Vi guider

Alt du skal vide om skæleksem i hovedbunden

Hvad er skæleksem, hvor kommer det fra og hvordan behandler man det? Vi gennemgår i denne artikel alle de mest stillede spørgsmål og tager dig med, så du bliver klogere på alt den nødvendige viden om skæleksem.

Er skæleksem smitsomt, og hvad er årsagen til det? Spørgsmålene er mange! Vi har derfor med hjælp fra vores eksperter samlet alt det, du bør vide om hudtilstanden i denne artikel. Læs med og bliv klogere på skæleksem!

Hvad er skæleksem?

Skæleksem er en hudtilstand, hvor områder af huden er plaget af flagende eller skællende hud. Det kommer typisk til udtryk i hovedbunden, men det kan også forekomme andre steder på kroppen, såsom i panden, mellem øjenbrynene, på næsefløjen, på ryg, mave og bryst. Skællene er typisk små, fedtede, gule eller lyse.

Hvilke symptomer er der på skæleksem?

Oplever du områder på kroppen, der er plaget af enten lyse, små, tørre skæl eller fedtede, gule skæl, kan det være tegn på skæleksem. Huden vil på de angrebne områder være rød under skællene. Hos voksne ses det oftest i ansigtet eller i hovedbunden, hvor det kommer til udtryk som enten fedtet eller tørt skæl. I hovedbunden vil huden typisk være rød og plaget af kløe.

Hvordan ser skæleksem ud hos spædbørn?

Skæleksem hos spædbørn ses i form af arp og er meget almindeligt. Mange spædbørn kan være plaget af arp, der er en overproduktion af fedt i hovedbunden, der gør, at hudceller afstødes. I dette tilfælde ses et gult eller brunt lag i hårbunden, der kan opløses med fedtede cremer eller olie. Man anvender i denne forbindelse en speciel kam til at rede arp ud af hovedbunden.

Vil du læse mere om, hvordan man forebygger og behandler arp? Vores sundhedsplejerske guider dig her!

Hvad er årsagen til skæleksem?

Skæleksem kommer af gærsvampen Malassezia furfur, der lever naturligt i huden. Svampen lever bedst i fedtet skæl, og en fedtet hud kan altså anses som en risikofaktor for skæleksem. Mange vil opleve, at skæleksem og en tendens til flagende hud og rødme er værst om vinteren. Kulden kan derfor være en del af årsagen til hudtilstanden. Da skæleksem ikke kan smitte, ases dette ikke som en årsag.  

Hvordan forebygger og behandler jeg skæleksem?

Der findes flere typer af produkter, der kan behandle skæl – både shampoo og creme. Uanset hvilket produkt du vælger, er det essentielt, at det får lov at virke, før det skylles af. Det vil altid fremgå i vejledningen, hvor længe produktet skal sidde, før du oplever en virkning. Cremer fungerer typisk bedst på mindre områder på kroppen og i ansigtet.  

Det anbefales altid, at man går til lægen, hvis man er i tvivl om, hvorvidt sin hudtilstand kræver medicinsk behandling.

Om eksperten

Linea


Linea blev uddannet farmakonom i 2020. Hun har speciale i håndkøbsmedicin, helsekost og medicare. Med sin store interesse for sundhed, sætter hun en ære i at vejlede om kosttilskud, vitaminer, mineraler og hudpleje. Linea lægger stor vægt på at give alle sine kunder den bedste oplevelse med gode råd, der tager afsæt i sin ekspertise.

Relaterede artikler

Sådan slipper du af med skæl i hovedbunden

Hairstudio

Sådan slipper du af med skæl i hovedbunden

Af Alice Vad Nielsen, Farmakonom

Døjer du med skæl i hovedbunden? Så er du langt fra alene. Vi ser på, hvorfor det opstår, og hvad du kan gøre ved det, så du slipper for flager i håret, og kommer også ind på forskellen på skæl og tør hovedbund.

Læs Mere
Slip for skæl og hovedbundsproblemer

Matas LIVE

Slip for skæl og hovedbundsproblemer

Af Matas

I dag guider vores frisør Maj til, hvordan du kan slippe af med skæl, hvis du er uheldig at døje med dem. Der er heldigvis rigtig meget man kan gøre for at komme problemet til livs. Maj hjælper dig også med at afgøre, om der nu rent faktisk også er tale om skæl - eller blot om irriteret hovedbund.

Læs Mere
Frisøren guider: Slip af med tør hovedbund

Matas LIVE

Frisøren guider: Slip af med tør hovedbund

Af Matas

Glem kløe og hudflager fra hovedbunden – følg med, når Mike, vores frisør og produkt-specialist, præsenterer en række produkter og naturlige løsninger, der kan lindre tørheden og genoprette balancen i din hovedbund.

Læs Mere
Hårtab: Her er, hvad du kan gøre

Vi guider

Hårtab: Her er, hvad du kan gøre

Af Natalie Khayat

Hvis du døjer med hårtab, kan du helt sikkert nikke genkendende til frygten for hårbørsten og suget i maven, når du ser dine dyrebare hårstrå ligge på tøjet, stolen og i vasken i stedet for at sidde på dit hoved. I denne artikel stiller vi skarpt på hårtab, de mest almindelige grunde til det – og ikke mindst hvad du selv kan gøre, hvis du oplever, at det tynder ud i dit hår.

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek