• Afsendelse 1-2 hverdage
  • Fri fragt til butik v. køb for 99,-
  • Byt i 260 butikker
  • 30 dages fuld returret
  • Mere end 1000 brands
Menu
Vi guider

Myg – sådan forebygger og lindrer du myggestik

Det kan være noget så hyggeligt med en aften på terrassen – lige indtil du dagen efter vågner med myggestik rundt på kroppen. Hvad kan man gøre for at lindre de kløende myggestik – og kan man forebygge, at myggene stikker i første omgang? Læs med i denne artikel og bliv klogere på, hvordan du bedst undgår, at myg og deres blodsugeri overtager den lune sommeraften.

Med sommeren kommer flere solskinstimer, varmere dage – og flere myg. Der findes omkring 30 myggearter i Danmark, som stikker, og deres aktivitet peaker om sommeren. Typisk starter sæsonen for myg og deres myggestik i slutningen af maj, topper i juni og stilner så småt af igen i august.​​​​​​​ Når myggen stikker, gennemtrænger den huden med sin snabel og sprøjter sin gift ind. For langt de fleste typer myg gælder, at deres myggestik ikke er farlige – men det betyder ikke, at de ikke kan give gener; tværtimod. Myggestik giver kløe og hævelse, og det kan være meget generende, hvis du har været så uheldig at få mange myggestik på én gang.


Men, men, men! Heldigvis er der gode råd at hente, hvis du vil prøve at undgå myggestik, og desuden ønsker at være forberedt med lindrende midler, når skaden er sket. Læs med i artiklen her og bliv klogere på, hvad du selv kan gøre for at lindre og undgå myggestik.

Stik af, myg - part 1


Opholder du dig udenfor om aftenen i sommermånederne, er det en god tommelfingerregel altid at have en myggespray i tasken, som kan være med til at skræmme de blodsultne myg væk fra dig. Hos Matas.dk forhandler vi blandt andet myggesprays, der indeholder det virksomme stof DEET, som er det mest anvendte stof i myggemidler på verdensplan. DEET er ikke en egentlig gift mod myg, men myg kan ikke lide det – og derfor holder de sig væk.Myggesprays med DEET har i Danmark en koncentration på mellem 20% og 40%. Matas Medicare Myggefri Spray indeholder en koncentration af det aktive stof på 40% og beskytter mod alle former for myg og deres myggestik i op til 8 timer og mod flåtbid i op til 4 timer.


Se vores fulde udvalg af afskrækkende midler mod myg lige her.

Stik af, myg - part 2


DEET er klart det mest anvendte stof til at afskrække myg i verden, men et andet aktivt middel, icaridin, har vist sig at virke lige så effektivt som myggesprays med en 20% koncentration af DEET.  Autan Protection Plus Myggespray indeholder netop det aktive stof icaridin, som afskrækker myggene fra at komme dig nær i op til 8 timer. Som en bonuseffekt kan den også holde bidende fluer væk i op til 5 timer og mindsker risikoen for flåtbid i op til 4 timer. Brug den på skovturen, ferien sydpå – eller bare, når du forudser en risiko for myggestik.


Se vores fulde udvalg af afskrækkende midler mod myg lige her.

Når skaden er sket


Ak og ve, fejl kan ske. Det kan være, at du har glemt din myggespray, eller ikke har fået købt den endnu, og derfor er kommet hjem fra sommerhuset med myggestik strøet fint ud på huden alle steder, du har haft bare lemmer. Heldigvis findes der midler, som kan lindre din kløe og berolige din irriterede hud. Hos Matas kan du finde et bredt udvalg af aftercare, som lindrer kløe og har en kølende og fugtgivende effekt, der virker beroligende på huden. Matas Medicare Efter Myggestik spray og creme indeholder beroligende ingredienser som allatoin, som sammen med den kølende effekt fra menthol og fugtgivende ingredienser som glycerin og aloe vera sikrer, at din krop kommer så nænsomt gennem dine myggestik som muligt.Døjer du med, at dine myggestik klør meget, kan du også bruge et produkt med mepyramin, som virker kløestillende og beroligende. Hos Matas finder du mepyramin som creme, spray og på stift.

