Vi guider

Vi tester: Naturlig solcreme

Ingen sommer uden solcreme! Er du i tvivl om, hvilken variant, der skal med i kufferten til sommer? Her på redaktionen har vi testet naturlige solcremer og bedømt deres konsistens, duft og kigget nærmere på ingredienserne. Læs med her for at blive klogere på hvilken, der passer til dine krav og behov.

Der er mange ting at tage stilling til, når man skal vælge en solcreme. Skal den kunne bruges til både ansigt og krop, skal hele familien bruge den, skal den være med eller uden kemiske filtre, hvordan skal konsistensen være, og skal den være uden parfume? Kriterierne er mange, og derfor har vi her i redaktionen sat os for at teste en masse solcremer i vores sortiment baseret på en række af disse kriterier. Men før vi når til testen, er det værd at nævne lidt om, hvad det gør solcremer beskyttende og hvorfor.

Hvad er det, der er skadeligt i solens stråler?

Solens stråler består af synlige og usynlige stråler. De usynlige stråler kan deles op i UVA og UVB stråler. UVA stråler kan trænge dybt ind i huden, hvor de sammen med UVB stråler giver den solbrune farve. Samtidig er UVA stråler ansvarlige for ældning af huden. UVB stråler trænger mindre dybt ind i huden og er de solstråler, der kan give solskoldning og soleksem.

Hvad er det, der beskytter i en solcreme?

Det, der virker beskyttende i en solcreme, kaldes UV-filtre. UV-filtre kan deles op i UVA- og UVB-filtre, selv om mange filtre giver en beskyttelse i både UVA og UVB området. Her skelner man ofte mellem fysiske og kemiske filtre. De fysiske filtre er filtre, der lægger sig ovenpå huden. De kaldes fysiske filtre, fordi beskyttelsen mod solens stråler foregår ved, at cremerne lægger sig som en fysisk barriere på huden. De virker som et spejl og reflekterer solens stråler. Fordi de fysiske filtre lægger sig ovenpå huden, er det også de filtre, der kan give et hvidt skær efter påsmøring.  


De kemiske filtre er filtre, der trænger ned i huden og via en kemisk proces, absorberer solens stråler og omsætter dem til varme. Fordi solbeskyttelsen således foregår via en kemisk proces, hedder disse filtre kemiske filtre, og fordi de, efter påsmøring, trænger ned huden, giver de ikke et hvidt skær, ligesom fysiske filtre ofte gør. Langt de fleste solcremer, der er på markedet i dag, anvender kemiske UVA og UVB filtre, fordi de ikke giver det hvide skær efter påsmøring, og dermed er nemmere at smøre ud.


Nu ved du lidt mere om UVA og UVB stråler, hvordan solfiltre beskytter, og hvad forskellen er på fysiske og kemiske solfiltre, så lad os nu se nærmere på de solcremer vi har valgt at teste. Vi har testet de forskellige solcremer ud fra følgende kriterier: parfume, konsistens funktion og ingredienser.

Isabel, 29 år:

Hvad lægger du vægt på i solcreme?
​​​​​​​Jeg går generelt efter en ”lækkerhedsfaktor” i min ansigtssolcreme. Det vil sige, at jeg gerne vil have den til at gøre noget godt for min hud udover at beskytte mod solens stråler.


Parfume: Nilens Jord ansigtssolcreme er allergimærket og helt uden parfume.


Konsistens: Den trænger overraskende hurtigt ind i huden – faktisk var jeg nødt til at tjekke ingredienslisten for alkohol, for jeg tænkte, at det måtte være derfor. Men nej, den har bare en fantastisk konsistens og føles helt ufedtet! Intet hvidt skær, og den er milevidt fra de hvide, klistrede solcremer fra barndommen.


Funktion: Den er medium drøj i brug, jeg bruger halvandet pump til hele ansigtet, men man bør nok bruge to-tre, når solen er på sit højeste eller til en strandtur. Den virker derudover meget let på huden, og mine porer tilstopper ikke af den. KÆMPE plus, det sker nemlig ret ofte for mig, når jeg bruger solcreme. Den er desuden vandfast.


Ingredienser: Nilens Jord solcremen er allergivenlig og Allergy Certified og beskytter både mod UVA og UVB stråler.

Rikke, 35 år (2 børn):

Hvad lægger du vægt på i solcreme?
Jeg kigger altid efter en solcreme, der kan bruges af hele familien. Jeg har to små børn, og her er det vigtigt for mig, at solcreme beskytter, er nem at smøre på og ikke fedter så meget, at børnene bliver dækket af sand 2 sekunder efter, vi er ankommet til stranden.


Parfume: Solcremen indeholder ikke parfume og har derfor ingen duft.


Konsistens: Ved første øjekast virker cremen ret tyk, og man tror næsten, at den bliver svær at få smurt rigtig ud. Men hurtigt begynder cremen at blive nem at smøre på, og efter et par grundige strøg er cremen smurt ud, og tilmed uden hvide plamager. Den efterlader bestemt ikke et hvidt-lilla-skær, og det er ret positivt. Efter påføring virker cremen lidt fedtet, både på huden og hænderne. Jeg vasker dog altid hænder efter påføring af solcremer, så det gør mig heller ikke noget her. Cremen trænger hurtigt ind i huden på mig. På mine børn virker den lidt mere fedtet i længere tid, men efter 20 min. er cremen trængt helt ind, og hverken børnene eller undertegnede virker fedtede.


Funktion: Solcremen er vandfast og føles rigtig drøj i brug. Jeg ville dog supplere med en lidt lettere solcreme til ansigtet til mig selv, som ikke er ligeså rig. Til børnene ville jeg bruge solcremen til deres ansigter.


Ingredienser: Solcremen inderholder 70% økologisk Aloe Vera og er Svanemærket. Der er både UVA og UVB filtre og filtre, der beskytter for både UVA og UVB stråler. Alle filtrene er kemiske filtre.

Her er de bedste solråd

Vi guider

Her er de bedste solråd

Solens stråler kan være skrappe selv i Danmark, men du kan sagtens nyde solen samtidig med, at du passer på dig selv og din hud. Kræftens Bekæmpelse giver dig de bedste solråd, så både du og dine børn undgår solskoldninger og kommer sikkert igennem sommeren.

Læs også

Cecille, 27 år:

Hvad lægger du vægt på i solcreme?
Jeg har behov for noget helt let, som ikke kan føles på kroppen. Jeg bliver sjældent solbrændt, så derfor bruger jeg også en lav solfaktor. Jeg elsker sprays, som man ikke behøver at smøre ud. Jeg bryder mig nemlig ikke om at få solcreme på fingrene.


Parfume: Solcremen indeholder ”Aroma/Fragrance”. Den dufter dejlig let. En smule af vanilje eller vaniljekranse.


Konsistens: Den trænger hurtigt ind i huden, og konsistensen er let med en fornemmelse af, at den er nærende – men dog på en overraskende let måde. Min hud føles ikke fedtet, men fugtet. Den laver ikke hvidt skær, men indeholder shimmer, så min hud glimter i lyset. WELLNESS!


Funktion: Solfilteret er baseret på mineraler, derfor er den superfin at bruge på uren hud. Den er superdrøj i brug og virker fint. Med mindre man gerne vil glimte i ansigtet, så er den altså primært til kroppen.


Ingredienser: Den er Eco Certified og indeholder naturlige ingredienser med mineralsk filter. Den har både UVA og UVB filter.

Maja, 35 år:

Hvad lægger du vægt på i solcreme?
Det vigtigste for mig, når det kommer til solcreme, er så høj beskyttelse som overhovedet muligt, især når det gælder ansigtssolcreme. Både så jeg ikke bliver forbrændt, men også fordi det for mig ikke kun handler om ikke at skade huden, men også at opretholde min huds kosmetiske status ift. pigment-pletter, rynker m.m. Og så er det også vigtigt for mig, at den ikke er alt for fedtet.


Parfume: Der er naturlig parfume i, altså parfume, som ikke er på listen over de allergifremkaldende. Jeg synes, parfumen i produktet er kraftig, når man først påfører produktet, men fader hurtigt. Duften minder mig lidt om snørrebånd fra Mallaco.


Konsistens: Den er hurtig til at trænge ind i huden og fedter ikke. Den laver ikke hvidt skær på huden og er rigtig god at lægge makeup ovenpå også.


Funktion: Solcremen er ikke vandfast, men smelter ikke, bare fordi man sveder lidt.


Ingredienser: 63% af indholdet I solcremen er af naturlig oprindelse, mens 20% af ingredienserne er økologiske. Der anvendes kemiske solfiltre, som alle er godkendte af Nordic Ecolabel og møder de krav, der stilles fra EU. Derudover bærer den Svanemærket og beskytter både mod UVA og UVB stråler.

Sandra, 26 år:

Hvad lægger du vægt på i solcreme?
En solcreme for mig skal helst være så være så ”usynlig” i sin duft som overhovedet mulig, da jeg har tendens til at få en reaktion på parfume. Den skal være nem at påføre og trænge hurtigt ind, da jeg tit gør det, lige inden jeg skal ud i solen. Så skal den helst heller ikke svide i øjnene, hvis det er en ansigtssolcreme.


Parfume: Den har en meget mild duft af Tromborg universet, som jeg bedst kan beskrive som citrus-agtig. Det er rart, at den ikke fremstår så kraftig, at den nærmest er en slags parfume. Dog tror jeg ikke, jeg ville bruge den i ansigtet, da jeg ikke bryder mig om duft i ansigtspleje. Men på kroppen fungerede det fint.


Konsistens: Solcremen, jeg testede, var en spray, hvilket gjorde den supernem at smøre på og let at fordele. Den trængte hurtigt ind, og efter et par minutter forsvandt det mælkehvide skær. Hvilket er et stort plus for mig! Jeg har som sådan ikke noget imod at putte solcreme på, men synes da helt klart, at det var rart, at det gik så hurtigt. Det var ikke ligefrem wellness, men følte, at jeg gjorde noget godt for min hud, så på den måde er det vel alligevel lidt.


Funktion: Solcremen kan bruges til både ansigt og krop. Umiddelbart virkede den fint, da jeg ikke var rød efter et par timer i solen. Den virkede ikke til at fedte kroppen til, så jeg ville ikke være bange for at genpåføre den i løbet af dagen. Den virker fint drøj i brug, dog er jeg nok stadig den type, som hellere vil bruge for meget end for lidt, for når jeg bliver rød, så er det virkelig rød med rød på.


Ingredienser: Tromborg solcremen indeholder både UVA og UVB filte, hvilket giver den mest optimale beskyttelse. Den indeholder økologiske ingredienser bl. a. Kukuiolie, Pomegranat, Aloe Vera og Glycerin.

7 af de bedste aftersun

Vi guider

7 af de bedste aftersun

Efter en hel dag hvor solen har kysset din hud, findes der intet bedre end at pleje og nedkøle huden med en lækker aftersun.

Læs også

Mikael, 35 år (2 børn):

Hvad lægger du vægt på i solcreme?
Jeg har en meget lys og sart hud og har derfor brug for en god solbeskyttelse med høj faktor. Jeg bruger solcreme hver dag fra april til oktober.


Parfume: Solcremen indeholder en naturlig parfume. Duften er meget neutral og dufter ikke som en klassisk solcreme.


Konsistens: Cremen er let at smøre på og trænger meget hurtigt ind i huden. Når man smører solcremen på, så kommer der et hvidt skær, som hurtigt forsvinder, når cremen er trængt ind i huden. Jeg skulle lige vænne mig til, at den ikke er så flydende og fedtet som den solcreme, jeg plejer at bruge. Den har en mere fast konsistens end andre solcremer, hvilket gør, at den er nem at styre, og man undgår, at den drypper. Det, synes jeg, var et kæmpe plus. På intet tidspunkt føltes den fedtet eller klistret.


Funktion: Solcremen kan bruges til krop, ansigt, nakke og hænder. Den føles faktisk ikke som en solcreme, når man smører sig ind, men mere som en ansigtscreme. Både pga. den neutrale duft, men også fordi den ikke klistrer. Normalt har jeg lyst til at vaske hænderne lige efter, jeg har smurt solcreme på, men her føles det mere som en behagelig håndcreme, man gerne vil lade sidde. Jeg har ikke haft problemer med rødme eller skoldning i testperioden.


Ingredienser: Cremen er opbygget på økologiske ingredienser og naturlige olier, og så er den vegansk med mærkningen ’vegan’. Den er med kemiske filtre for at give en optimal effekt samt både UVA og UVB beskyttelse.

Anja, 25 år:

Hvad lægger du vægt på i solcreme?
Jeg har en enormt sart og sensitiv hud, som reagerer på parfume og i endnu højere grad solen. Når jeg bruger solcreme, er det vigtigste for mig uden tvivl en høj beskyttelse, så min hud ikke bliver rød. Derudover må den også gerne være nem at smøre ud og ikke fedte. Det er for mig især vigtigt, når det kommer til ansigtssolcreme, så jeg nemt kan lægge makeup ovenpå uden at skinne alt for meget i ansigtet.


Parfume: Solcremen indeholder ikke syntetisk parfume, men kun naturligt, hvilket får solcremen til at dufte frisk og ren – som om den faktisk har en funktion og ikke bare dufter for at dufte. Duften er mild og minder lidt om noget creme fra apoteket.


Konsistens: Solcremen har en lidt sej konsistens til at starte med, men er nem at smøre ud i ansigtet. Den ligger sig som et hvidt lag på huden, hvilket godt kan overraske og føles som om, den ikke kan smøres ordentligt ud. Men efter 10-15 min. er produktet trængt godt ind og gør huden dejlig blød, samtidig med huden ikke bliver fedtet at se på grundet solcremens matterende egenskab. Den føles, som om den rent faktisk virker.


Funktion: Solcremen er ikke vandfast, men til gengæld giver den rigtig god beskyttelse mod solen. Den kan bruges til ansigt og hals og kan anvendes af alle hudtyper – dog må man ikke bruge den på skadet hud. Det, jeg dog allermest vil fremhæve ved ansigtssolcremen, er, at den fungerer enormt godt under makeup, da den er matterende og derfor ikke ser fedtet ud, hvilket betyder, at makeuppen lægger sig fint på huden med en mat finish.


Ingredienser: Ansigtssolcremen indeholder rene og naturlige ingredienser, der ikke bare hjælper med solbeskyttelse, men også beskytter huden mod frie radikaler. Produktet er uden kemiske UV-filtre, men indeholder fysiske og mineralske filtre, heriblandt 22% zinkoxid, der beskytter mod både UVA og UVB stråler. Solcremen er desuden vegansk.


Rikke, 35 år (2 børn):

Hvad lægger du vægt på i solcreme?
Når jeg kigger efter en solcreme til ansigtet, er det for mig vigtigt, at den både kan bruges ovenpå en dagcreme eller som en dagcreme i sig selv. Det virker som et umuligt mål, at den skal kunne begge dele, men det giver en vis fleksibilitet ift. at pakke tasken til stranden eller på ferien. Er der ikke plads til det hele, kan jeg nøjes med solcremen. Desuden skal jeg også kunne lægge en makeup ovenpå den, så den skal kunne absorberes hurtigt og ikke lægge en hinde, jeg føler makeuppen skøjter ovenpå.


Parfume: Solcremen indeholder ikke parfume og har derfor ingen duft.


Konsistens: Konsistensen minder utrolig meget om Matas Naturs egne dagcremer, som er lette at smøre på og har en god, flydende og ikke for tyk konsistens. Hvis man bruger Matas Naturs egne ansigtscremer, så vil jeg vurdere dette som en god forlængelse af en hudplejerutine. Den virker ikke så fedtet, som jeg synes andre solcremer kan være, og den trænger hurtigt ind i huden. Den føles dog lidt federe end en almindelig Matas Natur solcreme, men det aftager hurtigt og absorberes fint.


Funktion: Solcremen er udelukkende til ansigtet, den er ikke vandfast, så husk at smøre på igen efter et dyb i havet. Den er, som andre Matas Natur ansigtscremer, superdrøj i brug. Jeg har engang læst, at fysiske filtre, fordi de lægger sig ovenpå huden, ikke er særlig gode ift. akne og uren hud. Denne solcreme bruger kemiske filtre, og derfor lægger den sig ikke ovenpå huden, men absorberes i huden.


Ingredienser: Solcremen er både Svanemærket, har Den Blå Krans, er uden parfume og desuden mærket med RSPO-mærkningen for bæredygtigt palmeolieproduktion. Solcremen har både UVA og UVB filtre og bredspektrede filtre, der beskytter mod begge stråler. Alle filtrene er kemiske filtre.                        

Artiklen er skrevet af Rikke Højris Bæk

Relaterede artikler

Solfaktor – Skal du vælge faktor 15, 30 eller 50?

Vi guider

Solfaktor – Skal du vælge faktor 15, 30 eller 50?

Af Amalie Schiller

Sommeren er på vej, og det betyder, at vi endelig skal ud og nyde de længe ventede solstråler. Men har du styr på, hvilken solfaktor du skal bruge? Her får du en guide til at vælge den helt rigtige solfaktor i sommervarmen, så du er godt beskyttet mod solens stråler.

Læs Mere
Solbeskyttelse til dit hår

Vi guider

Solbeskyttelse til dit hår

Af Trine Brøndsted

Det er ikke kun kroppen, du skal beskytte, når du er i solen - håret er også udsat, når solens uv stråler rammer. Her kan du se de bedste produkter med uv beskyttelse til håret.

Læs Mere
Derfor elsker vi mineralmakeup

Vi guider

Derfor elsker vi mineralmakeup

Mineralmakeup er et sikkert valg for dig, som godt kan lide rene og naturlige makeupprodukter. Vi fremhæver fem af vores favoritprodukter og giver tips til, hvordan du kan få endnu mere ud af dine yndlingsprodukter.

Læs Mere
5 myter om solbeskyttelse

Vi guider

5 myter om solbeskyttelse

Af Solveig Høgh Larsen

Det kan være svært at finde ud af, hvad der er op og ned, når det kommer til solråd, solbeskyttelse og D-vitamin. Vi punkterer her 5 myter, så det er soleklart hvordan du bedst passer på din hud i solen.

Læs Mere