
For mig, er det væsentligt, at basen er i orden og fungerer. Det er sådan, jeg finder balance. Det gælder stort set for alt, jeg er i berøring med. Et godt fundament er noget, jeg sætter min lid til og derfra kan jeg så tage afsæt. Og afstikkere. Udforske og udfordre.
Balance over helselinjen
Min basisgarderobe er et godt og jordnært eksempel. To par velsiddende jeans, den rigtige strik, et par smukke bluser, en god frakke og ditto taske, smarte sneakers og elegante støvler og så kan man næsten sammensætte og klare enhver påklædningsmæssig situation.
Men det er i særdeleshed også noget, jeg har fokus på, når det kommer til sundhed. Måske allermest dér endda, men fundamentet er så bundsolidt og har stået så mange år, at jeg efterhånden slet ikke tænker over, at det er der. Men det er det. I dén grad. Og sørger for balance over hele helselinjen.
Basiskosttilskud fra Matas HelseStriber
Udover daglig bevægelse af en eller anden art og en fortrinsvis uforarbejdet kost med masser af plantemad, frugt og grønt, så hører der også kosttilskud til i min base. Og mine basiskosttilskud er næsten alle fra Matas HelseStriber. En multivitamin, fiskeolie, d-vitamin, magnesium og mælkesyrebakterier. For det meste også et kalktilskud, fordi jeg ikke rigtigt spiser mælkeprodukter (og fordi jeg har været gravid eller produceret mælk de sidste to år). Dét er mine basiskosttilskud.
Derudover er jeg nysgerrig og udforskende og tager i kortere eller længere perioder andre ting. De mere flippede à la urter som Ashwaghanda og de populære ‘skønhedskosttilskud’ som kollagen til at understøtte huden eller biotin til håret. Inositol som jeg føler, gør en stor forskel for min PCOS. Jeg synes det er spændende, det med kosttilskuddene. Og undersøger og prøver af.
Og jeg ved, at det også er noget, der interesserer mange af jer.

Kosttilskud som et supplement
Jeg tager dem i ordets bogstaveligste forstand. Kosttilskud. Som et supplement, til den mad jeg spiser. Fordi jeg ved, at jeg ikke altid får spist helt varieret nok. Og fordi jeg ved og har oplevet hvor stor forskel det kan gøre for mit velbefindende, at være tanket ordentligt op på vitaminer, mineraler og essentielle fedtsyrer.
Nogle af dem er efter Sundhedsstyrelsens anbefalinger, som eksempelvis D-vitamin, mens andre igen, er fordi jeg har oplevet en god effekt og kan mærke jeg ‘mangler dem’, i perioder hvor jeg ikke tager. Det gælder blandt andet magnesium, som jeg synes er lidt af et vidundermineral og som har så fin og direkte effekt på både søvn og fordøjelse. Eller b-vitaminer (som der også er i min multivitamin) og fiskeolie, som jeg måske ikke altid får helt tilstrækkeligt af gennem kosten, fordi jeg primært spiser plantebaseret.
Magnesium er det eneste tilskud, jeg tager alene for tiden. Ca. en times tid før sengetid. Resten af flokken tager jeg om morgenen, sammen med morgenmaden. I de perioder hvor jeg har taget jerntilskud, eksempelvis i forbindelse med graviditet eller efter fødsel, har jeg også taget det alene sammen med c-vitamin. Da det optages bedst således.
Hvilke kosttilskud tager I? Om nogen overhovedet? Og tager I dagligt eller er det mere, når I lige husker det?

Stribede helsefavoritter i nyt design
Matas Striber har netop relanceret deres kendte og elskede helselinje. Det er de samme gode kosttilskud, der er indeni (i de fleste tilfælde, enkelte er i en ny formulering), men ydersiden har fået en opdatering og de er nu noget så nysselige at have stående på morgenbordet – så man husker at tage dem.
Hertil kommer et par vegansk, certificerede nyheder – Matas Multivitamin og Matas D-Vitamin, samt nye tilskud til indre skønhed – Matas Biotin og Matas Kollagen + C-vitamin samt et par nye vitamin- og mineraltilskud i serien at HelseStriber. Ydermere er formlerne i mange af tilskuddene blevet opdateret, så man kan indtage færre tabletter om dagen. OG så er emballagen kigget efter i sømmene for at spare plastik og bl.a. lågene har været på en gevaldig slankekur.
At give den gode base videre
At få et barn, har gjort, at jeg tænker lidt ekstra over mit eget forhold til sundhed og helse. Hvilke vaner jeg gerne vil give ham med hjemmefra og hvilket madsyn. Vigtigst af alt, vil jeg gerne lære ham at mad er mad. Noget man spiser og nyder og ikke noget, der er forbundet med skyld eller skam. Uanset hvad det er.
At mærke efter, hvad der føles godt. At smage gode og forskellige ting. At mærke efter mæthed.
Det kræver mest af mig. Selvfølgelig i forhold til at præsentere ham for varierede måltider (men også altid trygge ‘safe foods’). Men allermest forstået på den måde, at jeg ikke liiiige kommer til at nøde ham til at spise lidt mere eller sige, at han “har spist godt”, når han har spist meget. For er det så “at spise dårligt”, når han ikke er så sulten og spiser lidt?
Og så vil jeg gerne lære ham om den gode base. Ikke ved at prædike den for ham eller fortælle ham om ‘sunde’ og ‘usunde’ ting, men ved at præsentere ham for den og lade ham se, hvad vi gør og spise det samme som os, sammen med os. Og forhåbentlig trives.
På det seneste er Kurt begyndt for alvor at blive glad for mine smoothies og det er altså sådan en herlig måde, at kunne give ens barn (og sig selv) et solidt skud frugt og grønt fra morgenstunden. De helt grønne, der nærmest er 80% grøntsager er han ikke med på (endnu, haha), men dem der er sødere og med frugt som base, er han mere end vild med.
En favorit for tiden er den, der er opskrift på nedenfor med blåbær og så har vi også en grøn ‘Dinosaur Juice’ der bliver serveret flittigt, den skal jeg også nok dele opskriften på snarest.

Kurts Super Smoothie
– 2 glas
- 1 moden banan, gerne frossen
- 200 g frosne, vilde blåbær
- 1 stor håndfuld spinat
- 1/2 – 1 moden avocado
- 1/2 squash
- 1/2 citron, usprøjtet, revet skal og saft af
- 1/2 tsk vanillepulver
- evt. 1-2 dadler (gerne medjool) for ekstra sødme og fibre
- Vand
Blend hele molevitten med vand efter ønsket konsistens.
Nyd.

