Din sundhed

Osteopaten guider: Uro i benene

Uro i benene kan være yderst generende, ligegyldigt om det er forbigående eller kronisk. Her i artiklen gør Jens Gram fra Aarhus Osteopati os klogere på, hvorfor du kan få uro i benene – og så giver han sine bedste tips til lindring af uro i benene.

Benene snurrer, prikker, kribler, gør ondt eller måske du "bare" føler en stærk trang til at bevæge dig.. Hvis du kan nikke genkende til noget af det, lider du muligvis af uro i benene eller Restless Legs Syndrom (RLS), som det også bliver kaldt. Lige her svarer Jens Gram fra Aarhus Osteopati på vores spørgsmål om ’uro i benene’ og forklarer, hvordan du kan lindre symptomerne.

Hvordan føles uro i benene?

Uro i benene kan føles som en diffus smerte eller irritation i benene. Nogle oplever det som en gennemtrængende rastløshed, mens andre føler det som en intens trang til at bevæge benene. Lider du af uro i benene, kan det både beskrives som kriblende eller kravlende. Ofte opleves uro i benene mest intens i relation til natten, eller hvis man forholder sig i samme stilling gennem længere tid, netop som uro i benene hos mange forværres, når kroppen hviles. Ofte henviser man ved uro i benene til den lægelige betegnelse Restless legs syndrome, RLS.​​​​​​​

Hvorfor får man i benene?

Der kan være mange årsager til, at du oplever uro i benene. Det kan komme som et forbigående symptom, stå på over længere tid og tilmed være kronisk. Vi anbefaler altid, at du henvender dig til din læge, hvis du har symptomer, som bekymrer dig.


Hos Aarhus Osteopati ser vi mange forskellige årsager til uro i benene hos vores klienter. Her er nogle af de typiske årsager til uro i benene:


Ubalance i væskebalancen. En ubalance i kroppens væskebalance, ofte på grund af dehydrering eller elektrolytforstyrrelser, kan medføre uro i benene.


Jern- eller vitaminmangel. Mangel på jern og vitaminer, især B12, kan forårsage uro i benene. Jern bidrager nemlig til en normal ilttransport og binding i blodet, mens vitamin B12 bidrager til nervesystemets normale funktion og normal dannelse af røde blodlegemer.


Venøse problemer. Dårlig cirkulation kan føre til uro i benene. Det er ofte forårsaget af venøse problemer hvor veneblodet ikke har optimal tilbageførsel. Venøse problemer kan give øget venetryk, som kan få benene til at hæve. Det kan trykke på nerverne og komme til udtryk som uro.


Magnesium- og mineralmangel. En utilstrækkelig mængde magnesium, og andre vigtige mineraler som kalium og calcium, kan påvirke muskelfunktionen og forårsage ubehag og uro i benene. Som næringsstoffer bidrager magnesium, kalium og calcium til en normal muskelfunktion og til nervesystemet normale funktion.


Overtræning. Overdreven fysisk aktivitet uden tilstrækkelig hvile og restitution kan føre til muskeltræthed og uro i benene. Læs mere om restitution her.  

​​​​​​​

Hvorfor har jeg uro i benene om natten?

Mange med uro i benene vil opleve symptomerne mest intens om natten. Det skyldes, at hvile og stilstand ofte forværrer symptomerne, da blodcirkulationen mindskes - mens aktivitet, til modsætning, lindrer symptomerne.

Hvad kan man gøre ved uro i benene?

I videoen nedenfor forklarer Jens kort, hvad du kan gøre, hvis du oplever uro i benene eller rastløse ben. Under videoen får du en uddybende forklaring, og så guider Jens til en øvelse mod uro i benene. ​​​​​​​

Vil du se videoen?
Så har vi brug for at du accepterer alle cookies
Den ultimative ”Skin Boosting Smoothie”

Din sundhed

Den ultimative ”Skin Boosting Smoothie”

Er du også all in for at pleje din hud? Hop med på trenden, og prøv en farverig ’Skin Boosting Smoothie’, der er propfyldt med antioxidanter, kollagen og sunde fedtstoffer. Et beauty-hack, du endda kan tage med on-the-go.

Læs også

Sådan kan du modvirke uro i benene


1) Grøntsager. Spis gerne masser af grøntsager for at få nok af de gode vitaminer og mineraler. Grøntsager, særligt de grønne bladgrøntsager som spinat og broccoli, er en god kilde til at opretholde dit niveau af jern, magnesium og andre essentielle næringsstoffer.


2) Vand og salt. Har du nedsat væskebalance, har du større tendens til at få krampe i benene. Sørg derfor for at drikke masser af væske. Vær også opmærksom på, at du har brug for de rette mængder af mineraler og salte, for at kunne binde væsken i kroppen – vær dog obs på, at et overdrevet saltforbrug ligeså kan føre til væskeophobning og hævelse, som kan forværre uro i benene.

Vær særligt opmærksom på din væskebalance, hvis du træner eller opholder dig i varme omgivelser og oplever uro i benene.

Du kan læse mere om væskebalancen og dehydrering her.

3) Træn kredsløbet ved bevægelse. Sørg for at dyrke kredsløbstræning, hvor du får pulsen op. Når du får pulsen op, stimulerer du venepumperne, som sætter gang i blodomløbet.

Lav gerne en form for pulstræning, hvor der er masser af bevægelse, og hvor din puls bliver høj. Træner du din kondition, træner du automatisk dit kredsløb.

I løbet af arbejdsdagen kan du også have fokus på at undgå at sidde eller stå i længere perioder uden at bevæge dig. Tag hyppige pauser for at strække benene og øge cirkulationen.


4) Styrk dit kredsløb gennem korrekt vejrtrækning. Oplever du rastløse ben eller har du uro i benene anbefaler vi, at have fokus på din vejrtrækning. Dybe vejrtrækninger øger ilttilførslen til blodet, stimulerer åndedrætsmusklen som øger venesystemet og hjælper med at forbedre cirkulationen. På den måde vil du få en bedre blodgennemstrøm til benene.

Lav gerne vejrtrækningsøvelser flere gange dagligt. Prøv også at se om du kan praktisere dybe vejrtrækninger og afslapningsteknikker i nogle minutter før sengetid for at berolige kroppen. Stress kan nemlig forværre symptomerne på uro i benene.

I videoen nedenfor kan du se et eksempel på en vejrtrækningsøvelse (den er oprindeligt optaget i forbindelse med mave/tarm gener, men er mindst ligeså effektiv ved uro i benene).

​​​​​

Vil du se videoen?
Så har vi brug for at du accepterer alle cookies

Hvad kan forværre uro i benene?

Har du uro i benene kan du opleve, at smerter forværres om natten. Årsagen til det er, at du om natten forholder kroppen i hvile, hvilket gør, at dit venesystem og cirkulation er mindre aktivt. Det kommer til udtryk som mere uro.  

Hård fysisk træning og manglende restitution kan desuden forværre symptomerne på uro i benene.

Er det normalt at have uro i benene som gravid?

Mange gravide oplever i graviditeten uro i benene. Når kroppen udsættes for en graviditet, sker der en række hormonelle ændringer, der kan påvirke nervesystemet og musklerne - ændringer, som kan give uro i benene. Gravide får også en øget blodvolumen, som kan medføre hævelse og øge trykket på nerverne i benene. Derudover ved vi, at gravide også har et øget behov for jern og folat -  mangeltilstande på det kan føre til symptomer på rastløse ben. Jern bidrager til normal dannelse af røde blodlegemer og hæmoglobin, mens folat bidrager til normal bloddannelse.


Uroen i benene ved gravide kan desuden være forbundet med den naturlige vægtøgning, dårlig søvnkvalitet, inaktivitet eller ubalance i væskebalance.  

Som gravid er det særligt vigtigt, at du fortæller din læge, jordemoder og osteopat om din uro i benene, så de bedst muligt kan guide dig.


Tip til gravide med uro i benene: Hold benene hævet, når du sidder eller ligger for at forbedre blodcirkulationen i benene.


Hjælper støttestrømper og kulde mod uro i benene?

Hos Aarhus Osteopati er vi af den overbevisning, at det er bedst at gøre noget ved årsagen til uro i benene fremfor at symptombehandle.
Dog har mange glæde af støttestrømper, kølende cremer og kulde behandling for at lindre symptomerne på uro i benene, når de er værst.  

Du bør altid tale med din læge, hvis du har tilbagevendende uro i benene eller er i tvivl om årsagen til det.


Sort L
MabsTravel Knæstrømpe Sort
184,95 kr.
(2)
10 FOR 115,-
Matas Sports CareEngangs-ispose
stk. 19,95 kr.
(29)
150 ml
Ice PowerGel
154,95 kr.
(55)

Om eksperten

Jens Gram er autoriseret osteopat og fysioterapeut. Han er medejer  af Aarhus Osteopati og behandler til dagligt alle typer af problemstillinger, men har et særligt stort fokus på  fordøjelsesprobemer, irritabel tyktarm, forstoppelse, diarré, refluks, oppustethed m.m.  

Aarhus Osteopati er en landsdækkende osteopati-kæde, der beskæftiger sig med behandling af lidelser i hele kroppen. Osteopati er en autoriseret behandlingsform, som bygger på en 4-årig overbygning til uddannelsen i fysioterapi, kiropraktik eller medicin.


Du kan læse mere om Jens Gram på aarhusosteopati.dk.

Relaterede artikler

Sov godt: 7 måder du kan gøre din søvn skønnere

Spot Trenden

Sov godt: 7 måder du kan gøre din søvn skønnere

Af Isabel Marschall Thostrup

Lytter man til de internationale trendforskere, drømmer vi om mere ro, nærvær og tid. Vi dyrker yoga og mindfullness, mediterer og drikker urtete. Og så vil vi altså gerne sove mere og bedre. Her er 7 måder, du kan gøre skønhedssøvnen bedre.

Læs Mere
Knæsmerter og spændinger: Vi tester osteopati

Din sundhed

Knæsmerter og spændinger: Vi tester osteopati

Af Ida Hinchely Kyhn & Amalie Kaaris

Kan osteopati hjælpe ved knæsmerter, der er gået hen og er blevet kroniske? Og kan det hjælpe med at få uforklarlige spændinger ved brystet til at forsvinde? Amalie og Ida fra redaktionen har testet et forløb hos Mads fra Aarhus Osteopati i to måneder, hvor de får hjælp til hver deres problemstillinger. Læs med her, og hør, hvordan det gik.

Læs Mere
Osteopaten guider: Alt du skal vide om proteiner

Din sundhed

Osteopaten guider: Alt du skal vide om proteiner

Af Ívar Dagsson, osteopat

Når vi snakker om kost og ernæring er det næsten umuligt at komme udenom proteiner. Men hvad består det vigtigt næringsstof egentlig af, hvad bruger kroppen det til, og hvor mange skal du have af dem? I denne artikel gennemgår vi alt, du skal vide om proteiner, og så giver osteopat Ivar Dagsson sit bud på sunde (protein)vaner.

Læs Mere
Eksperten guider: Sådan kan en osteopat hjælpe dig

Din sundhed

Eksperten guider: Sådan kan en osteopat hjælpe dig

Af Amalie Kaaris Lund

Osteopati – måske har du hørt om det, men ved du egentlig, hvad det er, og hvad en osteopat gør? I denne artikel guider osteopaten Jens Gram dig i, hvordan osteopati som manuel medicin kan hjælpe dig af med længerevarende smerte, forbedre din sundhed og forebygge både mental og fysisk sundhed.

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek