• Fri fragt til butik ved køb for 99 kr.
  • Byt i forretning
  • Mere end 1000 brands
  • 30 dages returret
  • Afsendes inden 1-4 hverdage
Nyhed

Julevenner: Grethe holdt jul med Rikkes familie

I år bakker Matas op om Røde Kors' initiativet Julevenner, som kobler familier, der har plads til en ekstra rundt om julebordet med dem, der ellers ville sidde alene juleaften. For 75-årige Grethe var det en overvindelse at melde sig til Julevenner. Men hun meldte sig som julegæst hos Røde Kors og fik Rikke og hendes familie som juleværter. Det blev en helt særlig oplevelse for alle.

Fotograf: Peter Sørensen

Et stigende antal danskere føler sig alene. Faktisk er det helt op mod 350.000 danskere, der ofte føler sig uønsket alene. Og mange sidder alene juleaften og ønsker nogen, at fejre julen med. Derfor er Matas på en julemission - og du kan være med! Læs her hvordan og hør også Grethes historie om at være gæst hos en fremmed juleaften.

Grethe var gæst hos en helt fremmed familie juleaften: "Det var et kæmpe skridt at sige ja”

Uden en invitation fra Rikke og hendes familie, havde Grethe siddet alene juleaften. Det blev en aften med tårer af den gode slags.


"Jeg ringede Grethe op og sagde: du er meget velkommen hos os!” fortæller Rikke, som om at det var det nemmeste i verden at invitere en fremmed forbi juleaften.


For 10 år siden mistede Rikke fra Vedbæk sin mor, som var en utrolig rummelig og kærlig person. Nu stod familien med en ekstra plads rundt om julebordet. Og et ønske om at gøre noget godt i hendes ånd. Derfor meldte Rikke sig til 'Julevenner'. Julevenner er et initiativ, hvor Røde Kors kobler familier, der har plads til en ekstra juleaften med dem, der ellers ville sidde alene.


"Jeg ringede Grethe op og sagde: du er meget velkommen hos os!” fortæller Rikke, som om at det var det nemmeste i verden at invitere en fremmed forbi juleaften.


Da julevenner fortalte 75-årige Grethe fra Hørsholm, at der var en familie, der gerne ville have hende på besøg juleaften, blev hun glad - men også nervøs.


Som hun fortæller, så var ”det et kæmpe skridt at sige ja til at være julegæst. Jeg turde simpelthen ikke! Jeg var lidt flov, for at sige det rent ud, over at være i sådan en situation. Det var en kæmpe overvindelse. Der var da ikke nogen, der gad at have mig, tænkte jeg.”


Men det var der. Som Rikke siger: ”Som familie har vi det sådan, at hvis der er nogen, der vil os, så vil vi også dem!”

Hella Joof: "Tal pænt til dig selv i spejlet"

Nyhed

Hella Joof: "Tal pænt til dig selv i spejlet"

Når dagene som nu er både korte og mørke, så kan Hellas ord om selvkærlighed og om at acceptere sine fejl være ret kærkomne. Vi mødte hende til en snak om skønhedsbregreber, usikkerhed og ikke mindst hendes nye bog, ”Dage med mildhed, modgang & mirakler” og nye film ”Happy Ending”, som vi både glæder os til at læse og se.

Læs også

Hårdt at sidde alene i julen

Julevenner er lavet af Røde Kors for at bekæmpe ensomhed i julen. For ser man på statistikkerne, så føler flere og flere danskere sig ensomme. I 2018 var det hele 350.000 danskere, der ofte føler sig uønsket alene. Og for mange ensomme er julen en ekstra svær tid.


For i julen glæder mange sig meget til at være sammen med familien og være til julefrokoster. Det kan være hårdt at stå uden for, da man hele tiden bliver mindet om sit afsavn. En undersøgelse fra 2017 viste, at omkring 13.000 danskere sad uønsket alene juleaften i 2016 (Voxmeter, 2017).


I julen glæder mange sig meget til at være sammen med familien. Det kan være hårdt at stå uden for, da man hele tiden bliver mindet om sit afsavn.


Grethe er en af de mange danskere, der har oplevet at sidde alene i julen. I mange år har hun holdt en traditionel familiejul, men det sluttede alt sammen brat for et par år siden.   


”Det første år jeg var alene, lå jeg i min seng og var opereret i ryggen. I stuen oven på hos naboen kunne jeg høre, at de dansede om træet og sang julesange. Jeg græd og hylede i min seng – det var på en eller anden måde så hårdt! Jeg er et rigtigt julemenneske, og jeg prøvede at sige til mig selv, at det bare var en almindelig aften, men det er det jo ikke,” fortæller Grethe.

Tid til hjemmespa

Vi guider

Tid til hjemmespa

Vintermånederne er lige om hjørnet og det betyder masser af indendørs hygge, hvor du med fordel kan tage dig tid til selvforkælelse og lave din egen hjemmespa. Hos Matas Natur finder du mange grønne og naturlige welnessprodukter, som gør din spaoplevelse endnu mere luksuriøs.

Læs også

Julemessen fik tårerne frem

Rikke og hendes familie holdt julen præcis som de plejede. Rikke havde blot forberedt en del af maden i forvejen. Så da Grethe ankom omkring kl.15 var der ro til at kigge hinanden i øjnene og tage en snak med gløgg og julesmåkager i sofaen.


Senere gik dem der ville i kirke. Og pludselig løb tårerne hos Grethe: "de trillede bare og ville ikke holde op. Vi plejede selv at komme i den kirke til jul, så jeg kom til at tænke på min egen familie. Jeg vendte mig om, så man ikke kunne se mine tårer," fortæller Grethe og siger så:


"Men så tog Rikke min hånd. Alle tænker på nogen juleaften, og alle kan blive rørte. Efter kirken holdt Rikke lidt om mig – og resten af aftenen var der kun smil og glæde.”


Julen handler om at vise overskud

For Grethe blev det en aften, hun glædes ved at tænke tilbage på:  


”Juletræet var pyntet flot op og alt var så – åh, så dejligt! Jeg fik æren af at sidde ved siden af Rikkes far ved julebordet. Vi fik andesteg, flæskesteg, sovs, rødkål, ribsgelé, surt, vin og portvin til risalamanden. Det var så traditionelt, og maden smagte dejligt!”


Og hun opfodrer andre til at melde sig som julegæst for ”det er en kæmpe gave at være sammen med andre til jul!”


Rikke føler også, at det var en gave at være sammen med Grethe. Ja, som familie fik de måske endda mere igen, end de selv gav! For som hun forklarer:


”Julen betyder meget for os. Juletid handler om at have overskud til hinanden – for hvis det ikke er i julen, man skal gøre de gode gerninger, hvornår er det så?”


Grethe opfodrer andre til at melde sig som julegæst for ”det er en kæmpe gave at være sammen med andre til jul!”


Du kan læse mere om Julevenner og tilmelde dig på rødekors.dk/julevenner helt frem til den 20. december 2018.

Hør Hella Joof fortælle, hvordan du selv kan bidrage til Julevenner:

Relaterede artikler

Hjemmelavet konfekt - helt fra bunden!

Vi guider

Hjemmelavet konfekt - helt fra bunden!

Af Nicoline Kongedam

Julen er både hjerternes og mavernes fest. Læs med når vi guider dig til at lave hjemmelavet marcipan, nougat… ja, julekonfekt – helt fra bunden.

Læs Mere
Sofie Lassen-Kahlke viser skønhed med dybde

Grib stilen

Sofie Lassen-Kahlke viser skønhed med dybde

Af Isabel Marschall Thostrup

Mød den skønne og seje kvinde Sofie Lassen-Kahlke, og hør hende fortælle om, hvordan skønhed handler om så meget andet end det, øjet umiddelbart ser. Få også makeupartistens guide til selv at skabe et naturligt og friskt look som Sofies.

Læs Mere
Makeup til julefrokosten

Grib stilen

Makeup til julefrokosten

Af Trine Brøndsted

Det er snart tid til endnu en sæson med julefrokoster, hvor du har mulighed for at gøre lidt ekstra ud af din makeup.

Læs Mere
De mest populære gaveæsker

Vi guider

De mest populære gaveæsker

Af Isabel Marschall Thostrup

En smuk gaveæske fyldt med alt det bedste af båder cremer, parfumer eller makeup er noget som alle dine kære med garanti bliver glade for at finde under træet. Og så gør æskerne også dine julegaveindkøb nemmere. Du finder nemlig julegaver til alle, du holder af lige her.

Læs Mere
  • Fri fragt til butik ved køb for 99 kr.
  • Byt i forretning
  • Mere end 1000 brands
  • 30 dages returret
  • Afsendes inden 1-4 hverdage