• Afsendelse 1-3 hverdage
 • Mere end 1000 brands
 • Byt i 260 butikker
 • Fri fragt til butik v. køb for 99,-
 • Returret frem til d. 31/1-2023
Menu
Spot Trenden

Alt du skal vide om vaskenødder - Naturens sæbe

Vaskenødder, også kaldet sæbebær, er et alternativ til det traditionelle vaskemiddel, som du bruger til tøjvask. Fordelene ved vaskenødder er mange; det er nemlig en bæredygtig, økologisk og allergivenlig måde at vaske tøj på. Men hvordan virker de, og hvordan bruger man dem egentlig? Det får du svaret på her.

Du gør sikkert allerede en masse for miljøets skyld, og med vaskenødder kan du tilføje endnu en ting på listen. De bæredygtige sæbebær gør det nemlig muligt at vaske tøj og samtidig belaste miljøet mindst muligt. Det lyder lidt hippie-agtigt at undlade vaskemiddel i maskinen, men det er faktisk ret enkelt.

Hvad er vaskenødder?

Vaskenødder er frugten af Sapindus Mukorossi-træet, som vokser i Indien og Nepal, og her er skallerne blevet brugt til husholdning i århundreder. Træerne producerer hele 30 kilo sæbebær om året.  ​​​​​​​

Hvordan virker vaskenødder?

Indholdet af det vaskeaktive stof saponin, som træet producerer, frigives i vand, og det er det, der sørger for at vaske tøjet rent. Stoffet i sæbebærerne kan fjerne fedt og snavs og er derfor særligt velegnet til tøjvask.

Vaskenødder dufter ikke af noget og indeholder ingen kunstige tilsætningsstoffer. De skånsomme skaller er derfor et godt alternativ til dig, hvis du har sensitiv hud. 

Hvordan bruger man vaskenødder?

 1. Læg 5 hele skaller i den medfølgende vaskepose til en standard vask
 2. Placer posen i tøjet i selve vasketrumlen – skallerne fungerer som dit vaskemiddel
 3. Vask på 30-90°C

Ved vask mellem 30-60°C kan skallerne genbruges op til 5 gange før udskiftning. Ved vask på 60°C eller derover kan skallerne genbruges 1 gang. Det er fordi, de højere temperaturer trækker mere sæbe ud.

Som tommelfingerregel skal du skifte skallerne, når de er tynde og blege. Smid dem gerne i bioaffald eller i komposten.

Køb vaskenødder:

Fordele ved at bruge vaskenødder

 • De er fri for kunstige kemikalier
 • De er hyper-allergivenlige
 • De er økologiske
 • De er billige! 500 gram vaskenødder rækker til mere end 180 vaske
 • De er led i en bæredygtig forretning

Hvad skal man være særligt opmærksom på, når man bruger vaskenødder?

Hvis du går over til vaskenødder fremfor traditionelt vaskemiddel, skal du være opmærksom på, at de ikke indeholder blegemidler, så hvide tekstiler kan blive grålige over tid. Det er ikke noget, som alle oplever, så det handler om at prøve sig frem. Opstår den grålige tone, kan du eventuelt tilføre ½ dl natron til vasken.

Pletter på tøjet bør behandles med miljøvenligt opvaskemiddel inden vask, for her kan sæbebærerne ikke være med. De vasker dog helt rent, når det drejer sig om almindelig beskidt tøj. Du kan også sagtens vaske tøj på 60 grader med vaskenødderne, som anbefales af Astma Allergi Danmark, til især sengetøj for at slå hustøvmider ihjel.

Relaterede produkter

Relaterede artikler

Danske skønhedsmærker hos Matas

Vi guider

Danske skønhedsmærker hos Matas

Af Alberte Sejling

På trods af vores lille størrelse, kan vi i Danmark bryste os af et stort udvalg af danske brands, som laver skønhed i verdensklasse. De danske mærker tænker ofte i grønne baner, og det er mange lækre både pleje-og makeupprodukter til dig, der gerne vil gå den naturlige skønhedsvej.

Læs Mere
15 hudplejebrands med økologiske ingredienser

Vi guider

15 hudplejebrands med økologiske ingredienser

Af Amalie Schiller

Hudplejeprodukter med fokus på bæredygtighed og økologiske ingredienser er i høj kurs i disse dage. Men det kan måske være lidt svært at hitte ud af, hvor du kan finde den bedste naturlige hudpleje? Bare rolig - vi har samlet 15 skønne brands til dig her, som enten indeholder økologiske og naturlige ingredienser eller er veganske eller bæredygtige, så du kan lade dig inspirere til dit næste køb. Lad os se på dem her!

Læs Mere
Får du spist nok grønt?

Vi guider

Får du spist nok grønt?

Af Matas

Her er 3 lette opskrifter, som gør dine livretter sundere

Læs Mere
Tid til hjemmespa

Vi guider

Tid til hjemmespa

Af Alberte Sejling

Lige nu er der tid til masser af indendørs hygge, hvor du med fordel kan tage dig tid til selvforkælelse og lave din egen hjemmespa. Vi har samlet nogle af vores favorit welnessprodukter, som vil gøre din spaoplevelse endnu mere luksuriøs.

Læs Mere