Gode råd mod myggestik


I den perfekte verden slap vi alle for myggestik. Desværre kommer man sjældent igennem en hel sommer uden lidt kløe hist og her. Men du kan faktisk selv gøre meget for at forebygge myggenes hærgen.
Hvis det er muligt, er det altid en god idé at bruge langærmede bluser og bukser, når du er ude om aftenen, hvor der er myggestik i luften. Klæd dig i løst tøj, som er sværere for myggen at trænge igennem – og desuden i lyse farver. Myggene tiltrækkes nemlig af de mørke.


Hvis du er i en situation, hvor det ikke er muligt at finde de lange bukser frem, er den bedste løsning at bruge en afskrækkende myggespray med DEET eller icaridin i stil med dem, du finder længere oppe på siden. En god myggespray og en langærmet bluse, når sæsonen er på sit allerhøjeste, kan få dig gennem sommeren mange myggestik fattigere, end du ellers havde været.


NB! Brug ikke myggespray på børn under tre år. Her er lange ærmer den bedste løsning.


Vidste du...
... at det er bedre at lade myggen stikke færdig end at klaske den, mens den sidder på huden? Myggen suger nemlig en del af sin gift ud igen – og derfor vil dit myggestik klø mindre, hvis du lader den flyve mæt væk.

Kan man få en allergisk reaktion på myggestik?


Ja, det kan man godt, men i Danmark er allergi over for myg sjældent. Hvis du oplever, at du får større kløende og hævede plamager uden om et myggestik eller insektbid, skyldes det sandsynligvis snarere en slags overfølsomhed for insektets og i den forbindelse en toksisk virkning end en egentlig allergi. Er du i tvivl, om du har allergi, eller hvis dine gener bliver for store, bør du altid spørge din læge til råds.


Kilder:

https://netdoktor.dk/ – om myggestik
https://www.sundhed.dk/ – forebyggelse af myggestik
https://www.sundhed.dk/ – allergi over for insektbid
https://mst.dk/ – fakta om myg
https://www.astma-allergi.dk/ – allergi over for myg


Artiklens anbefalinger er ikke baseret på lægelig anvisning eller lægeligt ansvar.

Relaterede produkter

Relaterede artikler

Eksperten guider: Sådan undgår du oppustet mave

Matas LIVE

Eksperten guider: Sådan undgår du oppustet mave

Af Matas

Døjer du med oppustet mave - måske i løbet ad dagen? Så er du faktisk helt normal, men ikke desto mindre kan oppustethed være rigtig ubehageligt og i nogle tilfælde endda smertefuldt. I dag sætter vi fokus på, hvad man kan gøre for at minimere generne og selve oppustetheden. Vi har allieret os med en helse- og sundhedsekspert, så du er i gode hænder!

Læs mere
Alt, der er værd at vide om hovedpine

Vi guider

Alt, der er værd at vide om hovedpine

Af Matas

Du kender det garanteret. Den snigende smerte, som starter som en let dunken bag øjnene og langsomt breder sig til hele hovedet - og den vil bare ikke vil gå væk. Der kan være flere årsager til hovedpine, men fælles for dem alle er, at det aldrig er særlig behageligt. Vi har samlet alt, der er værd at vide om hovedpine her – og hvad du kan gøre for at komme den til livs.

Læs mere
Sådan kan du lindre tør hoste

Vi guider

Sådan kan du lindre tør hoste

Af Matas

Det kan være meget ubehageligt at døje med en tør hoste. Specielt om natten kan det være et stort problem, når man hoster og ikke kan falde i søvn og måske holder hele matriklen vågen. Men der findes heldigvis råd for, hvad du kan gøre, for at lindre en tør hoste. Vi har samlet de bedste af dem her.

Læs mere
SOS til din sommer: Undgå sår, stik og skrammer

Vi guider

SOS til din sommer: Undgå sår, stik og skrammer

Af Ida Hinchely Kyhn

Vi kender det nok alle sammen – at stå der på ferien i en mindre nødssituation og virkelig mangle det ene produkt, som du selvfølgelig ikke lige fik pakket. Men denne sommer har vi din ryg og har samlet en håndfuld produkter, som forhåbentlig kan hjælpe dig med at undgå SOS på din ferie i år.

Læs mere