Hairstudio
Vink farvel til tørt hår
Tørt og beskadiget hår er en af de mest almindelige hårproblemer, som både mænd og kvinder kan døje med. Men hvad er egentlig roden til problemet, og hvordan fikser du det bedst? I denne artikel giver vi vores bedste tips til, hvordan du får fugten tilbage i dine lokker.

At have tørt hår er meget normalt. Men det gør det ikke mindre frustrerende, når håret ikke vil, som man selv vil. Derfor får du her vores bedste tips til et tørt hår, samt en håndfuld produkter, der giver godt med fugt til de tørre spidser.

Derfor får du tørt hår

Der findes mange forskellige årsager til, at håret kan blive tørt, men fælles for dem alle gælder det, at hovedbunden og hårstråene kommer ud af balance:


Hårets fugt fordamper
Hvert hårstrå i et sundt hår er dækket af et fladt skællag, der, som tagpladerne på et hus, overlapper hinanden og danner et beskyttende tæt lag rundt om hårstråets kerne.


Skællaget beskytter mod varme, vind og vejr og holder på hårstråets fugt. Men hvis skællagets flade plader bliver skadet og begynder at skille, opstår der utætheder, så hårstrået ikke længere kan holde på sine naturlige olier, og fugtniveauet kommer ud af balance. Skællaget kan blive beskadiget, hvis du fx styler håret meget, får farvet eller bleget håret eller har lidt for hyppige hårvaske.

Hovedbunden er ude af balance
Dit hår er afhængigt af de olier, som hårrødderne producerer, for olien fungerer som naturlig smørelse og holder hårstråene fugtmættede og glansfulde at se på.


Når rødderne ikke producerer nok olie, er resultatet derfor ofte tørt hår – og det er ikke alt. For da rødderne sidder i hårsækkene under huden, går tørt hår og tør hovedbund nemlig gerne hånd i hånd, og du oplever måske, at den tørre hud i hovedbunden begynder at drysse og sætte sig som hvide flager i håret og på tøjet.

5 Typiske tegn på tørt hår


  1. Håret ser mat og trist ud
  2. Håret er kruset
  3. Spidserne spalter
  4. Håret mister elasticitet og knækker nemt
  5. Hovedbunden føles tør og irriteret

Hårplejeserier, der kan komme tørt hår til livs:

Maui Shea Butter-serie

Maui’s Shea Butter-serie er perfekt til dig, der har et meget tørt hår. Har du et mere tykt, tørt og kruset går, er serien det perfekte valg. Udover at være beriget med cremet shea butter, så indeholder produkterne også kokosolie og macadamiaolie, som virkelig fugter håret indefra og gør det blødt og lækkert.

Nogle shampooer kan virke udtørrende på håret, specielt hvis man bruger dem ofte. Men Maui Shea Butter Shampoo indeholder 100% ren Aloe Vera juice og kokosvand, som giver ekstra næring og fugt til håret.

Brug den lækre hårmaske 1-2 gange om ugen. Den er silkeblød og ekstra fed i konsistensen og trænger dybt ind i håret og genopbygger.

Shea Butter-serien fra Maui er vegansk, og så indeholder den ikke silikone, så du kan bruge den, hvis du følger curly girl metoden.

SPAR 15,-
MAUI Shea Butter Hair Mask 400 ml
84,95 kr.99,95 kr.Spar 15,-


Tip! Brug altid balsam efter shampoo, da balsammen hjælper hårets skællag med at lægge sig fladt og ensartet, så håret endnu bedre kan holde på sin naturlige fugt.

Matas Striber hårpleje til tørt hår

Hvis du leder efter produkter til tørt hår uden parfume, så er Matas Striber hårpleje til tørt og beskadiget hår et rigtig godt bud på en god rutine til dig.

Her finder du ingredienser som hvedeprotein, som plejer, reparerer og minimerer spaltede spidser. Provitamin B5 fugter, og creatine beskytter mod udtørring. Så her du godt dækket ind, når det kommer til effektfulde ingredienser.

Alle produkterne i serien er uden parfume, curly girl-venlige og veganske.

Redaktionens 5 favoritter til tørt sommerhår

Vi guider

Redaktionens 5 favoritter til tørt sommerhår

Det er sommer, det er sol, og det er tørt hår - desværre. For ligeså skønt varme, hav og sol er, lige så slidende kan det være på lokkerne. Så er det godt, at vi her på redaktionen ved præcis, hvilke produkter vi skal hive frem i sommermånederne til at give håret ekstra fugt – nemlig Striberne! Her får du vores absolutte hårfavoritter fra Striberne, når det kommer til at pleje et tørt sommerhår. Og det har ikke været nemt kun at vælge én favorit hver, kan vi røbe.

Læs også

Sådan undgår du tørt hår

Hvis du vil det tørre hår til livs, er det vigtigt at bruge god hårpleje, som er skrædersyet til det tørre hår. Men der er også andre gode tips til at undgå tørt hår, du kan gøre brug af i hverdagen. Dem har vi samlet til dig her.

1. Vask håret skånsomt
Vasker du håret for ofte eller i for skrappe produkter, risikerer du at strippe hår- og hovedbund for de vigtige naturlige olier. Hvis du døjer du med tørt hår, kan det derfor være en god idé at nøjes med at vaske håret et par gange om ugen i stedet for dagligt. Sørg for at vælge hårpleje, som er udviklet specifikt til tørt hår. Det vil ofte være fri for udtørrende ingredienser som fx alkohol, men derimod indeholde endnu flere fugtgivende ingredienser, der gavner hår og hovedbund.   


2. Skru ned for det varmen
Der er ikke noget så udtørrende for håret som varme. Undgå derfor at vaske håret i for varmt vand, og skær ned på brugen af varme stylingredskaber som føntørrer, glattejern og krøllejern. Hvis du er nødsaget til at varmestyle dit hår, så sørg for altid at bruge et varmebeskyttende produkt - det er alfa omega, hvis du vil mindske skaderne på håret.


3. Tilfør ekstra fugt
Er du tilbøjelig til at få tørt hår og tør hovedbund, vil det give god mening, hvis du giver håret ekstra fugt i form af balsamspray, hårkure og hårolie. Særligt om vinteren, hvor luften er meget tør både udenfor og indenfor, har dine lokker godt af at få tilført smørelse, så du genskaber fugtbalancen og gør hår og hovedbund mere modstandsdygtigt over for fugttab.
​​​​​​​


4. Begræns kemiske behandlinger
Hårfarve, afblegning og permanent kan give din frisure et tiltrængt boost, men det er også behandlinger, der sætter hårets sundhed på prøve. Døjer du med tørt, afbleget hår, og vil du ikke forværre problemet, bør du overveje helt at skippe disse kemiske behandlinger eller holde dem til et minimum.

​​​​​​​Klipningen må du dog ikke springe over, for en jævnlig tur til frisøren, mindsker de tørre, kedelige spidser og holder dit hår sundt og friskt at se på.

Andre produkter, der hjælper mod tørt hår:

Arganolie til tørt hår

Som før nævnt er det en rigtig god idé at bruge en olie til håret, hvis dit hår er meget tørt. Du kommer din hårolie i længderne, gerne med fokus på spidserne. En arganolie kan påføres både i tørt og håndklædetørt hår.

Arganolie er også yderst effektiv til at modvirke frizz og splittede spidser, så håret fremstår sundt og blankt.

Et godt bud på en prisvenlig arganolie, som virkelig kan redde dine lokker, er Matas Argan Hair Oil uden parfume. Den lægger sig som en silkeblød og beskyttende hinde om hårstråene og nærer håret med arganolie, som også er rig på antioxidanter.


Tip! Har du tørre spidser og fedtet hovedbund? Kom lidt tørshampoo i hovedbunden og et par dråber arganolie i spidserne - så ser håret sundt og nyvasket ud igen

Mikrofiber håndklæde

Når du har et tørt og kruset hår, er det vigtigt, at du passer så godt på det som muligt. Det gælder også, når håret er fugtigt. Her bliver det nemlig ekstra skrøbeligt og kan nemt knække og blive beskadiget, hvis man ikke behandler det skånsomt.

Derfor er det et rigtig godt tip at bruge et mikrofiber håndklæde. De er superbløde, hvilket er ekstra nænsomt for håret, og så passer de perfekt til din hovedform. Der sidder en lille elastik bagpå, så du kan sikre din hårturban, så den ikke glider ned og trækker i håret, som et almindeligt håndklæde kan gøre.

Som bonus tørrer dit hår hurtigt, når du bruger et mikrofiber håndklæde.

Brug også gerne en såkaldt 'Wet Brush', når du redder håret ud. Det mindsker skader på det fugtige hår, da børsterne er udviklet til at være ekstra skånsomme mod håret.

Tørt hår? Her er mine hårpleje-helte

Hairstudio

Tørt hår? Her er mine hårpleje-helte

Tørt, filtret og kruset hår... Nej tak! Det er ikke altid let at finde rundt i hårplejejunglen, og når man lever med en tør manke, findes der er et utal af skønheder, der bidrager til en mere glansfuld hverdag. Er du på udkig efter nogle nye hårplejehelte i hverdagen? Så har jeg nogle helt særlige darlings i tankerne, jeg er overbevist om, at dit hår vil elske.

Læs også

Varmebeskyttelse

Det kan ikke understreges nok - varmebeskyttelse er SÅ vigtigt, inden du skal style dit hår. Det gælder for alle hårtyper, men især hvis dit hår er tørt og beskadiget, er det et absolut must. Ellers kan du risikere at lave yderligere skade på dit hår, som kan gøre det endnu mere tørt og kruset.

Brug en god varmebeskyttelse i lægnderne på dit hår, inden du varmestyler det. Du kan finde deciderede varmebeskyttelser, eller du kan vælge en leave-in, som samtidig fugter og nærer hårstrået.

Hårbundskur til tør hovedbund

Som nævnt kan tørt hår også skyldes en tør og irriteret hovedbund, som er ude af balance. Det kan være med til at mindske produktionen af olie i håret, som kan udtørre hårstråene.


Hvis du døjer med en hovedbund, som er tør, kan kradse og føles irriteret, så er det en god idé at bruge en hovedbundskur til formålet. Sørg også for at bruge skånsomme hårplejeprodukter, som ikke irriterer hovedbunden yderligere.

Du kan læse meget mere om, hvordan du bedst plejer en tør og irriteret hovedbund på linket her.

Sådan slipper du af med tør og irriteret hovedbund

Hairstudio

Sådan slipper du af med tør og irriteret hovedbund

Driller hovedbunden? Tør og irriteret hovedbund kommer ofte om vinteren og kan både klø og flage. Det irriterende problem kan heldigvis afhjælpes med den rigtige behandling. Se med her, hvor vi guider dig til at komme den besværlige tørre hovedbund til livs.

Læs også

Til dig med et gråt og tørt hår

Gråt hår har ofte en tendens til at være mere tørt, og det er helt normalt. Det skyldes blandt andet, at produktionen af naturlige olier i håret falder, når håret bliver gråt. Men det kan ogå skyldes, at skællaget er beskadiget efter år med hårfarvning og påvirkning af UV-stråler og andre udefrakommende faktorer.
​​​​​​​

Har du et gråt hår, som er tørt, anbefaler vi først og fremmest, at du følger de samme råd, som vi har gennemgået i denne artikel. Når du vælger din hårpleje, så sørg for at vælge produkter, som er ekstra fede og fungerer godt til at tykt hår med krus.

Er du i tvivl om, hvilke produkter der passer bedst til din hårtype, når du har gråt hår? Så kan du enten rådføre dig i din lokale Matas, eller du kan spørge vores dygtige frisører i vores online chatrådgivning på linket her.

Vi har også en hel Matas LIVE om emnet, som du kan streame, lige når det passer dig - du finder liven om pleje af gråt hår på linket her.

Andre favoritter til et tørt hår:

Relaterede artikler

Sådan slipper du af med tør og irriteret hovedbund

Hairstudio

Sådan slipper du af med tør og irriteret hovedbund

Af Isabel Thostrup

Driller hovedbunden? Tør og irriteret hovedbund kommer ofte om vinteren og kan både klø og flage. Det irriterende problem kan heldigvis afhjælpes med den rigtige behandling. Se med her, hvor vi guider dig til at komme den besværlige tørre hovedbund til livs.

Læs Mere
Tørt hår? Her er mine hårpleje-helte

Hairstudio

Tørt hår? Her er mine hårpleje-helte

Af Amalie Schiller

Tørt, filtret og kruset hår... Nej tak! Det er ikke altid let at finde rundt i hårplejejunglen, og når man lever med en tør manke, findes der er et utal af skønheder, der bidrager til en mere glansfuld hverdag. Er du på udkig efter nogle nye hårplejehelte i hverdagen? Så har jeg nogle helt særlige darlings i tankerne, jeg er overbevist om, at dit hår vil elske.

Læs Mere
MASTERCLASS: Pleje og styling af gråt hår

Matas LIVE

MASTERCLASS: Pleje og styling af gråt hår

Af Matas

Se med i denne MASTERCLASS, hvor vi får besøg af ikoniske Gun-Britt. Gun-Britt er om nogen ekspert i hår, og med udgangspunkt i sin egen smukke, sølvgrå manke, vil hun lære dig alt, der er værd at vide om at pleje og style gråt hår. Gråt hår har nemlig nogle lidt andre behov end pigmenteret hår. Se med, og stil Gun-Britt dine spørgsmål undervejs!

Læs Mere
Den store guide til hårolie

Hairstudio

Den store guide til hårolie

Af Amalie Kaaris Lund

De gyldne dråber er efterhånden blevet fast sortiment hos et stort antal kvinder (og mænd), men hvad ved du egentlig om hårolie? Her er svarene på alle dine hårolie-spørgsmål.

Læs Mere
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!

Vores materialister, frisører og farmakonomer er klar til at guide dig lige nu.