Din sundhed

Bliv klogere på Retinol

Retinol, A-vitamin, tretinoin - det kan være en jungle at finde rundt i de forskellige navne, og er det egentlig det samme? Retinol er en del af A-vitaminfamilien, også kaldet et retinoider. Det er et af de mest testede og veldokumenterede ingredienser i hudpleje og det er ikke populært uden grund.

Retinol er en af de mest populære ingredienser indenfor målrettet hudpleje. Bliv klogere på hvorfor og læs om fordelene i artiklen her.

Virkning

Retinol er bedst kendt for sine anti-age effekter, men det virker faktisk på meget mere end det; det kan bidrage til cellefornyelse, modvirke alderspletter, pigmentpletter, give en fastere og blødere hud, samt have en gavnlig effekt på uren hud.

Fordele og anvendelse

A-vitamincremer skal som udgangspunkt påføres til natten, da vitamin A nedbrydes af sollys. I princippet kan alle bruge en creme med a-vitamin, dog anbefales det med forsigtighed, hvis du har sensitiv hud. For alle gælder det også om gradvidst at vænne huden til vitamin A. På denne måde undgår man hudirritation og rødme. Du finder vitamin A i alt fra serum til cremer til ansigtsmasker.

Nogle cremer eller serum indeholder a-vitamin som først aktiveres efter produktet er trængt ind i huden. Disse produkter kan derfor anvendes til dagen. Følg altid produktets anvisning.

​​​​​​​

I gruppen retinoider, findes der flere forskellige typer. De virker på samme måde, men der er forskel i, hvor aktive de enkelte retinoider er og hvor meget der er tilsat i produktet. Jo mere aktive de er, jo mere effekt. Herunder er en oversigt over de mest anvendte retinoider i kosmetiske produkter:

Retinyl Palmitate og Retinyl Acetate: De mildeste retinoider i familien. For at de kan gå ind aktivt og virke på huden, skal de omdannes to gange, hvilket gør det til en længere proces. De har en god effekt, men der skal større mængder til. De kan også sammensættes med et hjælpestof, så de kan hjælpe på rynker og solskader.


Retinol: Har en dokumenteret effekt på rynker, og er den mildere udgave af retinaldehyd og retinsyre. Retinol omdannes til retinsyre i huden, men har mindre risiko for irritation. Derfor er den også et populært valg, når det kommer til hudpleje.


Retinaldehyd: Er mere aktiv end Retinol, og har derfor også en god effekt på uren hud. Der er dog større risiko for irritaion ved denne type end ved den mildere retinol.

Vær opmærksom på...

  • Start altid gradvist op når du begynder eller øger styrken på en a-vitamin creme eller serum.
  • Hvis du bruger et kraftigt retinoid, kan huden også blive mere følsom overfor lys, hvor man nemmere vil blive forbrændt. Husk derfor altid din solbeskyttelse om dagen. Vær også opmærksom på at det ikke kan anbefales anvende retinol eller andre a-vitamincremer, når du er gravid eller ammer.

Relaterede hudtilstande og hudindikationer

  • Anti-age
  • Pigmentforandringer
  • ​​​​​​​Uren hud

Populære produkter med Retinol

Pharmaceris Sensilix Duo Concentrate Vitamin A & E Night Serum 30 ml
SPAR 20%
30 ml
PharmacerisSensilix Duo Concentrate Vitamin A & E Night Serum
Medlemspris
239,20 kr.299 kr.
(3)
Dr. Irena Eris Clinic Way Revitalizing Dermocapsules 30 stk.
SPAR 20%
KUN ONLINE
30 stk.
Dr. Irena ErisClinic Way Revitalizing Dermocapsules
Medlemspris
319,96 kr.399,95 kr.
(1)
Pharmaceris Anti-Acne Retinol 0,3% Adult Acne Night Cream 40 ml
SPAR 20%
40 ml
PharmacerisAnti-Acne Retinol 0,3% Adult Acne Night Cream
Medlemspris
200 kr.250 kr.
(5)

Relaterede artikler

Bliv klogere på anti-age

Vi guider

Bliv klogere på anti-age

Af Matas

Produkter formuleret til den modne hud kaldes ofte anti-age produkter, og dækker over en betegnelse af hudpleje, der er målrettet fine linjer, rynker og pigmentforandringer. For at forstå hvilket behov den modne hud har er det afgørende at vide mere om hvordan huden ældes og hvilke faktorer, der kan være medvirkende til at fremskynde denne proces.

Læs Mere
Er din hud moden til anti-age produkter?

Vi guider

Er din hud moden til anti-age produkter?

Af Cathrine Eriksen Fris

Det sker for os alle før eller siden – tiden sætter sine spor på vores hud. Men hvorfor ældes huden egentlig, hvordan bremser du for tidlig ældning og hvilke hudplejeprodukter kan hjælpe dig med at ældes med ynde? Få svarene her.

Læs Mere
Bliv klogere på uren hud

Din sundhed

Bliv klogere på uren hud

Af Matas

Der kan være mange typer af uren hud, men fælles for dem alle er, at huden oplever en ubalance i dens normale produktion af talg og det påvirker hudens regulering af bakterier. Det skaber gunstige vilkår for at bakterierne på huden kan formere sig og tilstoppe hudens porer, og det kan medføre betændte porer, bumser og i værste tilfælde, akne.

Læs Mere
Bliv klogere på dermatologisk hudpleje

Din sundhed

Bliv klogere på dermatologisk hudpleje

Af Ida Hinchely Kyhn

Du har måske scrollet gennem siden her på matas.dk og set mærker som Vichy, La Roche-Posay og A-Derma, som har et lille mærke på sig, der siger ’dermatologisk hudpleje’. Men måske du tænker: hvad betyder det egentlig? Læs med her, og bliv klogere på, hvad dermatologisk hudpleje er, og hvad de forskellige brands kan hjælpe dig med.

Læs Mere