Vi guider

Vær forsigtig med kemien, når du er gravid

Vi vil rigtig gerne passe på vores børn – også mens de ligger inde i maven. Derfor lader vi være med at drikke alkohol og ryge cigaretter, og vi forsøger at spise sundt og huske vitaminpillerne. Men hvordan er det lige med kemikalier i fx cremer, kosmetik og alt det andet?

Mamma univers

Mens barnet udvikler sig i løbet af graviditeten er det ekstra følsomt. Det er derfor værd at sætte sig ind i, hvad der bliver anbefalet i forhold til kemikalier - især fordi mange kemikalier er under mistanke for at kunne påvirke dit barn. F.eks. mistænkes hormonforstyrrende stoffer at være skyld i at børn går tidligere i pubertet end før, og at flere drengebørn fødes med misdannelse af de mandlige kønsorganer.

Hvor støder man på kemikalier?

Kemikalier findes overalt, også i vores hverdagsprodukter, som vi har svært ved at undvære. Der må dog ikke anvendes kemikalier i en koncentration, der kan udgøre en risiko. Efterhånden findes de også i naturen og i den stigende forurening. Alt i alt kan de være svære at undgå helt.


Du kan dog komme langt med at være forsigtig, ved at tænke dig om og ved at bruge din sunde fornuft, og så er det jo helt gratis og til gavn for alle - ikke mindst til gavn for dit barn.

Jordemoderens tips mod hævede fødder og hænder

Vi guider

Jordemoderens tips mod hævede fødder og hænder

En dag strammer fingerringen på en måde, som den normalt ikke gør. Og når du kigger ned på dine ømme fødder, kan du se, at de er tykkere, end de plejer. Med andre ord er du ved at samle væske i kroppen. Det kaldes også ødemer og er en helt normal graviditetsgene - hvilket selvfølgelig ikke ændrer på, at det kan være rigtig irriterende.

Læs også

Hvordan undgår du unødig kemi i din hverdag?

Det kan virke som en jungle at finde rundt i kemikalierne, og det letteste vil være at sige ”skidt-pyt, det går nok”. Men selv om du ikke kan lave om på det, du allerede har brugt, og de kemikalier som er ophobet i din krop fra tidligere, kan du allerede ændre dine vaner fra i dag. Og nej – det er ikke for sent at gå i gang, uanset hvor langt du er i din graviditet!


Tip!
Brug næsen og duft til de produkter, du køber: dufter de af parfume, så vælg noget andet. Undgå også sprayprodukter som fx deodoranter. Brug en deo-stick i stedet for. Tænk fx også over hvor meget hårfarve lugter – ergo er det fyldt med kemikalier.


Kig efter miljømærkerne

Det kan lyde rigtig kedeligt, og du kan få følelsen af, at du slet ikke ’må’ bruge noget som helst. Men sådan er det heldigvis ikke. Hvis du gerne vil være på den sikre side og undgå kemikalier, så køb produkter der bærer miljømærkerne Svanen, som er din garanti for, at produkterne overholder strenge miljøkrav.


Der findes mange produkter, også cremer, shampoo, balsam og kosmetik, som har disse mærker. Mange producenter er blevet opmærksomme på, at det er vigtigt at spare på kemien, så udbuddet af produkter med miljømærker vokser hele tiden.


Se Svanemærket ansigtspleje

Se Svanemærket kropspleje

SPAR 25%KØB 2
250 ml
Matas StriberMild Bodybutter Uden Parfume
74,95 kr.
(178)
Rudolph CareMommy & Me
Fra 244,95 kr.
(99)
SPAR 32,-
50 ml
Matas NaturBB lys Ansigtscreme
97,95 kr.129,95 kr.
(129)
150 ml
AVIVIRAloe Vera Lotion 90%
129,95 kr.
(38)

Miljøstyrelsens 7 gode råd om kemi:

  1. Undgå tobaksrøg
  2. Drik ikke alkohol
  3. Luft ud
  4. Køb miljømærket
  5. Minimer kemikaliekontakt
  6. Spis varieret
  7. Minimer medicinindtag


Se flere tips til gravide og ammende hos Miljøstyrelsen

Matas anbefaler: Matas Natur - Skøn svanemærket pleje til dig

Matas Natur er hudpleje med økologisk indhold og naturlige, skånsomme ingredienser med en lækker konsistens og veldokumenteret effekt.


Du kan vælge mellem 3 forskellige hudplejeserier fra Matas Natur: To af hudplejeserierne er med mild duft og én er helt uden parfume. Den lyse hudplejeserie uden parfume er deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Danmark.


Alle tre serier er Svanemærket og udviklet med ingredienser, der tager særligt hensyn til dig og miljøet. Det betyder, at de bl.a. er uden farvestoffer, parabener, MI og phthalater – og at emballagen er vurderet i forhold til miljøbelastning. Prøv Matas Natur og se, hvor skøn en naturlig hudplejeserie kan være!

SPAR 36,-
50 ml
Matas NaturAloe Vera & E-vitamin 24H Anti-Age Ansigtscreme
108,95 kr.144,95 kr.
(335)
SPAR 18,-
Matas NaturAloe Vera & E-vitamin Skintonic
Fra 23,95 kr.69,95 kr.
(127)
SPAR 23,-
400 ml
Matas NaturHavtorn & Blåbær Balsam
66,95 kr.89,95 kr.
(36)

Relaterede produkter

SPAR 16,-
50 ml
Matas NaturAloe Vera & E-vitamin Deo Roll-on
48,95 kr.64,95 kr.
(115)
SPAR 20%ABONNÉR
50 ml
Matas StriberAnti Wrinkle Dagcreme SPF 15 til Tør Hud Uden Parfume
59,95 kr.
(305)

Relaterede artikler

15 hudplejebrands med økologiske ingredienser

Vi guider

15 hudplejebrands med økologiske ingredienser

Af Amalie Schiller

Hudplejeprodukter med fokus på bæredygtighed og økologiske ingredienser er i høj kurs i disse dage. Men det kan måske være lidt svært at hitte ud af, hvor du kan finde den bedste naturlige hudpleje? Bare rolig - vi har samlet 15 skønne brands til dig her, som enten indeholder økologiske og naturlige ingredienser eller er veganske eller bæredygtige, så du kan lade dig inspirere til dit næste køb. Lad os se på dem her!

Læs Mere
Hvilken makeup kan du bruge som gravid?

Vi guider

Hvilken makeup kan du bruge som gravid?

Af Christel Elvang

Som gravid eller nybagt mor er der mange ting at forholde sig til. Kemi i makeup er en af dem. Hvis du bruger makeup og gerne vil fortsætte med det, findes der heldigvis masser af gode og sikre produkter, du trygt kan bruge som gravid eller hvis du ammer. Vi guider dig her.

Læs Mere
Osteopaten guider: 5 gode råd til tarme i balance

Din sundhed

Osteopaten guider: 5 gode råd til tarme i balance

Af Ívar Dagsson, osteopat

Du tænker måske ikke så meget over din fordøjelse i det daglige, men faktisk spiller den en stor rolle for kroppens funktion. Hvis den ikke fungerer optimalt, vil du sandsynligvis mærke det. I denne artikel gør vi dig klogere på tarmene, deres vigtighed for kroppen og på, hvordan du kan være med til at sikre dig en god fordøjelse.

Læs Mere
Havtorn – Derfor elsker vi nordens citron

Spot Trenden

Havtorn – Derfor elsker vi nordens citron

Af Maria Bech-Jensen

Havtorn, det lille gule bær, som har været kendt i årtusinder, er blevet genopdaget både i hudpleje som kosttilskud og i det nye nordiske køkken. Læs med og bliv klogere.

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek