• Hjemmelevering
  • Afsendelse 1-2 hverdage
  • Byt i 270 butikker
  • Mere end 1000 brands
  • Byt frem til 31/1-2022
Menu
Vi guider

Keratin: Hårets vigtigste byggesten

Kigger du på et hårstrå i et forstørrelsesglas, vil du se, at menneskers hår består af 90 procent keratin og 10 procent vand. Men hvad er keratin egentlig for en størrelse, og hvilken betydning har det for dit hårs sundhed? Bliv klogere her.

Det kan siges meget kort: uden keratin intet hår! Og faktisk heller ikke noget overhud eller negle, for den sags skyld, så keratin er altafgørende for, at vi ser ud, som vi gør. Kigger vi lidt grundigere i forstørrelsesglasset, vil vi se, at keratinmolekyler er fiberdannende proteiner rige på svovlholdige aminosyrer – primært cystein, som får molekylerne til at danne bindinger, så de får en modstandsdygtig, men bøjelig struktur. I den her proces siger man, at når noget keratiniserer, bliver det forhornet. Hudcellerne bliver for eksempel til overhud, neglebåndene danner negle, og hårsækkene danner hår.


Vidste du, at...
keratin typisk bliver udvundet af fåreuld?

Kig efter keratin i dine produkter

Rigtig mange hårplejeprodukter (og kosmetikprodukter i det hele taget) indeholder netop keratin, og det giver jo virkelig god mening, når vi nu ved, at det er den vigtigste byggesten for et sundt og stærkt hår.


Man udvinder typisk keratin fra fåre- eller gedeuld (når de smider deres vinterpels), da det er stort set identisk med keratin i menneskehår. Og for at keratinet kan binde sig til hårstrået og udfylde hullerne i hårets ødelagte skællag, nedbryder man det, eller ʻhydrolyserer’ det, som det så fint hedder, i mindre stykker. Derfor ser du hydrolyseret keratin i alt fra shampoo, balsam, kure og hårsprays, og du kan sågar få stylingsredskaber med beskyttende keratinbelægning, for fordelene ved keratin er ikke til at komme udenom: keratin styrker og reparerer hårets struktur. Det holder desuden håret fugtigt, blødt og glansfuldt, og så modvirker det krus.


Psst! Kig efter ʻHydroliseret/hydrolized keratin’ eller ʻkeratin amino acids’ på ingredienslisten. Jo mere keratin der er i produktet, jo højere oppe står det på listen.

Når håret går i stykker

Selv om dit hår er sammensat af modstandsdygtige byggeklodser, er det på ingen måder immunt, når du udsætter det for blandt andet sollys, kemiske behandlinger og styling. Disse ting kan nemlig i stor stil få keratinmolekylernes bindinger til at gå i stykker, og så sidder du tilbage med et hår, der har et skadet skællag, hvilket kan føre til tab af keratin, og et hår, der knækker for et godt ord.


Heldigvis behøver det ikke at komme så vidt, og heldigvis kræver det ikke, at du skal undvære fornøjelsen ved at style dit hår og eksperimentere med din frisure. Du kan nemlig opnå meget med gode hårprodukter, som, rigtigt gættet, bør indeholde keratin!


Vidste du, at …
mørkhårede piger har mere keratin i håret end lyshårede? Lyst hår reflekterer nemlig solens stråler bedre, hvorfor det mørke hår har brug for mere beskyttelse i form af keratin.

6 gode med keratin

1. Shampooen

Shampoo til uregerligt, træt og kruset hår, som ønsker kontrol og anti-frizz, hvor håret bliver synligt styrket og næret.

KÉRASTASE Discipline Bain Fluidealiste Shampoo 250 ml
219,95
Du optjener 22 point

2. Balsammen

Balsam med ceramide A2TM, provitamin B2, vitamin E & F samt keratin, der plejer, styrker og beskytter håret og med den, er du godt på vej til et stærkere og mere glansfuldt hår.

For det bedste resultat skal den sidde et par minutter, inden du skyller den ud.

(6)
Stuhr Volume Conditioner 250 ml
89,95
Du optjener 9 point

3. Hårkuren

Intens hårkur med keratin til det tørre, krusede hår. Hårmasken åbner hårstrået og nærer håret i dybden, så du er efterladt med en silkeglat finish uden frizz.

KÉRASTASE Elixir Ultime L'Huile Originale Hair Oil 100 ml
339,95
Du optjener 34 point
Din lynguide til volumen i håret

Vi guider

Din lynguide til volumen i håret

Klasker dit hår for et godt ord, eller drømmer du bare om en mere fyldig hårpragt, så får du her et par nemme fif til at puste liv og volumen i lokkerne igen.

Læs også

4. Hårolien

Skøn olie til håret, der trænger til mere fugt, glans og pleje. Olien smelter let ind i håret og giver betydeligt mere shine i op til 48 timer efter brug.

KÉRASTASE Elixir Ultime L'Huile Originale Hair Oil 100 ml
339,95
Du optjener 34 point

5. Hårbørsten

Du kan hurtigt opnå stor volumen med et flot naturligt fald i hår eller spidser med den smarte rundbørste, samtidigt med at du føntørrer håret.

Den keramiske belægning på tromlen er tilført keratin og mandelolie, som forsigtigt overføres til håret, så den voluminøse frisure bliver suppleret af et sundt look.

(11)
Remington Keratin Protect Rotating Air Styler AS88
549,00
Du optjener 55 point

6. Hårstyleren

Opnå et sundere hår med det revolutionerede glattejern fra Remington, som registrerer dit hårs fugtindhold og justerer varmen til den mest optimale stylingstemperatur.
​​​​​​​

Glattejernet har keramisk keratinbelægning og tilfører mandelolie til håret under styling for et sundt og velplejet hår.

(5)
Remington Keratin S8598 styler
699,95
Du optjener 70 point

Relaterede produkter

(9)
Stuhr Original Conditioner 250 ml
89,95
Du optjener 9 point
L'Oréal Professionnel Steampod Steamactivated Cream 150 ml
166,45
Førpris 184,95
Du optjener 17 point
Beurer Krøllejern HT 62
399,95
Du optjener 40 point

Relaterede artikler

9 gode råd til et sundt og smukt hår

Nyhed

9 gode råd til et sundt og smukt hår

Af Benedikte Lundberg

Drømmer vi ikke alle om et velplejet og glansfuldt hår, der stråler af sundhed? Det er faktisk ikke så svært at opnå. Vi har samlet 9 simple tricks til at få et smukt og velplejet hår lige meget hvilken hårtype, du har.

Læs Mere
Frisøren: 4 Hårplejefejl du ikke må begå

Matas LIVE

Frisøren: 4 Hårplejefejl du ikke må begå

Af Matas

Fedter dit hår ligemeget hvor ofte du vasker det? Er det som om, håret aldrig rigtig bliver sundt uanset hvad du gør? Så kan det være, at du begår én eller flere af 4 almindelige hår-bommerter. I dag fortæller frisøren Maj om de mest almindelige hårplejefejl, hvad de betyder for vores hår og hvad man skal gøre i stedet.

Læs Mere
5 Hverdagstips til et sundt hår

Vi guider

5 Hverdagstips til et sundt hår

Det kan være svært at vide, hvad vejen til et sundt hår er og hvordan man skal pleje det i dagligdagen. Materialist og stylist, Cecille, guider dig frem til de bedste tips.

Læs Mere
Vink farvel til tørt hår

Vi guider

Vink farvel til tørt hår

Af Cathrine Park

Tørt og trist hår er en af de mest almindelige hårproblemer blandt kvinder, men hvad er egentlig roden til problemet, og hvordan fikser du det bedst? Få svarene her.

Læs Mere