Vi guider

Sådan undgår du vintertræt hud

Vinteren nærmer sig med hastige skridt, temperaturen falder, og huden begynder snart at skrige efter næring. Men hvilke produkter skal du kigge efter for at undgå vintertræt hud, og hvordan bibeholder du en sund glød? Bliv klogere på det hele – og mere til – ved at læse med her.

Vinteren er en smuk og hyggelig årstid, men kulde, blæst og et ekstra tørt ude- og indeklima er dog en udfordring for huden, der kan blive tør, rød og irriteret. Kombineret med mindre sol i kinderne, færre udendørsaktiviteter og en mindre sund og varieret kost i de mørke måneder, kan huden også kvittere med at blive mere mat og trist at se på.


Heldigvis er der masser af gode tips og skønne produkter, der kan gardere dig mod en tør og vintertræt hud, og i den her artikel sætter vi fokus på særligt udsatte områder som dit ansigt, dine læber og hænder.     

Derfor har din hud det ekstra hårdt om vinteren

Det er ikke kun temperaturen, der i løbet af efteråret og hen over vinteren falder, det samme gør luftfugtigheden også. Lægger du årstidens mere barske vind og vejr oveni i det, så har du de primære årsager til, at vores hud bliver mere tør og udpint i vintermånederne.


Desværre hjælper indeklimaet heller ikke på sagerne og hudens tilstand. Vi skruer nemlig op for radiatorer og andre varmekilder, hvilket også skaber lav luftfugtighed og gør luften tør, og det er med til at suge fugten ud af vores hårdtprøvede vinterhud.    


Husk! Radiatorer og aircondition skaber et tørt indeklima og kan efterlade din hud endnu mere tør. Sørg derfor for at lufte ud jævnligt, og investér eventuelt i en luftfugter.

Sådan plejer du din vinterhud​​​​​​​

Vælg milde rensemetoder

Med vinteren følger vind, vejr og klima, der sætter huden på prøve. Vil du undgå, at din hud bliver tør og irriteret, er det vigtigt, at du renser huden blidt ved at vælge produkter uden sæbe og skruer ned for vandets temperatur. For meget sæbe og varmt vand kan nemlig forstyrre hudens barriere og balance, da du risikerer at strippe huden for dens naturlige, beskyttende fedtlag. En mild rensemælk eller en micellar vand, hvor du ikke skal bruge vand, er gode bud på renseprodukter i vinterhalvåret.

Micellar vand

Der findes efterhånden rigtig mange micellar vand på hylderne – dvs. ansigtsrens, der fungerer ved, at bittesmå kugleformede molekyler – kaldet micellar - virker som små magneter, der trækker urenhederne ud, når de kommer i kontakt med din hud.


Svenske Verso har lavet denne effektive micellar vand, som, ud over at rense din hud, også virker opstrammende, beroligende og gennemfugtende på huden takket være sit indhold af niacinamid og gurkemeje.


Sådan bruger du det: Fugt en vatrondel med micellar vand og tør blidt makeup, snavs og urenheder væk. Skal ikke skylles af.

200 ml
VERSOMicellar Water
294,95 kr.
(2)

Rensemælken

Når den vintertørre hud skal rengøres efter dagens strabadser, er rensemælken fra Nivea, specielt udviklet til sensitiv hud, et godt valg. Den er nemlig parfumefri og har en plejende og fugtgivende formel med vindruekerneolie og vitamin B5, som renser i dybden og fjerner vandfast makeup, samtidig med at den hjælper med at reducere de tre vigtigste tegn på sensitiv hud: rødme, tørhed og stramhed.  


Sådan bruger du den: Massér forsigtigt ind i huden og fjern med vatrondel eller lunkent vand. Du kan også bruge den omkring de sensitive øjenomgivelser.

FAST LAV PRIS
200 ml
NIVEAEssentials Cleansing Milk Sensitive
44,95 kr.
(27)

Giv huden en ekstra trøje på

Ligesom du tager handsker, hue og jakke på, inden du skal ud i vintervejret, har huden i dit ansigt også glæde af at få et ekstra beskyttende lag på. Brug enten et fugtgivende serum eller en nærende ansigtsolie under din dagcreme. Det vil gøre underværker for din hud og holde den fugtmættet, smidig og godt beskyttet.

Serummet

Prøv fx Versos Hydration Serum, der ud over at slukke vinterhudens tørst også går ind og forbedrer og forstærker hudens barriere. På den måde bliver din hud meget bedre til at holde på sin naturlige fugt, så du kan undgå, at den udtørrer. Stjerneingrediensen i serummet er B 3-vitaminet niacinamid, der som bonus også giver dig en mere ensartet hudoverflade med mindre synlige porer og færre linjer.   


Sådan bruger du det: Påfør en mængde der svarer til en ært i hele ansigtet. Påfør på nyrenset hud og følg op med din dagcreme/natcreme.  

30 ml
VERSONo. 4 Hydration Serum
674,95 kr.
(1)

Ansigtsolien

Prøv fx Miilds plejende, beskyttende og reparerende ansigtsolie, som passer godt på din vinterhud og gør det med en kombination mandelolie, jojobaolie, olivenolie, granatæbleolie, ricinusolie, abrikoskerneolie m.fl. Olien er velegnet til en sart, tør og irriteret hud.


Sådan bruger du den: Brug et par dråber under din dagcreme. Varm den op i dine håndflader og pres olien blidt ind i huden. Er din hud letfugtig, har ansigtsolien nemmere ved at trænge ind.

FÅ EN GAVEKØB 1
30 ml
MIILDFacial Oil No. 1
409,95 kr.
(23)
Niacinamid – multitaskeren, der fikser alt

Vi guider

Niacinamid – multitaskeren, der fikser alt

Urenheder, ujævn hudtone og manglende glød? Fortvivl ej, for der findes en hudplejeingrediens, der kan løse alle dine bekymringer. Niacinamid er svaret, så i denne artikel dykker vi ned i, hvad denne superingrediens kan gøre for dig og din hud.

Læs også

Sæt ind med fed beskyttelse

Er din hud særligt plaget af vinterkulden, må du hive det tunge skyts frem fra dit arsenal af hudpleje i form af fede dagcremer. Det er ofte cremer med et højere fedtindhold, eller som indeholder nærende og beskyttende ingredienser som allantoin, glycerin og naturlige planteolier, der også gør din hud mere modstandsdygtig. Er din hud sart og irriteret, så vær ekstra opmærksom på at styre uden om parfume

Den budgetvenlige

Klæd huden godt på til det danske vintervejr med Matas Ekstra Plejende Dagcreme. Her får du en ekstra fed creme, der beskytter og plejer huden optimalt med fugtstjernerne allantoin og glycerin, som også virker hhv. beroligende på huden og modvirker udtørring.


Hudens naturlige barriere bliver der også taget hånd om med antioxidativ E-vitamin, og så er cremen parfumefri og dermed det skånsomme hudplejevalg.

SPAR 20%ABONNÉR
150 ml
Matas StriberEkstra Plejende Dagcreme til Tør Hud Uden Parfume
59,95 kr.
(219)

Luksuskøbet

En velplejet og beskyttet hud er fundamentet for en hud, der kan modstå efterårets og vinterens kulde, blæst og regn. Sisleys Velvet-serie med safronblomster pakker huden ind i den dejligste blødhed og forkæler tør hud med alt det, den har brug for – og mere til! Med Velvet Nourishing Cream får du en fløjlsblød creme, der modvirker alle årsager til tør hud.


Den giver øjeblikkelig og langvarig lindring, som genopretter hudens fugt. Den nærer huden intenst med naturlige olier rige på omega 6, 7 og 9. Og så gør den huden mere modstandsdygtig, fordi denne beskyttes om dagen mod oxidering og repareres om natten.

50 ml
SisleyVelvet Nourishing Cream
1.549 kr.
(26)


Husk! Vælg creme ud fra tilstanden af din hud – jo mere tør og irriteret din hud er, jo federe creme bør du bruge.

Tank op med mere fugt

En tør hud kan nemt komme til at se mat og trist ud, og fine linjer kan blive tydeligere. For at tilføre ekstra fugt og næring til din hud kan du med fordel bruge en fugtgivende ansigtsmaske som supplement et par gange om ugen. Maskens fugtgivende og beskyttende ingredienser vil give huden et tiltrængt fugtboost og efterlade den blød og frisk. 

Fugtmasken

Giv huden et fugtboost med Mellisas Deep Moisture Mak, som er opstrammende, dyb fugtpleje til tør og dehydreret hud. Masken fugter intensivt med fugtgivende, nærende og blødgørende ingredienser som squalene, glycerin og kakaosmør. Desuden sørger økologiske ekstrakter og en række regenererende aktive ingredienser for at fremme hudens glød og forbedre hudens elasticitet og fasthed.


Sådan bruger du den: Påfør i et tykt lag på ren hud, og lad huden suge alt hvad den kan i sig i 15-20 minutter, og tør derefter overskydende creme af. Masken skal ikke skylles af. Brug masken 1-2 gange om ugen. Kan også bruges som natmaske, mens du sover.

Sheetmasken

Kan du godt lide at bruge sheetmasker, når huden skal have ekstra fugtforkælelse og pleje, så vil du elske Lancômes Génifique Hydrogel Melting Mask med bifidusekstrakt. At anvende masken svarer faktisk til at bruge en hel 30 ml flaske af Lancômes bestseller-serum Génifique Youth Activator, så her får du en maske, der virkelig batter, og som styrker hudens yderste barriere, så du får et skjold, der holder den gode fugt inde og skadelige bakterier og partikler ude. Huden efterlades straks mere strålende, blød, glat og smidig.


Sådan bruger du den: Påfør masken på en ren hud og lad den virke i 10 minutter. Skal ikke skylles af.

Den ultimative guide til ansigtsmasker

Vi guider

Den ultimative guide til ansigtsmasker

Sheet masker, kulmasker, lermasker og peel off masker… Det kan være svært at vælge den helt rigtige ansigtsmaske til netop din huds behov (og måske føler du endda, at du har brug for mere end én?) Følg guiden her og få et overblik over de forskellige masker og deres funktion.

Læs også

Snyd dig til sund glød

En tur ude i det kølige vintervejr kan hurtigt give dig friske røde kinder, men føler du, at du generelt virker lidt vinterbleg, er selvbruner lige sagen. I dag kan du nemt skræddersy din glød ved at tilsætte selvbrunerdråber i din foretrukne dagcreme. På få timer får du genskabt en sund glød og minimerer alle tegn på vintertræt hud. Vil du have sund glød nu-og-her, er det selvfølgelig en blush eller bronzer, du skal have fat i.   

Selvbrunerdråberne

Den britiske selvbruner ekspert, James Read, er storleverandør af selvbrunerprodukter, som er virkelig nemme at bruge, og som giver dig den mest naturlige kulør. Det gælder i særdeleshed hans H2O Tan Drops, som er kombineret hudpleje og selvbruner formuleret med det reneste vand, aloe vera og hyaluronsyre, der skaber den flotteste glød, uden at du skal bekymre dig om striber, tilstoppede porer eller tørhed.


Sådan bruger du den: Alt efter, hvor mørk en farve, du ønsker, tilsætter du blot 1, 2 eller 3 dråber i dit serum, eller dag- eller natcreme og massérer hudplejen ind, som du plejer. Husk at vask hænder bagefter!

30 ml
James ReadH2O Tan Drops Face
324,95 kr.
(31)

3-i-1-paletten

Amerikanske IT Cosmetics har taget verden med storm med deres hudforskønnede makeup og hudpleje, der altid tænker i smarte løsninger.


Drømmer du fx om en blødere, glattere og sundere hud, du kan opnå med få penselstrøg, bør du prøve den her palet med både blush, bronzer og highlighter. Ultraluksuriøse pigmenter giver dig en strålende finish, som ovenikøbet hjælpes endnu bedre på vej, da produktet er formuleret med C-vitamin, peptider, kollagen og ceramide-komplex.


Sådan bruger du den: Brug en blushpensel og påfør alle de steder i ansigtet, hvor solen normalt rammer dig. Du kan mikse alle tre teksturer for en strålende varm hudtone eller bruge dem enkeltvis for skræddersyet glød.     

Glem aldrig læberne

Vinteren er højsæson for sprukne læber, men heldigvis kan du bevare dine læber bløde og velplejede med de rette produkter og vaner. Det er vigtigt, at du undgår læbeprodukter med et højt vandindhold. Brug hellere den gode gamle vaseline, som er vandfri, og som danner en beskyttende hinde på læberne, så de kan bevare fugten. Derudover er læbepomader med SPF altid en god idé, så du beskytter den udsatte hud mod vintersolens UV-stråler.

Vaselinen

Prøv fx Matas Medicare Vaseline, som er en vandfri og uparfumeret salve med petrolatum velegnet til tør hud. Den danner en beskyttende hinde på huden og hjælper med at bevare hudens naturlige fugtbalance, hvis du døjer med meget tørre læber.

Vaselinen er Svanemærket, vegansk og deklareret i samarbejde med Astma-Allergi, og derfor også velegnet at bruge til familiens mindste.  

150 ml
Matas MedicareVaseline
54,95 kr.
(76)

Læbepomaden

Vil du beskytte læberne med en luksuriøs og nærende læbebalsam med solfaktor, har Elizabeth Arden formuleret en god en af slagsen med SPF 20.


Her får du bredspektret UVA- og UVB-beskyttelse, men også en læbebalsam beriget med vitaminer, mineraler og næringsstoffer, der pakker læberne ind med den vigtige fugt og den fineste glans – helt uden at klistre!

SPAR 20%ABONNÉR
15 ml
Elizabeth ArdenEight Hour Nourishing Lip Balm
209,95 kr.
(125)


Vidste du, at læbefugtens fjende nummer et er vores eget spyt? Enzymerne i spyttet går ind og fjerner fedtbarrieren, så dine læber bliver tørre og sprækker.

Gør huden modstandsdygtig

Er din hud ekstremt tør og måske endda hård og fortykket visse steder på kroppen, er fede cremer løsningen. Gå for eksempel efter cremer med et højt indhold af carbamid, som har en eminent evne til at binde fugten i din hud og virke blødgørende. Andre stjerneingredienser til en plaget vinterhud er glycerin, som virker beskyttende, beroligende og modvirker udtørring samt panthenol, der genopbygger en sart og irriteret hud.

Carbamid cremen

Er din hud ekstremt tør og måske endda hård og fortykket, så lad Carbamid Creme fra Matas Medicare komme dig til undsætning. Cremen plejer huden intensivt, den er parfumefri, og så indeholder den hele 25 % carbamid samt glycerin, så din hud bliver effektivt beskyttet, blødgjort og beroliget.


Cremen er desuden Svanemærket og deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Danmark, så hele familien kan trygt bruge den, når huden har behov for ekstra pleje.

Body butteren

Såkaldte body butters er regulære fugtbomber, og den her fra Matas Natur er ikke anderledes. Her får du lækker fed kropspleje med den blødeste konsistens, som er en fornøjelse at smøre sig ind i efter morgenbadet eller som et ekstra kærligt fugtboost inden sengetid.


Cremen er en parfumefri variant, som fugter og beskytter din hud med sheasmør, shoreasmør, glycerin, aloe vera og E-vitamin.    

SPAR 25,-
200 ml
Matas NaturAloe Vera & E-vitamin Body Butter
74,95 kr.99,95 kr.
(95)

Vær blid mod hænderne

Dine hænder er meget udsatte i kulden, og den tørre luft er hård kost for huden – især på håndryggens tynde hud, hvor vind og vejr kan sætte sine spor og efterlade dig med røde, tørre og sprukne ʻvisitkort’. Pas derfor på hænderne med mild, uparfumeret håndsæbe, en fed håndcreme og et par lune handsker, når du skal ud.

Håndcremen

Har du endnu ikke fundet dig en favorithåndcreme, bør du prøve Matas Glycerin Håndcreme uden parfume specielt udviklet til ru og tørre hænder.


Den har faktisk vundet Forbrugerrådet Tænks test af håndcremer i 2019, og det skyldes sikkert, at den effektiv og skånsomt (den er jo parfumefri og Svanemærket!) plejer hænderne med masser af essentiel fugt fra glycerin, der også går ind og binder vandet i hudens overflade, så dine hænder forbliver bløde og beskyttet. Trods et fedtindhold på 15,15 % trænger den lynhurtigt ind i huden uden at virke for fedtende.  

SPAR 20%ABONNÉR
Matas StriberGlycerin Håndcreme Uden Parfume
Fra 19,95 kr.
(2649)

Håndsæben

I disse tider har du sikkert stiftet bekendtskab med et hav af håndsæber, men den milde håndsæbe fra Ecooking tager lige håndplejen et nøk op. Den er nemlig formuleret med fint granulat af naturlige lavasten, som virker eksfolierende og regenererende, så du derfor også får fjernet døde hudceller, når du vasker hænderne.


Den er desuden baseret på naturlige og økologiske råvarer og indeholder blandt andet agurkeekstrakt og aloe vera, der booster hudens kollagenproduktion og beroliger, fugter og blødgør huden. Sæben dufter diskret af citrus og viol.

3 FOR 2
500 ml
EcookingHåndsæbe med Scrub
249,95 kr.
(112)


Husk! Det er faktisk lige så vigtigt at drikke rigeligt med vand i den kolde årstid. Hold dig derfor hydreret med cirka to liter vand om dagen. Få fx styr på væskebalancen med et supplement af varm urtete, som for mange kan virke mere naturligt at drikke i den kolde og blæsende tid.

Relaterede produkter

Burt's BeesBeeswax Lip Balm 4,25 g
39,95 kr.
(86)
FÅ EN GAVEKØB 2
75 ml
OriginsDrink Up Intensive Overnight Mask
219,95 kr.
(423)
SPAR 20%ABONNÉR
30 ml
EcookingSelvbruner Drops
249,95 kr.
(198)

Relaterede artikler

Tør hud - sådan plejer du den bedst

Vi guider

Tør hud - sådan plejer du den bedst

Af Matas

Tør hud kan være virkelig frustrerende at have med at gøre – især hvis tilstanden er så slem, at huden klør og skaller. Vi har samlet alt, du skal vide om tør hud i denne artikel, så du har de bedste forudsætninger for at behandle den.

Læs Mere
Ekspertens bedste tips til lysterapi om vinteren

Vi guider

Ekspertens bedste tips til lysterapi om vinteren

Af Amalie Kaaris Lund

Når vintermørket sænker sig, kan du opleve, at dagene bliver mere triste, og energien daler. Her er lysterapi din ven – både det naturlige lys fra solens stråler og det lys, du kan få ved at slappe af foran en lysterapilampe. I denne artikel giver søvnekspert, Laura Kanadel, de bedste tips til lysterapi i mørket og fremhæver nogle af vores bestsellere inden for lysterapilamper. Læs med her og lær, hvorfor du skal få ekstra morgenlys eller bruge en lysterapilampe.

Læs Mere
Til kamp mod vintertræthed

Vi guider

Til kamp mod vintertræthed

Af Rikke Højris Bæk

Mindre (sol)lys, tillukkede huse, store temperaturudsving, mere sofa og tungere mad kendetegner for mange denne sæson. Men, det behøver ikke være så svært at komme godt igennem vinteren.

Læs Mere
Glycerin - Den oversete fugtmagnet

Vi guider

Glycerin - Den oversete fugtmagnet

Af Cathrine Park

I hudplejens verden er der mange 'hårdtarbejdende’ ingredienser, som desværre ofte bliver overset, selv om de faktisk er afgørende for, at dit hudplejeprodukt dur til noget. Sådan en ingrediens er den intense fugtgiver glycerin, og derfor fortjener den din opmærksomhed.

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek