Din sundhed

Alt, du skal vide om aminosyrer

Hvis du går lidt op i trænings, kost og proteiner, så har du muligvis hørt om aminosyrer før. Aminosyrer er nemlig en af byggestenene i protein, og der findes en hel del forskellige af slagsen. I denne artikel stiller vi skarpt på, hvad aminosyrer er, og hvordan de fungerer i din krop.

Hvad er aminosyrer, og hvad bidrager de til i kroppen? Det dykker vi ned i her, hvor du forhåbentlig kan blive lidt klogere på, hvad aminosyrer er.

Hvad er aminosyrer?

Aminosyrer og proteiner hænger sammen. Det gør de på den måde, at aminosyrer er byggesten i dannelsen af de proteiner, vores krop har brug for. Aminosyrer er små kvælstofholdige forbindelser, der kombineres forskelligt i lange kæder og bliver til proteiner.

Aminosyrer kan deles op i to forskellige typer – de essentielle og de ikke-essentielle. De ikke-essentielle aminosyrer er dem, kroppen selv kan danne. De essentielle aminosyrer er dem, kroppen ikke selv kan danne, og som kroppen skal have tilført via kosten. De essentielle aminosyrer kan ikke dannes i pattedyr, de dannes i planteriget – endnu en god grund til, man ikke skal skippe sin salat!

Du får aminosyrer gennem proteinerne i din kost. Her er den største kilde animalske fødevarer som kød, æg og mejeriprodukter. Men du kan også findes protein i vegetabilske fødevarer som fx sojabønner, mandler og broccoli.

Essentielle og ikke-essentielle aminosyrer

Der findes mere end 300 aminosyrer, men kun 20 af dem er vigtige i produktionen af peptider og proteiner. Her er otte af dem essentielle aminosyrer, og de 12 er ikke-essentielle. Vi mennesker har brug for aminosyrer for at fungere normalt. Spiser du en sund og varieret kost til dagligt, så får du også de aminosyrer, du har brug for. Men er du eksempelvis vegetar eller veganer, kan det være en god idé at have et øje på, hvilke grønne fødevarer der indeholder de forskellige aminosyrer, så du sikrer dig, du får nok, samt nok variation i din kost.

Essentielle aminosyrer:
•    Isoleucin
•    Leucin
•    Lysin
•    Methionin
•    Fenylalanin
•    Threonin
•    Tryptofan
•    Valin

Ikke-essentielle aminosyrer:
•    Alanin
•    Asparagin
•    Aspartat
•    Cystein
•    Glutamat
•    Glutamin
•    Glycin
•    Prolin
•    Serin
•    Tyrosin
•    Arginin
•    Histidin

Kosttilskud med aminosyrer

Du kan vælge at tage et kosttilskud med aminosyrer, hvis du har brug for det. På matas.dk har vi en række forskellige kosttilskud med aminosyrer.


Der findes både kosttilskud med enkelte aminosyrer som L-Lysin og L-Cystein. Eller du kan få kosttilskud, hvor flere aminosyrer er kombineret, fx med L-Leucin, L-Isoleucin og L-valin.

50 kaps.
Nordic PremiumL-Lysin Aminosyre 500 mg.
109,95 kr.
30 kaps.
SolgarL-Cystein 500 mg Aminosyre
149,95 kr.
SPAR 20%
300 g
InzymAminosyrer
Medlemspris
135,96 kr.169,95 kr.
SPAR 20%
300 g
LinusPro NutritionPure Aminosyrer
Medlemspris
127,96 kr.159,95 kr.

Aminosyrer og træning


Mange tager aminosyrer i forbindelse med deres træning, da det som nævnt er byggesten til protein, som kan opbygge og vedligeholde muskler. De aminosyrer, mange bruger til træning, er ofte en kombination af L-Leucin, L-Isoleucin og L-valin. De er forskellige fra andre aminosyrer, da de forbrændes i skeletmuskulaturen i stedet for leveren, som ellers er der, andre aminosyrer omsættes. Det har den betydning, at kroppen hurtigere kan optage dem, så de kan anvendes som energi. Især Leucin, som er en forgrenet aminosyre, har vist sig at have en positiv indvirkning på muskeltilvækst. Når du træner, så stimuleres muskelproteinsyntesen yderligere, hvilket er med til at vedligeholde din muskelmasse.

Andre populære kosttilskud på matas.dk:

SPAR 20%ABONNÉR
180 kaps.
Matas StriberFiskeolie 1000 mg
+ 2 varianter
299,95 kr.
SPAR 20%ABONNÉR
100 tabl.
Matas StriberKollagen 833 mg + C-vitamin 27 mg
137,95 kr.
SPAR 20%ABONNÉR
180 tabl.
UnikalkForte - Kalk 400 mg og D-vitamin 19 µg
+ 1 variant
139,95 kr.
SPAR 20%ABONNÉR
250 kaps.
SolarayMega B-Stress
+ 1 variant
409,95 kr.
SPAR 24,-
200 tabl.
Matas StriberC-vitamin Depot 500 mg
70,95 kr.94,95 kr.

Relaterede artikler

Træn LIVE med Sara Rantzau: I

Matas LIVE

Træn LIVE med Sara Rantzau: I

Af Matas

Vi har sat os for at træne os til energi, glæde og styrke - og du kan være med! Hver onsdag i januar er vi LIVE sammen med Sara Rantzau. Hun guider os til et træningsprogram, der sætter smil på læben og gang i kroppen. Det er sådan, vi har lyst til at starte det nye år! Sara sørger for, at træningsprogrammet er overskueligt, så alle kan være med. Hvis du ikke lige har tid, kan du altid gense vores LIVE, så du kan træne, når det passer dig. Og så er der selvfølgelig lækre præmier på højkant!

Læs Mere
Bliv klogere på D-vitamin

Din sundhed

Bliv klogere på D-vitamin

Af ìvar Dagsson, osteopat

D-vitamin – også kendt som D3 eller solvitaminet – er essentielt for flere af kroppens funktioner. D-vitamin bidrager til at vedligeholde normale tænder og knogler, men vidste du, at solskinsvitaminet også spiller en rolle for immunsystemets normale funktion og i celledelingsprocessen? Læs med her, og bliv klogere på D-vitamin.

Læs Mere
Vitamin K: Her er alt, du skal vide

Din sundhed

Vitamin K: Her er alt, du skal vide

Af Matas

Du har muligvis hørt om både K1 og K2-Vitamin. Men hvad er vitaminet K's funktion, og hvilken kost kan man spise, for at sikre sig det optimale indtag? Vi svarer de mest stillede spørgsmål lige her.

Læs Mere
Vi guider: Optimér din hjemmetræning

Din sundhed

Vi guider: Optimér din hjemmetræning

Af Ida Hinchely Kyhn

Jeg indrømmer det gerne – det er ikke altid, jeg får slæbt mig op i fitnesscenteret, selvom jeg egentlig gerne ville have rørt mig. Det kan være svært at nå i en travl hverdag, men det er der heldigvis råd for, til de dage hvor tiden er knap. For med det rette udstyr kan du få gang i hjemmetræningen, så det ikke behøver at være et kæmpe projekt at få motion ind i sin hverdag. Vi har samlet det bedste udstyr til dig her, så du nemt kan komme i gang!

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek