Vi guider
Solcreme, stick eller spray? Vi guider dig
Sommeren er på vej, og det betyder, det er blevet tid til at klikke årets solbeskyttelse hjem. Men skal det være en solspray eller solcreme, hvad er en solstick – og er en særlig solbeskyttelse til ansigtet nødvendig? I denne artikel gennemgår vi alt det, du skal overveje, før du lægger SPF i kurven.

Solen har endelig besluttet sig for at vise sit skinnende ansigt frem – og vi elsker det! Men lige så dejligt det kan føles, når solens varme rammer arme og ben, lige så kontant er afregningen, hvis du glemmer solbeskyttelsen. UV-indekset stiger støt fra nu og indtil højsommeren, og derfor er det en rigtig god idé at få klikket årets solbeskyttelse hjem i en fart. Men hvilke produkter skal du egentlig have på hylden derhjemme? Læs med i denne artikel, hvor vi forklarer forskellen på de forskellige solprodukter og guider dig til det rigtige valg.

1: Solcreme

Hvis du spørger eksperterne hos Kræftens Bekæmpelse, vil de i udgangspunktet altid råde dig til at vælge en klassisk solcreme. Grunden til at solcremen er eksperternes favoritprodukt er i virkeligheden ret simpel: Cremen er nem at dosere og kontrollere.  Fordelen ved solcremen er netop, at du nemt sikrer dig, du får smurt hele kroppen godt ind med den anbefalede mængde; nemlig én håndfuld til én krop. ​​​​​​​

Når du bruger din solcreme, skal du helst smøre dig ind, 20 minutter inden du går ud i solen. Vil du være helt sikker på, at der ikke er helligdage i din indsmøring, er det en rigtig god idé at smøre dig ind to gange. Brug en solcreme med minimum SPF 15 i Danmark og minimum SPF 30, når du er på ferie sydpå. Vil du være på den sikre side, er det dog altid en god idé at bruge minimum SPF 30. Uanset hvilken solfaktor du vælger, er det vigtigste at bruge den anbefalede mængde – også selvom det kan virke af meget.

Anthelios Sun Lotion SPF 50 eller SPF 30

La Roche-Posay er kendt for sine mange innovative hudplejeprodukter, og de senere år har det dermatologiske hudplejemærke særligt gjort sig bemærket i hudplejeverdenen for sine virksomme solprodukter.


Ikke bare er Anthelios-serien fra La Roche-Posay effektivt beskyttende med fotostabile og bredspektrede filtre; den er også kendt for sin behagelige konsistens, der hverken fedter eller lægger sig ubehageligt på huden, som mange solcremer ellers har ry for. Faktisk hører Anthelios-solplejen til blandt nogle af de mest populære solprodukter på markedet – og det er altså med rigtig god grund. Anthelios Sun Lotion er en klassisk solcreme til krop og ansigt, som med sin lette og fugtgivende konsistens kunne forveksles med en almindelig bodylotion, hvis ikke du vidste bedre.


Solcremen er formuleret under dermatologisk kontrol og passer til alle hudtyper – også dig med sensitiv hud. Solcremen beskytter huden og beroliger den, og så er den endda vand- og svedresistent, hvilket kommer os særligt til gavn i sommermånederne, hvor vi sveder mere end resten af året.

Kemiske filtre vs. fysiske filtre

På din solcremes emballage står der måske ’kemiske filtre’ eller ’fysiske filtre’. Rent funktionsmæssigt er der ingen forskel på, om du bruger en solcreme med fysiske eller kemiske filtre; for begge dele er effektive, hvis du husker at bruge den efter forskrifterne. Forskellen på de kemiske og fysiske filtre er mest af alt, hvordan de opfører sig på huden. Hvor fysiske filtre lægger sig som en tynd hinde ovenpå huden, der frastøder solens UV-stråling, trænger de kemiske filtre ned i huden og absorberer UV-strålerne.  

De fysiske filtre kan efterlade spor af hvide pletter på huden hist og her, og derfor er der nogle, som foretrækker kemiske filtre, der har en lettere formulering. Men du kan eventuelt prøve begge dele og se, hvad du bedst kan lide. De fleste solcremer er dog formuleret med kemiske filtre – herunder dem, vi viser i denne artikel.

2: Solcreme til ansigtet

Selvom langt de fleste solcremer kan bruges til både kroppen og ansigtet, kan det være rart med en solcreme særligt formuleret til de behov, som ansigtets sarte hud har. Her kan du vælge en solcreme, der har en lidt lettere formulering, der trænger hurtigt ind i huden, hydrerer den og sørger for at efterlade den blød uden at fedte.  

En anden god grund til at investere i en særlig solcreme til ansigtet er, at nogle solfiltre kan virke tilstoppende på porerne i huden. Vælger du en solcreme til ansigtet, får du også et produkt, der er særligt formuleret med hudens struktur for øje.

Huden i ansigtet er sart og eksponeres i høj grad for solens stråler, og derfor er det særligt vigtigt, du påfører solcreme i ansigtet grundigt og hver dag. Brug en mængde svarende til en teske i ansigtet, og påfør den gerne, 20 minutter før du går ud i solen.

Anthelios UVMune Invisible Fluid SPF 50+

Er du aktiv på sociale medier, er du måske stødt på denne ikoniske solcreme en gang eller tredive. Anthelios Invisible Fluid fra La Roche-Posay indeholder det banebrydende UV-filter Mexoryl 400, der beskytter mod selv de ultralange UVA-stråler. Solcremen har en ultralet og drøj konsistens, der lægger let på huden uden at efterlade sporet af den fedtede fornemmelse, nogle solcremer kan efterlade. Solcremen passer til alle hudtyper, den er vand- og svedresistent, og så er den er formuleret med SPF50+, som giver høj beskyttelse mod UV-stråler. Noget

Brug solcremen i ansigtet og på hals samt decolleté, og smør dig gerne ind to gange, inden du går ud og nyder solskinnet.

Anthelios UVmune 400 Oil Control Gel Cream SPF 50+

Har du sensitiv hud, kombineret hud eller fedtet hud med tendens til urenheder, er Anthelios Oil Control SPF 50+ helt perfekt til dig. Den populære ansigtssolcreme har en rar konsistens, som trænger hurtigt ind i huden og giver en matterende effekt med en anti-shine finish. Solcremen er i øvrigt formuleret med det banebrydende UV-filter Mexoryl 400, der beskytter mod selv de ultralange UVA-stråler.


Brug solcremen før du går ud i solen, og hav den gerne i tasken, så du kan smøre ekstra på, hvis du skal være ude hele dagen.

Hvilken solfaktor skal man vælge?

Det kommer helt an på, hvad du skal; hvordan din hudtype er og dine andre præferencer. Generelt gælder, at jo højere SPF, jo bedre beskyttelse. Men faktisk er det allervigtigste ikke nødvendigvis solfaktoren, men snarere at du bruger nok af den. Hvis du bruger den rette mængde solcreme, gælder følgende:

-SPF15 blokerer 93 % UVB-stråler

-SPF30 blokerer 96,7 % UVB-stråler

-SPF50 blokerer 98 % UVB-stråler

For det meste er SPF 30 tilstrækkeligt, hvis du husker at smøre dig ind korrekt. Her er det vigtigt at bemærke, at din solcremes SPF nedsættes drastisk, hvis du ikke bruger den rette mængde creme. Derfor hedder reglen én håndfuld til én krop – altid.

Solfaktor – Skal du vælge faktor 15, 30 eller 50?

Vi guider

Solfaktor – Skal du vælge faktor 15, 30 eller 50?

Sommeren er på vej, og det betyder, at vi endelig skal ud og nyde de længe ventede solstråler. Men har du styr på, hvilken solfaktor du skal bruge? Her får du en guide til at vælge den helt rigtige solfaktor i sommervarmen, så du er godt beskyttet mod solens stråler.

Læs også

3: Dagcreme med solfaktor

Har du tendens til at glemme solcremen om morgenen, synes du der kommer lidt for mange steps i din rutine, eller kan du bare godt lide at kombinere din dagcreme med solcreme? Så er det oplagte valg en dagcreme med SPF. På denne måde kan du nøjes med at bruge én creme om morgenen, som sørger for at give dig den optimale solbeskyttelse. Husk dog, at det stadig er vigtigt at bruge den rette mængde creme: Én teske til ét ansigt.  

Capital Soleil UV Age Daily

Leder du efter det ene produkt til ansigtet, som kan give din hud pleje og næring, fugt og anti-age effekt samtidig med, at det beskytter mod solens stråler? Så er Vichys Capital Soleil UV Age Daily det helt rigtige valg til dig.

Den effektive solcreme har en let og rar tekstur, som indeholder probiotiske fraktioner, peptider og niacinamid, der fugter og tilsammen hjælper med at forebygge aldringstegn som rynker og pigmentering. Solcremen beskytter desuden mod oxidativ stress i huden forårsaget af UV-stråler og forurening. Med sin høje solbeskyttelse SPF50 og PA++++, som indikerer høj beskyttelse mod UVA-stråling, kan du være sikker på, at din solcreme egner sig til selv de bedste sommerdage. Cremen er udviklet under dermatologisk test og egner sig godt til sarte øjenomgivelser.

Brug en rigelig mængde af dagcremen om morgenen, helst 20 minutter inden du går ud i solen.

De tre solråd

Vil du tage dine forholdsregler, når det kommer til solens UV-stråling, har Kræftens Bekæmpelse lavet tre solråd, der kan være gode at rette sig efter – særligt når solen står stærkest mellem 12.00 og 15.00.  

Skygge: Næsten halvdelen af dagens UV-stråling falder i tidsrummet 12.00-15.00, og derfor anbefales det, at du finder skygge midt på dagen.

Solhat: Har du ikke mulighed for at være i skyggen, er det en god idé at skærme ansigtet og hovedet fra solen. Den bedste måde at gøre det på er at iføre sig en langærmet t-shirt og bruge en bredskygget hat.

Solcreme: Solcremen skærmer mod en stor del af solens stråler, hvis du benytter den rigtigt. Derfor er det den klare anbefaling, at du bruger solcreme, når du er ude i solen – også uden for tidsrummet 12.00-15.00.  

4: Solstick

Til de særligt udsatte steder som næsen, skuldre, læber og ører kan det være rart med lidt ekstra beskyttelse. Det er nemlig her, solens UV-stråler først rammer og dermed ogsåde områder, der bliver solskoldede først. Med en solstick kan du give de udsatte hudområder et ekstra lag solbeskyttelse. Hav den i tasken, og brug den efter behov som et supplement til din solcreme eller spray.  

Capital Soleil Solstift SPF 50+

Er du på jagt efter en solstick, som passer perfekt ned i tasken, og som med sin høje SPF giver det perfekte supplement til solcremen? Så skal du kende Vichys Capital Soleil solstick. Solstick’en har en rar og blød konsistens, der ikke fedter eller irriterer, og når de udsatte områder behøver lidt ekstra beskyttelse op ad dagen, er den det perfekte værn.

Vichy Capital Soleil Solstift er udviklet under dermatologisk kontrol og passer til alle hudtyper.


Tip! Har du en tatovering, pigmentering eller et modermærke? En solstick er det perfekte redskab til at yde den ekstra beskyttelse over de særligt sensitive hudområder.

Andre populære produkter med SPF:

4 artikler vi anbefaler, du også læser:

Solfaktor – Skal du vælge faktor 15, 30 eller 50?

Vi guider

Solfaktor – Skal du vælge faktor 15, 30 eller 50?

Af Amalie Schiller

Sommeren er på vej, og det betyder, at vi endelig skal ud og nyde de længe ventede solstråler. Men har du styr på, hvilken solfaktor du skal bruge? Her får du en guide til at vælge den helt rigtige solfaktor i sommervarmen, så du er godt beskyttet mod solens stråler.

Læs Mere
Solcremens historie: Den kom, solede, og sejrede

Vi guider

Solcremens historie: Den kom, solede, og sejrede

Af Maria Præst

Inden solcremen blev opfundet, havde det blege look været in i flere hundrede år, så folk holdt sig automatisk ude af solen. Det var først, da Coco Chanel i 1920’erne opfordrede alle til at lade solen kysse deres krop, at det solbrune look blev det nye ideal – og behovet for solcreme opstod.

Læs Mere
Guide: Solcreme til følsom hud

Matas LIVE

Guide: Solcreme til følsom hud

Af Matas

Solcreme er et af de vigtigste trin i din hudplejerutine, men hvilken skal man vælge, hvis man har følsom hud? Det har kosmetiker Zita helt styr på, og hun deler ud af sin store viden og hjælper dig med at finde det helt rigtige produkt til din hud.

Læs Mere
Gør din hud sommerklar fra top til tå

Vi guider

Gør din hud sommerklar fra top til tå

Af Trine Brøndsted

Læs Mere
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!

Vores materialister, frisører og farmakonomer er klar til at guide dig lige nu.