• Fri fragt til butik ved køb for 99 kr.
  • Byt i forretning
  • Mere end 1000 brands
  • 30 dages returret
  • Afsendelse 1-2 hverdage
Vi guider

Hudorme – sådan slipper du af med dem

Hudorme er irriterende, men heldigvis er der gode og effektive måder at slippe af med dem på. Bliv klog på, hvad hudorme er, hvordan de opstår, og ikke mindst, hvordan du kommer dem til livs.

Sorte og hvide prikker i ansigtet eller på ryggen og armene er irriterende, men noget de fleste af os døjer med, så lad os dykke ned i de tilstoppede porer, som vi kalder for hudorme.

Hvad er hudorme

Din hud er fra naturens side fuld af porer, altså små huller eller åbninger i huden, hvor hårsækkene gror, og hvor hudens naturlige fedt – sebum – kommer ud af. Vi har alle porer i huden, og indimellem stopper de til og bliver til hudorme, som enten er sorte eller hvide. Der er visse steder i ansigtet, hvor porerne ses tydeligere, såsom på næsen, i panden og på hagen – og på kroppen er det ørerne, ryggen og mellem brysterne. Når disse porer tilstoppes med en sort eller hvid masse, kalder vi dem hudorme.

Sådan booster du effekten af din hudpleje

Vi guider

Sådan booster du effekten af din hudpleje

En effektiv hudplejerutine er sjældent bare at smøre en creme på og håbe, at den virker. Vi guider i dag til at få den fulde effekt af dine skønhedsprodukter!

Læs også

Derfor får du hudorme

Hudorme opstår ved, at huden overproducerer fedt/olie, også kaldet talg eller sebum. Talgen og fedtet er godt for huden, og vi har brug for det, da det er med til at fugte og holde huden smidig. Men en overproduktion kan resultere i, at det samler sig sammen med døde hudceller og snavs og dermed tilstopper porerne og sætter sig som en lille prop.

Der er flere grunde til, at hudens porer stopper til:

•    Størrelsen på dine porer. Store porer øger risikoen for, at snavs og fedt kan samle sig, og det gør specielt de sorte hudorme meget synlige.

•    Hvor fedtet hud du har. Har du en høj produktion af olie i huden, stopper huden nemmere til. Produktionen af fedt kan godt hænge sammen med din hormonelle balance, for eksempel menstruation, brug af p-piller eller graviditet.

•    Hudpleje. Hvis du renser din hud for lidt eller for meget eller bruger hudplejeprodukter, som ikke passer til din hud, kan det også have en betydning.


Heldigvis kan vi selv gøre en indsats for at minimere porernes størrelse, rense huden og fjerne snavs fra porerne, så du minimerer risikoen for hudorme.


Vidste du, at ...
​​​​​​​Der findes to typer hudorme: de sorte og de hvide hudorme. De åbne og de lukkede, kan man også sige.

A-vitamin i din hudpleje – fra uren hud til rynker

Spot Trenden

A-vitamin i din hudpleje – fra uren hud til rynker

A-vitamin er ikke blot noget, vi spiser i maden og i kosttilskud. A-vitamin i hudplejeprodukter har en dokumenteret effekt i en grad, så vi slet ikke behøver at diskutere, hvorvidt det virker eller ej.

Læs også

Hvad er sorte hudorme?

De sorte hudorme, også kendt som blackheads eller komedon, er en åben hudorm. De får deres sorte farve, fordi de er åbne, og dermed kommer overfladen i kontakt med ilt, og oxideringen gør toppen sortbrun. Det gør dem mere synlige på huden, og derfor er de sorte hudorme nok den mest forhadte form for hudorme.

Hvad er hvide hudorme?

De hvide hudorme, også kendt som whiteheads eller milier, er en lukket hudorm. De opstår af hudfedt, man ikke kan komme af med, og er en ophobning af bakterier, hudfedt og døde hudceller, som ligger under huden. ​​​​​​​

Sådan booster du effekten af din hudpleje

Vi guider

Sådan booster du effekten af din hudpleje

En effektiv hudplejerutine er sjældent bare at smøre en creme på og håbe, at den virker. Vi guider i dag til at få den fulde effekt af dine skønhedsprodukter!

Læs også

Sådan undgår du sorte og hvide hudorme

Vejen til en pletfri hud er ikke ens for alle, for det kommer selvfølgelig an på, hvorfor du har hudorme. For nogle skal der mere til end for andre, men start med den grundlæggende hudpleje, og vær tålmodig.


Rens din hud dagligt

For at mindske størrelsen på dine porer og holde dem rene skal du sørge for at rense din hud to gange dagligt – både morgen og aften – og du skal gøre det hver dag, uanset om du har haft makeup på eller ej. Sådan undgår du, at snavs og døde hudceller ophober sig og finder vej til dine porer og tilstopper dem med hudorme.
Husk dog alt med måde. Det er ikke gavnligt at overrense huden, da den har brug for olie/fedt for at holde sig smidig og blød. Vælg milde renseprodukter, hvis du er i tvivl om din hudtype.


Peel din hud  

Ud over dine daglige renserutiner er det væsentligt at peele én til to gange om ugen. Det vil sørge for, at du kan komme de irriterende hudorme til livs på den lange bane.

Vælg en peeling, der indeholder BHA, det vi kalder salicylsyre. BHA er fedtopløseligt og fjerner dermed den overskydende fedt/talg og proppen af døde hudceller og olie, der har sat sig i porerne, og som er på vej til at blive til hudorme. Derudover er BHA også eksfolierende på huden, så det er også med til at forebygge, at porerne bliver tilstoppede, da det nænsomt fjerner de døde hudceller og arbejder i dybden.

Masker mod hudorme

Med en god maske kan man kræse lidt mere om huden, end almindelige og daglige renserutiner kan. Det er med andre ord en god måde at gøre en ekstra indsats for at komme hudormene til livs. Få vejledning i Matas til dit specifikke behov, hvis du er i tvivl, men ellers så bare husk, at ekstra forkælelse af huden aldrig skader. ​​​​​​​

JorgObé The Original Black Peel Off Mask 100 ml
199,95
DU OPTJENER 20 Point
Abonnér & spar 20%
Matas Striber Matas Peel-off Maske 80 ml
54,95
DU OPTJENER 6 Point
Ole Henriksen Balance Cold Plunge Pore Mask 93 ml
299,95
DU OPTJENER 30 Point

Hudorme og damp

Damp en enkel måde at ‘åbne’ porerne på og dermed løsne og gøre hudormene lettere at arbejde med. Du kan dampe ansigtet ved på god gammeldags manér at fylde en skål med kogende vand og holde hovedet hen over i et par minutter. Hvis du har været forbi en kosmetolog, husker du måske, hvordan hun arbejder med damp, inden hun laver en dybdegående rens. Det er samme fremgangsmåde her. Brug damp som et supplement til din renserutine, eller hvis du vil fjerne en hudorm ved at trykke den ud.


Hvis du virkelig bliver nødt til at trykke den ud

Du kender det sikkert: Får man øje på en hudorm, har man ikke ro i kroppen, før man har fået den fjernet. Vær dog forsigtig med, hvordan du fjerner dine hudorme, så du ikke få gjort det hele være, og der kommer til at opstå en øm og betændt bums i stedet. Der findes forskellige måder, hvorpå man kan fjerne hudorme manuelt, og fælles for dem er, at du skal holde god hygiejne inden, under og efter processen.

Sådan booster du effekten af din hudpleje

Vi guider

Sådan booster du effekten af din hudpleje

En effektiv hudplejerutine er sjældent bare at smøre en creme på og håbe, at den virker. Vi guider i dag til at få den fulde effekt af dine skønhedsprodukter!

Læs også

Sådan trykker du hudorme ud med fingrene

Når du skal trykke dine hudorme ud, er det vigtigt at holde en god hygiejne og sørge for, at du har gjort et godt forarbejde, altså at dine porer er godt åbne, inden du går i krig.
​​​​​​​
•    Rens dit ansigt
•    Læg en udrensende maske, der åbner godt op for dine porer
•    Tag en varm og fugtig vaskeklud, som du holder over porerne i et minut
•    Rul en Kleenex på dine fingre, og pres forsigtigt på huden
•    Rens huden igen
•    Læg en fugtgivende maske, og lad din hud få noget roHudormefjerner

Er du redskabs-typen, så anskaf dig en god hudormefjerner, da den gør mindre skade på huden og er effektiv.
Start med at tage et varmt bad, eller læg et varmt klæde eller vaskeklud over ansigtet, så du får blødgjort porerne, inden du forsigtigt presser dem ud med komedon-fjerneren.

​​​​​​​

Tweezerman Komedonske No-Slip
149,95
DU OPTJENER 15 Point

Hvor er hudorme placeret?

Hudorme forekommer flere steder i ansigtet og på kroppen, så der kan være stor forskel på, hvor skrøbelig din hud er, der hvor du vil fjerne hudorme. Er det på næsen, hagen eller panden – ja ansigtet generelt – er din hud tyndere, end den er på kroppen, og det siger sig selv, at du derfor skal være lidt mere påpasselig, hvis du vil fjerne dem. Til gengæld findes der også mange flere masker, pads/strips og peelingsmasker, som er velegnet til fjernelse af hudorme i ansigtet, så på den måde er det lettere. ​​​​​​​

Hudorme på næsen

Ud over gode daglige renserutiner er masker og peelings geniale til at fjerne hudorme på næsen. Ligesom udrensende strips er gode til formålet. Husk at gøre huden varm, og porerne åbne, inden du går i krig. Ved brug af masker på næseområdet slipper du for risikoen med at få lavet en øm bums ud af fjernelsen, fordi du får moslet og presset for meget på en hudorm.

Nivea Essentials Refining Clear-Up Strips 6 stk.
39,95
DU OPTJENER 4 Point
Formula 10.0.6 Down To The Pore 6 stk.
79,95
DU OPTJENER 8 Point
Starskin Sunset Strips 3-Step Advanced Pore Clean
79,95
DU OPTJENER 8 Point

Hudorme på ryggen

Det er helt normalt at få hudorme på ryggen, da mange har højere talgproduktion her. Der er dog lige den lille nitte ved det, at man ikke selv kan se de hudorme, man har på ryggen, ej heller komme til at fjerne dem. Eksfoliér ryggen med en børste, eller gå til en kosmetolog, og få renset huden på ryggen.

Beurer Kropsbørste med Roterende Hoved FC 55
699,95
DU OPTJENER 70 Point

Hudorme i ørerne

Som på ryggen kan det være svært at få øje på hudorme i øret på sig selv, og dermed svært at få dem fjernet. Men sagen er, at hudorme sagtens kan forekomme i øret. Vask dine ører med din ansigtsvask, eller søg hjælp og leg hjemmespa med din veninde, eller bed din kosmetolog tjekke dine ører næste gang, du slår et smut forbi hende.

VERSO Micellar Water 200 ml
295,00
DU OPTJENER 30 Point
Garnier Bio Thyme Skin Toner
59,95
DU OPTJENER 6 Point

Hvorfor hedder det hudorme, og er hudorme levende?

Ordet hudorme lyder enorm frastødende, og de er heller ikke pæne på huden, men faktisk har det intet med orme at gøre. Med den viden i baghovedet bliver det måske lidt mere acceptabelt for dig næste gang, du opdager en hvid eller sort hudorm på huden. Tænk på, at de hverken er orme eller er levende, men blot snavs, talg og overskydende fedt, der har ophobet sig på huden (i porerne) og enten fået ilt, så de bliver sorte i enden eller er lukkede, så de forbliver hvide. 

Relaterede produkter

Ecooking Anti-Rødme Creme 50 ml
299,95
DU OPTJENER 30 Point
Matas Striber Spot Stick 10 ml
39,95
DU OPTJENER 4 Point
Abonnér & spar 20%
Plaisir Fix It T-Zone Serum 50 ml
89,95
Førpris 119,95
DU OPTJENER 9 Point
Australian Bodycare Spot Stick 9 ml
79,95
DU OPTJENER 8 Point
JorgObé The Original Black Peel Off Mask 100 ml
199,95
DU OPTJENER 20 Point
Ecooking Acne Serum 20 ml
349,95
DU OPTJENER 35 Point
Beaute Pacifique Super3 Booster 100 ml
599,95
DU OPTJENER 60 Point

Relaterede artikler

Rosacea – vælg de rigtige produkter

Vi guider

Rosacea – vælg de rigtige produkter

Af Trine Brøndsted

Rosacea er en kronisk betændelsestilstand i huden, som kræver de rette hudpleje- og makeupprodukter. Det handler med andre ord om at tage de rette valg til din hud, når du har rosacea og skal vælge, hvilken creme og hvilke makeupprodukter du skal anvende til din rosacea. Vi guider dig godt på vej her.

Læs Mere
Vegansk Hudplejerutine til Følsom Hud

Vi guider

Vegansk Hudplejerutine til Følsom Hud

Af Cecilia Elisabeth Demant

Har du en følsom hud og foretrækker du, at din hudpleje er fri for animalske ingredienser, men synes, det er lidt besværligt at navigere i, hvilke produkter der opfylder de kriterier? Så læs med her, hvor vi giver dig bud på en fuld – vegansk - hudplejerutine særligt til din hudtype.

Læs Mere
Serum og booster: Hvilke passer til dig?

Vi guider

Serum og booster: Hvilke passer til dig?

Af Isabel Marschall Thostrup

Du kender helt sikkert den løftede pegefinger om, at du bør rense din hud dagligt og bruge en god creme. Så langt så godt. Men hvad med hudplejetrinnet lige midt imellem de to – nemlig serum og boostere? Skal du også bruge det? Og hvilken passer i så fald til din hud? Det kan du få en mini-guide til her.

Læs Mere
Derfor skal du vælge produkter med Den Blå Krans

Bag om brandet

Derfor skal du vælge produkter med Den Blå Krans

Hver femte dansker er ramt af hudallergi overfor parfume og konserveringsmidler, og tallet er desværre stigende. Du kan selv gøre en hel del for at undgå unødig dette i dine skønhedsprodukter. Astma-Allergi Danmarks Blå Krans er et godt og trygt sted at starte.

Læs Mere
  • Fri fragt til butik ved køb for 99 kr.
  • Byt i forretning
  • Mere end 1000 brands
  • 30 dages returret
  • Afsendelse 1-2 hverdage