Hairstudio

Vink farvel til tørt hår

Tørt og trist hår er en af de mest almindelige hårproblemer blandt kvinder, men hvad er egentlig roden til problemet, og hvordan fikser du det bedst? Få svarene her.

Hvorfor får man tørt hår og hvordan løser man problemet? Bliv klogere på, hvordan du slipper af med tørt hår og hvilke produkter du skal bruge her.

Derfor får du tørt hår

Rigtig mange kvinder og mænd oplever, at deres hår bliver tørt. Der findes forskellige årsager til problemet, men grundlæggende handler det om, at hovedbunden og hårstråene kommer ud af balance.


Din hovedbund er gået i baglås:

Dit hår er afhængigt af de olier, som hårrødderne producerer, for olien fungerer som naturlig smørelse og holder hårstråene fugtmættede og glansfulde at se på.


Når rødderne ikke producerer nok olie, er resultatet derfor ofte tørt hår – og det er ikke alt. For da rødderne sidder i hårsækkene under huden, går tørt hår og tør hovedbund nemlig gerne hånd i hånd, og du oplever måske, at den tørre hud i hovedbunden begynder at drysse og sætte sig som hvide flager i håret og på tøjet.


Hårets fugt fordamper:

Hvert hårstrå i et sundt hår er dækket af et fladt skællag, der lige som tagpladerne på et hus, overlapper hinanden og danner et beskyttende tæt lag rundt om hårstråets kerne.


Skællaget beskytter mod varme, vind og vejr og holder på hårstråets fugt, men hvis skællagets flade plader begynder at skille, opstår der utætheder, så hårstrået ikke længere kan holde på sine naturlige olier, og fugtniveauet kommer ud af balance.

Sådan slipper du af med tør og irriteret hovedbund

Hairstudio

Sådan slipper du af med tør og irriteret hovedbund

Driller hovedbunden? Tør og irriteret hovedbund kommer ofte om vinteren og kan både klø og flage. Det irriterende problem kan heldigvis afhjælpes med den rigtige behandling. Se med her, hvor vi guider dig til at komme den besværlige tørre hovedbund til livs.

Læs også

Sådan undgår du tørt hår

Uanset om du har problemer med tørt hår, fordi dine hårrødder er blevet ringere til at producere olie, eller fordi dine hårstrås beskyttende skællag er blevet ødelagt, bør du først og fremmest kigge på årsagerne til, hvorfor dette overhovedet er sket, hvis du vil minimere risikoen for at få tørt hår i fremtiden.   


Vask håret skånsomt: 

Vasker du håret for ofte eller i for skrappe produkter, risikerer du at strippe hår- og hovedbund for de vigtige naturlige olier.


Døjer du med tørt hår, kan det derfor være en god idé at nøjes med at vaske håret et par gange om ugen i stedet for dagligt. Og vælg hårpleje skabt specifikt til tørt hår, for det vil ofte være fri for udtørrende ingredienser som fx alkohol, men derimod indeholde endnu flere fugtgivende ingredienser, der gavner hår og hovedbund.    


Tip! Brug altid balsam efter shampoo, da balsammen hjælper hårets skællag med at lægge sig fladt og ensartet, så håret endnu bedre kan holde på sin naturlige fugt.

Skru ned for varmen:  

Der er ikke noget så udtørrende for håret som varme. Undgå derfor at vaske håret i for varmt vand og skær ned på brugen af varme stylingredskaber som føntørrer, glattejern og krøllejern.


Er det koldt udenfor, er du naturligvis nødt til at fønne håret, men har du minimeret antallet af ugentlige hårvaske, minimerer du dermed også behovet for at føntørre det. Win-win! Vil du i øvrigt nødigt undvære at varmestyle håret, så brug altid et varmebeskyttende produkt først, men husk, at varmebeskyttelse aldrig kan beskytte håret mod skader 100 procent.


Tilfør ekstra fugt:

Er du tilbøjelig til at få tørt hår og tør hovedbund, vil det give god mening, hvis du giver håret ekstra fugt i form af balsamspray, hårkure og hårolie.


Særligt om vinteren, hvor luften er meget tør både udenfor og indenfor, har dine lokker godt af at få tilført smørelse, så du genskaber fugtbalancen og gør hår og hovedbund mere modstandsdygtigt over for fugttab.


Vidste du, at vejret spiller en afgørende rolle for dit hår? Solen virker ekstremt udtørrende, men vinterens lave luftfugtighed og dermed tørre luft suger faktisk fugten ud af dine lokker.

Begræns kemiske behandlinger:

Hårfarve, afblegning og permanent kan give din frisure et tiltrængt boost, men det er også behandlinger, der sætter hårets sundhed på prøve.


