Vi guider

Alt, du skal vide om solcreme

Når sommeren står for døren, og solens stråler begynder at varme din hud, skal du til at tænke på solbeskyttelse. Ud over skygge og solhat, så er solcremen din bedste ven. Én ting er at vælge den rigtige, en anden ting er at bruge den rigtigt.

Her bliver du guidet gennem junglen af solcremer, så du ved, hvad du skal holde øje med. Du får også alt den viden om solcreme, du har behov for, så du kan gå sommeren i møde på den bedste måde og undgå solskoldninger.

Hvad er solcreme?

Solcreme er et produkt, der beskytter huden mod UV-stråling, der kommer for sollys. Når vi snakker om solcreme, er noget af det første, du skal tage stilling til, solfaktoren.


SPF er en forkortelse af ”Sun Protection Factor”, og den siger noget om, hvor stor en del af solens UV-stråling, solcremen blokerer for. Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at du bruger mindst faktor 15 i den danske sommer og mindst faktor 30, når du rejser sydpå. Du skal derudover gå efter en solcreme, der beskytter mod både UVA- og UVB-stråler.

Hvor meget solcreme skal man bruge?

For at opnå mest mulig beskyttelse skal du bruge rigeligt med solcreme – meget mere end du sikkert regner med: Én håndfuld til én krop – og så anbefales det, at du genindsmører dig, når du har været i vandet, eller når solcremen er blevet svedt væk eller tørret af i tøjet.


Forsøg har vist, at det kan være en fordel at smøre sig ind to gange med et lille mellemrum, inden man går ud i solen. Så får man automatisk påsmurt et tykkere lag solcreme, og man undgår typisk, at der er ”helligdage” – altså steder på kroppen, som man ikke har fået smurt ind.​​​​​​​
​​​​​​​

Hvor ofte skal du smøre dig ind i solcreme?

De fleste antager måske, at det er nok at smøre sig ind i solcreme én gang – og dette lige inden man går ud i solen, eller imens man allerede befinder sig i den. For at en solcreme yder den lovede beskyttelse, er det dog vigtigt at være opmærksom på et par ting, når det kommer til hvor ofte, og hvornår du påfører den.


Det anbefales, at du smører dig ind i solcreme 2 gange, da dette giver en bedre beskyttelse. Der skal gå 20 min. imellem den første og anden påføring. Efter du har smurt dig ind i solcreme, bør du vente 20 min., før du går ud i solen. Derudover er det vigtigt at huske på, at der kan være god grund til at genpåføre solcremen i løbet af dagen – fx hvis du har badet, svedt meget eller har tørret dig med et håndklæde.

Solcreme til børn

Når du skal købe solcreme til dine børn, anbefaler Kræftens Bekæmpelse, at du vælger en solcreme, der er parfumefri, skånsom for miljøet og allergimærket.


Her kan du med fordel gå efter en solcreme med Svanemærket og Astma-Allergimærkets blå krans på tuben. På den måde kan cremen nemlig bruges af hele familien, og du undgår kemikalier som oxybenzone, der er mistænkt for at have en ødelæggende effekt på koralrev og 4-mbc, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

SPAR 25%KØB 2
200 ml
Matas StriberKids Solspray SPF 30 Uden Parfume
124,95 kr.
(18)
SPAR 25%KØB 2
200 ml
Matas StriberKids Sollotion SPF 50 Uden Parfume
129,95 kr.
(39)
SPAR 25%KØB 2
400 ml
Matas StriberKids Sollotion SPF 30 Uden Parfume
+ 2 størrelser
199,95 kr.
(19)

Hvor meget solcreme skal et barn bruge?

For at et barn er beskyttet mod solens stråler, skal man bruge den mængde solcreme, der kan være i en barnehånd. Det svarer til ca. 15-20 ml solcreme.

Hvor meget solcreme skal en voksen bruge?

For at en voksen er beskyttet mod solens stråler, skal man bruge den mængde solcreme, der kan være i en voksenhånd. Det svarer til ca. 30-40 ml solcreme.

Tre populære solcremer:

200 ml
DermaSollotion Høj SPF 30
114,95 kr.
(137)
SPAR 20%
30 ml
CliniqueMineral Sunscreen For Face SPF 50
Medlemspris
183,96 kr.229,95 kr.
(87)
SPAR 21,-
50 ml
La Roche-PosayAnthelios UVMune Invisible Fluid SPF 50+
179,95 kr.200,95 kr.
(160)

Hvad indeholder solcreme?

En solcreme indeholder de typiske ingredienser, som der er i en almindelig creme, men derudover indeholder solcremer også UV-filtre, der enten er fysiske eller kemiske. Typisk findes begge typer filtre i solcreme.

Det fysiske UV-filter er typisk titandioxid (TiO2), som er et hvidt stof, der reflekterer UVA- og UVB-stråling fra solen.

Det kemiske UV-filter indeholder én eller flere forbindelser, der går ind og absorberer UV-strålingen.


Hvad betyder faktor og SPF?

SPF er en forkortelse af ”Sun Protection Factor”. Det er et faktortal, som alle solcremer skal være mærket med, og virkningen af dette faktortal skal naturligvis kunne dokumenteres. SPF-tallet afspejler beskyttelsen overfor UVB-stråler, som er de stråler, der fører til rødme og forbrændinger. Rent teknisk er faktoren et forholdstal, man finder frem til ved at måle hvor meget stråling, der skal til for at give rødme i hud med solcreme på, i forhold til hud uden solcreme.

For at tage et eksempel, så indikerer en faktor 15, at huden kan udsættes for 15 gange mere UVB-stråling, før den bliver rød. Hvor længe en person er om at få en solskoldning, afhænger dog af tidspunktet på dagen og året, mængden af UV-stråling, skydække og hudtype. Faktortallet er derfor kun vejledende. Desuden har det betydning, hvor meget solcreme, man smører sig med, samt om huden er i kontakt med vand, sand, sved eller tøj.

Mens UVB-strålerene er dem, vi kan mærke på huden, kan vi ikke på samme måde mærke UVA-strålerne, da disse går dybt ind i huden og kan forsage rynker og ældning af huden. Begge kilder er dog desværre kilde til hudkræft, hvorfor det er vigtigt at bruge den rette solfaktor ift. UV-indekset. ​​​​​​​

Sådan kommer du bedst gennem en solskoldning

Din sundhed

Sådan kommer du bedst gennem en solskoldning

Vi ved det alle sammen godt – det er vigtigt, at vi passer på vores hud i solen og sørger for at få nok solcreme og skygge, når solen er på sit højeste. Men hvad gør man, hvis uheldet er ude, og man har fået tilegnet sig en solskoldning? Læs med her, så svarer vi på de mest stillede spørgsmål og guider dig til, hvordan du kommer bedst ud på den anden side, hvis du er uheldig og er blevet solskoldet.

Læs også

Hvor længe holder solcreme?

En solcreme kan holde sig længe, hvis du opbevarer den korrekt, og det er derfor en god idé at informere sig om, hvordan du gør dette på bedste vis. Hvis din solcreme er uåbnet, og du opbevarer den ved stuetemperatur, kan den typisk holde i 2 til 3 år. Fra du åbner solcremen og tager den i brug, kan du normalt regne med, at din solcreme kan holde sig i 12 måneder – forudsat produktet er brugt korrekt.

I begge tilfælde, uåbnet eller åbnet, skal du altid tjekke solcremens tekstur, farve og lugt, da disse faktorer er afgørende for, hvorvidt solcremen er god eller ej. Brug fx aldrig en solcreme, der lugter dårligt – det er et skidt tegn. Undgå at have solcremen til at ligge i direkte sol, og forsøg så vidt som muligt at holde den fri for sand og snavs, da det kan føre til ophobning af bakterier og svampe i solcremen.


Et godt råd er, at du skriver datoen for åbning på din solcreme og finder krukkesymbolet på solcremen, da krukkesymbolet indikerer det specifikke produkts holdbarhed. Hvis du er i tvivl, om din solcreme stadig er god, anbefaler Kræftens Bekæmpelse, at du køber en ny.

Hvorfor skal vi bruge solcreme?

Det kan måske være lidt svært at forstå, hvorfor det er nødvendigt at bruge solcreme, når vi begiver os ud i det gode vejr – for er solen ikke noget af det mest naturlige i verden? Og jo, det er den da. Solen er en vigtig kilde til D-vitamin, lys og varme, og det kan være med til at løfte både humør og kulør. Netop derfor kan man komme til at glemme, at solen i kraft af sin UV-stråling udgør en risiko for vores hud.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse stiger risikoen for at udvikle modermærkekræft med antallet af solskoldninger og mængden af UV-stråling, man udsættes for gennem livet. Derfor er det vigtigt, at vi tænker os om, når vi er i solen, og husker på de tre solråd fra Kræftens Bekæmpelse: Skygge, Solhat og Solcreme. Solcreme hjælper med at mindske denne risiko ved at yde beskyttelse mod solens stråler i form af enten et fysisk eller kemisk filter.

Solfaktor – Skal du vælge faktor 15, 30 eller 50?

Vi guider

Solfaktor – Skal du vælge faktor 15, 30 eller 50?

Sommeren er på vej, og det betyder, at vi endelig skal ud og nyde de længe ventede solstråler. Men har du styr på, hvilken solfaktor du skal bruge? Her får du en guide til at vælge den helt rigtige solfaktor i sommervarmen, så du er godt beskyttet mod solens stråler.

Læs også

Hvordan virker solcreme?

Der er forskel på solcremer, og der er derfor forskel på, hvordan den enkelte solcreme, du vælger, virker og yder beskyttelse mod solens stråler. Solcreme virker grundlæggende ved at afskærme mod solens UV-stråling. Afhængigt af hvilken solcreme, du vælger, opnår du beskyttelse mod solens UV-stråling takket være et kemisk eller fysisk filter. Hvor meget af solens UV-stråling, solcremen blokerer for, afhænger af, hvilken faktor (SPF) solcreme, du vælger at bruge.

Hvad betyder det, at en solcreme er vandfast?

Vandfast, vandresistent, vandafvisende.

Du har nok hørt de forskellige udtryk for solcreme, der yder beskyttelse, selv efter du har været ude i vandet, men hvad betyder det helt præcist, og hvor længe er en solcreme vandfast?


For at man rent teknisk – og lovligt – kan betegne en solcreme som vandfast, hedder det, at halvdelen af den oprindelige beskyttelse stadig skal gælde efter 2 gange 20 minutters badning og 2 gange 15 minutters tørring uden brug af håndklæde. Hvis den solcreme, du har valgt, er vandfast, kan du regne med at den opfylder dette – forudsat du bruger den korrekt.

Andre gode solcremer:

SPAR 20%
40 ml
ACOSun Face Ultra Light Fluid SPF 50
Medlemspris
143,96 kr.179,95 kr.
(31)
SPAR 25%KØB 2
50 ml
Matas NaturAnsigtssolcreme SPF 30
119,95 kr.
(256)
FAST LAV PRIS
150 ml
Matas StriberSollotion SPF 30 Uden Parfume
49,95 kr.
SPAR 20%
40 ml
BiodermaPhotoderm AKN MAT Fluide SPF 30
Medlemspris
135,96 kr.169,95 kr.
(10)
200 ml
P20 RiemannSolcreme Kids SPF 50+
+ 1 størrelse
239,95 kr.
(78)
SPAR 20%
400 ml
Rudolph CareSun Body Lotion SPF 30
Medlemspris
339,96 kr.424,95 kr.
(6)
200 ml
NIVEASun Lotion SPF 30
119,95 kr.
(66)
SPAR 25%KØB 2
NYHED
200 ml
Matas StriberSolspray SPF 50 Uden Parfume
139,95 kr.
(1)
SPAR 25%KØB 2
NYHED
195 ml
Matas StriberSolspray Transparent SPF 15 Uden Parfume
124,95 kr.
(3)
SPAR 25%KØB 2
195 ml
Matas StriberTransparent Solspray SPF 30 Uden Parfume
124,95 kr.
(75)
SPAR 25%KØB 2
15 g
Matas StriberSolstift SPF 50 Uden Parfume
49,95 kr.
(158)
SPAR 25%KØB 2
NYHED
200 ml
Matas StriberSollotion SPF 15 Uden Parfume
94,95 kr.

Relaterede artikler

Solfaktor – Skal du vælge faktor 15, 30 eller 50?

Vi guider

Solfaktor – Skal du vælge faktor 15, 30 eller 50?

Af Amalie Schiller

Sommeren er på vej, og det betyder, at vi endelig skal ud og nyde de længe ventede solstråler. Men har du styr på, hvilken solfaktor du skal bruge? Her får du en guide til at vælge den helt rigtige solfaktor i sommervarmen, så du er godt beskyttet mod solens stråler.

Læs Mere
Sådan forbygger du bedst soleksem

Din sundhed

Sådan forbygger du bedst soleksem

Af Ida Hinchely Kyhn

Måske du har oplevet at få soleksem på kroppen. Det viser sig som små, kløende prikker, der breder sig og i nogle tilfælde samler sig i plamager. Det kan være meget ubehageligt, og forekommer oftest om foråret, når den lyse hud kommer ud i solen efter en lang vinter. Vi guider her til, hvordan du bedst undgår soleksem, når solen igen står højt på himlen.

Læs Mere
Sådan holder du styr på UV-indekset

Vi guider

Sådan holder du styr på UV-indekset

Af Astrid Lund Olstrup

Ved UV-indeks på 3 og derover er solbeskyttelse nødvendig. Men hvordan ved man lige, hvad UV-indekset er? Med appen ’UV-INDEKS’ ved du altid, om du bør beskytte dig med solcreme, solhat og skygge. Appen virker både i Danmark og i udlandet, så du altid har UV-indekset lige ved hånden. Lær mere om den smarte app her!

Læs Mere
Sådan kommer du bedst gennem en solskoldning

Din sundhed

Sådan kommer du bedst gennem en solskoldning

Af Ida Hinchely Kyhn

Vi ved det alle sammen godt – det er vigtigt, at vi passer på vores hud i solen og sørger for at få nok solcreme og skygge, når solen er på sit højeste. Men hvad gør man, hvis uheldet er ude, og man har fået tilegnet sig en solskoldning? Læs med her, så svarer vi på de mest stillede spørgsmål og guider dig til, hvordan du kommer bedst ud på den anden side, hvis du er uheldig og er blevet solskoldet.

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek