Hair Mask fra Löwengrip er den perfekte hårmaske at bruge, da den fugter intenstivt og giver vægtløs volumen til håret. Den indeholder aktive ingredienser, som alle er gode til det krøllede hår:
​​​​​​​

 • Hvedeprotein trænger dybt ned i håret og giver fugt.
 • Ricinusolie tilføjer glans og forbedrer hårets elasticitet.
 • Provitamin B5 er med til at give volumen til håret, da det 'plumper' håret indefra, samtidig med at det giver fugt.


Som bonus dufter den helt fantastisk og let af jasmin og sandeltræ. Det er også en hårmaske til dig, der har et farvet hår, da den beskytter mod UV-stråling og farvetab. 

MEDLEMSTREATSSPAR 20%
KUN ONLINE
200 ml
LöwengripLevel Up - Volumizing Hair Mask
Medlemspris
179,96 kr.224,95 kr.
Sådan plejer du dine krøller og undgår krus

Hairstudio

Sådan plejer du dine krøller og undgår krus

Det kan godt være en udfordring med krøllet hår. Men med den rigtige pleje undgår du krus og får krøller, som vi andre sukker efter.

Læs også

Leave-in Conditioner

Det kan være en god idé at tilføje en leave-in-conditioner eller en balsamsspray til din Curly Girl rutine for at give dine krøller ekstra med fugt. Med en fugtmættet manke får krøllerne en flot glød, spændstighed og en lækker luftig følelse.


En leave-in-conditioner skal ikke skylles ud og bruges i vådt hår. Vælger du at gå med en balsamsspray, kan du anvende denne i både tørt og vådt hår.

Stribernes Curly Leave-In Hair Mask indeholder mandelolie og shea smør samt provitamin B5, som giver masser af fugt og peje til håret. Den er en del af Stribernes Gurly Girl-serie, som er produkter specifikt skab til dig, der følger Curly Girl metoden.

3 FOR 2
150 ml
Matas NaturCurly 3 Leave-In Hårkur
99,95 kr.
(13)
KUN ONLINE
UrtekramSpray conditioner leave in aloe vera øko 250 ml
49,95 kr.
(4)
SPAR 20%ABONNÉR
150 ml
Matas StriberCurly Leave-In Hair Mask
79,95 kr.
(57)

Hårolie & hårserum

Vil du give dine krøller max forkælelse og gøre dem silkebløde som aldrig før? Så brug en hårolie eller hårserum, der giver krøllerne den skønneste glans og et vaskeægte beauty boost.


En hårolie og hårserum bruges i nyvasket eller håndklædetørt hår, typisk 2-6 dråber alt efter dit hårs længde og tykkelse. Med en hårolie eller serum får dine krøller eksta næring, fugt og glans, som er resultatet af silkebløde krøller.

FÅ EN GAVEKØB FOR 400,-
75 ml
EcookingHår Olie
174,95 kr.
(81)
60 ml
The OrdinaryMulti-Peptide Serum for Hair Density
207,95 kr.
(58)
SPAR 20%ABONNÉR
100 ml
Matas StriberOil-in Styling Cream Uden Parfume
64,95 kr.
(75)
100 ml
NuxeHuile Prodigieuse Dry Oil
324,95 kr.
(103)

Lorraine Masseys vaskeråd til krøllet hår

Ifølge Lorraine er dit hår i samme kategori som uld, pels og fjer, og du skal derfor behandle det på samme skånsomme måde, som du ville passe og pleje en fin silkeskjorte eller uldtrøje. Og så opfordrer hun alle med krøllet hår til at bære det med stolthed. Her er hendes vaskeråd til det krøllede hår:


 • Ingen vask med shampoo (hår er som uld, det vil krympe og dehydrere).

 • Ingen børster eller kamme i tørt hår (det får håret til at frizze, flosse og knække).

 • Ingen klipning, når håret er vådt (krøllet hår krymper mange centimeter, når det tørrer).

 • Ingen skæring, udtynding eller ʻrazorering’ (hårstråene er ikke kød eller træ).

 • Ingen føntørring på høj varme (varme ødelægger håret).

 • Ingen sulfat- eller silikoneholdige produkter.

Hvorfor skal jeg bruge curly girls co-wash metode?

Formålet med curly girl's co-wash metode er at genskabe hårets naturlige fugt ved at fjerne sulfat- og silikoneholdige produkter.


På den måde vil du undgå tørt, kruset og frizzy hår. Når håret er rigeligt fugtet, vil de naturlige krøller nemmere kunne bryde frem. Håret vil fremtræde sundere og være mere glansfuldt at se på.


"Vi skal blive ved med at fugtgive uden at strippe håret igen. Det gør vi ved at fjerne sulfat og silikone og bruge ren fugt," fortæller Matas' hårstylist Mike Ljungstrøm.

Vi tester 7 myter om kokosolie i hår- og hudpleje

Vi guider

Vi tester 7 myter om kokosolie i hår- og hudpleje

Kokosolie er blevet hyldet i skønhedsverdenen som et multiprodukt til både hudpleje, hårpleje og alt derimellem. Men hvad kan du egentlig bruge kokosolie til – og virker det? Her får du den store guide om kokosolie.

Læs også

Disse ingredienser skal du undgå

Ifølge Curly Girls “moder”, bør du pleje dit hår med så naturlige ingredienser som muligt. Hun fremhæver følgende ingredienser, som nogle du skal undgå.


Undgå sulfater

Sulfater findes i rigtig mange shampooer. På ingredienslisten kan du kende sulfaterne under navne som f.eks Sodium Laureth Sulfat (SLES), Sodium Lauryl Sulfat (SLS) og Ammonium Laureth Sulfate (ALS).


Sulfat er en sæbeingrediens, som renser håret. Sulfaterne fjerner desværre også de naturlige olier fra hår og hovedbund, og særligt krøllet og gråt hår vil miste sin glans og i stedet blive tørt og kruset, fordi det er meget tørt fra naturens side.


For at genvinde den saft og kraft, håret har mistet ved brug af sulfatholdig shampoo, vil mange ty til blødgørende og glansgivende stylingsprodukter, som muligvis indeholder silikone.

Ingen silikone

Curly girl's co-wash metode kræver, at du udskifter alle silikoneholdige produkter i din hårpleje. Silikone kan nemlig tilstoppe hovedbunden og lukke hårstråene inde. Silikonen giver umiddelbart et smukt og velplejet hår, men lægger sig som en barriere, så håret ikke kan optage fugt.


Silikone finder du både i shampoo, balsam og gele. Du kan genkende silikone i ingredienslisten på, at de ender på -cone eller-oxane.

Undgå alkohol

Alkohol i gele udtørrer dit hår. Ifølge Lorraine Massey er det ok, at der er cetyl alkohol i dit vaskeprodukt, da det bliver skyllet ud med vand, men i gele suger alkohol fugten ud af håret, så her vil du ikke have alkohol, som ingrediens. Alkohol finder du specielt i gele.


Her kan det godt blive lidt tricky, da alkohol på ingredienslister også dækker over fedtalkoholer, som er nærende og plejende. De udtørrende alkoholer hedder ofte “alkohol”, “alkohol denat”, “ethanol” eller “methanol”.

Undgå parabener og phtalater

Lorraine opfordrer også i sin bog, “Curly Girl – The hand book” fra 2010 til, at du styrer uden om produkter, der indeholder parabener og phtalater.

Styr uden om hårvoks og stylingcreme

Hårvoks og stylingcremer er også noget, du bør undgå, hvis du vil have sunde naturlige krøller. Når du shopper hårgele, så test produktet på hænderne, hvis det klister og forbliver klistret, så vil du ikke have det i håret, for så risikerer du bare, at dine krøller bliver stive.


Lorraine Masseys mission er, med andre ord, at stoppe overbehandling af håret og passe det, som den mest dyrebare, organiske og naturlige baby.

Vil du have mere Curly girl og Lorraine Massey?

Lorraine Massey er kvinden bag curly girl. Hun er frisør og  co-founder af hårplejeserien DevaCurl, som hun i dag dog ikke er en del af. Hun har netop lanceret en ny hårplejelinje CurlyWorld (som ikke kan fås i Danmark endnu). Hun har udgivet tre bøger om hår:


 • More Than Just Hair... It's an Attitude (2001)
 • Curly Girl – The hand book (2010)
 • Silver Hair: Say Goodbye to the Dye and Let Your Natural Light Shine: A Handbook (2018)


Vil du have mere curly girl og co-wash, kan du købe bogen, eller læse den online flere steder, du kan også følge Lorraine Massey på instagram her.

Relaterede produkter

SPAR MEREKØB FLERE
150 ml
Kevin MurphyKiller.Waves Curl Enhancer
237,95 kr.
(8)
SPAR 25%
190 ml
KÉRASTASECurl Manifesto Refresh Absolu Leave-in
Medlemspris
232,46 kr.309,95 kr.
(11)
KUN ONLINE
MoroccanoilIntense Curl Cream
289,95 kr.
SPAR 20%ABONNÉR
150 ml
Matas StriberCurl Defining Gel Spray
74,95 kr.
(146)

Relaterede artikler

Sådan plejer du dine krøller og undgår krus

Hairstudio

Sådan plejer du dine krøller og undgår krus

Det kan godt være en udfordring med krøllet hår. Men med den rigtige pleje undgår du krus og får krøller, som vi andre sukker efter.

Læs Mere
Naturlige, bløde, wavy krøller med StylingStriber

Vi guider

Naturlige, bløde, wavy krøller med StylingStriber

Af Emily Salomon

Hvis jeg skulle vælge ét eneste stylingprodukt fra Matas Striberne, så blev det Curl Cream. Eller nej, Dry Shampoo Translucent, eller nej, Curl Cream.

Læs Mere
Sådan plejer du dine krøller med Matas Striber

Vi guider

Sådan plejer du dine krøller med Matas Striber

Af Benedikte Lundberg

Lige meget om du har små proptrækkerkrøller eller lange wavy slangekrøller, så kræver alle slags snoede lokker den helt rigtige pleje for at fremstå spændstige, sunde og glansfulde. Læs her hvordan.

Læs Mere
Curly Girl-sikker hårstyling: Sådan gør du

Matas LIVE

Curly Girl-sikker hårstyling: Sådan gør du

Af Matas

Curly Girl metoden er populær som aldrig før, så i dag deler vores helt egen curly girl, Christina Petersen, sine bedste tips til hvordan du kan style dit hår Curly Girl-venligt, samt deler sine anbefalinger til hvilke produkter du skal bruge.

Læs Mere