Vi guider
Vi guider: Slip for uren hud
Uren hud har det med at påvirke vores humør. Det gælder uanset, om du er ramt af en enkelt bums, hudorme eller urenheder i en længere periode. Urenhederne opstår ikke, fordi din hud er beskidt, så det er et noget misvisende ord. Vi har samlet de bedste produkter mod uren hud - så læs med her, og bliv klogere på, hvordan du slipper af med uren hud.

Uren hud hører ikke kun teenageårene til. Mange voksne – især kvinder – lider af uren hud. Uanset alder, så handler uren hud ofte om vores krops balance eller tilstoppende produkter. Der er altså flere faktorer, der spiller ind. I denne artikel tager vi et kig på, hvad du kan gøre for at komme den urene hud til livs.

Solcremer til en uren hud

Lige nu er vi midt i sommerens varmeste måneder, og du skal mumligvis sydpå på sommerferie lige om lidt. Men måske du har oplevet at have problemer med, at din hud reagerer dårligt på solcreme og kan slå ud af dem? Så har vi din ryg! Vi har samlet en håndfuld effektive solcremer her, som er specifikt udviklet til en uren og sensitiv hud.

Solcreme med SPF 30

Når vi snakker solcreme til ansigtet, så er det vigtigt, at man kommer op i en høj faktor, da ansigtet jo er udsat for solens stråler hele dagen. Vi har her fundet to gode bud på solcremer til uren hud frem med solfaktor 30.

ACO Sun Face Mattifying SPF 30 er en let og lækker solcreme, som er perfekt til dig, der har urenheder og tendens til en mere fedtet hud. Den indeholder blandt andet zink, som modvirker bumser og mindsker risikoen for tilstoppede porer.

Bioderma Photoderm AKN MAT Fluide SPF 30 indeholder også en masse gode ingredienser, som mindsker fedtet hud, hudorme og urenheder i ansigtet, samtidig med at den beskytter huden mod solens stråler.

Solcreme med SPF 50

Ønsker du en højere faktor til din solcreme til ansigtet, så har vi samlet nogle gode bud på solcremer med faktor 50 velegnet til uren hud her.

La Roche-Posay Anthelios XI Dry Touch SPF 50+ er en anti-shine solcreme, som holder huden mat i løbet af dagen. Den er rigtig god til den sarte og solintolorante hud, som skal være udsat for meget og stærk sol.

Pharmaceris Medi Acne Protect Face Sun Cream SPF 50+ er genial til den urene hud, da den hjælper med at balancere sebum i huden, samtidig med at den sikrer, at huden forbliver mat.

Bliv klogere på solsensitiv hud

Din sundhed

Bliv klogere på solsensitiv hud

Når huden udsættes for sol, bør det være med forsigtighed og forbyggende adfærd, så solen ikke laver skader, som kan medføre alvorlige konsekvenser. Uanset hudtype, er solbeskyttelse vigtig for at passe godt på huden, når den eksponeres for solens stråler. Med den rette solbeskyttelse og et par gode solvaner kan man minimere fremkomsten af fine linjer og rynker, pigmentforandringer, solskadet hud og andre mere alvorlige skader på huden.

Læs også

God rens til uren hud

Uren hud og fedtet hud er ikke nødvendigvis det samme. Derfor er det en god idé at få råd og vejledning af en fagperson. Er du i tvivl om, hvilken hudtype du har, så vælg altid milde og fugtgivende produkter.


 • Vælg de rette produkter, og anlæg dig nogle gode hudplejerutiner – så er du godt på vej.


 • En god rens til uren hud er en rens, som ikke er for hård mod huden. Den skal være mild, gerne uparfumeret, og så må den ikke irritere eller udtørre huden. Det er også godt at bruge en rens, som fugter. Prøv for eksempel CeraVe's Hydrating Cleanser, som er lidt af en bestseller. Den fugter og beroliger huden og rense samtidig i dybden.


 • Rens dit ansigt både morgen og aften – også selv om du ikke har haft makeup på.


 • Brug en BHA-peeling to til fire gange om ugen.

3 gode grunde til at rense huden

1. Overskydende hudfedt og afstødte gamle hudceller fylder dine porer op, så de bliver tilstoppede og udvikler hudorme og bumser.

2. Luftforurening, som huden dagligt bliver udsat for, påvirker din hud. Det er bevist, at forurening på huden giver tidligere aldringstegn.
​​​​​​​

3. Bruger du makeup, siger det sig selv, at det er godt at få hvisket lærredet rent, så det ikke til tilstopper porerne.

Brug toner eller skintonic

Fordelen ved en skintonic er, at den giver huden fugt, renser lidt ekstra og giver en mere jævn og ensartet hudtone. Du påfører din skintonic med vatrondel på den rensede hud.


En ægte favorit blandt Matas' kunder er Australians Bodycares Face Tonic. Det er en skintonic, som genopretter hudens fugtighedsbalance, renser i dybden og hjælper med at forebygge hudproblemer.

Plej uren hud med creme

Slut altid af med at give din hud fugt og pleje. Selv om du måske døjer med fedtet hud, så fald ikke for fristelsen til at lade huden tørre ud. Din hud har brug for fugt, uanset om din hud er tør, sensitiv eller fedtet, om du har urenheder i panden eller urenheder på hagen. Alle former for uren hud har brug for fugt, selvom det kan føles modstridende.

Prøv eksempelvis Australian Bodycares Face Cream, som er en ansigtscreme specifikt til uren hud. Cremen er superpopulær, og det med god grund. Den fugter og holder urenheder nede på én og samme tid.


En anden bestseller er MDerma Face51 AntiBlemish Cream, som er en fugtgivende ansigtscreme, der aktivt modvirker bumser, hudorme og urenheder. Den indeholder bla. Niacinamid, som forbedrer hudens elasticitet.

A-vitamin i hudpleje – bekæmp rynker og uren hud

Vi guider

A-vitamin i hudpleje – bekæmp rynker og uren hud

A-vitamin er ikke blot noget, vi spiser i maden og i kosttilskud. A-vitamin i hudplejeprodukter har en dokumenteret effekt i en grad, så vi slet ikke behøver at diskutere, hvorvidt det virker eller ej. Her er alt du skal vide om vidunderingrediensen.

Læs også

Brug ansigtsmaske

Sæt en stopper for urenhederne med en mild peeling eller en rensende ansigtsmaske. Undgå at skrubbe på huden med skrubbecremer, hvis du har åbne sår eller bumser. Det generer bare huden unødigt.


Brug hellere en peel eller en lermaske. Det handler nemlig om at få fjernet døde hudceller og andet snavs fra huden, når man døjer med hudorme, bumser, forstørrede porer og uren hud.


Brug en maske et par gange om ugen, gerne om aftenen før du går i seng, og slut af med en fugtgivende og beroligende creme.

Kosttilskud til huden

Er du på jagt efter vitaminer mod uren hud? Så har vi her samlet en håndfuld forskellige kosttilskud på markedet, som hjælper til at vedligholde en sund og normal hud.

​​​​​​​

Tag eksempelvis New Nordics Deep Cleanse tabletter. De er baseret på sort peber, som hjælper med at rense huden ved at fremme god blodcirkulation gennem de fine blodkar og kapillærer. De indeholder også zink, kobber og Vitamin C, der hjælper med at beskytte cellerne mod oxidativt stress.


Husk: Vær opmærksom på ikke at overbehandle huden. Brug milde renseprodukter, så du ikke stripper din hud for de gode fedtstoffer.​​​​​​​

Black- and whitehead extractor 

En komedonske er et smart hudplejeværktøj med to løkker, som du kan bruge til at presse hudorme ud.


Den tynde, mindre løkke er tiltænkt hvide hudorme, og den flade, aflange løkke er bedst til mørke hudorme.  ​​​​​​​

Ingredienser, du skal kigge efter mod uren hud

Uren hud kan holdes i skak med produkter, der indeholder de rette ingredienser, som arbejder målrettet med at mindske uren hud og i det hele taget forbedre hudens tilstand.


Aktive ingredienser, som gør noget godt for huden uden at stresse den yderligere, og som går ind og arbejder med balancen i huden. Der er dog også ingredienser, som du med fordel kan sætte dig ind i, så du ikke overbehandler. 

Niacinamid

Uren hud har brug for hjælp for at finde en balance. Derfor er det en god idé at anskaffe dig en creme eller et serum, som indeholder niacinamid, som normaliserer og reparerer huden og porerne.


Niacinamid er et B3-vitamin, der sørger for at forbedre hudens elasticitet, reducerer rynker, pigmenteringer og fine linjer, og så jævner den hudens tone, så rødme mindskes.

Vi tester: Plaisir Niacinamid Booster Serum

Vi guider

Vi tester: Plaisir Niacinamid Booster Serum

Hvordan kan det være at komplicerede biokemiske ord lige pludselig finder vej til vores almindelige ordforråd? Tjaa…vi ved det ikke, men det er altså sket med det ord, som det meste af denne artikel kommer til at handle om nemlig – niacinamid. Plaisir er nemlig blevet et serumprodukt bedre med 10% Niacinamid Booster Serum, og vi har på redaktionen testet den. Læs med og hør vores bedømmelser.

Læs også

Salicylsyre

Salicylsyre, også kaldet BHA, er en sand ven for dig med uren hud og hjælper både på at mindske porerne og fjerner urenheder, fedt, sved og snavs lidt mere effektiv fra huden end en almindelig rens.


Den holder nemlig ophobninger af overskydende fedt, sved og snavs nede uden at være for hård ved huden.

SPAR 100,-
Ecooking Acne Serum 20 ml
299,95 kr.399,95 kr.Spar 100,-

A-vitamin creme mod uren hud

A- Vitamin, også kaldet retinol, er en rigtig effektiv ingrediens, hvis du har uren hud.


A-vitamin kan godt være lidt skrap og få din hud til at rødme. ​​​​​​​ Brug produkter med A-vitamin om natten, og start eventuelt med kun at bruge produktet hver anden dag, så din hud langsomt bliver vænnet til.

Uren hud på ryggen

Det er ikke kun hudorme, der har det med at vise sig på ryggen, hvor vi hverken rigtig selv kan se dem eller få fingrene i dem. Du kan også opleve bumser på ryggen såvel som urenheder.


Det er faktisk ikke anderledes, end når bumser og uren hud opstår i ansigtet. Man får uren hud på ryggen af samme årsag, nemlig på grund af at kroppen producerer mere talg, som medfører, at talgkirtlerne/porerne bliver tilstoppede. Brug derfor de rigtige produkter - Australian Bodycare har eksempelvis lavet en række produkter med tea tree oil, som er specifikt til at bekæmpe den urene hud på ryggen.

De bedste produkter med Tea Tree Oil

Vi guider

De bedste produkter med Tea Tree Oil

Siden 1992 har Australian Bodycare skabt problemløsende produkter, som er kendt for deres indhold af det effektive tea tree oil. Tea tree oil er en naturlig, æterisk olie, som hjælper og forebygger hudproblemer uden at irritere og har vist sig at være lidt af en superhelt på flere fronter. Læs med her, så guider vi dig til, hvilke produkter der kan hjælpe med at løse dine udfordringer.

Læs også

Solcreme til uren hud

Selvom solcreme er vigtigt, så kan den være lidt af en drillepind, når man har uren hud. Solcremer kan nemlig have tendens til at tilstoppe porerne.

Heldigvis er der råd for det - for vi kommer jo ikke uden om at bruge solcreme, uren hud eller ej. Gå efter en solcreme med let konsistens, og som irriterer huden mindst muligt. Er du i tvivl, så vælg en solcreme med mineralsk solfilter, også kaldet et fysisk solfilter, som ikke tilstopper porerne.

Hvad er hudorme?

Ja, ordet i sig selv lyder ulækkert og frastødende, men faktisk har hudorme intet med orme at gøre, men er ophobninger af talg, hudfedt og snavs, som samles i porerne. Til gengæld findes der to typer hudorme, også kaldet white heads og black heads.
​​​​​​​

 • White heads (hvide hudorme) kaldes også de lukkede hudorme og er en ophobning af bakterier, snavs og overskydende hudfedt, som dannes i vores porer. Da de er hvide, kan de være svære at få øje på på huden, men er urenheder på lige fod med de sorte hudorme.

​​​​​​​

 • Blacks heads (sorte og åbne hudorme) er de mest velkendte og dem, vi stirrer os blinde på, når vi ser dem i spejlet. De får deres sorte farve, når snavs samles i en pore og får ilt.


Hudorme kan forekomme i ansigtet – især i T-zonen og på kroppen – oftest i ørerne, på ryggen, på skuldrene eller mellem brysterne. Steder, hvor kroppen har anlæg til at samle mere overskydende fedt.

Sådan kommer du af med hudorme

Hudorme er en svær størrelse, som kræver en del arbejde at komme af med, når de først er begyndt at vise sig på hudens overflade. Derfor skal du huske at rense din hud morgen og aften, så du får renset makeup og snavs væk.


Kan du ikke modstå fristelsen og vælger at presse dine hudorme ud, må du ikke bruge din fingre. Det er nemlig ikke særlig sanitært og du risikerer at overfører bakterierne fra dine fingre til huden, og det kan skabe flere problemer. Derfor bør du bruge en komedonske, som blidt kan presse hudormene ud uden at irriterer området mere ned højst nødvendigt. 

Hudorme – sådan slipper du af med dem

Vi guider

Hudorme – sådan slipper du af med dem

Hudorme er irriterende, men heldigvis er der gode og effektive måder at slippe af med dem på. Bliv klog på, hvad hudorme er, hvordan de opstår og ikke mindst: hvordan du kommer dem til livs.

Læs også

Hvad er bumser?

Den korte forklaring er, at bumser opstår, når fedt ikke kan slippe væk fra huden. Det gælder uanset om du er teenager eller voksen. En bums er en bakterie i huden, som opstår i vores talgkirtler/porer og kan både forekomme i ansigtet eller andre steder på kroppen. Mange er plaget af bumser på ryggen eller mellem brysterne. 

Hvad skal man spise, når man har uren hud?

Det er ikke en skrøne, at din kost og din hudtilstand hænger sammen. Visse madvarer, såsom meget fedtet mad og sukker, har det nemlig med at vise sig i vores hud.


Mange usunde fødevarer er med til at forværre udbrud af bumser, så hvis du plages af meget af uren hud, giver det derfor ekstra god mening at kigge din kost efter i sømmene. Skær ned på det usunde og sørg i stedet for at få mere anti-inflammatorisk kost på tallerkenen. Din kost alene kan dog ikke fjerne bumser og uren hud, men det kan være et rigtig godt supplement til din hudpleje.


Anti-inflammatorisk kost er fødevarer, der er i stand til at dulme betændelse i kroppen og dermed i huden. Gode eksempler på anti-inflammatorisk kost er:

 • Mørkegrønne grøntsager som spinat, grønkål og broccoli

 • Fisk – især fede og halvfede fisk rige på omega 3 fedtsyrer som makrel, sild, ørred og laks

 • Vegetabilske olier som fx olivenolie og hørfroolie

 • Gurkemeje

 • Bær som fx blåbær, solbær og hindbær
  ​​​​​​​
 • Nødder

Hvorfor får man uren hud?

Der er mange årsager til, at din hud døjer med bumser, hudorme og skinnende områder. Det kan være stress, p-piller, kost og dårlige vaner, som påvirker os, så kroppen kommer i ubalance. Nogle produkter kan også virke tilstoppende for netop dig. Det kan betyde, at huden danner mere fedt (sebum), som kan stoppe porerne til og blive til urenheder og bumser.


Vores livsstil og den måde, vi plejer vores hud på i det daglige, de produkter, vi bruger, og måden, vi renser huden på, har også noget at sige. Lad os kigge nærmere på de gode og rigtige renserutiner, som kan være et godt første skridt på vejen til at slippe for uren hud.


Man kan også få hudlidelsen akne eller cystisk akne, som er udbredt hos især unge mennesker, da talgproduktionen er øget her. Akne er en betændelsestilstand i huden, og mistænker du, at du lider af akne er det vigtigt, at du søger råd og behandling hos lægen. Lægen kan vurdere om du for eksempel skal have medicinsk creme eller piller mod akne.

Rens din hud morgen og aften

En ren hud er alfa og omega for, at dine plejeprodukter har en virkning og kan hjælpe huden på vej mod at komme af med urenheder.


Når ansigtet bliver befriet for makeuprester, snavs, forurening og døde hudceller morgen og aften, har de produkter, du påfører, nemlig fri passage til at trække ind i huden og gøre det, de gør bedst – og ikke mindst holde hudorme, urenheder og bumser fra døren.  


Om natten slapper huden af og regenerer sig selv. Det er så at sige her, at huden genopbygger sig selv. Derfor skal huden også have mulighed for at slappe af og ånde.


Dine renserutiner er uhyre vigtige for, om du kan komme uren hud til livs, eller om ikke andet holde det nede på et niveau, hvor det ikke generer dig i hverdagen. Husk derfor at rense ansigtet hver aften, inden du går i seng og igen om morgenen, hvor hudfedt og dine natcremer sidder på huden. 

Relaterede produkter

Relaterede artikler

Hudorme – sådan slipper du af med dem

Vi guider

Hudorme – sådan slipper du af med dem

Af Trine Brøndsted

Hudorme er irriterende, men heldigvis er der gode og effektive måder at slippe af med dem på. Bliv klog på, hvad hudorme er, hvordan de opstår og ikke mindst: hvordan du kommer dem til livs.

Læs Mere
A-vitamin i hudpleje – bekæmp rynker og uren hud

Vi guider

A-vitamin i hudpleje – bekæmp rynker og uren hud

Af Trine Brøndsted

A-vitamin er ikke blot noget, vi spiser i maden og i kosttilskud. A-vitamin i hudplejeprodukter har en dokumenteret effekt i en grad, så vi slet ikke behøver at diskutere, hvorvidt det virker eller ej. Her er alt du skal vide om vidunderingrediensen.

Læs Mere
Guide: Solcreme til uren hud

Vi guider

Guide: Solcreme til uren hud

Af Nanna Skousbøll

Får du ekstra bumser og mere fedtet hud, når sommeren melder sin ankomst? Så kan din solcreme være synderen. For har du tendens til uren hud, så er det ikke helt ligegyldigt, hvilken solcreme du bruger. Vi guider dig til den rette her.

Læs Mere
De bedste produkter med Tea Tree Oil

Vi guider

De bedste produkter med Tea Tree Oil

Af Ida Hinchely Kyhn

Siden 1992 har Australian Bodycare skabt problemløsende produkter, som er kendt for deres indhold af det effektive tea tree oil. Tea tree oil er en naturlig, æterisk olie, som hjælper og forebygger hudproblemer uden at irritere og har vist sig at være lidt af en superhelt på flere fronter. Læs med her, så guider vi dig til, hvilke produkter der kan hjælpe med at løse dine udfordringer.

Læs Mere
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!
Få personlig rådgivning eller inspiration. Spørg os!

Vores materialister, frisører og farmakonomer er klar til at guide dig lige nu.