Menu
Vi guider

Sådan mestrer du din renserutine

Hver eneste morgen og hver eneste aften bør du rense din hud. Og vand er ikke nok. Heldigvis tager det kun et par minutter, og her kan du læse, hvorfor den tid er så godt givet ud, og hvilket renseprodukt du bør bruge til netop din hudtype.

For at opnå den smukke, ensartede, fugtmættede og glansfulde hud, vi alle sammen går og drømmer om, er det vigtigt at pleje huden med produkter, der imødekommer de individuelle behov. Det gælder både de af os, der går makeup, men bestemt også dem, som ikke bruger makeup til dagligt. For rens handler om meget mere end at fjerne foundation og mascara. Her på redaktionen giver vi dig et indblik i, hvorfor det er vigtigt at rense din hud og hvilke produkter, der passer til dine behov. Lad os komme i gang! 

Derfor bør du rense din hud

1. Rens holder huden frisk og ungdommelig

At huden ældes hvert sekund, er jo uundgåeligt, men om natten sker der vigtige processer i huden, hvor den regenererer og reparerer sig selv. Men for at kunne gøre det allerbedst har huden brug for at kunne ånde, hvilket et lag af makeup og andet snavs på huden besværliggør. Derfor er rens og efterfølgende pleje alfa og omega, for det giver hudens reparationsmekanismer en hjælpende hånd. Desuden er det også værd at huske på, at en ophobning af gammel makeup og døde hudceller gør huden mat og kedelig at se på.         


Tip! Bruger du meget makeup eller solcreme, kan dobbeltrens være en fordel. Start med at rense huden med et mildt produkt som en micellevand, og følg op med dit sædvanlige renseprodukt.

2. Rens gør din hudpleje mere effektiv

Hudens blodcirkulation stiger om natten, og når blodgennemstrømningen er øget, øges hudens evne til at absorbere alle de gavnlige ingredienser fra din hudpleje også. Men det kræver dog, at hudplejen ikke bliver blokeret af makeup, skidt og snavs, hvorfor det er vigtigt, at du renser din hud om aftenen, inden du går i seng.       

3. Rens modvirker hudens fugttab

Da din huds temperatur også stiger om aftenen, taber huden mere fugt, når du sover. Men hvis du hverken renser huden og bagefter påfører en god natcreme, går du glip af at kunne beskytte hudbarrieren og modvirke fugttab. Det er ærgerligt, for når din hud mangler fugt i de ydre lag, bliver den dehydreret og kan føles mere stram, tør og irriteret.             

Glycerin - Den oversete fugtmagnet

Vi guider

Glycerin - Den oversete fugtmagnet

I hudplejens verden er der mange 'hårdtarbejdende’ ingredienser, som desværre ofte bliver overset, selv om de faktisk er afgørende for, at dit hudplejeprodukt dur til noget. Sådan en ingrediens er den intense fugtgiver glycerin, og derfor fortjener den din opmærksomhed.

Læs også

4. Rens modvirker forstørrede porer

Selv om du ikke bruger makeup, nytter det ikke noget at springe over, hvor gærdet er lavest, hvad angår renserutiner. Huden gør nemlig også sig selv “beskidt” i form af ekstra talgproduktion og afstødning af døde hudceller. Og det er ikke alt, for tænk bare på alt den skidt, snavs og forureningspartikler, som huden har suget til sig i løbet af dagen.

Får du ikke renset huden, risikerer du at tilstoppe porerne, hvilket ikke bare øger risikoen for uren hud, men også får porerne til at syne større. Og jo ældre du bliver, jo dårligere bliver hudens kollagenproduktion og dermed porernes evne til at trække sig sammen igen, når du endelig har fået taget dig sammen til at rense.     

5. Rens bremser bumserne

Det er vigtigt at huske, at hudens talg har en gavnlig funktion. Talg bliver nemlig dannet af små kirtler under huden og kommer op til hudens overflade via hårsækkene, hvor talgen skaber en naturlig barriere mod bakterier og andre skadelige fremmedlegemer.

Men renser du ikke huden, sætter du gang i en kedelig kædereaktion: Talg, sved og døde hudceller ophober sig og bliver fanget under huden, fordi hårsækkene bliver tilstoppede. Og når talgen ikke kan komme op til hudoverfladen og agere vigtig barriere, får bakterier og andet skidt frit slag til at penetrere huden. Og så har vi balladen; en inflammeret hud med urenheder og bumser.           

