Vi guider
Mild og god hudpleje til gravide
Der er pludselig to streger på testpinden og et lille hjerte, der banker i ens mave. Og med den spirende graviditet følger 117 spørgsmål, ting at forholde sig til og sætte sig ind i. Hvilke kosttilskud bør man tage hvornår, hvad er det nu, man helst ikke skal spise og hvordan er det nu lige det er med hudpleje og kosmetik? Her er en lille guide til sidstnævnte og en række anbefalinger af nogle gode, skånsomme, stribede skønhedsprodukter, du trygt kan bruge i din graviditet.

Emily Salomon guider til den bedste hudpleje både før og efter din graviditet, så du undgår for mange unødige kemikalier i dine hudplejeprodukter.

En mild og oplagt omgang striber

Blandt Matas Striber findes en hel serie af hudpleje der hedder Mild og som er et nemt og trygt valg (også) under graviditet. Mild-serien bærer både Svanemærket og Blå Krans og er fri for parfume. Jeg er personligt især begejstret for Micella-vand, renseservietter (de er især guld værd, når man har født), serum og dagcreme med spf fra Mild-serien.

Derudover 'shopper' jeg også rundt i nogle af de andre gode Striber, men jeg går som udgangspunkt efter de Svanemærkede og parfumefri, især når jeg er gravid eller ammer. Blandt andre stribede favoritter til ansigtet har jeg rensemælk og skintonic fra serien til Tør Hud (hvis man som jeg, er tør i betrækket) og så den gode natcreme og øjencreme fra de lækre, effektive og alligevel skånsomme 'Anti-Wrinkle' Striber som er særligt tiltænkt os, der er 35+.

Inden du bliver gravid

Allerbedst er det faktisk, hvis du starter med at kigge dine badeværelseshylder igennem, allerede fra du begynder at påtænke eller planlægge en graviditet. Noget af den uønskede kemi som hudpleje og kosmetik kan indeholde, forsvinder nemlig ikke lige fra kroppen fra dag til dag og således kan det være smart også at undgå dem i perioden op til graviditeten, hvis det er muligt. Generelt kan en (fremtidig) familieforøgelse være en alletiders mulighed for at blive mere bevidst om, hvad man smører på sin hud både inden, under og efter graviditeten.

Tre gode tommelfingerregler til de forvirrede

Regel nr. 1: Prioritér rigtigt
Min personlige regel nummer et (uanset om jeg er gravid eller ej) er at bruge så rene produkter som muligt, fri for eksempelvis hormonforstyrrende stoffer især når det kommer til produkter, jeg bruger dagligt, produkter som jeg bruger på større områder og produkter som er i direkte kontakt med min hud og som bliver på huden. Eksempler herpå er bodylotion, ansigtscreme og deodorant.


Så er jeg til gengæld lidt mere lempelig med produkter der kun bliver brugt i meget små mængder/på et lille område, som jeg ikke bruger dagligt og/eller som ikke er i direkte kontakt med huden. Et godt eksempel herpå er min yndlings-eyeliner, som jeg bruger sjældent og på et meget afgrænset område. Et andet kunne være en hårkur eller ditto olie, som man kun bruger i hårspidserne. Og det er bestemt ikke, fordi man ikke må finde rene alternativer til 'småtingene'. Men der hvor det er allervigtigst, er når det kommer til de produkter vi bruger meget af, dagligt og direkte på huden.

Regel nr. 2: På mærkerne
Mærkningerne er dine venner her. For selvom det kan være både spændende og brugbart at sætte sig ind i, hvad det nu lige er alle de hormonforstyrrende stoffer hedder og hvad der ellers kan være et hit at undgå at smøre sin voksende mave ind i, så kan det også få de fleste til at miste pusten. Med mindre man er kemiingeniør. En overmåde god mærkning at holde øje med (også) i denne sammenhæng er Svanemærket, der er din garanti for at produktet (blandt meget andet) er fri for både hormonforstyrrende og miljøbelastende stoffer. Et andet mærke der kan være fornuftigt også at overveje som gravid er Astma-Allergi Danmarks Blå Krans.


Rigtigt, rigtigt mange af Matas Striber bærer Svanen og/eller Blå Krans, hvilket gør dem til oplagte valg under graviditet og amning.

Regel nr. 3 - Brug luppen
Forbrugerrådet Tænk har udviklet en app, Kemiluppen, hvor man nemt og hurtigt kan tjekke om et givent skønhedsprodukt (såfremt det er i databasen) indeholder henholdsvis hormonforstyrrende, miljøbelastende eller potentielt allergifremkaldende stoffer. Hvis du vil være helt på den sikre side, så gå efter produkter med den grønne 'A-kolbe'. Vær dog opmærksom på, at Kemiluppen ikke tager højde for mængder, når det kommer til indhold. Den er således ikke en fuldstændig guide, men kan være en alletiders hjælp og indikator.


Af potentielt hormonforstyrrende stoffer er jeg særligt opmærksom på at styre udenom Butylparaben og Propylparaben.

Parfume med måde

Som udgangspunkt er det fornuftigt at undgå eller minimere brugen af produkter med parfume som gravid, men omvendt skal man heller ikke undervurdere hvor stor en del af velværen ved skønhedspleje, der kommer fra lækre dufte. Sådan har jeg det i alle tilfælde selv. Vælg evt et par enkelte produkter med duft (og hav gerne 'regel nr. 1' in mente her, så lad det være produkter der ikke bliver på huden eller som kun bruges på små områder) og tjek op på og sørg for at de ikke indeholder de 26 potentielt problematiske og deklarationspligtige parfumestoffer. Descideret parfume kan sprøjtes på hårlængderne eller på tøjet frem for direkte på huden.

Der findes masser og atter masser af parfumefri produkter blandt Matas Striber (faktisk findes mange af dem i to versioner: én med og én uden duft) og mange af dem bærer også ovennænvte mærkninger.

Relaterede produkter

Relaterede artikler

Vi tester Mild-serien fra Matas Striberne

Bag om brandet

Vi tester Mild-serien fra Matas Striberne

Af May Silja Holm

Det kan være svært at vurdere, hvilken hudtype man har og hvilke hudpleje produkter man skal gå efter. May, som blogger under navnet Sydhavnsmor, har skrevet om Matas nye Mild serie, hvor to læsere har testet produkterne.

Læs Mere
Vær forsigtig med kemien, når du er gravid

Vi guider

Vær forsigtig med kemien, når du er gravid

Af Lene Skou Jensen

Vi vil rigtig gerne passe på vores børn – også mens de ligger inde i maven. Derfor lader vi være med at drikke alkohol og ryge cigaretter, og vi forsøger at spise sundt og huske vitaminpillerne. Men hvordan er det lige med kemikalier i fx cremer, kosmetik og alt det andet?

Læs Mere
Gravid - hvilke kosttilskud og vitaminer?

Vi guider

Gravid - hvilke kosttilskud og vitaminer?

Af Lene Skou Jensen

For at sikre at både du og barnet får de vigtigste vitaminer og mineraler, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du supplerer din daglige kost med kosttilskud. De fleste vitaminer er ugiftige og udskilles uden problemer. Dog er fx for meget A-vitamin farligt for barnet. Tag derfor ikke større doser, end der er anbefalet. Se alle anbefalinger her.

Læs Mere
Emily Salomon: Min hjælp til førstegangsmødre

Matas LIVE

Emily Salomon: Min hjælp til førstegangsmødre

Af Matas

Der er mange ting at huske på, når du er gravid. Vigtige kosttilskud, gode vaner og forberedelser. Har man husket det hele, og kan man finde ud af det hele? At blive mor er en stor omvæltning i livet, og denne live er til dig, der gerne vil have et par gode tips med på vejen fra influencer Emily Salomon, der selv er gravid for anden gang. Hun er klar til at vise sine yndlingsprodukter, besvare alle dine spørgsmål, og så gennemgår vi basislageret, der er godt at have på plads, når baby kommer.

Læs Mere
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!

Vores materialister, frisører og farmakonomer er klar til at guide dig lige nu.