Hairstudio

Hårfarve guide – Bedste tips til et godt resultat

Trænger du til forandring, så kan en ny hårfarve være lige det, du mangler. Vi guider til, hvordan du kan farve dit hår selv og giver dig hårstylisten Mikes bedste tips til, hvordan du kan få dit farvede hår til at holde sig pænt længere.

Hårfarve er ikke bare hårfarve i dag. Der er stor forskel på, hvad den permanente, toningsfarven og skyllefarver indeholder og kan. Men hårfarve er kraftige nok til at ændre hårets naturlige hårfarve, og derfor er det altid en god idé at lave en lille allergitest på dig selv, inden du farver håret. Det bedste, du kan gøre, er at smutte forbi Matas og få god vejledning om, hvilke farver der er på markedet til at opnå lige præcis det look, som du ønsker. Læs også med her, hvor vi guider til den bedste hårfarve, der passer til dit behov.

Hvilke typer af hårfarve er der?

Står du og skal i gang med at farve håret, så er der først og fremmest nogle valg, du skal tage. Ikke alene skal du vælge, hvilken farve håret skal have, du skal vælge, hvilken type hårfarve du vil bruge, og der er et par stykker at vælge imellem, skulle vi hilse at sige.


Mærk efter, om du er til en permanent farve – og dermed tager et stort skridt, da farven ikke kan vaskes ud, eller om du blot vil lege lidt med nogle toner, så en semipermanent eller skyllefarve kan gøre jobbet. Vi guider dig her til de forskellige valg, du kan tage, når du skal farve hår.

Guide til valg af hårfarve:

Permanent hårfarve guide

En permanent hårfarve er, som navnet antyder, permanent og bliver i håret 100 procent, til det gror ud. Den kan med andre ord ikke vaskes ud.


​​​​​​​Denne type er den mest velkendte form for hårfarve og den, som mange har farvet med i årevis. Denne type er for eksempel god til dig, der vil dække grå hår.


Plejetip fra hårstylisten: "Efter en permanenthårfarvning, har dit hår brug for noget genopbyggelse. Håret kan sagtens blive tørt af hårfarven, så meget gerne en kombination af genopbyggelse og fugt til håret," guider Matas' stylist Mike Ljungstrøm.


Du kan med fordel bruge Moroccanoils Repair Shampoo og conditioner i dit hår.

FAST LAV PRIS
L'Oréal ParisPréférence Hårfarve
99,95 kr.
(22)
KUN ONLINE
MoroccanoilMoisture Repair Shampoo
209,95 kr.


Permanent hårfarve - Garnier
Olia:

''Bedst hår farve ever.
Denne farve er bar fantastisk har brugt den i 5 år''.


Kundeanmeldelse
​​​​​​​- Carole, 58 år
​​​​​​​★​​​​​​​★​​​​​​​★​​​​​​​★​​​​​​​★

Toningsfarve guide

Denne form for hårfarve vaskes ud af håret efter en periode på typisk fire til seks uger eller cirka 15 hårvaske. Farven lægger sig uden på hårstråene og fader langsomt ud.

​​​​​​​

Du kan gå lys eller mørk med en toningsfarve, også kaldet en semipermanent hårfarve, men læs på emballagen, hvor mange toner den kan lysne eller mørkne håret, inden du giver dig i kast med farvningen. Ud over at få en flot farve får håret også mere glans, så det ser sundt og lækkert ud.


Plejetip fra hårstylisten: "Fordi toningsfarven kun toner, så er der ofte ikke skrappe kemikalier i en toningsfarve. Derfor behøver du ikke gøre noget ekstra i din hårplejerutine. Men fugt er altid vigtigt for at bevare et godt hår - hvis du gerne vil kunne blive ved med at arbejde med det i mange år," siger Matas' hårstylist Mike Ljungstrøm.


Brug gerne noget olie i dine spidser for at fugte dem og forhindre at de spalter. Ecooking har en dejlig og budgetvenlig hårolie til dig.

FAST LAV PRIS
SchwarzkopfLIVE Intense Color Urban Metallics Hårfarve
61,95 kr.
(401)
SPAR 20%ABONNÉR
75 ml
EcookingHår Olie
174,95 kr.
(83)


Semipermanent hårfarve -L'Oréal Paris Casting Creme Gloss:

''Det bedste hår farve produkt jeg har brugt.
Produktet er enkelt og nemt at bruge og dækker gråt hår fint. Farverne falder super flot ud''.


Kundeanmeldelse
- Connie, 50 år
​​​​​​​★​​​​​​​★​​​​​​​★​​​​​​​★​​​​​​​★​​​​​​​

Skyllefarve

Skyllefarcve dækker 0 procent, så derfor er den supermild at bruge i forhold til en permanent hårfarve.


Du bruger skyllefarven til at friske en allerde eksisterende hårfarve op. Det kan være, at du har fået farvet en lækker kastanjebrun permanentfarve i håret for noget tid siden. Nu synes du, den er falmet lidt og vil gerne friske den op. Voila - så er skyllefarven fantastisk til dig.


Tip fra hårstylisten: "Skyllefarve kommer også som farvebomber og som hårkur. Der vil altså allerede være masser glans og pleje i, når du bruger sådan en sag," guider Mike Ljungstrøm.


IdHAIRs colourbomb kommer i mange nuancer. Her er i en rød nuance, hvis din flotte røde farve er falmet.


Björn Axén Color Shot Washout:

''Den er så nem af bruge, og har ikke nogen stærk lugt, og sviner ikke''.

Kundeanmeldelse
​​​​​​​- Christina, 51 år
​​​​​​​★​​​​​​​★​​​​​​​★​​​​​​​★​​​​​​​★

Lyse pasteller i håret

Drømmer du om lyst pastelfarvet hår, så skal der ofte lidt mere arbejde til. For at de lyse farver skal sætte sig i håret, skal dit hår være lyst. Her kan det være nødvendigt at gå til en frisør for at få afbleget håret. Der findes dog pastelhårfarver, du selv kan lege med.    

Pastelbomber

Mange Der findes et hav af skønne farvebomber og farvekure i pastelfarver.


Stylistens bedste tip: Brug en lækkerColour Refresh farvekur fra eksempelvis Maria Nila. Den plejer og giver dig lidt farve - så kan du teste det af, og du kommer ikke til at skade dit hår," vejleder Mike Ljungstrøm dig.

FAST LAV PRIS
KUN ONLINE
SchwarzkopfLIVE Intense Color Urban Metallics Hårfarve
61,95 kr.
(401)
Maria NilaColour Refresh
234,95 kr.
(65)


Schwarzkopf - LIVE Lightener + Twist:

''Virkelig nem hårfarve, der giver en pæn pastel lyserød tone''.

Kundeanmeldelse
- Caroline, 24 år
★​​​​​​​★​​​​​​​★​​​​​​​★​​​​​​​

Frisøren guider: Find den helt rigtige hårkur

Hairstudio

Frisøren guider: Find den helt rigtige hårkur

Alle kan have glæde af en hårkur. Uanset om det er tørt, kruset, glansløst eller fedtet, så har dit hår og hovedbund godt af at få ekstra pleje og fugt. Jeg har taget en snak med frisør Marie Louise, som her guider dig til at bruge en hårkur rigtigt og vælge den, der passer til dit hår og dit behov.

Læs også

Hennafarve

Hennafarve er en naturlig farve inden for nuancerne sort, rød og brunlig. Farven stammer fra hennaplanten og har været brugt i årtusinder. Hennafarve er ikke så velegnet til at dække grå hår, da dækningsgraden ikke er særlig stor.  


Hennafarven har en ret stor balsameffekt og efterlader håret blødt og dejligt.

KUN ONLINE
140 ml
RømerHenna Cremefarve Kobber
97,95 kr.
100 g
RømerHenna Pulver Kastaniebrun
72,95 kr.
(3)

10 steps til at farve hår

Det er ret nemt at bruge hjemmehårfarvning. I pakken, du køber, finder du alt det, du skal bruge. Brugsanvisningen fortæller, hvordan du farver – både hvis det er første gang, du gør det, eller hvis du blot skal farve din udvoksning. Inden du farver håret, skal du overveje, hvilket resultat du vil have, og se på, hvilken farve du har i forvejen og dit hårs kvalitet. Vi har derfor samlet 10 steps til at farve hår i vores hårfarve guide her:


 1. Vask dit hår senest dagen før, du farver det. På den måde beskytter de naturlige olier i håret din hovedbund.

 2. Har du langt og kraftigt hår, og er det første gang, du farver dit hår, kan du risikere at skulle bruge to æsker hårfarve.

 3. Følg brugsanvisningen, som ligger i pakken, og bland hårfarve og fremkaldervæsken. Husk at ryste produktet godt, så de to produkter bliver godt blandet.

 4. Fordel farven i håret ved at dele det i fine skilninger, og kom farven i ved hovedbunden, og husk at komme farve hele vejen i hårgrænsen.

 5. Køb eventuelt en hårfarvningspensel til at lægge farven på med.

 6. Hav en kappe eller et håndklæde klar, så du skåner dit tøj for at blive ramt af farve.

 7. Er dit hår meget slidt eller lyst i spidserne, så vent med at trække hårfarven ud i spidserne før de sidste 10-15 minutter, da de lyse spidser tager nemmere imod farven.

 8. I nogle hårfarver følger der beskyttende creme med, som du kan fordele i de tørre spidser, før du farver håret.

 9. Skyl farven godt ud, når farven har siddet i håret i den tid, brugsanvisningen anbefaler.

 10. Efterbehandl håret med den balsam eller hårkur, der ofte følger med i pakken. Du skal ikke vaske dit hår med shampoo, når du skyller farven ud.


Tip fra hårstylisten:

"Se på dit hår og mærk det. Er det tørt? Så skal det have fugt efter en hårfarve. Føles stift og knækker det? Så er det genopbyggelse, der skal til."
.​​​​​​​

Gode hjælpemidler, når du hjemmefarver:
M.COSMETICSPensel til Hårfarvning
29,95 kr.
(33)
2 stk.
M.COSMETICSHårnæb
39,95 kr.
(59)
SPAR 15,-
M.COSMETICSPRO Antistatic Pin Tail Comb
34,95 kr.49,95 kr.
(87)

Sådan får du hårfarve af huden

Når du farver dit hår derhjemme, er der en risiko for, at du får lidt hårfarve på huden langs hårkanten eller på ørerne. Det sker typisk, fordi du forsøger at komme helt ned til hårrødderne, og så er gode råd dyre, for hårfarve er ikke nødvendigvis nemt at få af huden. Heldigvis er der nogle løsninger, som du kan gøre brug af. ​​​​​​​


Tip: Du kan altid gå ned til frisøren og spørge om det gode råd.

Brug vaseline

Vaseline er en naturlig og effektiv løsning på dit problem. Smør blot lidt vaseline på området og massér, indtil du kan se hårfarven gå væk.


Du kan også bruge vaseline forbyggende langs hårgrænsen og på ørerne, inden du farver hår, så du helt slipper for at kæmpe med pletter af hårfarve bagefter. 


FAST LAV PRIS
40 g
Kløver VaselineKløver® vaseline
stk. 16,95 kr.

Så ofte bør du farve dit hår

Inden du køber en farve, så tænk over, hvor meget tid og hvor mange penge du har lyst til at bruge på hårfarvning. En drastisk forandring kan være flot, men hvis den skal vedligeholdes med ny farve hver måned, er det ikke sikkert, det er noget for dig.

Håret vokser i gennemsnit cirka en centimeter per måned, så hvis du har valgt en permanent hårfarve, som ligger mange toner fra din naturlige farve, vil der hurtigt komme en udvoksning. En permanent hårfarve skal opfriskes cirka hver 10. til 12. uge, hvis du vil undgå for store udvoksninger og farveforskelle.


"Jeg plejer at sige, at der ikke er nogen regler. Du skal gøre, hvad du har lyst til. Men hvis du tænker langsigtet og kan se det smarte i ikke at skulle friske din hårfarve op så tit, så kan du med fordel gå med en nuance inden for den hårfarve, du allerede har", guider Matas' hårstylist Mike Ljungstrøm.

Sådan Plejer Du Lysnet Hår

Vi guider

Sådan Plejer Du Lysnet Hår

Afbleget eller lysnet hår kan godt være lidt omskifteligt: det har en tendens til at ændre tone, så du pludselig står med gult, orange eller endda grønligt hår! Hvordan slipper du af med de farver, når de først er kommet? Og hvordan holder du i det hele taget din blonde farve så frisk og fin som muligt? Læs med her for alle svarene.

Læs også

Sådan vælger du en farve, der passer til dig

Når du skal vælge din hårfarve, er det vigtigt at kigge på dit hårs tilstand og din hudtone. Det er altid en god idé at rådføre dig med det faglærte personale, hvor du køber din hårfarve. Du kan selvfølgelig også tage forbi frisøren og få gode råd.


Slidt hår

Er dit hår meget slidt, bør du overveje, om det er en god ide at farve dit hår lysere, for det kræver altid en form for hårblegning at lysne håret, og det er hårdt for slidt hår. Her bør du måske hellere overveje at gå lidt mørkere eller bruge en skyllefarve, som lægger sig uden på hårstråene.


Kend din hudtone – og vælg den rigtige farve

Når du vælger din hårfarve, er det en god idé at kende din hudtone, for den kan hjælpe dig med at finde den hårfarve, som fremhæver dine øjne og hudfarve bedst.


 • Kolde hudtoner: Ser du pænest ud med sølvfarvede smykker, og er din hud lys, så vil kolde hårfarver klæde dig bedst.

 • Varme hudtoner: Ser du pænest ud med guldfarvede smykker og har din hud en gylden tone, så vælg varme og gyldne hårfarver.


Tip!
Undgå at gå mere end to nuancer mørkere eller lysere end din nuværende farve.​​​​​​​​​​​​​​

Få 4 flotte looks til et kort hår

Vi guider

Få 4 flotte looks til et kort hår

Hvordan laver man det bedste look til kort hår? Det dykker vi ned i i denne artikel, hvor vi guider til fire flotte frisurer til et kort og stylet look, som du kan finde inspiration i. Og så svarer vi på de mest stillede spørgsmål til styling og pleje af kort hår.

Læs også

Pleje af håret: Dit hår vil takke dig

Uanset om det er lyst, rødt eller mørkt hår, har et farvet hår brug for de rette produkter og pleje for at holde sig pænt og sundt. Forsøg at begrænse din hårvask, hvis du gerne vil have farven til at holde længere. Din hårfarve vil holde længere, hvis du vasker to til tre gange om ugen.


​​​​​​​Når du først har fået din nye, fine hårfarve, er det vigtigt, at du plejer håret rigtigt.


"Du skal se dit hår som et materiale, et stof. Hvis du behandler det rigtigt, så kan du blive ved med at arbejde med det. Hvis du behandler det dårligt, så vil kvaliteten falde og du har lyst til at smide det ud. Det er præcis det samme med håret. Så pas godt på det med de rigtige produkter," råder hårstylisten Mike Ljungstrøm.

5 superhelte til håret på budget

Hairstudio

5 superhelte til håret på budget

Gode hårprodukter er vejen til et sundt og lækkert hår, og heldigvis findes der masser af budgetvenlig hårpleje på hylderne, der giver dine lokker, lige hvad de har brug for, uden at du skal spendere en formue. Se bare her.

Læs også

Plej håret med en hårmaske: Den bedste kur

To til fire gange om måneden kan du bruge en fed hårkur. Det vil dine kulørte lokker elske dig for. En maske virker genopbyggende, fugtende og plejende, så hårets glans og sundhed bevares.


Har du et længere, farvet hår, bliver det med tiden mere slidt at se på i længder og spidser. Her kan en hårolie ofte afhjælpe problemet. Kom lidt i ad gangen, da for meget vil få håret til at se fedtet ud.

Fugtgivende og genopbyggende hårkur

Limousinen inden for hårkur til farvet hår. Olaplex Hair Perfector NO.3 er en fugtgivende og genopbyggende behandling til farvet og skadet hår.


"Olaplex har sit eget molekyle, så det er helt unikt. Molekylet går ind og genopbygger de ødelagte svovlbindinger. Ødelagte svovlbindinger giver os et knækket hår - og det kan tit ske efter en omgang hårfarvning," guider hårstylisten.


Du kan også prøve Living Proofs Restore Repair Mask. Matas' egen hårstylist er helt vild med den.


"Forskere og frisører er med ine over, når der udvikles nye produkter hos Living Proof. Der er i denne her maske virkelig kigget ned i genopbyggende ingredienser, der virker og virker hurtigt. Så det er virkelig en maske, jeg positivt kan anbefale."  

Trending
100 ml
OlaplexNo. 3 Olaplex Hair Perfector
259,95 kr.
(100)
200 ml
Living ProofRestore Repair Mask
249,95 kr.

Multi-beskyttende creme

KÉRASTASE har skabt en multi-beskyttende creme, der er beriget med E-vitamin og uv-filter, som masseres i tørt eller håndklædetørt hår før og efter solbadning. Den giver både glattere hår, modvirker krus samtidig med at give en masse glans og fugt til håret.

Cremen har en dejlig duft af jasmin og tuberoser, der fører minderne tilbage til en varm sommerdag.  

Balsamspray

Skal du hurtigt ud af døren og kun har få sekunder til at pleje dit hår? Så er en balsamspray din helt. En balsamspray kan både bruges i håndklædetørt og tørt hår og hvis du skal ud i solen, er det naturligvis en god idé at vælge en, der indeholder UVA/UVB beskyttelse.


Revlon Uniq One Lotus Hair Treatment indeholder både UVA/UVB beskyttelse og andre unikke egenskaber: den beskytter blandt andet farvet hår, giver masser af shine og plejer til håret. Den er også god at bruge inden du bruger din hårtørre eller glatte/krøllejern, da den ligeledes beskytter håret mod varmen fra styling tools.  

FAST LAV PRIS
KUN ONLINE
150 ml
Revlon ProfessionalUniq One Lotus Hair Treatment
79,95 kr.
(10)

Sådan trækker du hårfarven ud af dit hår

Var du lige modig nok, da du valgte hårfarve, og fik farvet håret en tand for mørkt, så fortvivl ej. Det er nemlig muligt at trække farve ud af håret igen. Det kan også være, at du vil skifte hårfarve fra blå til lyserød, og så er det en god idé at trække den gamle farve ud af håret.


Hop en tur forbi Matas, og find det hårfjerningsprodukt, som din hårfarve har brug for for at ramme den nuance, du ønsker. Det findes masser af hjælpemidler på markedet. En af de bedst anmeldte hårfjerningsprodukter er COLORB4.

COLORB4Colourless Hair Colour Remover Max Effect
119,95 kr.
(205)


Bedst anmeldte hårfave fjerning: COLORB4- Colourless Hair Colour Remover:

''Fantastisk!
Det her virker! (...) Vigtigst af alt, kan man se forskellen bagefter, den trak en helt lilla farve ud af mit hår''.


Kundeanmeldelse
​​​​​​​- Sabrina Anna, 25 år
​​​​​​​★​​​​​​​★​​​​​​​★​​​​​​​★​​​​​​​★

Uv-beskyttelse eller solhat

Pas på håret, når du er i solen. Brug gerne et uv-produkt, som beskytter dit hår mod de blegende stråler, eller pak håret væk under en solhat.

Pas på i poolen

Har du afbleget hår eller lyse striber, så vær forsigtig med klorvand, som kan efterlade et grønligt skær i håret. Sæt håret op i en knold, inden du hopper i poolen. Når du kommer op, så skyl håret i rent vand, så det værste klor bliver skyllet ud.

Hjælp! Mit hår ser grønt ud!

Når du går fra lyst til mørkere hår, kan håret godt blive grønligt. Det grønne fjernes nemmest ved at give håret en rødlig skyllefarve eller vælge en farvet shampoo med rødt farvepigment i. Det kan også være nødvendigt at gå til en frisør og få professionel hjælp.

​​​​​​​

Husmoderråd

Er dine lyse lokker begyndt at trække grønligt op, lyder et gammel husmorråd, at ketchup skulle være godt til at fjerne det grønlige skær fra dine lyse lokker. Kom ketchup i håndklædetørt hår, og lad det trække et par minutter. Gentag et par dage i træk, indtil det grønne skær er væk. ​​​​​​​

Relaterede produkter

FAST LAV PRIS
99,95 kr.
(357)
FAST LAV PRIS
L'Oréal ParisMagic Retouch Spray
84,95 kr.
(442)
COLORB4ColourB4 Hårfarvefjerner Frequent Use
119,95 kr.
(68)

Relaterede artikler

Frisøren guider til hjemmehårfarve

Matas LIVE

Frisøren guider til hjemmehårfarve

Af Matas

Har du brug for hjælp til at friske din hårfarve op, skjule en udgroning eller dække de irriterende grå hår, så se med når frisøren Maj guider dig til hvordan du opnår et vellykket resultat, når du farver håret derhjemme. Maj vil dele ud af sine bedste tips – og du kan helt sikkert bruge dem, uanset om du har prøvet det før eller ej!

Læs Mere
Michelle fra redaktionen tester silver shampoo

Hairstudio

Michelle fra redaktionen tester silver shampoo

Af Michelle Weis

Har dine lyse eller grå lokker et trist, gulligt skær? Jeg kender følelsen – men jeg har heldigvis også en effektiv løsning. Når mine hårlokker bliver matte i koderne, finder jeg silver shampooen frem, og efter bare én hårvask med den violette masse kan jeg se en verden til forskel.

Læs Mere
Sådan Plejer Du Lysnet Hår

Vi guider

Sådan Plejer Du Lysnet Hår

Af Cecilia Demant

Afbleget eller lysnet hår kan godt være lidt omskifteligt: det har en tendens til at ændre tone, så du pludselig står med gult, orange eller endda grønligt hår! Hvordan slipper du af med de farver, når de først er kommet? Og hvordan holder du i det hele taget din blonde farve så frisk og fin som muligt? Læs med her for alle svarene.

Læs Mere
Sådan opfrisker du din hjemmehårfarve

Vi guider

Sådan opfrisker du din hjemmehårfarve

Af Cecilia Demant

Som om der ikke er udfordringer nok forbundet med at farve sit eget hår, er der også en masse du skal tage højde for, når du opfrisker din hårfarve igen. I dag deler vi alle vores bedste tips til at camouflere nye grå hår, skjule udgroninger og holde din farve frisk og fin.

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek