• Hjemmelevering
 • Afsendelse 1-2 hverdage
 • Byt i 270 butikker
 • Mere end 1000 brands
 • Byt i 30 dage
Spot Trenden

Havtorn – Derfor elsker vi nordens citron

Havtorn, det lille gule bær, som har været kendt i årtusinder, er blevet genopdaget både i hudpleje som kosttilskud og i det nye nordiske køkken. Læs med og bliv klogere.

Havtorn i creme, som piller og pulver og i maden. Hvorfor er det lige, at verden ikke kan få armene ned over det lille gule bær, og hvorfor har selv Matas en stribeserie med havtorn?

Hvad er havtorn godt for

Det lille gule bær bliver ofte kaldt nordens citron, men planten stammer oprindelig fra Himalaya og har bl.a. været brugt i årtusinder i den hinduistiske ayurveda. Havtorn indeholder en lang række vitaminer og fedtsyrer, som gør at bærrene er blevet populære og efterspurgte.Kosttilskud med havtorn

Du kan finde masser af kosttilskud med havtorn, fx denne fra Vitabalans Oy, der indeholder havtorn pulpolie og kæmpenatlysolie samt Zink og E-vitamin.

Hvad indeholder havtorn af vitaminer og næringsstoffer?

Havtorn er trods sit undseelige udseende et vitaminrigt bær. Bærret indeholder A-, B1-, B2, B6-, C- og E-vitamin og omega-3, 6, 7 og 9-fedtsyrer. Bliv klogere på nogle af vitaminerne her.


C-vitamin

Havtorn er en god kilde til C-vitamin. Faktisk indeholder bærrene mere C-vitamin end en appelsin per 100 gram. C-vitamin bidrager til immunsystemets normale funktion. C-vitamin bidrager til et normalt energistofskifte samt til at mindske træthed og udmattelse. Desuden bidrager C-vitamin til normal dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende blodkar, knogler, brusk, tandkød, tænder og hud.


B-vitamin

Der findes syv forskellige B-vitaminer, som hver især bidrager til kroppens funktioner. Havtorn indeholder især B2, som også hedder riboflavin, bidrager til almindeligt syn og hud og beskytter cellerne mod oxidativt stress.


Omega-7

Havtorn er i særdeleshed kendt for at være en god kilde til omega-7. Omega-7 finder du, ud over i havtorn, også i fisk og macadamia-nødder. ​​​​​​​

Ingefær – kender du naturens superhelt?

Spot Trenden

Ingefær – kender du naturens superhelt?

Ingefær er ikke roden til alt godt, men det kan godt føles sådan. Bliv klogere på en af naturens superhelte.

Læs også

Havtorn og antioxidanterne

En af grundene til, at vi er glade for havtorn, er, at havtorn er fuld af antioxidanter, som primært stammer fra det høje indhold af C-vitamin. Havtorns indhold af C vitamin bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress. 


De beskytter altså mod oxidation i huden forårsaget af de frie radikaler. De frie radikaler bliver blandt andet dannet i smog, forurening og cigaretrøg, men de bliver også påvirket af blandt andet stress og usund levevis. Så i kampen mod de frie radikaler kan havtorn være en god hjælper.

Havtorn til hele kroppen

Havtorn rykker meget i skønhedspleje lige nu, fordi bærrene har et højt indhold af antioxidanter, der beskytter huden. Havtorn er nemlig en god kilde til C-vitamin, som bidrager til dannelse af kollagen, hvorfor havtorn ofte er at finde i hudpleje til tør hud, cremer med anti-age effekt eller til solskadet hud.


Det er typisk havtornolie, som er lavet på presset havtornekerner, man kommer i cremer, hårpleje og olier.


Ansigtspleje med naturlige ingredienser

Matas Natur 24H Ansigtscreme er en ideel fugtkilde, der på samme tid beskytter, opstrammer og fremmer elasticiteten i huden. 


De rige antioxidanter fra blåbær og havtorn, har en beskyttende effekt på huden.


(16)
Matas Natur Havtorn & Blåbær 24H Ansigtscreme 50 ml
74,95
Førpris 99,95
Optjen 8 point

Den til kroppen

Plaisir Body Butter med Havtorn er en regulær fugtbombe til tør hud, der intensivt plejer og genopretter fugtbalancen i huden.


Havtorn vil med sit høje indhold af antioxidanter virke beskyttende på huden. Perfekt til tør hud.Det lækre serum

Beroligende og styrkende serum til ansigtet indeholder reishisvampe, havtorn og chaga, der gør superfoods til en del af din hudplejerutine.


Redaktionen fortæller: De tilskud spiser vi

Vi guider

Redaktionen fortæller: De tilskud spiser vi

Udvalget af vitaminer og forskellige kosttilskud er enormt, og det kan være lidt af en jungle at navigere rundt i. Vi har spurgt redaktionen, hvilke kosttilskud de tager hver dag og hvorfor.

Læs også

Den plejende til hænderne

Matas har udviklet en helt Stribeserie med havtorn.


Denne lækre håndcreme med SPF 10 giver en let solbeskyttelse, mens havtorn beskytter huden.Til den helt tørre hud

Mádara Ultra Rich Balm giver fugt og nærer tør og meget tør hud i dybden, og den er især god til tørre albuer, hænder, knæ og fødder.


Den indeholder bl.a. blødgørende havtorn, der er beriget med vitaminer og fungerer som en antioxidant.


MÁDARA Ultra Rich Balm Daily Defence 60 ml
144,95
Optjen 15 point
Førstehjælp til tørre hænder

Vi guider

Førstehjælp til tørre hænder

Hyppig håndvask er hård ved hænderne. Læs med her, når vi guider dig til den perfekte håndpleje, så du undgår tørre hænder.

Læs også

Nærende olie til håret

En god, plejende hårolie er nødvendigt, hvis du vil opretholde et sundt og velplejet hår.


Hårolien fra Björn Axén egner sig særligt godt til tørt og skadet hår, og er beriget med olier fra havtorn, men også fra shea, jojoba, dodder, raps, solsikke og bergamot, som beskytter håret mod vind og vejr.


(5)
Björn Axén Organic Caring Hair Oil 30 ml
143,95
Førpris 179,95
Optjen 15 point

Den til hårvasken  

Giv dit hår et skud vitaminer og antioxidanter fra havtorn, blåbær, tranebær og hyben i badet med Urtekrams shampoo.


Shampooen indeholder også pilebarkekstrakt, som understøtter balancen i hovedbunden og forstærker virkningen af de øvrige ingredienser. 


Urtekram Shampoo Nordic Berries øko 250 ml
49,95
Optjen 5 point

En plejende olie til kroppen

Weledas kropsolie med havtorn er lavet på presset frugtkød og kerner fra havtorn, som er rige på umættede fedtsyrer og vitaminer.


Den fugtgivende olie absorberes hurtigt af huden, og kan blandes op med andre naturlige olier.  


Weleda Havtorn Body Oil 100 ml
123,95
Førpris 154,95
Optjen 13 point

Lav din egen ansigtsmaske af havtorn

En ansigtsmaske af havtorn er perfekt til træt og trist hud. C-vitamin i hudplejeprodukter booster kollagenet i huden, og C-vitamin bliver ofte brugt mod pigmentforskelle. Med denne hjemmelavede havtorn-maske får du masser af C-vitamin på huden – helt naturligt.


Den enkleste måde at lave en maske på er at bruge friske bær, som du finder i naturen om efteråret. Sådan gør du:

​​​​​​​

 • Mos friske bær, og fordel dem på huden.
 • Lad masken virke i cirka 15 minutter.
 • Vask havtornemasken af i lunkent vand med en vaskeklud.
 • Smør ansigtet ind i en nærende ansigtscreme.


Psst! Har du ikke adgang til frisk havtorn, så bland frysetørret havtorn med kokosolie, og lav en fed og fugtgivende maske i stedet.
Sådan kan du få havtorn

Hvis du ikke lige har en havtornebusk i baghaven, så er der heldigvis andre måder at få havtorn på.


I pulverform kan du drysse havtorn på din havregrød eller yoghurt, putte det i smoothies eller måske i bagværk.


Som tørrede bær. De tørrede bær kan du koge med i din morgengrød, eller tilsætte dem i brød eller kager. Du kan også blende dem med i din smoothie eller tilsætte dem din frugtgrød.


Som saft og eliksir. Pressede havtorn, sødet eller usødet, er fuld af det gule bærs gode egenskaber. Drik det alene, fortynd det med vand eller brug det som et frisk og syrligt indslag i din smoothie.


Havtorn tørret Ø 75 g
41,95
Optjen 5 point

Lækker frugtsmoothie med havtorn

Start dagen med god energi med en frugtsmoothie med havtorn:

 • 1 moden banan
 • ½ mango
 • 1 kop frosne hindbær, som har fået et opkog
 • 2 spsk. havtornpulver
 • 1 dl plantemælk eller yoghurt

Blend alle ingredienserne og server i et glas.


Kort om havtorn – hvad er det nu det er?

Havtorn er en stor tornebusk, som vokser på næringsfattig jord. Den vokser vildt i Danmark, og du finder den ofte ved havet.


De gule bær modner i september og er plukkeklar fra september til november, så det er her, du skal gå på bærjagt. Bærrene er meget syrlige og er næsten uspiselig, hvis de ikke er modne. Smagen bliver dog noget mildere, hvis de fryses ned før brug.


Det er svært at høste havtorn, fordi bærrene splatter ud, når man tager fat i dem, og buskene stikker kraftigt. Den nemmeste måde at høste dem er ved at klippe kvistene med bær af, fryse dem til -23 grader og ryste dem af grenen, når de er frosne. Det er meget omstændeligt, og du skal huske, at du selvfølgelig ikke må klippe eller brække grene af planter i naturen.


Planten bliver også kaldt sandtorn, strandpil, sandtidsel, ørkenbusk og på engelsk sea buckthorn. Det latinske navn er Hippophaë rhamnoides.


Relaterede produkter

Relaterede artikler

Tid til hjemmespa

Vi guider

Tid til hjemmespa

Af Alberte Sejling

Lige nu er der tid til masser af indendørs hygge, hvor du med fordel kan tage dig tid til selvforkælelse og lave din egen hjemmespa. Vi har samlet nogle af vores favorit welnessprodukter, som vil gøre din spaoplevelse endnu mere luksuriøs.

Læs Mere
5 superfoods, der hitter

Spot Trenden

5 superfoods, der hitter

Af Trine Brøndsted

Superfoods er en af de helt store trends, inden for kost og ernæring. Vi har listet de 5 superfoods, der er hottest lige nu.

Læs Mere
Kvinde, kend dine kosttilskud

Vi guider

Kvinde, kend dine kosttilskud

Af Nya Vecht

Hvis du er en kvinde i din bedste alder, ved du sikkert også, at der er nogle tilskud, som er gode for dig over 40 år.

Læs Mere
Ecooking: Dansk hudpleje & økologiske ingredienser

Bag om brandet

Ecooking: Dansk hudpleje & økologiske ingredienser

Af Matas

Ecooking – brandet med det sjove navn. Kan det spises? Ja, det kan det faktisk, men på huden er det endnu bedre. Produkterne indeholder økologiske og naturlige ingredienser, men vigtigst er, at de virker.

Læs Mere
 • Hjemmelevering
 • Afsendelse 1-2 hverdage
 • Byt i 270 butikker
 • Mere end 1000 brands
 • Byt i 30 dage