Vi guider

Forældreguide: Hudpleje til din pre-teen

Det kan være svært at finde hoved og hale i hudplejejunglen, især når det gælder de helt unge. I denne artikel guider farmakonom Alice Vad dig til, hvilken hudpleje du kan vælge til din pre-teen, samt hvilke hudplejeingredienser de unge gerne skal undgå.

Interessen for hudpleje blandt de helt unge har nået nye højder på det seneste. Det skyldes blandt andet sociale medier som TikTok, hvor den yngre målgruppe dagligt bliver eksponeret for en masse forskellige hudplejeprodukter, der i mange tilfælde er målrettet en voksen hud.

Det kan føles umuligt at navigere i som forældre – for hvad betyder de forskellige hudplejeingredienser? Og hvad er egentlig sikkert for unge på 10-14 år at smøre i ansigtet?

​​​​​​​Det er vigtigt at understrege, at pre-teens ikke skal bruge hudpleje. Men hvis interessen er der, kan du som forældre tage udgangspunkt i denne guide for at mindske risikoen for, at dine børn bruger hudplejeprodukter, der ikke er egnet til deres hud.

Hvad kan man med fordel tænke over, når man vælger hudpleje til sin pre-teen?


Vælg Svanemærket
Først og fremmest er det en god idé at kigge efter produkter, der bærer Svanemærket. Svanemærket er en nordisk miljømærkning, som blandt andet garanterer, at produktet ikke er tilsat stoffer fra EU’s liste, som mistænkes for at være hormonforstyrrende, allergifremkaldende eller at indeholde PFAS. Du kan læse mere om, hvad Svanemærket indebærer lige her.

Gå efter Den Blå Krans
Det er også en god idé at vælge hudpleje, der bærer Den Blå Krans; det betyder nemlig, at produktet er uden parfume samt andre ingredienser, som har større risiko for at give allergi over tid. Produkter med Den Blå Krans gør det nemmere at tage et oplyst valg, samt at undgå bestemte stoffer, hvis man allerede har allergi.   

Brug Kemiluppen
Når du slår et produkt op på Kemiluppen, kan du få en oversigt over de stoffer, der er i produktet. Det hjælper dig med at træffe et mere informeret valg, når du vælger hudpleje til dit barn.

Vælg milde ingredienser
Vælg gerne hudpleje med milde og fugtgivende ingredienser, som ikke gør så meget andet end at tilføre fugt til huden. Den unges hud har som udgangspunkt ikke brug for meget andet end det, medmindre der er tale om deciderede hudproblemer.

Beskyt mod solens stråler
Solpleje er vigtigt, da en ung hud er særligt sårbar over for solens skadelige stråler. Sørg for at bruge en god solcreme, som en del af den daglige hudpleje, for at beskytte huden bedst muligt. Husk at vaske den af igen om aftenen med en lidt vand, for at fjerne rester af solcreme inden sengetid.

Udgangspunktet for en god hudplejerutine

Igen er det vigtigt at understrege, at der ikke er nogle regler om, at helt unge skal have en hudplejerutine. I virkeligheden kommer man fint i mål ved blot at bruge en god solcreme til ansigtet i dagtimerne. Men har du en pre-teen, som interesserer sig for hudpleje, og som gerne vil udforske det, så har vi her sammensat nogle rutiner, du trygt kan tage udgangspunkt i.

Vi har opdelt vores råd til produkter til unge før puberteten og unge i puberteten. Det har vi gjort, da barnets hud kan have brug for forskellige ting, alt efter hvor det er i udviklingen. Da alderen for, hvornår man går i puberteten, kan svinge meget, deler vi det ikke op efter alder i denne artikel.

Plejerutiner til før puberteten

Morgenrutine

Til en morgenrutine til en hud før puberteten kan du vælge en mild rens, en ansigtscreme med SPF og eventuelt en læbepomade.

Vi har samlet en håndfuld ideer til produkter, du trygt kan vælge, her.

SPAR 20%ABONNÉR
150 ml
Matas StriberMild Rensemousse til Sensitiv Hud Uden Parfume
34,95 kr.
(233)
SPAR 30%KØB 2
50 ml
Matas StriberAnsigtssolcreme SPF 30 Uden Parfume
84,95 kr.
(114)
SPAR 20%
50 ml
DecubalHydrating day cream SPF30
Medlemspris
95,96 kr.119,95 kr.
(7)
SPAR 30%KØB 2
15 g
Matas StriberSolstift SPF 50 Uden Parfume
49,95 kr.
(203)
SPAR 20%
30 ml
DecubalLips & dry spots balm
Medlemspris
55,96 kr.69,95 kr.
(78)Husk, hvis dit barn reagerer negativt på et produkt, så stop med at brug produktet – også selvom det er Svanemærket eller allergicertificeret.

Aftenrutine

Til en aftenrutine kan det være fint med en micellarvand eller en ansigtsrens, som kan fjerne skidt og snavs fra dagen. Herefter en mild og fugtgivende ansigtscreme og eventuelt en læbepomade.

Vi har samlet en række produkter er her, som du kan finde inspiration i.

200 ml
DermaknowlogyFace 62 Micellar Water
169,95 kr.
(1)
473 ml
CeraVeCeraVe Hydrating Foaming Oil Cleanser
119,95 kr.
(24)
SPAR 20%ABONNÉR
30 ml
EcookingYoung Ansigtscreme
159,95 kr.
(23)
SPAR 20%ABONNÉR
50 ml
Matas StriberMild 24H Ansigtscreme til Normal Hud Uden Parfume
74,95 kr.
(213)
SPAR 30%KØB 2
15 ml
Matas NaturJojoba- & Granatæbleolie Læbebalsam
46,95 kr.
(97)

Plejerutiner til unge i puberteten

Som udgangspunkt kan du vælge præcis de samme rutiner som til før puberteten. Men i puberteten kan der opstå nogle nye behov i hudplejen, som man kan supplere med alt efter behov. Det dykker vi ned i i de næste to afsnit.

Produkter til en bumset og fedtet hud

Når man rammer puberteten, er det meget normalt at få en mere fedtet hud med bumser og talgknopper. Her kan der være brug for lidt ekstra pleje for at komme sine hududfordringer i møde.

Det kan fx være rigtig fint at gå efter cremer, som indeholder niacinamid. Niacinamid er nemlig kendt for at mindske urenheder og reducere sebum i huden – og så er det en fin ingrediens at bruge til en yngre hud.  

I tilfælde af større bumser kan man bruge en drying lotion eller stick direkte på bumsen over natten. Solcreme er også vigtigt, selvom huden har tendens til bumser.

Er hudproblemerne meget omfattende, så tag en snak med den unges læge.

SPAR 20%ABONNÉR
150 ml
Matas StriberFace Wash til Uren Hud Uden Parfume
64,95 kr.
(44)
SPAR 20%ABONNÉR
50 ml
Matas StriberMoisturizing Lotion til Uren Hud Uden Parfume
64,95 kr.
(47)
60 ml
ACOSpotless Daily Moisturizer
104,95 kr.
(22)
SPAR 20%ABONNÉR
30 ml
Matas StriberDrying Lotion til Uren Hud Uden Parfume
89,95 kr.
(14)

Sera og masker

Interessen for at udvide sin hudplejerutine kan blive større hos pre-teens i puberteten. Her findes der produkter, man kan udvide med, hvis lysten (og behovet) er der. Det kan fx være et serum eller en ugentlig ansigtsmaske til hudplejerutinen.

Et serum er et produkt med en lettere konsistens end fx en dagcreme, og det indeholder en højere koncentration af hudplejeingredienser, som gør dem effektive til specifikke hududfordringer. Et serum påføres efter rens og før ansigtscreme.

Vi har samlet et par sera og ansigtsmasker, som du trygt kan vælge til dit barn i puberteten, hvis de har lyst til at udforske det.

SPAR 20%
30 ml
DecubalHydrating serum
Medlemspris
143,96 kr.179,95 kr.
(5)
SPAR 20%ABONNÉR
30 ml
Matas StriberMild Serum til Normal Hud Uden Parfume
74,95 kr.
(75)
100 ml
PlaisirPeel Off Face Mask
84,95 kr.
(15)
SPAR 30%KØB 2
50 ml
Matas NaturAloe Vera & E-vitamin Fugtmaske
109,95 kr.
(68)
SPAR 20%ABONNÉR
80 ml
Matas StriberMild Leave-On Fugtmaske
64,95 kr.
(43)

Hvad skal man undgå til en meget ung hud? 


Gå uden om formuleringer som:

- Anti-age
- Firming
- Peeling
- Reducerer rynker
- Giver fylde
- Opstrammende
- Fornyende/cellefornyende


Gå udenom følgende ingredienser, medmindre andet er aftalt med lægen:

- Retinol/Retinoider - også kendt som A-vitamin
- Glykolsyre/AHA-syre
- Salicylsyre/BHA-syre
- C-vitamin
- Peptider
- Ferulinsyre
- Q10

Hvad kan man gå efter?


Disse ingredienser er som udgangspunkt fine at have i hudpleje til din pre-teen:

- Hyaluronsyre
- Glycerin
- Aloe Vera
- Panthenol (Provitamin B5)
- Sheasmør
- Vitamin E
- Agurkeeksrakt


Føler du dig i tvivl om, hvilke produkter og ingredienser, du kan vælge til din pre-teen, så husk, du altid kan kontakte os om råd og vejledning. Du kan enten booke en rådgivning online, eller du kan finde vejledning i din lokale Matas.

Kilder

sundhed.dk
allergimaerket.dk
Interview Heidi Bugge, kriteriechef for Svanemærket, april 2024.

Relaterede artikler

Farmakonomen guider: Bliv klogere på Glycolic Acid

Din sundhed

Farmakonomen guider: Bliv klogere på Glycolic Acid

Af Alice Vad, Farmakonom

Glycolic Acid – også kendt som AHA-syre – er en frugtsyre, som kan hjælpe dig med en række forskellige hududfordringer. I denne artikel gør farmakonom Alice Vad dig klogere på, hvad Glycolic Acid er, og hvordan du bedst bruger det i din hudplejerutine.

Læs Mere
Farmakonomen guider: Bliv klogere på C-vitamin

Vi guider

Farmakonomen guider: Bliv klogere på C-vitamin

Af Alice Vad

C-vitamin er en populær ingrediens i hudpleje, og det er der mange gode grunde til. I denne artikel dykker vi ned i, hvad C-vitamin er, hvad ingrediensen kan, og hvordan man bedst bruger den i sin rutine.

Læs Mere
Farmakonomen guider: Bliv klogere på Niacinamid

Din sundhed

Farmakonomen guider: Bliv klogere på Niacinamid

Af Alice Vad, Farmakonom

Du har muligvis hørt om niacinamid og ingrediensens mange gode egenskaber. Det er nemlig en superpopulær hudplejeingrediens, som vi gør dig klogere på her. Læs med og find ud af, hvad ingrediensen kan, og hvilke produkter der indeholder niacinamid.

Læs Mere
Bliv klogere på Svanemærket

Vi guider

Bliv klogere på Svanemærket

Af Ida Hinchely Kyhn

Svanemærket er det officielle, nordiske miljømærke og er én af verdens skrappeste certificeringer. I denne artikel kan du blive klogere på, hvordan dine plejeprodukter bliver Svanemærket, og hvad det egentlig indebærer.

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek