• Hjemmelevering
  • Afsendelse 1-2 hverdage
  • Byt i 270 butikker
  • Mere end 1000 brands
  • Byt i 30 dage
Vi guider

Kom symptomerne i forkøbet

Er du en af de op mod 1 million danskere, der hvert år bliver påvirket af pollensæsonen? I denne artikel, skrevet af Astma-Allergi Danmark, guider vi dig med gode råd til hvordan du kommer godt igennem pollensæsonen.


Denne artikel er udarbejdet i samarbejde med Astma-Allergi Danmark, og er en af mange i en serie af artikler fra Astma-Allergi Danmark, som alle har et særligt fokus på at rådgive og vejlede til livet med allergi.

Pollensæsonen venter forude, og er du en af de op mod en million danske pollenallergikere, har du måske allerede taget årets første tablet, dryppet øjnene eller brugt næsespray. Og det er en god idé at have behandlingsplanen og medicinen klar i god tid, inden de første allergifremkaldende pollen sendes afsted fra træer som hassel, el, elm og birk og senere græs og bynke. Det fortæller Astma-Allergi Danmarks rådgivningschef, Betina Hjorth:


"Når nogle vælger at starte op med medicin i god tid, så er det ofte, fordi de kender deres allergi rigtig godt og ikke ønsker at opleve symptomer, før de starter behandling. De vil hellere være på forkant. Andre ønsker ikke at tage medicin, hvis der ikke er symptomer, og de vælger at vente med at starte, til symptomerne kommer."


Behandlingen er individuel

For mange, som får symptomer fra næsen – for eksempel stoppet næse – kan det være fornuftigt at starte høfeberbehandlingen op et stykke tid inden sæsonstart for de pollen, man ikke kan tåle. Receptpligtige næsespray med binyrebarkhormon hjælper nemlig ikke akut og skal bruge noget tid på at opnå sin fulde virkning.


Uanset hvilken behandling du er under, er den individuel idet den tager udgangspunkt i dig og dine gener og bør derfor aftales med lægen. Det er desuden vigtigt at fortsætte behandlingen gennem hele sæsonen, så man er mindst mulig generet af symptomer og så vidt muligt kan gøre de ting, man gerne vil.

Aldrig for sent

Hvis du ikke er begyndt at tage hånd om dine gener, inden sæsonen starter, er det ikke for sent at behandle dine symptomer. Langt de fleste vil alligevel have gavn af næsespray, øjendråber og tabletter. Betina Hjorth anbefaler, at man – i god tid før sæsonen starter – taler med sin læge om, hvordan sidste års sæson forløb, og om hvorvidt behandlingen eventuelt skal justeres for at virke endnu bedre. Har man både høfeber og astma, er det vigtigt at være velbehandlet for begge ting. En dårligt behandlet høfeber kan nemlig betyde forværring af ens astmasymptomer – og omvendt.

Pollenallergi? Måske har du også astma

30% af alle med høfeber har også astma, og 70% af alle med astma har også høfeber. Nogle læger mener, at overlappet mellem de to sygdomme er så stort, at de to tilstande faktisk er udtryk for den samme sygdom. En forklaring kan være, at slimhinderne i næse og lunger ligner hinanden. En anden forklaring kan være, at mennesker med høfeber på grund af tæthed i næsen ofte trækker vejret gennem munden. Det resulterer i, at allergener og andre partikler kommer helt ned i bronkierne, hvor de kan genere luftvejene og give anledning til astma. Den tætte sammenhæng mellem næse og lunger betyder, at mennesker med høfeber bør blive undersøgt for astma. Symptomerne på astma er blandt andet hoste, åndenød og pibende, hvæsende vejrtrækning. Oplever du dette, skal du altid fortælle lægen om det, så du kan blive udredt for astma og få den rette behandling.

De bedste råd

Astma-Allergi Danmark har samlet de bedste tip til, hvad du kan gøre for at blive helt klar til den forestående pollensæson:

1

Rettidig omhu & vigtigt at være velbehandlet

Start din behandlingen i god tid, inden sæsonen for de pollen, du ikke kan tåle, starter – og husk i det hele taget at tage din medicin i løbet af hele perioden. Mærker du ingen eller ringe effekt, så tag en snak med din læge om, hvorvidt behandlingen skal justeres. Hvis din medicin er fra sidste år, så huske at tjekke holdbarheden. Tænk også over at jo mere du anstrenger dig, jo mere pollenforurenet luft trækker du ned i lungerne. Derfor er det altid vigtigt, at du er velbehandlet. Det vil hjælpe dig, hvis du for eksempel cykler til og fra job eller cykler og løber i fritiden.

2

Beskyttelsesbriller? Invester i et par solbriller

Det kan være med til at begrænse den mængde pollen, du får i øjnene, når du er udenfor. Nogle har også gavn af at have en allergimaske for munden. Den kan filtrere pollen fra, så de ikke generer luftvejene.

3

Udluftning er altid vigtig

Pollenallergi eller ej – det er altid vigtigt at få luftet ud, så du får et godt indeklima. Har du pollenallergi, skal du dog undgå at lufte ud midt på dagen. Netop der er der nemlig flest pollen i luften, så det kan være en fordel, at du åbner vinduerne tidligt og sent og taler med kollegerne om, hvornår I lufter ud på kontoret.


Har du et ventilationsanlæg i boligen eller bilen, kan du undersøge, om der kan monteres et pollenfilter. Husk, at det skal vedligeholdes

4

Vær klar med støvekosten

Sørg for, at støvsugeren virker, og rengøringsmidlerne står klar. Det kan nemlig godt betale sig at gøre ekstra grundigt rent i pollensæsonen – gerne en gang om ugen. Så fjerner du de pollen, der sidder i støvet.

5

Når corona tillader det: Var det noget med svømning?

Er du glad for sport, men oplever du mange symptomer – måske fordi du endnu ikke har fået styr på din allergi og allergibehandling? Så kan du undersøge, hvilke muligheder du har for at dyrke indendørs idrætsgrene i pollensæsonen. Køb et klippekort til svømmehallen, meld dig til håndbold, badminton eller en anden slags halsport – eller opret et medlemskab i dit lokale fitnesscenter. Forudsat selvfølgelig, at corona tillader den type aktiviteter. Men som udgangspunkt skal du gå efter at være så godt behandlet for dine symptomer, at din høfeber ikke begrænser dig i hverdagen – hverken udendørs eller indendørs.

6

Helt klar med app'en og vær' opmærksom på krydsreaktioner

Hav Astma-Allergi Danmarks app Dagens Pollental klar. Den er lige blevet opdateret og gjort endnu mere brugervenlig. Brug femdøgnsprognosen til at planlægge dine aktiviteter og gøremål, så du bliver mindst muligt generet af din allergi. I appen kan du også registrere dine symptomer og se, om de stemmer overens med pollentallene.

Print desuden Astma-Allergi Danmarks lommeoversigt over krydsreaktioner, og hæng den på dit køleskab. Så ved du, hvilke typer frugt og grønt og andre madvarer du kan risikere at reagere på. Husk, at oversigten ikke er en forbudsliste. Du finder Find den her.Hent appen her.

7

Når vasketøjet skal tørres

Det er en dårlig idé at tørre dit tøj udenfor i pollensæsonen. Det bedste er at bruge en tørretumbler, og alternativt kan tøjet tørres på et tørreloft eller i en tør kælder. Vær opmærksom på, at det våde vasketøj afgiver fugt til omgivelserne, så sørg for god ventilation, og hold øje med, at rummet ikke bliver fugtigt. Så er der nemlig grobund for fugt og skimmel.

8

Ferie ved havet?

I år er det ikke sikkert, at du kan købe en rejse, som kan tage dig langt væk fra de pollen, du ikke kan tåle. Men opholder du dig ved havet, kan du være heldig at slippe for de værste pollenmængder – medmindre du er tæt på lokale kilder med de pollen, du har allergi overfor.

Herunder kan du se Betina fra Astma-Allergi Danmark fortælle om de gode råd til et liv med allergi, som vi er kommet omkring her i artiklen. Vi starter ud med vigtigheden af at være velbehandlet, nødvendigheden af et godt indeklima og så en god ven i lommen - nemlig Astma-Allergi Danmarks app 'Dagens Pollental':

Se Betina give gode råd til livet med allergi. I denne video skal det handle om vasketøj, solbriller og krydsreaktioner:

Se Betina give gode råd til livet med allergi. I denne video skal det handle om ferie ved kysten, indendørs motion og støvkosten:


Mere viden om allergi?

Klik her for at tilmelde dig Astma-Allergi Danmarks nyhedsbrev og få viden om et liv med allergi direkte i din indbakke.

​​​​​​​

​​​​​​​Du kan også få rådgivning hos Astma-Allergi Danmark på telefon 43 43 42 99.

Få mere rådgivning

Vidste du, at du også kan blive medlem af Astma-Allergi Danmark? Som medlem får du tilsendt medlemsblad med spændende temaer 6 gange om året, og du kan få rådgivning, når det passer dig – både online og ved at booke tid til et opkald. Klik her for at læse mere og melde dig ind.


Relaterede artikler fra Matas

Sådan tager du kampen op mod allergi

Vi guider

Sådan tager du kampen op mod allergi

Af Matas

Allergisæsonen er over os, og for mange giver den øgede pollen i luften irriterende symptomer. Heldigvis kan du selv gøre noget for at komme allergien i forkøbet.

Læs Mere
Pollen – Der er noget i luften!

Vi guider

Pollen – Der er noget i luften!

Af Trine Brøndsted

Er du ved at klø dine øjne ud, og er din næse ved at løbe fra dig, når naturen springer ud? Her får du 12 tips, der hjælper dig gennem foråret og sommeren.

Læs Mere
Allergivenlig hudpleje til sensitiv hud

Vi guider

Allergivenlig hudpleje til sensitiv hud

Står du og mangler mild hudpleje til sensitiv hud, så skal du så meget læse med her! For Matas har lavet de fineste, superskånsomme hudplejeprodukter til lige præcis sensitiv hud. Faktisk er der kommet tre helt nye serier, som kan noget for forskelligt, men i dag vil jeg gerne have fokus på sart og sensitiv hud. Jeg kommer tilbage til de to andre nye serier på et andet tidspunkt.

Læs Mere
Sådan kommer du godt igennem pollensæsonen

Vi guider

Sådan kommer du godt igennem pollensæsonen

Af Malene Poulsen

Pollensæsonen er lige rundt om hjørnet, og det betyder, at flere af os vil opleve, at øjnene begynder at klø og blive irriteret, næsen løber, og vi støder på folk, der kontant siger: Prooosit. Selvom vejret går den rigtige vej, og solen så småt begynder at titte frem, og de dejlige solstråler luner, bliver mange af os nødsaget til at holde os indendørs for at minimere de gener, pollen udløser på sin vej. Men bare rolig – der er hjælp at hente!

Læs Mere
  • Hjemmelevering
  • Afsendelse 1-2 hverdage
  • Byt i 270 butikker
  • Mere end 1000 brands
  • Byt i 30 dage