Vi guider

Frisøren: Det skal du vide om hår, der fælder

Hårfældning er en helt naturlig del af hårets cyklus, men hvor meget hår er det normalt at fælde, og er der noget, man kan gøre for at forlænge hårets levetid på hovedet? I denne artikel stiller vi skarpt på hårfældning– og på, hvad du selv kan gøre ved det, hvis dit hår fælder mere, end du synes om.

Du har måske brugt en masse tid på at passe og pleje dit hår med kærlighed og lækre produkter – kun for at se dem havne i hårbørsten. Uanset hvem man er, og hvilken hårstruktur man har, vil alle mennesker opleve, at håret fælder. Når det er sagt, er der stor forskel på, hvor mange hår vi taber dagligt. Nogle taber få, andre taber flere, mens en sidste gruppe taber mere hår, end der vokser tilbage igen.  

​​​​​​​Føler du, at dit hår fælder meget? I denne artikel har vi snakket med vores frisør Mike Paudy for at blive klogere på hårfældning og på, hvad man selv kan gøre for at minimere tabet af de dyrebare hårstrå.

Hvorfor fælder hår?

Det er et spørgsmål, som Mike Paudy i sit virke som frisør har fået rigtig mange gange, og som han gladelig svarer på igen og igen; ikke mindst for at berolige os allesammen:


”Jeg vil starte med at understrege, at man skal fælde – og at det ikke er farligt. Det er helt normalt at fælde alt mellem 50 og 150 hårstrå hver eneste dag som en uundgåelig del af hårets livscyklus,” forklarer han.


”På samme måde som alle mulige andre levende organismer har vores hår en livscyklus. Det hår, vi har på hovedet, lever i udgangspunktet seks år, og i løbet af denne levetid gennemgår håret en vækstfase, en hvilefase og til sidst en udfaldsfase, hvor det gamle hår falder ud for at give plads til nyt hår,” tilføjer han.


Mike Paudy forklarer, at mængden af hårfældning kan variere i løbet af året eller i takt med vores hormonelle cyklus, ligesom genetik, kost og alder spiller en stor rolle i forhold til, hvor meget du fælder.


Normal fældning vs. hårtab


Vi har netop fået etableret, at det er helt normalt for håret at fælde – og endda at håret kan fælde ret meget hver dag som et led i en helt naturlig cyklus. Men hvornår fælder håret mere end det, der er normalt?


Det kan siges helt kort: Dit hår fælder mere end normalt, hvis mængden af hår, der falder ud, er større end mængden af hår, der vokser frem.


”Hvad ’mere end normalt’ vil sige, varierer fra person til person, fra årstid til årstid og fra hårstrukltur til hårstruktur. Rigtig mange faktorer kan spille ind, og derfor er det altid en god idé at besøge din læge, hvis du er bekymret for din hårpragt,” forklarer Mike Paudy.

”Hvis du har krøller og kun børster dit hår en gang om ugen, vil der helt naturligt sidde flere hår, end hvis du har skandinavisk hår og børster det hver morgen og aften. Men hvis du oplever at fælde store klumper af hår, selvom du børster dit hår hyppigt, kan det være værd at holde øje med det,” siger han.


Der kan være mange grunde til, at dit hår fælder meget. Arvelige faktorer spiller ofte ind, men også livsstilstilstande som stress, mangel på specifikke næringsstoffer, en hormonel ubalance eller sygdom kan resultere i øget hårfældning. For nogle går den øgede hårfældning over igen hurtigt, for andre varer det ved. Mærker du hårtab, anbefales det, at du går til din læge, så I sammen kan finde frem til den bagvedliggende grund til dit hårtab.


Vil du læse mere om hårtab? Vi har skrevet en artikel om emnet lige her.
​​​​

5 Hverdagstips til et sundt hår

Hairstudio

5 Hverdagstips til et sundt hår

Det kan være svært at vide, hvad vejen til et sundt hår er og hvordan man skal pleje det i dagligdagen. Materialist og stylist, Cecille, guider dig frem til de bedste tips.

Læs også

5 forklaringer på øget hårfældning

Oplever du, at dit hår fælder mere nu, end det tidligere har gjort? Herunder har vi listet en række naturlige grunde til øget hårtab, som måske kan forklare tendensen.


1: Alder. Som hovedregel øges din hårfældning med 10% for hvert årti, du bliver ældre.


2: Generel behandling af hår. Overdreven brug af hårstyling og hårbehandlinger som f.eks. hårfarvning, blegning, varmestyling og stramme frisurer kan påvirke hårstråene og føre til hårfældning.


3: Træk i håret. Det lyder måske usandsynligt, men hvis du har en tendens til at trække meget i dit hår, sno det om dine fingre og generelt røre hårdhændet ved det, kan det resultere i øget hårfældning.


4: Din hårstruktur og hårets tæthed. Har du eksempelvis krøllet hår, vil du måske opleve, at dit hår fælder mere, og det er normalt. Det skyldes ofte blot, at du har flere hårstrå til at starte med.


5: Sæsonen. Mange oplever øget hårfældning i efterårsmånederne, særligt omkring september og oktober. Det menes at kunne forklares med, at håret gennemgår en længere vækstfase i løbet af sommeren, og dermed går flere hårstrå ind i hvilefasen og falder ud i efterårsmånederne.

NB! Hvis dit hårtab er markant, kan medicin eller sygdom, genetik, chokoplevelser eller stress være en underliggende årsag. Hvis du oplever et markant hårtab, midlertidigt såvel som vedvarende, bør du altid gå til lægen.


Læs gerne vores artikel om hårtab, hvor vi gennemgår alt det, du skal vide, hvis dit hår fælder markant mere end normalt.​​​​​​​Er du i tvivl, om du fælder for meget? Så opsøg din læge for råd og vejledning.  

Hvordan kan man selv minimere håraffald?

Hvis du befinder dig i en periode, hvor dit hår fælder meget, er det bedste, du kan gøre, at sætte ind med en god hårplejerutine. Mike Paudy anbefaler desuden, at du også giver din hovedbund noget kærlighed.


”Mange tror, at hyppige klipninger kan minimere hårfældning, men det er en myte. Hårfældning kommer fra hovedbunden og ikke fra dine spidser, så fokuser din energi på hovedbunden i stedet,” siger han.


En sund hovedbund giver dig et godt udgangspunkt for et sundt hår. Brug derfor gerne et hovedbundsserum, som tilfører ingredienser, der styrker håret, forbedrer hovedbundens sundhed og modvirke faktorer, der kan føre til hårtab. En scrub kan hjælpe med at rense hovedbunden for urenheder og rester fra stylingprodukter, mens en hovedbundsbørste kan stimulere blodcirkulationen i hovedbunden.


Desuden anbefaler frisøren også, at du undgår alt for stramme håropsætninger for ofte, og at du bruger en shampoo og conditioner i badet, der er særligt formuleret til at modvirke håraffald. Her anbefaler Mike Paudy Kérastase Genesis, som består af både shampoo, conditioner, hårmaske, stylingprodukter samt intensive sera mod hårtab. Serien findes i en udgave til både mænd og kvinder.


”Sidst, men ikke mindst, er det også vigtigt, at du væbner dig med tålmodighed og ser situationen an. Der kan godt gå noget tid, før produkterne viser deres virkning – og desuden kan det variere fra person til person, hvor stor effekten er,” påpeger han:


”Hårfældning er normalt, og dit hår fælder sandsynligvis ikke mere end gennemsnitligt, selvom det kan føles sådan. Søg altid læge, hvis du er bekymret, og hold dig til en plejende rutine i hverdagen. Det kan man komme langt med.”

Frisørens 3 råd til at motivere hårvækst

1: Prøv at børste håret både morgen og aften. Det vil massere hovedbunden, starte blodcirkulationen og derved øge normal hårvækst. Du kan også bruge fingrene eller en hovedbundsbørste til den daglige massage.


2: Hav en god plejerutine til hår og hovedbund, der sikrer, at du giver dit hår de bedste betingelser for vækst. Brug eventuelt produkter særligt lavet til at minimere håraffald; f.eks. Kérastases Génesis-serie.


3: Spis sundt og varieret, så du er sikker på, at du er dækket ind med alle essentielle næringsstoffer, vitaminer og mineraler.​​​​​​​

Mike er i 2013 uddannet frisør med en 4-årig uddannelse. Derudover har han mere end 10 års erfaring inden for beautybranchen. Efter han blev færdig med sin uddannelse, havde han ansvaret for nogle af de største mærker i den professionelle hårplejeverden. Mike har både været klassisk salonfrisør og hårstylist til hårshows, ligesom han har undervist i produkter samt i ingredienser. Han er det, man kan kalde en rigtig produktnørd. Det er også derfor, han er klædt rigtig godt på til give vores kunder den bedste rådgivning til netop deres behov og ønsker.

Anmeldelser af produkter mod hårfældning


Kérastase Genesis-serien

Mike Paudy anbefaler den – og det gør rigtig mange af vores kunder også. Den populære hårplejeserie er specielt udviklet til at forebygge og minimere hårtab, styrke håret og bidrage med masser af fugt og ingredienser, der gør håret modstandsdygtigt.


Maria er meget tilfreds med seriens shampoo og fortæller følgende:


”Denne shampoo er rigtig go’. Der er begyndt at vokse mere hår frem, og jeg har fået en masse babyhår. Mit hår føles bedre, og det er meget fugtet efter shampooen. Jeg bruger balsammen bagefter, og det giver et dejligt fugtet hår, som er nemt at rede ud. ”


Aleyna kvitterer også med fem stjerner og skriver en meget pæn anmeldelse på matas.dk:


”Jeg har prøvet flere forskellige shampooer, både billige til dyre, men det her har uden tvivl været den bedste shampoo! Jeg har meget tørt hår, selv “hydrating shampooer” har ikke ku’ hjulpet mit tørre hår, men den her har allerede ved første vask gjort mit hår så blødt. Så dufter den fantastisk og holder til næste hårvask. Jeg kan også se mindre hår på børsten, så den holder, hvad den lover samt giver shine og blødt hår. Kan klart anbefales!”


Lis har været glad for at bruge alle seriens produkter sammen:  


”Elsker denne serie af hårprodukter, fordi de holder, hvad de lover om at pleje hår med tendens til at knække. Jeg har brugt serien i et år, også Genesis Ampoules i ny og næ. Efter mine graviditeter, amning og vægttab tog mit hår meget skade, men mit hår er synligt blevet kraftigere og sundere. Min frisør var helt i chok over at se udviklingen sidste gang.”   

KÉRASTASE Genesis Bain Hydra-Fortifiant Shampoo 250 ml
SPAR 20%
250 ml
KÉRASTASEGenesis Bain Hydra-Fortifiant Shampoo
Medlemspris
195,96 kr.244,95 kr.
(30)
KÉRASTASE Genesis Bain Nutri-Fortifiant Shampoo 250 ml
SPAR 20%
250 ml
KÉRASTASEGenesis Bain Nutri-Fortifiant Shampoo
Medlemspris
195,96 kr.244,95 kr.
(17)
KÉRASTASE Genesis Sérum Anti-Chute Fortifiant Scalp Serum 90 ml
SPAR 20%
90 ml
KÉRASTASEGenesis Sérum Anti-Chute Fortifiant Scalp Serum
Medlemspris
331,96 kr.414,95 kr.
(14)
KÉRASTASE Genesis Ampoules Cure Anti-Chute Fortifiant Treatment 10*6ml
SPAR 20%
10*6ml
KÉRASTASEGenesis Ampoules Cure Anti-Chute Fortifiant Treatment
Medlemspris
403,96 kr.504,95 kr.
KÉRASTASE Genesis Masque Reconstituant Hair Mask 200 ml
SPAR 20%
200 ml
KÉRASTASEGenesis Masque Reconstituant Hair Mask
Medlemspris
331,96 kr.414,95 kr.
(8)

Matas Natur Koffein & Aloe Vera – serie mod hårtab

Der er mange gode ting ved Matas Naturs hårplejeserie med koffein og aloe vera. Serien, der reducerer hårtab, er både budgetvenlig, populær og mærket med både Svanemærket og Asthma-Allergy Nordics blå krans.


Om Matas Natur Koffein & Aloe Vera Shampoo Reducerer Hårtab fortæller Kirsten fra Aarhus, at ’den virker’, og desuden at hun mærker et reducere hårtab.


En helt anden Kirsten fra Odense er også glad for shampooen og fortæller følgende:”Jeg har nu brugt shampooen i nogle uger, og jeg synes allerede, jeg kan se, at mit hår er blevet lidt mere fyldigt. Den er meget behagelig at bruge, så jeg er meget glad for den. Især det, at den er parfumefri, er rigtig godt for mig.”

Matas Natur Koffein & Aloe Vera Shampoo Reducerer Hårtab 200 ml
SPAR 23,-
200 ml
Matas NaturKoffein & Aloe Vera Shampoo Reducerer Hårtab
66,95 kr.89,95 kr.
(40)
Matas Natur Koffein & Aloe Vera Balsam Reducerer Hårtab 200 ml
SPAR 23,-
200 ml
Matas NaturKoffein & Aloe Vera Balsam Reducerer Hårtab
66,95 kr.89,95 kr.
(21)
Matas Natur Mikroalger & Aloe Vera Hovedbundsserum 125 ml
SPAR 27,-
125 ml
Matas NaturMikroalger & Aloe Vera Hovedbundsserum
82,95 kr.109,95 kr.
(36)

Cosborg Gibidyl Advanced Shampoo

”Jeg købte den første gang for et par år siden, fordi mit hår blev tyndt. Som gammel frisør var jeg meget skeptisk, men det virker altså,” fortæller Tove fra Odense i sin anmeldelse af Cosborg Gibidyl Advanced Shampoo, som stimulerer hårets vækst, volume og forankring.


Det er lidt samme melding, som kommer fra Susanne fra Måløv, som skriver følgende i sin anmeldelse:


”Jeg har brugt Gibidyl længe, og jeg er meget tilfreds med det. Det har stoppet et moderat hårtab, så jeg nu ikke har bare pletter mere.”

Cosborg Gibidyl Advanced Shampoo 150 ml
SPAR 20%
150 ml
CosborgGibidyl Advanced Shampoo
Medlemspris
263,96 kr.329,95 kr.
(65)
Cosborg Gibidyl Advanced Shampoo 300 ml
SPAR 20%
300 ml
CosborgGibidyl Advanced Shampoo
Medlemspris
411,96 kr.514,95 kr.
(26)

Australian Bodycare Hair Loss-serien

Australian Bodycare Hair Loss er en serie af hårpleje, der ved hjælp af tea tree oil og en række aktive og nærende ingredienser plejer hovedbunden og bidrager til normal hårvækst.


Pernille beskriver seriens hovedbundsserum, Hair Loss Serum, som ’god’:


”Jeg har brugt dette hårserum et stykke tid nu, og jeg synes faktisk, jeg fælder mindre nu – plus jeg også har fået en del nye små hår i hårgrænsen.”


Nanna er også begejstret for produktet:”Jeg fælder i perioder meget (langt hår), og denne sætter effektivt en stopper for det, hvis jeg bruger den dagligt i 1-2 uger.”


Under anmeldelser for seriens shampoo, Hair Loss Wash, har Carina Vicki delt sin oplevelse:


”Har lidt af hårtab længe. Med denne shampoo ændrede min hovedbund og hår sig fuldstændigt. Jeg har ikke længere fedtet hår efter en dag, min hovedbund er sund, og jeg taber stort set ikke hår længere. Bedste shampoo jeg har prøvet.”

Australian Bodycare Hair Loss Wash 500 ml
SPAR 20%
500 ml
Australian BodycareHair Loss Wash
+ 1 størrelse
Medlemspris
183,96 kr.229,95 kr.
(143)
Australian Bodycare Hair Loss Serum 250 ml
SPAR 20%
250 ml
Australian BodycareHair Loss Serum
+ 1 størrelse
Medlemspris
239,96 kr.299,95 kr.
(93)
Australian Bodycare Hair Loss Wash Lemon Myrtle 200 ml
SPAR 20%
200 ml
Australian BodycareHair Loss Wash Lemon Myrtle
Medlemspris
103,96 kr.129,95 kr.
Australian Bodycare Hair Loss Conditioner Lemon Myrtle 200 ml
SPAR 20%
200 ml
Australian BodycareHair Loss Conditioner Lemon Myrtle
Medlemspris
103,96 kr.129,95 kr.
Australian Bodycare Hair Loss Spray 150 ml
SPAR 20%
150 ml
Australian BodycareHair Loss Spray
Medlemspris
103,96 kr.129,95 kr.
(37)

På baggrund af kundernes favoritter har vi sammensat en hårplejerutine mod hårfældning, som jeg, Natalie, skal teste over den næste rum tid. Jeg har selv lidt problemer med hår, der fælder, så jeg er meget spændt på at se, hvad det kommer til at gøre. Kig med herinde igen om nogle måneder, hvor jeg opdaterer med mine resultater.

Relaterede produkter

KÉRASTASE Genesis Ampoules Cure Anti-Chute Fortifiant Treatment 10*6ml
SPAR 20%
10*6ml
KÉRASTASEGenesis Ampoules Cure Anti-Chute Fortifiant Treatment
Medlemspris
403,96 kr.504,95 kr.
Argan de Luxe Hair Loss Control Shampoo 1000 ml
SPAR 20%
1000 ml
Argan de LuxeHair Loss Control Shampoo
Medlemspris
95,96 kr.119,95 kr.
Australian Bodycare Hair Loss Care Kosttilskud 60 kapsler
SPAR 20%
60 kapsler
Australian BodycareHair Loss Care Kosttilskud
Medlemspris
159,96 kr.199,95 kr.
Hairlust Split Fix™ Shampoo 250 ml
SPAR 38,-
250 ml
HairlustSplit Fix™ Shampoo
151,95 kr.189,95 kr.
(164)
Nygaard Hårbørste vildsvin børste 7
SPAR 20%
NygaardHårbørste vildsvin børste 7
Medlemspris
103,96 kr.129,95 kr.
(14)

Relaterede artikler

Hårtab: Her er, hvad du kan gøre

Vi guider

Hårtab: Her er, hvad du kan gøre

Af Natalie Khayat

Hvis du døjer med hårtab, kan du helt sikkert nikke genkendende til frygten for hårbørsten og suget i maven, når du ser dine dyrebare hårstrå ligge på tøjet, stolen og i vasken i stedet for at sidde på dit hoved. I denne artikel stiller vi skarpt på hårtab, de mest almindelige grunde til det – og ikke mindst hvad du selv kan gøre, hvis du oplever, at det tynder ud i dit hår.

Læs Mere
De mest stillede spørgsmål om svamp i hovedbunden

Din sundhed

De mest stillede spørgsmål om svamp i hovedbunden

Af Matas

Svamp i hovedbunden kan være rigtig ubehageligt og irriterende at døje med. Det en hudsygdom, som kræver behandling, da det ellers kan have konsekvenser som pletskaldethed og hårtab. I denne artikel svarer vi på de mest stillede spørgsmål om svamp i hovedbunden og guider dig til, hvordan du kan komme problemet til livs.

Læs Mere
Vi tester: Nyt hovedbundsserum mod hårtab

Hairstudio

Vi tester: Nyt hovedbundsserum mod hårtab

Af Ida Hinchely Kyhn

God hårpleje stopper ikke ved shampoo og balsam – man har nemlig fået øjnene op for, hvor vigtigt det også er at pleje og passe sin hovedbund, hvis man ønsker et sundt hår og ønsker at reducere hårtab. De sidste fire uger har jeg testet det nye parfumefri hovedbundsserum med mikroalger og økologisk aloe vera fra Matas Natur, som er skabt for at styrke håret og mindske for mange løse hår i børsten. Læs med her, og hør hvordan det gik!

Læs Mere
Sådan kan dit hår ændre sig i graviditeten

Vi guider

Sådan kan dit hår ændre sig i graviditeten

Af Vibeke Sofie Jensen

Nogle dage ser man sig i spejlet og spørger sig selv ”Hvorfor ændrer mit hår sig sådan? Hvad er der nu galt med min hovedbund? Hvad stiller jeg op med det her?” Ja, listen kan være lang, når det kommer til alle de forandringer, du går igennem som gravid og nybagt mor. Få tips og tricks til håret her.

Læs Mere