Vi guider

Jordemoderens tips mod hævede fødder og hænder

En dag strammer fingerringen på en måde, som den normalt ikke gør. Og når du kigger ned på dine ømme fødder, kan du se, at de er tykkere, end de plejer. Med andre ord er du ved at samle væske i kroppen. Det kaldes også ødemer og er en helt normal graviditetsgene - hvilket selvfølgelig ikke ændrer på, at det kan være rigtig irriterende.

Mamma univers

Når du er gravid eller nybagt mor, kan du have en småstresset hverdag. Du vil måske gerne nå det hele på den halve tid. Og du vil måske også gerne være skøn uden unødvendig kemi og dårlig samvittighed. Derfor har jeg nogle forslag til, hvordan du nemt får et look med produkter, som du trygt kan bruge, når du er gravid eller nybagt mor. Jeg har valgt en række produkter til både huden, læberne og øjnene, så du får et komplet look - en let rutine, med kun fem steps!

Hvorfor hæver hænder og fødder under graviditet?

Den ekstra væske i kroppen kommer af de hormonforandringer, der sker, når du er gravid. Forandringerne påvirker hele kroppen, og de gør, at mængden af væske i din krop bliver større. Efterhånden som barnet inde i maven også bliver større, vil din livmoder trykke ned i bækkenet. Når det sker, bliver tilbageløbet af blod og væske fra underkroppen dårligere. Derfor bliver der presset væske ud i vævet, og dine ben, fødder og hænder hæver op.

​​​​​​​

Helt overordnet er det vigtigt ikke at tage for meget på, mens du er gravid. Jo mere du vejer, des mere bliver kroppen belastet. Og høj vægt er især hårdt for ben og fødder. Tænk derfor på, at al motion nytter.Tip: Af med ringen
Sørg for at tage dine ringe af, mens du kan! Du risikerer at dine fingre pludselig er så hævede, at det er meget svært at få ringene af. Du kan evt. hænge den i en kæde om halsen i stedet for.

Hvilken makeup kan du bruge som gravid?

Vi guider

Hvilken makeup kan du bruge som gravid?

Som gravid eller nybagt mor er der mange ting at forholde sig til. Kemi i makeup er en af dem. Hvis du bruger makeup og gerne vil fortsætte med det, findes der heldigvis masser af gode og sikre produkter, du trygt kan bruge som gravid eller hvis du ammer. Vi guider dig her.

Læs også

Sørg for god motion

Svømning er en rigtig god motionsform for gravide –  ikke mindst fordi man føler sig let i vandet. Mens du svømmer eller bare flyder rundt, vil vandet massere dig og trykke noget af den generende væske tilbage i dine blodbaner. Du kan også overveje akupunktur. Spørg evt. din jordemoder om de tilbyder akupunktur på dit fødested.​​​​​​​

Hvad kan du gøre mod sovende hænder?

Mange gravide oplever, at deres hænder føles sovende - især om morgenen. Sæt gang i blodomløbet ved at knytte og strække fingrene gentagne gange. Gerne mens du holder dem opad, så du får hjælp af tyngdekraften. Vink, og spil med fingrene i alle mulige retninger samtidig med, at du bevæger håndleddene.

​​​​​​​

Køb en lille bold, som du knytter din hånd om og kaster fra den ene hånd til den anden. Læg også bolden på bordet, og tril den frem og tilbage med din arm og hånd.  

SPAR 20%
9 cm
AserveSpiky Massagebold
Medlemspris
71,96 kr.89,95 kr.
(48)

Hævede fødder og ben

Tag forskelligt fodtøj med på arbejde, så du kan skifte i løbet af dagen. Når du får pause, kan du lave nogle nemme øvelser: Snup to stole, og sæt dig på den ene, og læg benene op på den anden, og lav nogle venepumpeøvelser, så du kan mærke, at dine muskler i de hævede fødder og ben kommer på arbejde: vip fødderne frem og tilbage, kør rundt med dem, både den ene og den anden vej. Saml, og spred tæerne. Gør det flere gange om dagen, gerne i 5-10 minutter hver gang.