6. Rens gør huden klar til dagen

Når du har været omhyggelig med at rense huden om aftenen, tænker du sikkert, “hvorfor i alverden skal jeg så rense den igen om morgenen?!” Men da huden har haft travlt med at forny sig om natten, vågner du op med en god portion døde hudceller, men også ekstra talg og affaldsstoffer, der skal gøres kål på, så huden kan blive frisk og strålende.

Desværre er det ikke nok at plaske lidt vand i ansigtet, for du er nødt til at bruge et renseprodukt, som kan løsne talg og døde hudceller. Og først herefter kan du skylle hele molevitten af. Husk også, at en nyrenset hud tager meget bedre imod de aktive ingredienser fra din hudpleje, og bruger du makeup, lægger den sig langt smukkere på en ren hud.

C-vitamin: De bedste produkter til strålende hud

Vi guider

C-vitamin: De bedste produkter til strålende hud

Glow! Det er præcis hvad huden får, når du bruger c-vitamin i din hudplejerutine. Men C-vitamin kan faktisk gøre andet end at give glød til huden; det kan give en mere ensartet hudtone, beskytte huden fra forurening og også være med til at give fugt. Få overblikket over de forskellige mærkers styrker, så du kan finde de produkter, der passer bedst til netop dig.

Læs også

Sådan vælger du rens til din hud

Mange begår den fejl, at de bruger renseprodukter, som ikke matcher deres hudtype og dermed hudens behov, og så kan huden kvittere med at blive tør, irriteret eller blomstre med udbrud.  

Her får du et par gode forslag til renseprodukter, der matcher hhv. tør, sensitiv, fedtet, kombineret og normal hud, så du kan komme godt i gang med den bedste renserutine til netop din hud.

Når du har tør hud  

Er din hud tør, har den godt af mere cremede produkter som en rensemælk eller rensecreme. Du kan også supplere med en mild skintonic til at tage den sidste rest af snavs og makeup, og som efterlader huden opfrisket og modtagelig for den efterfølgende pleje. Vælg gerne en parfumefri og med plejende og fugtgivende ingredienser.   

Rensecremen til tør hud

Den ekstremt tørre hud vil elske den her fede rensecreme uden parfume, da den skånsomt fjerner skidt og snavs. Den indeholder beskyttende vaseline, blødgørende parrafinolie og antioxidativ E-vitamin, der beskytter hudens barriere, og takket være dens fede konsistens, har du her en oplagt rensecreme, hvis du er glad for at bruge meget makeup. Du kan oplagt bruge den her rensecreme om aftenen og vælge en lettere rensemælk om morgenen.

​​​​​​​
Sådan bruger du den: Massér rensecremen ind i huden, så makeup og snavs opløses. Tør derefter cremen af med renseservietter eller vatrondeller. Afslut med skintonic og din foretrukne fugtpleje.  

Rensemælken til tør hud

En mild og plejende rensemælk uden parfume er et rigtigt godt renseprodukt til en tør hud, for den lækre, cremede konsistens fjerner din makeup og dagens skidt og snavs uden at virke udtørrende på nogen som helst måde. Den her fra Rudolph Care indeholder deres stjerneingrediens acai – det superpotente og antioxidantrige bær fra Brasiliens regnskov, der beskytter huden mod frie radikaler og dermed modvirker ældningstegn. Derudover virker rensemælken fugtgivende og genopbyggende takket være aloe vera og E-vitamin.


Sådan bruger du den: Massér rensemælken ind i huden på ansigt og hals og skyl af med lunkent vand eller tør af med en fugtig vaskeklud eller vatrondel, hvis du helt vil undgå vand.       ​​​​

Skintonic til tør hud

Den her skintonic fra Matas er særligt velegnet til en tør hud, da den renser skånsomt takket være et vaskeaktiv fra kokos. Desuden indeholder den superfugtgiverne glycerin og allantoin, antioxidativ E-vitamin og hamamelis, der har en sammentrækkende effekt på huden, og alt i alt får du en skintonic, som ikke bare efterlader din hud mere ren og frisk, men også mere fugtplejet og beskyttet.


Sådan bruger du den: Påfør skintonic på en vatrondel efter du har renset huden med din rensecreme eller rensemælk. Stryg vatrondellen blidt hen over huden og gentag eventuelt indtil vatrondellen ikke viser tegn på snavs. Afslut med din fugtpleje.

Når du har sensitiv hud

Undgå parfumerede produkter, men brug milde produkter, som fjerner snavs uden at udtørre eller irritere huden. Den sensitive hud egner sig også glimrende til renseprodukter, hvor du ikke skal bruge vand i processen.

Rensemælken til sensitiv hud

Den sensitive hud bliver hurtigt rød og irriteret, så når du renser den, er det supervigtigt, at du undgår parfume og andre skrappe ingredienser. Mild Rensemælk fra Matas er særligt udviklet til den sensitive hud, og med den kan du roligt rense din hud morgen og aften, uden at den kvitterer med rødme og irritation.


Ud over at være parfumefri får du her en skånsom og cremet rensemælk med allantoin, som netop modvirker irritationer, men i stedet fugtgiver og beroliger. Derudover sørger jojobaolie for at virke plejende og gøre huden bedre til at holde på sin naturlige fugt.  


Sådan bruger du den: Massér rensemælken nænsomt ind på tør hud og rens den af med renseservietter eller vatrondeller.

Miceller water til sensitiv hud

Da den sensitive hud trives bedst uden alt for mange renserutiner, hvor der indgår vand, er et alt-i-én ansigtsrens som en såkaldt micellar rensevand helt oplagt at bruge. Den her fra Ecooking er parfumefri, mild og skånsom, samtidig med at huden effektivt bliver befriet for skidt, snavs og makeup.


Rensevandet indeholder blandt andet fugtgivende og beroligende aloe vera samt agurkeekstrakt, der er rig på aminosyrer, protein og C-vitamin. Så her får du altså et renseprodukt, som både sørger for at rense huden, uden at den tørrer ud, mens huden får et strålende og ensartet look og får boostet sin kollagen- og elastinproduktion.


Sådan bruger du det: Påfør på vatrondel og stryg hen over huden. Brug gerne begge sider af vatrondellen, og brug flere hvis huden er særligt snavset. ​​​​​​​

Øjenmakeupfjerneren til sensitiv hud

Uanset hvilken hudtype du har, er det altid vigtigt at bruge en mild og skånsom øjenmakeupfjerner, da huden omkring øjenomgivelserne er ekstra fin og dermed sart. Men det gælder særligt dig med sensitiv hud, og har du brug for at fjerne mascara og anden vandopløselig makeup omkring øjnene, vil den her milde og parfumefri øjenmakeupfjerner fra Plaisir være et godt valg.


Den er fuld af plejende, fugtgivende og beroligende ingredienser som kreatin, panthenol og glycerin – ingredienser, vipperne elsker og som desuden virker opstrammende og styrkende på bindevævet og reducerer hævelse omkring øjnene.   


Sådan bruger du den: Fugt en vatrondel med Gentle Eye Makeup Remover og lad den ligge på vipperne i cirka 10 sekunder. Træk derefter nedad mod kinden og rens efter under øjet.

Når du har fedtet hud

Renseskum og rensesæbe egner sig glimrende til at fjerne overskydende fedt på huden. Oliefri produkter er naturligvis et must, og desuden vil den fedtede hud have gavn af en dybderensende maske en gang om ugen eller efter behov.


Husk! Hvis du udtørrer den fedtede hud, vil den gå i alarmberedskab og reagere ved at producere mere talg. Derfor skal du huske at give den fedtede hud masser af fugt.

Rensekum til fedtet hud

Når du døjer med fedtet hud, kan det være fristende at give den en over nakken med sæbede produkter i lange baner. Det er en dårlig idé, for heller ikke den fedtede hud har glæde af for udtørrende renseprodukter, for den kvitterer med at producere endnu mere hudfedt aka talg.


Brug i stedet et blidt renseskum som dette fra Origins, som minimerer overskydende talg og dybderenser porerne, samtidig med at huden får en plejende og fugtgivende håndsrækning med ingredienser som glycerin og saft fra aloe vera-blade.


Sådan bruger du det: Påfør morgen og aften ved at skumme det op med lidt vand, og massér blidt ind i huden. Skyl efter med lunkent vand. Undgå øjenområdet.

Toner til fedtet hud

Engang var skintonics ofte nogle kradse produkter med udtørrende alkohol. Sådan forholder det sig heldigvis ikke altid længere, for toners - som de ofte bliver kaldt i dag - er gerne et ekstra plejetrin i din renserutine, som normaliserer hudens pH-balance og forkæler huden med gavnlige ingredienser, mens det fjerner de sidste rester af snavs og makeup.


Har du fedtet hud, kan du oplagt alliere dig med Origins Zero Oil Toner, der øjeblikkeligt fjerner overflødig talg på huden og reducerer det glinsende look med hjælp fra savpalme, mynte og salicylsyre. Huden efterlades med en glat og mat finish klar til din hudpleje.


Sådan bruger du den: Påfør på vatrondel og swipe et par ture hen over huden – undgå øjenområdet. Brug gerne begge sider af vatrondellen og smid den i skraldespanden efter brug og ikke i toilettet.  

Rensemaske til fedtet hud

Du kan med fordel udvide din renserutine med en dybderensende ansigtsmaske. Sisleys Deeply Purifying Mask er en luksuriøs SOS-maske med hvidt ler og ekstrakter af benzoe, som straks absorberer overskydende talg og fjerner urenheder, uden at huden efterlades tør.


Den cremede maske er nemlig i stand til at dæmpe hudens skinnende områder, opstramme porerne og minimere rødme, samtidig med at D-panthenol og ekstrakter af myra og røgelse går ind og efterlader huden blød og behagelig med en fin tekstur.


Sådan bruger du den: Smør et gavmildt lag på huden og brug masken som overnight-maske hver aften eller efter behov.​​​​​​​

Når du har kombineret hud  

Som navnet antyder, er kombineret hud gerne en kombination af to hudtyper – nemlig en fedtet hud i T-zonen (pande og næse) og normal til tør hud på kinder og hage. Derfor bør du bruge renseprodukter, der fjerner fedtet i T-zonen, samtidig med at huden får fugt. Brug fx to renseprodukter – en til fedtet hud i T-zonen, og en til normal hud i resten af ansigtet. Er du i tvivl, så gå efter renseprodukter udviklet særligt til kombineret hud.

Ansigtsrens til kombineret hud

I Ole Henriksens store sortiment af renseprodukter finder du bl.a. Balance-serien, som egner sig til normal, kombineret og fedtet hud – lige hvad du har brug for her, når du skal finde et godt renseprodukt.


Ansigtsrensen Find Your Balance Oil Control Cleanser reducerer overskydende talg og renser porerne med en effektiv blanding af glykolsyre og mælkesyre, samtidig med at et kompleks af grøn te, eucalyptus og alger sammen med neemfrøolie hjælper med at rense porerne og genoprette hudens gode, sunde balance og udstråling.   


Sådan bruger du den: Gør hænderne let våde og skum produktet op i håndfladerne. Massér det nænsomt ind i huden i opadgående, cirklende bevægelser. Skyl af med lunkent vand. ​​​​​​​

Toner til kombineret hud

Det anbefales, at du følger din Find Your Balance Oil Control ansigtsrens op med en toner fra Ole Henriksens samme serie. Balancing Force Oil Control Toner sætter prikken over i’et på din renserutine med mange af de samme ingredienser, som du finder i renseproduktet – nemlig salicylsyre, glycolsyre og mælkesyre, der går ind og løsner døde hudceller og modvirker tilstoppede porer og uren hud. Samtidig har neemfrøolie og ekstrakter af bl.a. alger og grøn te en blid og revitaliserende effekt på huden.


Sådan bruger du det: Påfør på vatrondel og påfør i hele ansigtet eller fokuser blot på de mest fedtede områder som T-zonen. Følg op med serum og fugtighedscreme.

Peelingen til kombineret hud

Driller din T-zone ekstra meget, og skinner du ofte i løbet af dagen, så kan du udvide dine renserutiner til kombineret hud med en T-Zone Peeling. Den her fra Pudderdåserne indeholder 2 % salicylsyre, og er en mild vandbaseret eksfoliering uden parfume, som sætter effektivt ind mod forstørrede porer og urenheder, da den peeler hudens overflade, renser porerne i dybden og booster cellefornyelsen, så ny frisk hud hurtigere kan se dagens lys.


Sådan bruger du den: Smør et jævnt lag på hudens fedtede områder eller i hele ansigtet og lad den sidde. T-Zone Peeling skal nemlig ikke skylles af. Er din hud meget fedtet, kan du nøjes med T-Zone Peeling, og ellers kan du følge op med din dagcreme og eventuelt solcreme, da peeling kan gøre huden mere solsensitiv.

Når du har normal hud

Når din hud er normal – dvs. velafbalanceret med en smidig og blød overflade og fin tekstur, skal du først og fremmest vedligeholde din huds sundhed med fugtgivende renseprodukter. Foretrækker du at rense uden vand, er micellevand praktisk og nemt. Ellers er rensegel er godt valg, da den ikke er lige så affedtende og udtørrende som et renseskum.   

Vaskegelen til normal hud

Normal hud er kendetegnet ved at have en rigtig god hudbarriere og dermed en optimal fugtbalance, og det skal dine renseprodukter meget gerne understøtte. Prøv fx Matas Vaskegele, der er en velduftende rensegel, som fjerner dagens/nattens snavs og urenheder, mens ingredienser som glycerin og pentavitin hjælper med at bevare hudens naturlige fugtbalance.   


Sådan bruger du den: Gør huden let fugtig og massér vaskegelen ind med fingrene, eller en klud eller børste, hvis du foretrækker det. Skyl den af med rigeligt lunkent vand og følg op med toner og fugtpleje.
​​​​​​​

Micellar Water til normal hud

Når du ikke vil gå på kompromis med din renserutine, men det gerne må gå lidt tjept, er micellar water simpelthen genialt. Prøv fx Clarins One Step Facial Cleanser, som er et to-faset renseprodukt, der faktisk virker som renser og toner i ét og samme produkt.


Har du normal hud uden de store udfordringer, bortset fra hvad vind, vejr og miljø måtte byde på, så har du fat i noget godt her, da ekstrakt af moringafrø neutraliserer forurening og renser huden, mens appelsinekstrakt virker revitaliserende, så du kan gå dagen i møde med en mere strålende og frisk hud.  


Sådan bruger du det: Ryst flasken grundigt og væd en vatrondel, som du stryger hen over huden for at opbløde urenheder. Gentag efter behov og følg op med din hudpleje.

Renseservietterne til normal hud

Er du ofte på farten, eller er du bare tilhænger af de tidsbesparende og pladsbesparende renserutiner, så er de her renseservietter fra Nivea geniale. En normal hud er taknemmelig at have med at gøre, men faktisk er renseservietterne så blide, at selv den sarte hud også kan være med. Ekstrakt af sort te fjerner forsigtigt men effektivt vandfast makeup og mascara, så øjenvipperne beskyttes og huden atter kan ånde.

Sådan bruger du dem: Stryg servietten hen over huden og øjnene – gentag indtil der ikke længere er synligt snavs eller makeup tilbage på servietten. Servietterne er naturligvis engangsservietter, så smid ud efter brug.

5 råd til den gode renserutine

  1. Vask altid hænderne inden du renser ansigtet. Så minimerer du risikoen for at overføre bakterier fra hænderne til din hud i ansigtet.

  2. Når du masserer dine renseprodukter ind i huden, så gør det altid med nænsomme bevægelser uden at trække i huden – vær især blid omkring de sarte øjenomgivelser.

  3. Bruger du renseprodukter, der skal skylles af, så skyl altid af med lunkent vand. På den måde undgår du at udtørre huden unødvendigt.

  4. Rens altid huden morgen og aften.  
    ​​​​​​​
  5. Især når du skal rense de sarte øjenomgivelserne, er det en god idé at vælge øjenmakeupfjerner uden parfume.

Relaterede artikler

Tør hud - sådan plejer du den bedst

Vi guider

Tør hud - sådan plejer du den bedst

Af Matas

Tør hud kan være virkelig frustrerende at have med at gøre – især hvis tilstanden er så slem, at huden klør og skaller. Vi har samlet alt, du skal vide om tør hud i denne artikel, så du har de bedste forudsætninger for at behandle den.

Læs Mere
Den optimale hudplejerutine til fedtet hud

Vi guider

Den optimale hudplejerutine til fedtet hud

Af Cecilia Demant

Fedtet hud har oftere tendens til at udvikle bumser og hudorme end andre hudtyper, og derfor kræver den også specialiseret pleje. I dag guider vi til, hvilke produkter der bedst forebygger og behandler urenheder, samt hvordan du balancerer en fedtet hud.

Læs Mere
Hyaluronsyre – naturens egen fugtmester

Spot Trenden

Hyaluronsyre – naturens egen fugtmester

Hyaluronsyre er et naturligt stof, som vi alle er født med i kroppen, men som vi desværre mister med alderen. Vi dykker ned i naturens egen fugtmester her.

Læs Mere
Min hudplejerutine, når jeg bruger mundbind

Vi guider

Min hudplejerutine, når jeg bruger mundbind

Af Karina Ananda Pedersen

Pung, telefon, nøgler… og mundbind! Det er min rutine, når jeg skal ud ad døren hver morgen. Faktum er nemlig, at mundbindet er blevet en uundgåelig del af hverdagen for os alle, og vi kan vel lige så godt vænne os til det.

Læs Mere