Vi guider

Hudorme – sådan slipper du af med dem

Hudorme er irriterende, men heldigvis er der gode og effektive måder at slippe af med dem på. Bliv klog på, hvad hudorme er, hvordan de opstår og ikke mindst: hvordan du kommer dem til livs.

Sorte og hvide prikker i ansigtet eller på ryggen og armene er irriterende, men det er noget, de fleste af os døjer med, så lad os dykke ned i de tilstoppede porer, som vi kalder for hudorme eller komedoner. Men først nogle konkrete produktforslag til dig, der gerne vil lige til sagen!

Gode gadgets mod hudorme:

Hudormefjerner

Er du redskabs-typen, så anskaf dig en god hudormefjerner, også kaldet et komedonspyd, da den gør mindre skade på huden og er effektiv.


Start med at tage et varmt bad, eller læg et varmt klæde eller vaskeklud over ansigtet, så du får blødgjort porerne, inden du forsigtigt presser dem ud med komedon-fjerneren.
​​​​​​​

Giv dine urenheder en tur med støvsugeren

Er du vild med gadgets, og vil du gerne i dybden med dine urenheder, så kan Beurers porerenser baseret på vakuumteknologi måske være din nye musthave.


Sådan virker den:

Porerenseren suger dine urenheder direkte op og ud af huden, uden at du skal stå og prikke og presse. (Som ret ofte også bare ender med at gøre ondt meget værre!). Den fungerer til alle hudtyper.


Porerenseren har tre forskellige hoveder, så du nemt kan behandle forskellige områder i ansigtet.   
​​​​​​​

  • Det store, runde hoved: Med dette hoved kan du hurtigere fjerne urenheder fra større områder såsom i panden og på hagen.

  • Det lille, runde hoved: Med dette hoved kan du nemt fjerne urenheder fra de mindre områder i ansigtet, som kræver mere præcision, fx på og omkring næsen og overlæben.

  • Det ovale hoved: Det ovale hoved kan både bruges til at fjerne urenheder samt til at promovere mikrocirkulation samt øge hudens elasticitet.

    Det ovale hoved kan med lethed bruges til at fjerne urenheder på næsens sider. Med det ovale hoved i brug, bør intensiteten være på laveste niveau, som er 20%.


Sådan får du det bedste resultat: 

Hjælp huden lidt på vej. Damp huden i fem til ti minutter inden du tager vakuumrenseren i brug. Ved at dampe ansigtet, åbner du porerne, og det bliver dermed meget lettere at suge urenhederne ud af de tilstoppede porer.


Husk at duppe huden tør efter dampbadet og inden du tager porerenseren i brug. Husk at putte et engangsfilter i porerenseren inden behandlingen startes. I den medfølgende manual finder du en guide til, hvordan de forskellige zoner renses optimalt.

Simpel hudplejerutine mod hudorme:

1. Ansigtsrens mod hudorme

Når du oplever at have mange hudorme, så er noget af det vigtigste, du kan gøre for at komme dem til livs, at huske at rense huden hver dag – også når du ikke har haft makeup på.


Neutrogena har med deres Clear & Defend serie skabt hudplejeprodukter, som er skræddersyet til en mere uren hud med tilstoppede porer. Derfor er deres Clear & Defend Facial Wash perfekt til dig, der døjer med hudorme.


Den har en let og gel-agtig konsistens og indeholder AHA syre og salicsylsyre, som har en peelende effekt på huden og renser effektivt i dybden.


Sørg for, når du vasker dit ansigt, at få vasket grundigt omkring de områder, hvor du har flest hudorme. Massér rensen ind i cirkulære bevægelser, så porerne kan blive renset godt igennem.

2. Hudorme-fiks i stick-form

Oplever du at have udbrud af hudorme eller urenheder, så kan du prøve en roll-on stick mod urenheder – vi har fundet et par frem her, som er super effektive (og meget populære på matas.dk!)


Matas Striber Spot Stick til uren hud er en smart roll-on stick uden parfume, som udtørrer urenheden, så den forsvinder hurtigere. Du bruger den direkte på problemområdet og lader den tørre ind, inden du fortsætter med resten af din hudpleje. Den indeholder neem-ekstrakt og B3-vitamin, som mindsker urenheder og reducerer sebum.


Et andet rigtig godt bud er Australian Bodycares Spot Stick, som virker på samme måde – den forebygger, plejer og modvirker effektivt den urene hud. Den indeholder Tea Tree Oil, og skal også kommes direkte på den urenhed, du ønsker at få bugt med.

3. Serum, som mindsker hudorme

En rigtig god ingrediens, til hvis du døjer med urenheder og hudorme, er niacinamid. Niacinamid er nemlig især kendt for effektivt at mindske urenheder og reducere talg i huden.


Plaisirs Niacinamid 10% er et parfumefrit serum, som - udover niacinamid - indeholder også Pore Reductyl, som mindsker porerne. Så den er også genial, hvis du døjer med store porer, som nemt bliver tilstoppede. Derudover indeholder den også glycerin og allantoin, som fugter og beroliger huden.

Brug serummet morgen og aften, efter du har renset din hud, og før du kommer din ansigtscreme på. Et serum et produkt med en lettere formel end en ansigtscreme, hvilke gør, at ingredienserne kan trænge længere ned i huden og virke.

Vi tester: Plaisir Young Skin Niacinamid Serum

Nyhed

Vi tester: Plaisir Young Skin Niacinamid Serum

Hvordan kan det være at komplicerede biokemiske ord lige pludselig finder vej til vores almindelige ordforråd? Tjaa…vi ved det ikke, men det er altså sket med det ord, som det meste af denne artikel kommer til at handle om nemlig – niacinamid. Den unge og lækre hudplejeserie Young Skin fra Plaisir er nemlig lige blevet et serumprodukt bedre med nyheden Niacinamid 10%, og vi har på redaktionen testet den. Læs med og hør vores bedømmelser.

Læs også

4. Ansigtscreme til uren hud

Sidst men ikke mindst er det en god idé at investere i en ansigtscreme, som indeholder ingredienser, som kan forebygge hudormene. La Roche-Posay Effaclar K+ er en ansigtscreme til den mere fedtede og urene hud, som døjer med tilstoppede porer. Den er effektiv til at absoberer hudens sebum og reducere tilstoppede porer, samtidig med at den forebygger nye hudorme.

Huden efterlades fugtmættet og spændstig, men uden at syne skinnende og fedtet. Brug den morgen og aften efter dit serum.

Andre gode produkter mod hudorme:

Masker mod hudorme

Med en god maske kan man kræse lidt mere om huden, end almindelige og daglige renserutiner kan. Det er med andre ord en god måde at gøre en ekstra indsats for at komme hudormene til livs. Der findes flere forskellige, men en sort maske, som den fra Jorgobé, er især blevet kendt for at være lidt af en mirakelmaske.


Få vejledning i Matas til dit specifikke behov, hvis du er i tvivl, men ellers så bare husk, at ekstra forkælelse af huden aldrig skader. ​​​​​​​

Eksperten Guider: Hudplejerutine til uren hud

Nyhed

Eksperten Guider: Hudplejerutine til uren hud

Forstørrede porer, fedtet hud og bumser. Uren hud kan være rigtig irriterende, men heldigvis er der i mange tilfælde råd for det. Se med i denne LIVE, hvor farmakonom Stephanie Berg gæster studiet for at rådgive om de helt rigtige produkter, ingredienser og vaner, som giver den urene hud kamp til stregen.

Læs også

Strips til hudorme på næsen

Ud over gode, daglige renserutiner er masker og peelings geniale til at fjerne hudorme på næsen. Ligesom næse strips er gode til uren hud på næsen.


Husk at gøre huden varm, og porerne åbne, inden du går i krig. Ved brug af masker på næseområdet slipper du for risikoen med at få lavet en øm bums ud af fjernelsen, fordi du får moslet og presset for meget på en hudorm.

Hudorme i ørerne

Som på ryggen kan det være svært at få øje på hudorme i øret på sig selv, og dermed svært at få dem fjernet. Men sagen er, at hudorme sagtens kan forekomme i øret.


Vask dine ører med din ansigtsvask, eller søg hjælp og leg hjemmespa med din veninde, eller bed din kosmetolog tjekke dine ører næste gang, du slår et smut forbi hende. Det samme gælder, hvis du døjer med bumser i næsen.

Hvad er hudorme?

Din hud er fra naturens side fuld af porer, altså små huller eller åbninger i huden, hvor hårsækkene gror, og hvor hudens naturlige fedt – sebum – kommer ud af. Vi har alle porer i huden, og indimellem stopper de til og bliver til hudorme, som enten er sorte eller hvide.


Der er visse steder i ansigtet, hvor porerne ses tydeligere, såsom på næsen, i panden og på hagen – og på kroppen er det ørerne, ryggen og mellem brysterne. Når disse porer tilstoppes med en sort eller hvid masse, kalder vi dem hudorme. Måske er du også stødt på det engelsk ord for hudorme, nemlig blackheads.

A-vitamin i hudpleje – bekæmp rynker og uren hud

Vi guider

A-vitamin i hudpleje – bekæmp rynker og uren hud

A-vitamin er ikke blot noget, vi spiser i maden og i kosttilskud. A-vitamin i hudplejeprodukter har en dokumenteret effekt i en grad, så vi slet ikke behøver at diskutere, hvorvidt det virker eller ej. Her er alt du skal vide om vidunderingrediensen.

Læs også

Derfor får du hudorme

Hudorme opstår ved, at huden overproducerer fedt/olie, også kaldet talg eller sebum. Talgen og fedtet er godt for huden, og vi har brug for det, da det er med til at fugte og holde huden smidig. Men en overproduktion af talg kan resultere i, at det samler sig sammen med døde hudceller og snavs og dermed tilstopper porerne og sætter sig som en lille prop.

Der er flere grunde til, at hudens porer stopper til:

•    Størrelsen på dine porer. Store porer øger risikoen for, at snavs og fedt kan samle sig, og det gør specielt de sorte hudorme meget synlige.

•    Hvor fedtet hud du har. Har du en høj produktion af olie i huden, stopper huden nemmere til. Produktionen af fedt og talg kan godt hænge sammen med din hormonelle balance, for eksempel menstruation, brug af p-piller eller graviditet.

•    Hudpleje. Hvis du renser din hud for lidt eller for meget eller bruger hudplejeprodukter, som ikke passer til din hud, kan det også have en betydning.


Heldigvis kan vi selv gøre en indsats for at minimere porernes størrelse, rense huden og fjerne snavs fra porerne, så du minimerer risikoen for hudorme.


Vidste du, at ...
​​​​​​​Der findes to typer hudorme: de sorte og de hvide hudorme. De åbne og de lukkede, kan man også sige.

Fedtet hud - sådan plejer du den

Vi guider

Fedtet hud - sådan plejer du den

Fedtet hud – makeup der sejler rundt, en (lidt for) skinnende overflade og forhøjet risiko for tilstopninger i huden. Det er ikke en nem hudtype at have med at gøre, men heldigvis kan du med den rigtige pleje sagtens holde den sund og fin. Læs med for at finde ud af, hvad du skal gøre – og hvad du bestemt ikke skal gøre – ved en fedtet hud.

Læs også

Hvad er sorte hudorme?

De sorte hudorme, også kendt som blackheads eller komedon, er en åben hudorm. De får deres sorte farve, fordi de er åbne, og dermed kommer overfladen i kontakt med ilt, og oxideringen gør toppen sortbrun. Det gør dem mere synlige på huden, og derfor er de sorte hudorme nok den mest forhadte form for hudorme.

Hvad er hvide hudorme?

De hvide hudorme, også kendt som whiteheads eller milier, er en lukket hudorm. De opstår af hudfedt, man ikke kan komme af med, og er en ophobning af bakterier, hudfedt og døde hudceller, som ligger under huden. ​​​​​​​

Vi tester 7 myter om kokosolie i hår- og hudpleje

Vi guider

Vi tester 7 myter om kokosolie i hår- og hudpleje

Kokosolie er blevet hyldet i skønhedsverdenen som et multiprodukt til både hudpleje, hårpleje og alt derimellem. Men hvad kan du egentlig bruge kokosolie til – og virker det? Her får du den store guide om kokosolie.

Læs også

Sådan undgår du sorte og hvide hudorme

Vejen til en pletfri hud er ikke ens for alle, for det kommer selvfølgelig an på, hvorfor du har hudorme. For nogle skal der mere til end for andre, men start med den grundlæggende hudpleje og vær tålmodig. Behandling af hudorme kan sjældent klares på én dag.


Rens din hud dagligt

For at mindske størrelsen på dine porer og holde dem rene skal du sørge for at rense din hud to gange dagligt – både morgen og aften – og du skal gøre det hver dag, uanset om du har haft makeup på eller ej. Sådan undgår du, at snavs og døde hudceller ophober sig og finder vej til dine porer og tilstopper dem med hudorme.


Husk dog alt med måde. Det er ikke gavnligt at overrense huden, da den har brug for olie/fedt for at holde sig smidig og blød. Vælg milde renseprodukter, hvis du er i tvivl om din hudtype.


Peel din hud  

Ud over dine daglige renserutiner er det væsentligt at peele én til to gange om ugen. Det vil sørge for, at du kan komme de irriterende hudorme til livs på den lange bane.


Vælg en peeling, der indeholder BHA, det vi kalder salicylsyre. BHA er fedtopløseligt og fjerner dermed den overskydende fedt/talg og proppen af døde hudceller og olie, der har sat sig i porerne, og som er på vej til at blive til hudorme. Derudover er BHA også eksfolierende på huden, så det er også med til at forebygge, at porerne bliver tilstoppede, da det nænsomt fjerner de døde hudceller og arbejder i dybden.

Hudorme og damp

Damp en enkel måde at ‘åbne’ porerne på og dermed løsne og gøre hudormene lettere at arbejde med. Du kan dampe ansigtet ved på god gammeldags manér at fylde en skål med kogende vand og holde hovedet hen over i et par minutter.


Hvis du har været forbi en kosmetolog, husker du måske, hvordan hun arbejder med damp, inden hun laver en dybdegående rens. Det er samme fremgangsmåde her. Brug damp som et supplement til din renserutine, eller hvis du vil fjerne en hudorm ved at trykke den ud.


Hvis du virkelig bliver nødt til at trykke den ud

Du kender det sikkert: Får man øje på en hudorm, har man ikke ro i kroppen, før man har fået den fjernet. Vær dog forsigtig med, hvordan du fjerner dine hudorme, så du ikke få gjort det hele være, og der kommer til at opstå en øm og betændt bums i stedet.


Der findes forskellige måder, hvorpå man kan fjerne hudorme manuelt, og fælles for dem er, at du skal holde god hygiejne inden, under og efter processen.

Den ultimative guide til ansigtsmasker

Vi guider

Den ultimative guide til ansigtsmasker

Sheet masker, kulmasker, lermasker og peel off masker… Det kan være svært at vælge den helt rigtige ansigtsmaske til netop din huds behov (og måske føler du endda, at du har brug for mere end én?) Følg guiden her og få et overblik over de forskellige masker og deres funktion.

Læs også

Sådan trykker du hudorme ud med fingrene

Når du skal trykke dine hudorme ud, er det vigtigt at holde en god hygiejne og sørge for, at du har gjort et godt forarbejde, altså at dine porer er godt åbne, inden du går i krig.
​​​​​​​
•    Rens dit ansigt
•    Læg en udrensende maske, der åbner godt op for dine porer
•    Tag en varm og fugtig vaskeklud, som du holder over porerne i et minut
•    Rul en Kleenex på dine fingre, og pres forsigtigt på huden
•    Rens huden igen
•    Læg en fugtgivende maske, og lad din hud få noget roRelaterede artikler

Eksperten Guider: Hudplejerutine til uren hud

Nyhed

Eksperten Guider: Hudplejerutine til uren hud

Af Matas

Forstørrede porer, fedtet hud og bumser. Uren hud kan være rigtig irriterende, men heldigvis er der i mange tilfælde råd for det. Se med i denne LIVE, hvor farmakonom Stephanie Berg gæster studiet for at rådgive om de helt rigtige produkter, ingredienser og vaner, som giver den urene hud kamp til stregen.

Læs Mere
Vi guider: Slip for uren hud

Vi guider

Vi guider: Slip for uren hud

Uren hud har det med at påvirke vores humør. Det gælder uanset, om du er ramt af en enkelt bums, hudorme eller urenheder i en længere periode. Urenhederne opstår ikke, fordi din hud er beskidt, så det er et noget misvisende ord. Vi har samlet de bedste produkter mod uren hud - så læs med her, og bliv klogere på, hvordan du slipper af med uren hud.

Læs Mere
Serum og booster: Hvilke passer til dig?

Vi guider

Serum og booster: Hvilke passer til dig?

Af Isabel Marschall Thostrup

Du kender helt sikkert den løftede pegefinger om, at du bør rense din hud dagligt og bruge en god creme. Så langt så godt. Men hvad med hudplejetrinnet lige midt imellem de to – nemlig serum og boostere? Skal du også bruge det? Og hvilken passer i så fald til din hud? Det kan du få en mini-guide til her.

Læs Mere
A-vitamin i hudpleje – bekæmp rynker og uren hud

Vi guider

A-vitamin i hudpleje – bekæmp rynker og uren hud

Af Trine Brøndsted

A-vitamin er ikke blot noget, vi spiser i maden og i kosttilskud. A-vitamin i hudplejeprodukter har en dokumenteret effekt i en grad, så vi slet ikke behøver at diskutere, hvorvidt det virker eller ej. Her er alt du skal vide om vidunderingrediensen.

Læs Mere