Din sundhed
Hvad er forskellen på hudtype og hudtilstand?
Har du undret dig over, hvad forskellen på hudtype og hudtilstand egentlig er? Så er du langt fra alene. Det kan nemlig være lidt svært at hitte ud af, hvad forskellen er, og hvad det betyder for din hudpleje. Men i denne artikel har vi din ryg, og skærer forskellen helt ud i pap, så ingen længere er i tvivl. Læs med!

I denne artikel dykker vi ned i, hvad forskellen på hudtype og hudtilstand er, og ikke mindst hvordan du finder ud af, hvilken hud du selv har. Det har nemlig stor betydning for den hudpleje, du skal vælge, for at få mest ud af den.

Hvad er forskellen på hudtype og hudtilstand?

Lad os starte med at få the basics på plads: Hvad er egentlig forskellen på hudtype og hudtilstand?

Selvom der er mange sammenfald mellem de to begreber, adskiller de sig på ét centralt punkt: vi er født med vores hudtype, og den er mere eller mindre fast gennem hele livet, imens hudtilstanden ændrer sig gennem livet og kan behandles.

Lyder det lidt forvirrende? Lad os tage et hurtigt eksempel: følsom hud er en hudtype, og man er således født med nedsat tolerance over for berøringer, temperaturskift, ændringer i luftfugtighed og endda nogle gange overfølsomhed over for særlige ingredienser.

Irriteret hud er derimod en hudtilstand – og ikke en hudtype – fordi det er en midlertidig tilstand, huden er i, og den kan afhjælpes med den rigtige pleje og kost. Du kan således godt have en følsom hud, som ikke er irriteret. Se på solskoldning som et eksempel - det er en type af hudirritation, som kan afhjælpes ved brug af aftersun og stop for yderligere soleksponering.

Hvorfor er det vigtigt at vide det her? Rigtig mange ender med at fejlvurdere deres egen hud, fordi begreberne blandes sammen, og det betyder, at de får valgt produkter, som ikke er effektive på deres hud, eller måske endda gør tilstanden værre.

Et klassisk eksempel er, at folk ofte tror, at de har en fedtet hud, men i virkeligheden er den fejlbehandlet. En fejlbehandlet hud er en hudtilstand, og den kan kendes på, at huden ser fedtet ud og føles fedtet i overfladen, men tør i dybden når man prøver at rynke på næsen eller panden. Tilstanden skyldes, at man har brugt de forkerte produkter – eksempelvis udtørrende produkter til en fedtet hud – uden overhovedet at have en fedtet hud. Det får huden til at forsøge at beskytte sig selv ved at øge produktionen af hudfedt, som er det, der får huden til at fremstå fedtet. Skifter man til den rigtige pleje, vil denne tilstand forsvinde og din egen hudtype få lov at træde frem. Måske der endda gemmer sig en tør hud neden under!

Hvilken hudtype har jeg?


Som tidligere nævnt er vi født med vores hudtype, så den skal vi pleje og passe på hele livet. Men hvilken hudtype har du? De forskellige hudtyper er:

- Fedtet hud
- Kombineret hud
- Normal hud
- Følsom hud
- Tør hud


Vil du vide mere om, hvordan du spotter, hvilken hudtype du har, og hvilke produkter du kan vælge til den? Så kan du læse meget mere i artiklen her, hvor vi guider til, hvordan du finder din hudtype.

Hvilken hudtilstand har jeg?

Hudtilstand er omvendt en måde huden kan reagerer på i perioder af ens liv, alt afhængig af, hvor man er i livet, og hvad man udsætter sin hud for. Med de rette produkter, kost og pleje kan du lindre de symptomer, som hudtilstanden kan give. De forskellige hudtilstande, som man kan opleve, er:

- Irriteret hud
- Tilstoppet hud
- Fejlbehandlet hud
- Dehydreret hud


Det kan muligvis være svært ved første øjekast at finde ud af, hvilken en hudtilstand man har. Men i denne artikel kan du lære meget mere om, hvordan du finder din huds hudtilstand. Du får også viden om, hvilke produkter du kan bruge for at komme dine problemer til livs.

Artiklens anbefalinger er ikke baseret på lægelig anvisning eller lægeligt ansvar.

Relaterede produkter

Relaterede artikler

Redaktionen anbefaler: Specialhudpleje

Din sundhed

Redaktionen anbefaler: Specialhudpleje

Af Ida Hinchely Kyhn

Måske du sidder og tænker, hvad er forskellen egentlig på specialhudpleje og den hudpleje, man ellers kan få? Med hjælp fra vores dygtige farmakonom Rikke gennemgår vi her, hvad specialhudpleje er, og hvordan du kan bruge det til de hududfordringer, du har brug for hjælp til.

Læs Mere
Akne – uren hud og bumser

Din sundhed

Akne – uren hud og bumser

Af Matas

Hudorme, bumser og røde knopper. Akne er en af de allermest almindelige hudlidelser, som viser sig i form af urenheder i huden, typisk i ansigtet, på bryst eller ryggen. Lidelsen rammer størstedelen af unge i puberteten og kan forekomme i mild, moderat eller svær grad. Vil du vide mere om akne, uren hud og bumser, så læs med i artiklen her.

Læs Mere
Den optimale hudplejerutine til kombineret hud

Vi guider

Den optimale hudplejerutine til kombineret hud

Af Cecilia Demant

Læs Mere
Bliv klogere på dermatologisk hudpleje

Din sundhed

Bliv klogere på dermatologisk hudpleje

Af Ida Hinchely Kyhn

Du har måske scrollet gennem siden her på matas.dk og set mærker som Vichy, La Roche-Posay og A-Derma, som har et lille mærke på sig, der siger ’dermatologisk hudpleje’. Men måske du tænker: hvad betyder det egentlig? Læs med her, og bliv klogere på, hvad dermatologisk hudpleje er, og hvad de forskellige brands kan hjælpe dig med.

Læs Mere
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!

Vores materialister, frisører og farmakonomer er klar til at guide dig lige nu.