Din sundhed

Én times ekstra søvn øger kvinders sexlyst

Der er en tydelig sammenhæng mellem vores søvn og lysten til sex. Kvinder, der får nok søvn, har en højere sexlyst. Det fortæller Laura Kanadel, der er søvnekspert hos Matas. Bliv klogere på sammenhængen mellem sex og søvn i artiklen her og få eksperternes bedste råd til mere sexlyst gennem søvnen.

Laura Kanadel, der er søvnekspert, gør os her i artiklen meget klogere på, hvorfor søvn er særligt vigtigt for kvinder og deres sexlyst. Læs også om, hvordan sex kan gøre din søvn bedre, men også dårligere, hvis du ikke får en orgasme. Du får også sexolog Cathrine Katzmanns bud på, hvordan du får mere intimitet ind i forholdet, når overskuddet ikke er det største.

Søvn øger kvinders sexlyst


"Mænd kan få bedre søvn af sex, mens kvinder har brug for søvn for at få lyst til sex," forklarer Laura.


Tidligere på året foretog Matas en undersøgelse omkring kvinders sexlyst. Den viser, at knap halvdelen af alle kvinder vil have mere sex. Samtidig viser undersøgelsen, at træthed er den største faktor for nedsat sexlyst. Det hænger rigtig godt sammen, mener søvneksperten. Vores hormoner kommer i ubalance, når vi ikke sover nok, og det nedsætter vores sexlyst.


"Kvinder, som får tilstrækkelig søvn, har en højere sexlyst," fortæller Laura. "Når du sover nok, kommer dine hormoner i balance. Det gælder både østrogen, progesteron og især testosteron, der anses for at være en driver for vores sexlyst."


Når de tre vigtigste hormoner enten er for lave eller ude af balance, vil din sexlyst også være lav. Et eksempel på, at søvn er godt for at få vores hormoner i balance er, at vores testosteronniveau i kroppen topper om morgenen, lige efter vi vågner. Så mere søvn, mere testosteron, mere sexlyst.

Kilde: Matas Sundhedsbarometer 2023


Kilde: Matas Sundhedsbarometer 2023Forskning viser, at kvinders sexlyst øges med 14-15 %, hvis vi får én times ekstra søvn.

Kvinder har brug for mere søvn end mænd


Sov mere og få lyst til sex. Men ifølge Laura er vi kvinder desværre allerede bagud på søvn: "Kvinder har brug for 20-30 minutters mere søvn end mænd," slår Laura fast. "Men samtidig viser undersøgelser, at kvinder i langt højere grad end mænd føler, at de har problemer med deres søvnkvalitet. Dobbelt så mange kvinder end mænd rapporterer, at de har dårlig søvnkvalitet."


Men hvorfor skal vi kvinder sove mere end mænd? Det handler særligt om tre ting: Kvinders aktive hjerne, hormoncyklus og den kulturelle forskel på mænd og kvinder – the mental load, fortæller Laura og tilføjer: "Kvinder har en mere kompleks aktiv hjerne. Det er målt i kvinders hjerner. Vi kan multitaske mere, så vi kan blive mere udmattede mentalt."


Udover en meget aktiv hjerne, der har brug for ekstra hvile og restitution, så har vi kvinder også en hormoncyklus, der er ret afgørende for vores søvnbehov. Op til og under vores menstruation har vi brug for mere søvn. Her falder vores sexlyst som regel også. Efter vores menstruation og op til vores ægløsning stiger vores energiniveau til gengæld og ofte også vores sexlyst.


Til slut mener Laura også, at den kulturelle forskel mellem mænd og kvinder spiller en rolle i kvinders behov for mere søvn end mænd: "Kvinder har – i mange tilfælde - flere opgaver end mænd. Vi går på arbejde lige som mænd, men samtidig har vi i mange tilfælde flest opgaver i hjemmet."


Én ting er selve de praktiske opgaver, men Laura mener også, at 'the mental load' skal tages i betragtning her. Det vil sige, at kvinder har langt flere opgaver at tænke over end mænd og derfor bruge energi på at huske og planlægge.

Hvad er 'The mental load'?


The mental load er det usynlige arbejde, som der skal gøres i hjemmet og dagligdagen. Kulturelt set har kvinder haft de fleste opgaver i hjemmet, men flere og flere mænd involveret i dag mere aktivt i opgaverne i hjemmet. Undersøgelser viser dog stadig, at kvinder står for de fleste opgaver i hjemmet.


Blandt disse opgaver er der de usynlige opgaver, den mentale huskeliste. Det kan handle om at regne ud, hvornår der skal gøres hvad. At tænke planlægning ind, huske på familiemedlemmers fødselsdage, tilmelde børnene sommerlejren og huske, hvem der kan lide hvad i madpakken.

Berøring kan give mere lyst til sex og bedre søvn


Massage, kæleri og nusseri giver ifølge Matas' undersøgelse en højere lyst til sex blandt de adspurgte kvinder. Det bakker Laura op om. Kram og berøring hud mod hud frigiver oxytocin, der er kendt som vores kærlighedshormon. Det giver os en større lyst til sex. Det giver os til gengæld også ro i kroppen og nemmere ved at sove.


Så hvis du har sex med meget kærlig berøring, kan det sagtens hjælpe dig med at slappe mere af og få en bedre søvn.


Når vi får udløsning under sex, bliver der frigivet oxytocin og endorfiner. Oxytocin er vores kærlighedshormon, mens endorfiner er kroppens eget smertelindrende og afslappende hormon. Frigivelse af de to hormoner vil få os til at være mere afslappede og tilpasse, og det kan give os en bedre nattesøvn.


Men det kræver en udløsning i form af en orgasme, og det er ikke selvskrevet ved sex – i hvert fald ikke for kvinder.

Kilde: Matas Sundhedsbarometer 2023


Kilde: Matas Sundhedsbarometer 2023

Her er sexologens bedste tips til mere intimitet


"I stedet for at tænke mere lyst, så arbejd på at bevare intimiteten." Det er Matas' egen sexolog og parterapeut Cathrine Katzmanns bedste råd til perioder, hvor der er søvnunderskud, og sexlysten ikke er så høj.


Sex ikke behøver at være "den fulde pakke" hver gang. Hvordan kan I være intime på en anden måde, der måske ikke kræver den samme energi?


Berøring: Berøring, læg i ske og nusseri kan være gode måder at få noget intimitet ind i forholdet i en hverdag med søvnunderskud. "Mange par siger, at de nærmest kun er intime, når de har sex," fortæller Cathrine.


Rosende ord: I kan være ekstra opmærksomme på at sige rosende ord og tilkendegivelser til hinanden. "Hvor er vi gode forældre", "jeg elsker dig", "jeg tænker på dig" eller "jeg tænker på dig, men det betyder ikke, at vi behøver være seksuelt sammen i dag".


Legetøj med blide berøringer: Blide berøringer vækker sanserne og kan give lyst. Måske skal I eksperimentere med at have dage, hvor I rører hinanden med enten fingrene eller måske legetøj, uden at det skal være den helt store pakke. Smooch fra Klub Venus simulerer eksempelvis oralsex, hvilket kan føles rart og intimt.


Våde kys: Der er forbindelse fra tungen ned til livmoderen, så våde kys med tungen kan give mere lyst til sex. Det betyder ikke, at når vi så tungekysser, så er det optakt til sex, men det kan være med til at få intimiteten langsomt tilbage.


Snak om det: Italesæt det. Prøv at sige: "Jeg vil måske gerne have sex i dag. Hvad hvis vi går i seng klokken 20 i aften?" Så er klokken pludselig ikke 22 og sengetid. Men husk, at det altid er okay at sige, at lysten ikke er der i dag, selvom I har aftalt det.

Uforløst sex uden orgasme kan give dårligere søvn


"Mænd bruger i højere grad sex til at slappe af, mens kvinder skal slappe af for at have sex. Der er vi ikke på lige fod," forklarer Laura. Men hvordan hænger det sammen?


95 % af alle mænd, der lever i et heteronormativt forhold (er partner med en kvinde), får orgasme under sex og får de gode bivirkninger af udløsningen. Til sammenligning er det kun 65 % af alle kvinder, der lever i et heteronormativt forhold (er partner med en mand), der normaltvis får en orgasme ved samleje. Forskellen mellem hvor ofte mænd og kvinder får orgasmer ved samleje, kaldes orgasme gappet.


Orgasme gappet betyder i den her sammenhæng, at der er rigtig mange kvinder, der ender uforløst efter sex, og det giver det modsatte af god nattesøvn. "Når vi ender uforløste efter sex, føler vi os mere vågne og aktive. Vi udskiller kortisol, som er kroppens stresshormon, fordi vores urinstinkt siger til os, at vi skal ud og have forløsning i form af orgasmen," forklarer Laura.


Læs mere om orgasme gappet i artiklen om orgasmer her.

Lauras 5 råd til mere sexlyst og bedre søvn


1. Hold regelmæssige sengetider: Stå op på det samme tidspunkt hver dag og gå i seng på det samme tidspunkt hver dag. Når vi ikke har en klar døgnrytme, reduceres vores melatonin i kroppen og vores hormoner kommer ud af balance, og det vil sige mindre lyst til sex.


2. Få morgenlys: Ud og få morgenlys 30-60 minutter før klokken 12. Vi indrammer vores døgnrytme, og lys hjælper på vores humør. 8 – 10 % af os danskere lider af vinterdepression, og et dårligt humør giver os kun mindre lyst til sex.


3. Motion før klokken 12: Få din motion ind fra morgenstunden, og du kan jo slå to fluer med et smæk og gøre det i dagslys udenfor. Undgå gerne hård motion om aftenen, da det øger din adrenalin og kan gøre det sværere at falde i søvn.


4. Et optimalt søvnmiljø: Der skal være cirka 18 grader, meget mørkt og stille, og så må du kun bruge sengen til sex og søvn. Ingen telefon i sengen, ingen spisning eller boglæsning.


5. Koffein – et quick fix: Et lille quickfix råd her til slut. Undersøgelser viser, at koffein kan have positiv indvirkning på sin sexlyst, fordi du bliver mere alert. Koffein øger desuden blodgennemstrømningen, hvilket kan være godt til at give et boost til lysten i kønsorganerne. Men, men, men. Det er ikke godt for din søvn. Så overvej lige, om koffeinboostet til sexlyst skal være inden sengetid, eller om det kan være et boost til weekendsex midt på dagen?

Om eksperten

Laura Kanadel, MSc, er certificeret søvnvejleder samt stifter af The Sleep Institute i Rungsted Kyst, nord for København. Hun arbejder med søvnvejledning og træning af private klienter og virksomheder. Hun har bred erfaring indenfor søvnvejledning samt formidling af gode sundheds vaner. Her hos Matas.dk guider hun og hjælper med viden omkring god søvn, god livsstil samt generel fysisk og mental sundhed, der understøtter en god nats søvn.


Du kan læse mere om Laura Kanadel og The Sleep Institute på www.thesleepinstitute.co

Produkter til din søvn og intimitet:

UNIQ Luksus Sovemaske Champagne
SPAR 20%
Champagne
UNIQLuksus Sovemaske
Medlemspris
151,96 kr.189,95 kr.
Nygaard Sovemaske Sort
SPAR 20%
Sort
NygaardSovemaske
Medlemspris
42,36 kr.52,95 kr.
(126)
BioEars Silikonørepropper 3 par
SPAR 20%
3 par
BioEarsSilikonørepropper
Medlemspris
78,36 kr.97,95 kr.
Quies MINI Ørepropper 3 par
SPAR 20%
KUN ONLINE
3 par
QuiesMINI Ørepropper
Medlemspris
35,16 kr. 43,95 kr.
(3)
Naturlig Afslapningsmassageolie 100 ml
SPAR 20%
100 ml
NaturligAfslapningsmassageolie
Medlemspris
47,96 kr.59,95 kr.
Joan Ørting Massageolie 200 ml
SPAR 20%
200 ml
Joan ØrtingMassageolie
Medlemspris
119,96 kr.149,95 kr.
Klub Venus Smooch Suction Vibrator Nude
SPAR 20%
Nude
Klub VenusSmooch Suction Vibrator
Medlemspris
359,96 kr.449,95 kr.
Klub Venus Smooch Suction Vibrator Cherry
SPAR 20%
Cherry
Klub VenusSmooch Suction Vibrator
Medlemspris
359,96 kr.449,95 kr.

Har du set vores nye mini-programserie De To Streger, der handler om fertilitet? Ellers se med her! ​​Vi følger 29-årige Pernille, der stresser over sin fertilitet.

Relaterede artikler

Sexologen guider: Bevar gnisten i forholdet

Matas LIVE

Sexologen guider: Bevar gnisten i forholdet

I denne LIVE stiller vi skarpt på parforhold. Vi guider dig sammen med sexolog, Cathrine Katzmann, og entreprenør, Nicolai, der er den geniale hjerne bag Dately. De to har til sammen al den viden, du skal bruge, hvis du ønsker tips og tricks til at bevare gnisten i parforholdet - og gode dateidéer. Det kan være, du netop er begyndt at date og gerne vil kende hemmeligheden bag en succesfuld date. Eller måske er du i et længevarende parforhold, hvor I ønsker at bevare den gode gnist. Se med!

Læs Mere
Sexologens brevkasse: Hjælp! Jeg har mistet lysten

Din sundhed

Sexologens brevkasse: Hjælp! Jeg har mistet lysten

Af Cathrine Katzmann

Kender du det? Du er i kamp i dit eget hoved, fordi du prøver at finde en forklaring på, hvor din sexlyst er forsvundet hen. Vi har allieret os med sexolog og parterapeut Cathrine Katzmann, der i artiklen her beskriver, hvorfor vi kan opleve lav sexlyst, hvordan man italesætter det overfor sin partner, samt hvad man kan gøre ved det.

Læs Mere
Søvneksperten guider: De 4 søvnstadier

Vi guider

Søvneksperten guider: De 4 søvnstadier

Af Anja Mille Blum

Lad os tale om søvn! I denne artikel guider vores søvnekspert dig igennem de fire søvnfaser og fortæller mere om, hvad der sker i hvert stadie, og hvorfor det har så stor betydning for os at få vores søvn.

Læs Mere
Søvneksperten guider: Her er mine bedste tips

Vi guider

Søvneksperten guider: Her er mine bedste tips

Af Anja Mille Blum

Du kender det sikkert: Det der med at ligge vågen hele natten, og det eneste, der kører rundt i dit hoved, er, hvor mange timer der nu er, til dit vækkeur ringer. Men faktisk er der nogle ting, du selv kan gøre, for at sikre en god nattesøvn - og dem fortæller vores søvnekspert mere om i denne artikel.

Læs Mere