Døjer du derfor med tørt hår, og vil du ikke forværre problemet, bør du nok overveje helt at skippe disse kemiske behandlinger eller holde dem til et minimum. Klipningen må du dog ikke springe over, for en jævnlig tur til frisøren, befrier dig for de tørre, kedelige spidser og holder dit hår sundt og friskt at se på.            


Psst! Sover du med et pudebetræk af bomuld, og har du tørt og kruset hår, så skift det gerne ud med et i satin. Satin suger nemlig ikke fugten ud af dit hår. Desuden vil det glatte materiale modvirke, at håret filtrer.

5 Typiske tegn på tørt hår


  1. Håret ser mat og trist ud
  2. Håret er kruset
  3. Spidserne spalter
  4. Håret mister elasticitet og knækker nemt
  5. Hovedbunden føles tør og irriteret

5 gode til tørt hår

Den til hovedbunden

Hovedbundskuren indeholder et ceramidekompleks, der afhjælper gener i forbindelse med tør og irriteret hovedbund.


Desuden indeholder kuren fugtgivende glycerin, kølende mentol samt betaine, der forbedrer hudens elasticitet og styrke samt gør håret glansfuldt og skinnende.

Den, der vasker nænsomt

Matas serie til tørt og beskadiget hår har fået en ny og forbedret formel.


Prøv fx den parfumefri shampoo beriget med hvedeprotein, der virker plejende, reparerende og styrkende, mens provitamin B5 giver håret fugt og creatine beskytter huden mod udtørring.

Alt, du skal vide om salicylsyre

Vi guider

Alt, du skal vide om salicylsyre

Måske har du hørt om salicylsyre i hudpleje? Selvom syre lyder lidt voldsomt, så er den kemiske peeling faktisk mild og meget effektiv til dybderens af særligt uren hud og tilstoppede porer.

Læs også

Den, der skal blive i

Giv de tørre lokker en hjælpende hånd og ekstra pleje med den her balsamspray udviklet specielt til tørt og beskadiget hår.


Påfør produktet i håndklædetørt eller tørt hår i hårets længder og lad den sidde i. Håret efterlades blødt og velplejet samt mindre statisk.

Den, der beskytter

Matas Argan Hair Oil uden parfume lægger sig som en silkeblød og beskyttende hinde om hårstråene, da den nærende arganolie er rig på antioxidanter.


Den gyldne olie er også yderst effektiv til at modvirke frizz og splittede spidser, så håret fremstår sundt og blankt.

Den, der plejer i dybden

Tørt hår har godt af en kur et par gange om ugen. Den her med hvedeprotein plejer, reparerer og styrker håret og reducerer spaltede spidser.

​​​​​​​

Kuren giver også fugt og beskytter mod udtørring takket være provitamin B5 og creatine, mens crodabond efterlader det glansfuldt. Fordel i nyvasket hår og lad den virke 5-6 minutter, inden du skyller grundigt ud.

Relaterede artikler

Sådan slipper du af med tør og irriteret hovedbund

Hairstudio

Sådan slipper du af med tør og irriteret hovedbund

Af Isabel Thostrup

Driller hovedbunden? Tør og irriteret hovedbund kommer ofte om vinteren og kan både klø og flage. Det irriterende problem kan heldigvis afhjælpes med den rigtige behandling. Se med her, hvor vi guider dig til at komme den besværlige tørre hovedbund til livs.

Læs Mere
9 gode råd til et sundt og smukt hår

Nyhed

9 gode råd til et sundt og smukt hår

Af Benedikte Lundberg

Drømmer vi ikke alle om et velplejet og glansfuldt hår, der stråler af sundhed? Det er faktisk ikke så svært at opnå. Vi har samlet 9 simple tricks til at få et smukt og velplejet hår lige meget hvilken hårtype, du har.

Læs Mere
Sådan laver du de flotteste krøller

Hairstudio

Sådan laver du de flotteste krøller

Af Amalie Schiller

Drømmer du om smukke, krøllede lokker, kan du her blive klædt på med uundværlige tips og tricks til, hvordan du mestrer krøllejernet, hvilke stylingprodukter du kan bruge og hvilke typiske “krøllefejl”, du bør undgå.

Læs Mere
Den store guide til hårolie

Hairstudio

Den store guide til hårolie

Af Amalie Kaaris Lund

De gyldne dråber er efterhånden blevet fast sortiment hos et stort antal kvinder (og mænd), men hvad ved du egentlig om hårolie? Her er svarene på alle dine hårolie-spørgsmål.

Læs Mere