Læg en fodrulle eller en massagebold på gulvet. Kør den frem og tilbage med fødderne. Hvis du sidder meget ned, så husk at vippe med fødderne, skift stilling og gå jævnligt en lille tur. Når du er kommet hjem, så bed kæresten om at massere underbenene. Fortæl, hvad der føles rart. Lav altid bevægelser opad mod hjertet. På den måde kan du mindske generne af hævede fødder og ben.

SPAR 20%
Enklere LivMassagebold Orange 5 cm
Medlemspris
30,36 kr.37,95 kr.
(9)

Se videoguiden til, hvordan du med lette venepumpeøvelser kan fjerne noget af væsken i kroppen. Brug 5 minutter i løbet af dagen eller om aftenen på øvelserne, og oplev hurtigt underværker.Ned på langs

Når du er hjemme, så hvil dig. Læg dig helt ned, det er endnu bedre end at sidde i en stol. Du behøver ikke at sove, det vigtige er bare at komme på langs. Læg gerne benene højt, med et par puder under, eller læg dem op på sofaens armlæn, og lav venepumpeøvelser igen. Du kan også hæve fodenden af sengen med et par bøger.  


Nej tak til vanddrivende te og medicin

Hvis din betænksomme veninde dukker op med vanddrivende te, skal du desværre helst sige pænt nej tak. Vanddrivende te kan være med til at ’dræne’ det væske ud, som allerede er i blodbanen - ikke det væske som er udenfor i vævet, og som er det, der generer dig.


Måske kender du nogen, som får vanddrivende medicin. Det kan være nødvendigt for dem af en bestemt årsag, men som gravid anbefaler man ikke vanddrivende medicin. Generelt skal man ikke tage medicin som gravid, med mindre det er ordineret af en læge.

Støttestrømper

Er du meget generet af væske i ben og fødder, så er støttestrømper en god mulighed. Tag dem på, så snart du har været i bad om morgenen, før væsken begynder at hobe sig op.


Nogle kan nøjes med støttestrømper op til knæene. Andre oplever, at væsken også generer fx bag på knæene eller helt op i lysken. I så fald kan du købe lange støttestrømper eller støtte-strømpebukser, der er lavet specielt til gravide.

Neutral 40 Den. Onesize
VivaKnæstrømpe
99,95 kr.
TravenoRejsestrømpe
259,95 kr.

Relaterede produkter

SPAR 20%
9 cm
AserveSpiky Massagebold
Medlemspris
71,96 kr.89,95 kr.
(48)
Sort 40 Den. Onesize
VivaKnæstrømpe
99,95 kr.

Relaterede artikler

Hella Joof: "Tal pænt til dig selv i spejlet"

Nyhed

Hella Joof: "Tal pænt til dig selv i spejlet"

Af Isabel Marschall Thostrup

Når dagene som nu er både korte og mørke, så kan Hellas ord om selvkærlighed og om at acceptere sine fejl være ret kærkomne. Vi mødte hende til en snak om skønhedsbregreber, usikkerhed og ikke mindst hendes nye bog, ”Dage med mildhed, modgang & mirakler” og nye film ”Happy Ending”, som vi både glæder os til at læse og se.

Læs Mere
Osteopaten guider: 5 gode råd til tarme i balance

Din sundhed

Osteopaten guider: 5 gode råd til tarme i balance

Af Ívar Dagsson, osteopat

Du tænker måske ikke så meget over din fordøjelse i det daglige, men faktisk spiller den en stor rolle for kroppens funktion. Hvis den ikke fungerer optimalt, vil du sandsynligvis mærke det. I denne artikel gør vi dig klogere på tarmene, deres vigtighed for kroppen og på, hvordan du kan være med til at sikre dig en god fordøjelse.

Læs Mere
Havtorn – Derfor elsker vi nordens citron

Spot Trenden

Havtorn – Derfor elsker vi nordens citron

Af Maria Bech-Jensen

Havtorn, det lille gule bær, som har været kendt i årtusinder, er blevet genopdaget både i hudpleje som kosttilskud og i det nye nordiske køkken. Læs med og bliv klogere.

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek