Din sundhed

Bliv klogere på uren hud

Der kan være mange typer af uren hud, men fælles for dem alle er, at huden oplever en ubalance i dens normale produktion af talg og det påvirker hudens regulering af bakterier. Det skaber gunstige vilkår for at bakterierne på huden kan formere sig og tilstoppe hudens porer, og det kan medføre betændte porer, bumser og i værste tilfælde, akne.

Uren hud er en hud i ubalance, ofte forårsaget af de forandringer vi gennemgår i livet. For mange opstår uren hud i teenage alderen, men mange voksne, og især voksne kvinder, kan faktisk også opleve at få urenheder, der er svære at komme af med. Uanset hvilke type af urenheder, så er det afgørende at forstå hvad der sker i huden, når urenhederne opstår, for at give den, den optimale pleje.

Farmakonomen guider: Uren hud


Hvorfor opstår uren hud?

De mest almindelige årsager til uren hud er hormonelle forstyrrelser. Hormonelle forstyrrelser er ikke kun forbeholdt teenageren. Menstruationscyklus og graviditet kan også medføre en hormonel forstyrrelse, der kan give grobund for uren hud. Derudover kan en tilstand af stress og træthed også give uren hud.
​​​​​​​

Uren hud opstår når huden begynder at producere mere sebum (også kaldet talg). Sebum er en olieagtig substans, der findes helt naturligt i huden. Den består primært af lipider (fedtstof) fra hudcellerne, og spiller faktisk en stor rolle i at beskytte huden mod udtørring. Hvis huden ikke producerer nok sebum, vil huden blive tør. Men omvendt, hvis der produceres for meget sebum, vil det medføre at hudens porer tilstoppes, og det vil medføre urenheder i huden. Behandling af uren hud tager derfor udgangspunkt i at hjælpe huden til at regulere produktionen af sebum. Produktionen af sebum skal tilbage til et normalt niveau for at huden igen kan blive ren og føles sund.

Hvordan føles uren hud?

Der er forskellige stadier af uren hud og nogen bliver også hårdere ramt af generne ved uren hud. Ofte er det dog sådan, at ved en overproduktion af sebum, begynder huden at skinne og være blank, især på næsen og over panden. Huden bliver tykkere, porerne udvider sig og bliver tydeligere og huden føles fedtet, når man rører ved den. Det kan være at håret og hovedbunden føles fedtet og klistret, og det kan være svært at påføre makeup. Sommetider kan den fedtede hud skalle af, hvilket nogle gange kan føre til skæleksem i ansigtet. Huden er rød og sensitiv og bliver let irriteret.
​​​​​​​

Når der dannes for meget sebum, ophober den sig i hudens porer og blokerer dem, så der opstår små bumser, talgknopper og hudorme. I og med der produceres mere sebum, så formerer den naturlige bakterie (Cutibacterium acnes), der findes på vores huds overflade, sig også. Når hudens porer og hårsække tilstoppes af meget for sebum og bakterier kan det stimulere fremkomsten af akne.

Hvad er akne?

  • Akne er en hudsygdom, som udspiller sig i hudens talgkirtler. Akne kan tage flere former og variere i sværhedsgrad.
  • Ved ’mild’ akne er huden skinnende, med udvidede porer og forekomsten af talgknopper og hudorme.
  • Ved ’inflammatorisk’ akne forekommer bumser, røde pletter og betændte knopper, endda buler dybere nede i hudens lag.Ved ’cystisk’ akne opstår der cyster i huden, forbundet med manglende eller dårlig behandling af inflammatoriske og betændte knopper og bumser.​​​​​​​

Akne opstår ofte i ansigtet, men det kan også ses på ryggen, brystet, i nakken og på panden. Udbruddene af akne kan variere fra person til person, hvor nogen vil være påvirket af store betændte bumser og andre blot får et par bumser engang imellem.Der er ikke kun teenagere, der rammes af akne. Voksne kan også lide under denne hudsygdom, men fælles for tilstanden er at den kan påvirke selvtilliden da akne kan vare ved i mange år. Nogen afprøver måske også flere forskellige quick fixes til behandling af akne og forkert håndtering af bumser kan desværre medføre permanente ar.

​​​​​​​Fejlagtig tror mange at behandlingen af akne og uren hud bør tage udgangspunkt i at fjerne den ekstra produktion af talg, som huden producerer, og ofte med skrappe sæbebaserede renseprodukter. Det vil dog blot føre til at huden forsøger at kompensere for tabet af talg, ved at producere endnu mere, idet hudens forsvarsmekanisme imod udtørring jo er at producere talg. I stedet bør pleje af uren hud gå målrettet ind på at genoprette den naturlige balance og produktion af talg.  
​​​​​​​

Er du i tvivl om du har akne, anbefaler vi, at du opsøger din læge.

Pleje af uren hud

Pleje af fedtet og uren hud kræver produkter, der er særligt udviklet til at tage højde for ubalancen i talgproduktionen, men samtidig også er fokuseret på at pleje huden. Derudover skal hudplejen være udviklet således at den ikke tilføjer yderligere til fremkomsten af nye hudorme og bumser. Det anbefales derfor at sammensætte en hudplejerutine, der har fokus på følgende:

•   Vælg renseprodukter, der er specielt udviklet til fedtet og kombineret hud. Disse renseprodukter har ofte fravalgt ingredienser som sæbe, idet afvask af ansigtet med sæbe kan udtørre huden, og denne udtørring vil få huden til at producere mere talg.

•   Vælg produkter, der giver masser af fugt, men ikke tilfører mere fedt, til den fedtede hud. Disse produkter er ofte vandbaserede, hvor der er fokus på især fugtgivende ingredienser, der ikke tilstopper porerne yderligere.

•   Vælg eventuelt matterende cremer, der kan minimere den skinnende fornemmelse på huden.

•   Vælg 'ikke-komedogene' hudpleje produkter, men faktisk også ikke-komedogen make-up. Ikke-komedogen betyder at produkterne ikke tilstopper hudens porer. Ofte står det beskrevet på produkterne at de er formuleret så de ikke tilstopper porerne, men flere og flere produkter, der henvender sig til uren hud, er begyndt at bruge formuleringen 'ikke-komedogen'.

•   Brug solfaktor, gerne hver dag. En hud med urenheder og akne har ikke godt af soleksponering.

•   Brug generelt produkter, der er udviklet til uren og akne-plaget hud.

•  Hold fast i en daglig hudplejerutine. De mest effektive hudplejerutiner er dem, der er daglige og konsistente.

•   Undlad at røre ved dine bumser når de opstår, og tryk dem aldrig ud. Du risikerer at tilføje flere bakterier til bumsen og gøre dens tilstand værre. Hvis du gerne vil af med hudorme, så få en dermatolog til gøre det professionelt i forbindelse med en behandling.
​​​​​​​

•   Husk at skifte pudebetræk og håndklæder ofte, gerne 1 gang om ugen. Så undgår du at gnide gammelt snavs eller bakterier ind i ansigtet igen når du skal sove eller tørre ansigtet.

Yderligere pleje af uren hud

Det er ikke kun din hudplejerutine du kan kigge grundigt igennem for faktorer, der kan have indflydelse på din huds urenheder. Der er mange eksterne faktorer, der kan gøre din huds tilstand værre, især når du døjer med uren hud. Det kan være faktorer som forurening, stress, rygning, solens stråler og hyppig brug af forkert kosmetik eller at du simpelthen glemmer at rense din hud, eller dine makeup pensler regelmæssigt. Indenfor kosmetik frarådes især olieholdige produkter, eller produkter, hvis effekt er meget dækkende, idet den kan have en tendens til at tilstoppe porerne yderligere.

​​​​​​​Faktisk kan det du spiser også have en effekt på din hud. Fed mad og junk food har ofte været udskammet for at forårsage uren hud, men det tyder på at de nu må vige pladsen for mælkeprodukter og sukkerholdige fødevarer. Generelt er det en god ide at undersøge kostvaner nærmere, hvis ikke de rigtige hudplejeprodukter begynder at hjælpe på den urene hud. Men at undersøge om enkelte fødevarer påvirker en huds tilstand er et langt træk, hvor man bør have tålmodig og være konsekvent for at finde ud af effekten af den enkelte fødevare.   

Relaterede artikler

Akne – uren hud og bumser

Din sundhed

Akne – uren hud og bumser

Af Matas

Hudorme, bumser og røde knopper. Akne er en af de allermest almindelige hudlidelser, som viser sig i form af urenheder i huden, typisk i ansigtet, på bryst eller ryggen. Lidelsen rammer størstedelen af unge i puberteten og kan forekomme i mild, moderat eller svær grad. Vil du vide mere om akne, uren hud og bumser, så læs med i artiklen her.

Læs Mere
Vi guider: Slip for uren hud

Vi guider

Vi guider: Slip for uren hud

Uren hud har det med at påvirke vores humør. Det gælder uanset, om du er ramt af en enkelt bums, hudorme eller urenheder i en længere periode. Urenhederne opstår ikke, fordi din hud er beskidt, så det er et noget misvisende ord. Vi har samlet de bedste produkter mod uren hud - så læs med her, og bliv klogere på, hvordan du slipper af med uren hud.

Læs Mere
Eksperten Guider: Hudplejerutine til uren hud

Nyhed

Eksperten Guider: Hudplejerutine til uren hud

Af Matas

Forstørrede porer, fedtet hud og bumser. Uren hud kan være rigtig irriterende, men heldigvis er der i mange tilfælde råd for det. Se med i denne LIVE, hvor farmakonom Stephanie Berg gæster studiet for at rådgive om de helt rigtige produkter, ingredienser og vaner, som giver den urene hud kamp til stregen.

Læs Mere
Guide: Solcreme til hud med bumser

Vi guider

Guide: Solcreme til hud med bumser

Af Zita Gaston, Kosmetiker

Får du ekstra bumser og mere fedtet hud, når sommeren melder sin ankomst? Så kan din solcreme være synderen. For har du tendens til hud med bumser, så er det ikke helt ligegyldigt, hvilken solcreme du bruger. Vores kosmetiker, Zita, guider dig til den rette her.

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek