• Fri fragt til butik ved køb for 99 kr.
  • Afsendelse 1-2 hverdage
  • Byt i 279 butikker
  • Mere end 1000 brands
  • 30 dages returret
Vi guider

5 myter om solbeskyttelse

Det kan være svært at finde ud af, hvad der er op og ned, når det kommer til solråd, solbeskyttelse og D-vitamin. Vi punkterer her 5 myter, så det er soleklart hvordan du bedst passer på din hud i solen.

Find ud af, om du har styr på 5 klassiske myter om solbeskyttelse:

1

Det er et sundhedstegn at være brun

Nej.


Når huden bliver solbrun, er det tegn på, at huden forsøger at beskytte sig mod flere skader fra solens eller solariets farlige uv-stråling. Bliver huden solskoldet, er den skadet og selv om smerten går væk, ”lagres” skaden i huden.

​​​​​​​

Det er derfor, at man har en større risiko for at udvikle kræft i huden, jo flere solskoldninger man får gennem livet.


2

Solcreme med høj faktor gør, at man kan solbade længere

Nej.


Man bør ikke forlænge sin tid i solen ved at tage solcreme på med højt faktortal. Faktor 15 betyder, at det tager 15 gange så lang tid for huden at blive rød. Hvis man fx kan tåle at være i solen i 10 minutter uden solcreme, kan man med faktor 15 være der i 150 minutter, men under forudsætning af, at man har smurt sig med rigelige mængder overalt, inden man går ud.


Mængden er meget vigtig: Smør man sig kun halvdelen af den anbefalede mængde på svarer faktor 15 kun til en faktor på omkring 3-4.

​​​​​​​

Kræftens bekæmpelse anbefaler, at man følger solrådene om skygge, solhat og solcreme. Søg skygge mellem 12 og 15 og brug tætvævet tøj, der dækker til knæ og albuer og tøj, samt solhat, der skygger for nakke ører og ansigt. Brug solcreme der, hvor tøjet ikke dækker.


3

Man kan ikke blive forbrændt på en skyet dag

Jo.


Op til 80 % af uv-strålingen kan trænge igennem skyer. Derfor kan man også blive forbrændt på en skyet dag.

​​​​​​​

Uv-indekset er det bedste hjælpemiddel til at finde ud af, hvornår man skal passe på sig selv i solen. Det måler styrken af solens skadelige uv-stråling.Er UV-indekset på 3 eller mere, skal man solbeskytte sig - jo højere UV-indeks, jo vigtigere er omhyggelig brug af solbeskyttelse.


Gør det til en vane at tjekke uv-indekset fra april til september i Danmark. Tager man på solferie i udlandet, bør man tjekke UV-indekset på rejsemålet uanset årstid, for i de lande er solens skadelige uv-stråling meget højere end i Danmark. UV-indekset i både Danmark og udlandet kan tjekkes via appen "UV-indeks", der kan downloades gratis via App Store og Google Play.


4

Det er en god ide at forbrune sin hud i et solarium inden en ferie

Nej.


Forbruning er falsk tryghed. Forskning har vist, at den bruning som man opnår i et solarium kun giver en begrænset beskyttelse på omkring faktor 2-4, hvilket er utilstrækkeligt.


Den øgede kræftrisiko, som solariets stærke stråling udgør, er ikke den minimale ekstra beskyttelse værd.

​​​​​​​

Kræftens Bekæmpelse anbefaler i stedet at følge solrådene: skygge, solhat og solcreme – både på rejsen og i den danske sommer.
​​​​​​​


5

Solbadning er en god kilde til optagelse af D-vitamin i kroppen

Nej.


Det er rigtigt, at man optager D-vitamin af at være i solen. Dog er solbadning forbundet med risiko for kræft. Heldigvis er solens stråler langt fra den eneste kilde vi har til D-vitamin.


Både Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at man dækker sit D-vitaminbehov gennem en fornuftig adfærd i den naturlige sol om sommeren og gennem en varieret kost om vinteren, evt. med et tilskud i form af en vitaminpille.


Kilde: Kræftens Bekæmpelse


Relaterede produkter

Matas Striber Solstift SPF 50 15 ml
34,95
DU OPTJENER 4 Point
Derma Sollotion Høj SPF 30 200 ml
99,95
DU OPTJENER 10 Point
Flere varianter
P20 Riemann Solbeskyttelse på Spray SPF 30 100 ml
149,95
DU OPTJENER 15 Point
Matas Striber Solspray SPF 15 200 ml
89,95
DU OPTJENER 9 Point
Pudderdåserne.dk Alt i en Beskyttelse SPF 40 50 ml
244,95
DU OPTJENER 25 Point

Relaterede artikler

Solfaktor – Skal du vælge faktor 15, 30 eller 50?

Vi guider

Solfaktor – Skal du vælge faktor 15, 30 eller 50?

Af Mariann

Nu er det sommer, og vi skal endelig ud og nyde de længe ventede solstråler. Men har du styr på, hvilken solfaktor du skal bruge? Her får du en guide til at vælge den helt rigtige solfaktor i sommervarmen, så du er godt beskyttet mod solens stråler.

Læs Mere
3 foundations med sol-beskyttelse

Vi guider

3 foundations med sol-beskyttelse

Af Kathrine Louise Henriksen

Endelig! Solen er begyndt at kigge frem og der findes intet bedre end at sidde og nyde dens varme stråler. Og selvfølgelig husker vi at smøre skuldre, ryg, ben og arme ind, men husker du også ansigtet? Dit ansigt er ikke beskyttet selvom du har makeup på, og selvom makeuppen skal være ”on point” skal man ikke glemme at beskytte huden – OGSÅ i ansigtet!

Læs Mere
Solbeskyttelse til dit hår

Vi guider

Solbeskyttelse til dit hår

Af Trine Brøndsted

Det er ikke kun kroppen, du skal beskytte, når du er i solen - håret er også udsat, når solens uv stråler rammer. Her kan du se de bedste produkter med uv beskyttelse til håret.

Læs Mere
  • Fri fragt til butik ved køb for 99 kr.
  • Afsendelse 1-2 hverdage
  • Byt i 279 butikker
  • Mere end 1000 brands
  • 30 dages returret