Hairstudio
9 myter og sandheder om sundt hår
Er det sandt, at dit hår bliver hurtigere gråt, hvis du ryger, og kan det blive selvrensende? Vi har spurgt håreksperten Annelise Brander, som her be- og afkræfter nogle af de mest udbredte hårmyter.

Der findes masser af myter om sundt hår. Nogle er mere sejlivede end andre, så hvad er egentlig sandt og falsk? Vi har spurgt en ekspert.

Myte 1: Håret bliver selvrensende, hvis du stopper med at vaske det​​​​​​​


FALSK!


Dit hår vil aldrig kunne rense sig selv. Vi producerer talg og fedt i hovedbunden, som skal vaskes væk, da hovedbunden ellers vil begynde at lugte surt.


Nogle personer producerer mere talg, fedt og sved, hvor det vil være nødvendigt at vaske håret oftere, mens andre, som ikke har det problem, vil opleve en uønsket fedtethed i hår og hovedbund efter en uge eller 14 dage.


Personer, som har en 100 procent balanceret hormonbalance, ville muligvis kunne undvære hårvasken helt, men dette gør sig kun gældende for meget få personer.


Ser vi tilbage til 1800-tallet, hvor man ikke vaskede håret nær så tit, accepterede man lugten og det fedtede hår, hvorimod vi i dag har andre standarder for renlighed. Hvor ofte du bør vaske håret, kommer blandt andet også an på, om du bruger stylingprodukter, der kan ophobe sig i hovedbunden.​​​​​​​

5 Hverdagstips til et sundt hår

Hairstudio

5 Hverdagstips til et sundt hår

Det kan være svært at vide, hvad vejen til et sundt hår er og hvordan man skal pleje det i dagligdagen. Materialist og stylist, Cecille, guider dig frem til de bedste tips.

Læs også

Myte 2: Økologiske produkter er sundere for håret


BÅDE SANDT OG FALSK!


Langt hen ad vejen er de økologiske produkter bedre for håret, men økologi er et lidt flyvsk begreb inden for hårpleje.


Produktet kan være ʻsundere’ for håret, da produktet ofte ikke indeholder særlig mange ingredienser, og jo færre ingredienser, jo bedre. Ved økologiske produkter er der ofte tænkt meget over, hvad der er puttet i produktet, sådan at stoffer, som er kendt for at være hormonforstyrrende er sorteret fra, forklarer eksperten.


Det er altså ikke dét, at produktet er økologisk, der gør det sundere. ​​​​​​​

Få sundt hår med økologisk hårpleje fra HairLust

Nyhed

Få sundt hår med økologisk hårpleje fra HairLust

Du bliver, hvad du spiser, siger man, men du bliver i dén grad også, hvad du smører på din hud eller bruger til dit hår. Med den nye serie af proteinrige, veganske og økologiske hårprodukter fra det innovative danske hårplejebrand, HairLust, behøver du ikke gå på kompromis med hverken sundhed eller skønhed.

Læs også

Myte 3: Håret vokser hurtigere, hvis du bliver klippet ofte


FALSK!


Håret vokser ikke hurtigere af at blive klippet, men det kan være godt for håret at få klippet spidserne en gang imellem, så de ikke knækker.

Myte 4: Hvis du klipper dig skaldet, får håret en ny start


BÅDE SANDT OG FALSK!


Nogle tror, at hår er ligesom græs: Jo tættere du klipper det, jo tættere bliver det. Men hår er ikke som græs.


Der vil ikke komme flere hår af at klippe håret af, da du ikke vil få flere hårsække. At klippe håret af vil give dig det hår, som du som udgangspunkt ville have. Ved at klippe håret kort eller barbere dig skaldet kan derfor være en ny start for at genvinde et sundt hår, hvis dit hår er meget slidt.

Hårtab? Disse tips og produkter kan hjælpe

Nyhed

Hårtab? Disse tips og produkter kan hjælpe

Måske kender du fornemmelsen af at kigge nervøst på hårbørsten for at tjekke, hvor meget hår, der er gået tabt. Eller du frygter at kigge på risten i afløbet, efter du har været i bad. Hårtab er desværre en daglig udfordring for mange, men heldigvis er der hjælp at hente. Her guider vi dig til Hair Loss-serien fra Australian Bodycare, der er målrettet kampen mod hårtab. Vi ser også nærmere på, hvad hårtab kan skyldes, og giver dig en række gode råd, der kan hjælpe dig på vej.

Læs også

Myte 5: Stress giver hårtab


SANDT!


Er du stresset over en længere periode, kan din mentale sundhed også ramme hårrødderne og dermed forårsage hårtab.


Det samme kan ske ved dårlig kost, sygdom og ved hormonelle ubalancer. Er du stresset, får du muligvis ikke hårtab, men fælder måske mere. Når vi har en periode, hvor vi fælder meget, skal vi kigge cirka tre måneder tilbage.


Hvis du på det tidspunkt var stresset, syg eller det var årstidsskift, vil kroppen spare på depoterne, og flere hår vil sætte sig i hvilefase, hvorefter de senere hen afstødes og falder af.


Vidste du, at …
håret er som en lille harddisk, der kan afsløre, hvad vi var udsat for i måneder forud, hvilket man benytter sig af inden for retsmedicin?

Myte 6: Du kan øge hårvæksten med hårpiller


BÅDE SANDT OG FALSK!


Hårpiller er egentlig ikke nødvendige, medmindre du af forskellige årsager mangler de nødvendige vitaminer, der skal til for at have en normal hårvækst.


Hvis du mangler bestemte vitaminer, kan det derfor være en hjælp af tage hårpiller, men spiser du en varieret diæt, som giver dig de vitaminer, du har brug for, vil hårpillens vitaminer som udgangspunkt blot udskilles af kroppen, da der ikke er brug for dem.

Myte 7: Håret bliver tidligere gråt, hvis du ryger


FALSK! … indtil videre


Umiddelbart giver rygning ikke grå hår, da gråt hår er knyttet til din genetik. Hvis din mor fik grå hår tidligt, gør du muligvis også.


Håret bliver gråt, fordi cellerne i hårfolliklen stopper med at producere farvestoffet melanin. Det er videnskabelig bevist, at huden ældes hurtigere, hvis vi ryger.


Der er dog stadigvæk ingen videnskabelige beviser (endnu!) for, at det samme gælder for håret. Dog kan farven fra røgen lægge sig som et gulligt skær, hvis du for eksempel har lyst hår, eller røgen kan få mørkt hår til at se mat ud.

Sådan får du flot gråt hår

Hairstudio

Sådan får du flot gråt hår

Gråt hår er superflot til både unge og ældre kvinder. Men uanset om dine lokker er naturligt grå, eller dit hår er farvet, så kræver det ekstra pleje. Vi har talt med Frisør Gun-Britt, som giver dig sine råd, hvis du overvejer at gå grå.

Læs også

Myte 8: Håret ændrer karakter efter kemoforløb


SANDT!


Håret kan godt ændre fuldstændig karakter efter et kemoforløb, og mange får det, man kalder ʻkemo-krøller’.


Når en kemopatient genvinder håret, kan det ofte vende tilbage med nogle forandringer som for eksempel en mørkere farve, en anden struktur, krøller eller fald, men de fleste får deres ʻnormale’ hår tilbage efter noget tid.


Årsagen skyldes, at kræftbehandlingen ikke skelner mellem syge og raske celler. Hud-, hår- og negleceller deler sig hyppigt, og når de påvirkes af kræftbehandlingen, kan de opføre sig anderledes, når kræftbehandlingen ophører. Årsagen til den ændrede opførsel kendes endnu ikke.

Myte 9: Håret forandrer sig hvert syvende år


FALSK!


Det må være en skrøne. For de flestes vedkommende dør håret efter tre til fire år, visner væk og giver plads til et nyt, men der er intet, der tyder på, at håret hvert syvende år ændrer karakter. Håret ændrer sig dog med alderen, men det er en helt anden snak.

Skønhedsvitaminer til hår og hud

Nyhed

Skønhedsvitaminer til hår og hud

Smuuk Skin er dansk produceret kosttilskud, der med sin unikke formel og kombination af nøje udvalgte næringsstoffer har til formål at pleje, nære og styrke huden, både inde- og udefra.

Læs også

Om eksperten

Anneliese Brander er seniorspecialist og klinik-manager hos Hårklinikken i Aarhus og København, hvor hun har været tilknyttet siden 2006. Hårklinikken er specialister i hår- og hovedbundsproblemer, hårtab og genvækst.


Læs mere på haarklinikken.dk her.

Relaterede produkter

Relaterede artikler

Vi tester 7 myter om kokosolie i hår- og hudpleje

Vi guider

Vi tester 7 myter om kokosolie i hår- og hudpleje

Af Isabel Marschall Thostrup

Kokosolie er blevet hyldet i skønhedsverdenen som et multiprodukt til både hudpleje, hårpleje og alt derimellem. Men hvad kan du egentlig bruge kokosolie til – og virker det? Her får du den store guide om kokosolie.

Læs Mere
Redaktionen tester hårprodukter fra Gun-Britt

Hairstudio

Redaktionen tester hårprodukter fra Gun-Britt

Af Amalie Schiller

Som Gun-Britt selv fortæller: Vi skal behandle vores hår, som vi behandler vores hud. Den danske stjernefrisør har udviklet en række produkter, der netop plejer og styler håret på bedste vis. I artiklen her fortæller jeg om min hårplejerutine med produkterne fra Gun-Britt, og hvordan du kan kan få mere fylde i håret takket være styling produkterne iblandt.

Læs Mere
Olie: Guide til forskellige olier og deres fordele

Vi guider

Olie: Guide til forskellige olier og deres fordele

Olie har taget skønhedsverdenen med storm. Flere og flere inkorporerer olie som en del af den daglige skønhedsrutine. Bliv klogere på, hvad de gyldne dråber er særligt gode til.

Læs Mere
Sulfatfri shampoo og pleje til håret

Hairstudio

Sulfatfri shampoo og pleje til håret

Af Ida Hinchely Kyhn

Du har muligvis hørt om sulfater i shampoo før. Det er et stof, der findes i mange shampooer, og som er med til at vaske dit hår rent og give den der skummende fornemmelse, mange elsker. Flere og flere brands undgår dog de skrappe sulfater, da de kan udtørre håret. I denne artikel dykker vi ned i, hvad sulfatfri shampoo er, og vores frisør Mike svarer på de mest stillede spørgsmål.

Læs Mere
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!

Vores materialister, frisører og farmakonomer er klar til at guide dig lige nu.