• Fri fragt til butik ved køb for 99 kr.
 • Afsendelse 1-2 hverdage
 • Gaver byttes t.o.m 31. jan. 2020
 • Byt i butik
 • Mere end 1000 brands
Nyhed

Danskernes solvaner giver hver 6. kræft i huden

45 danskere får kræft i huden hver dag - lad os sammen få det tal ned! Læs med her og find ud af, hvordan vores solvaner påvirker sundheden, og test din egen viden om solens stråler.

Omkring 45 danskere får kræft i huden hver dag. Det skyldes især, at vi ikke er gode nok til at passe på, når solen står højt på himlen om sommeren. Derfor har Kræftens Bekæmpelse og Matas hvert år i nu 13 år gennemført en stor undersøgelse om danskernes solvaner og deres viden om solbeskyttelse.

Solskoldninger leder til kræft i huden

Over halvdelen af danskerne bliver solskoldet om sommeren. En del børn får desværre også for meget af solens stråler og ender med skoldninger. Solskoldninger kan senere lede til hud- og modermærkekræft. Men vidste du, at du faktisk selv kan gøre en aktiv indsats for at undgå kræft i huden? Det gælder både for dig selv og for dine børn. Du skal nemlig passe på din hud hele livet, og første skridt er at vide, hvordan man beskytter sin hud bedst muligt.

Solfaktor – Skal du vælge faktor 15, 30 eller 50?

Vi guider

Solfaktor – Skal du vælge faktor 15, 30 eller 50?

Nu er det sommer, og vi skal endelig ud og nyde de længe ventede solstråler. Men har du styr på, hvilken solfaktor du skal bruge? Her får du en guide til at vælge den helt rigtige solfaktor i sommervarmen, så du er godt beskyttet mod solens stråler.

Læs også

Danskerne får hud- og modemærkekræft på grund af uv-stråling

Det er nærliggende at tro, at man bliver mere solskoldet af en rejse sydpå. Men faktisk blev lige så mange solskoldede hjemme i Danmark sidste sommer, også selvom uv-strålingen ikke er helt så stærk som i lande tættere på ækvator.


Selvom Danmark ligger nordligt med relativt få solskinstimer, så har vi en af verdens højeste forekomster af modermærkekræft! Uv-stråling er skyld i 90% af alle tilfælde af kræft i huden, herunder også modermærkekræft. Jo flere solskoldninger, jo større risiko for at få kræft i huden. Derfor er det vigtigt at tage solens stråling alvorligt, også selvom sommerferien skal nydes i sommerhuset herhjemme.

Test: Hvor meget ved du om solens stråler?

Børnene solskoldes i Danmark

Det er ikke bare de voksne, der bliver røde og skoldede i solen. Desværre bliver også rigtig mange danske børn solskoldede om sommeren. Det er særligt alvorligt, fordi børns kroppe er under udvikling og de er derfor ekstra følsomme overfor UV-stråling. Når børn bliver udsat for store doser UV-stråling, så stiger risikoen for, at de udvikler kræft i huden senere i livet. Så pas på børnene og følg Kræftens Bekæmpelses solråd.

3 solråd fra Kræftens Bekæmpelse

 1. Søg skygge mellem klokken 12-15
 2. Brug tøj, der dækker krop, overarme og lår samt hat med bred skygge
 3. Brug solcreme med mindst faktor 15 i Danmark og mindst faktor 30 sydpå


Psst!
Undgå altid solarium. Solarier udsender kunstigt fremstillet uv-stråling,der øger risikoen for kræft i huden markant.

Så mange følger solrådende til børnene

Vi er faktisk blevet bedre til at følge solrådene, når det gælder vores børn, men der er stadig et stykke vej til helt at undgå solskoldede unger i sommermånederne. Fra 2016 til 2018 er der især kommet mere solcreme på børnene, ligesom de oftere opholder sig i skyggen. Stadig meget få følger solrådet om let tøj og solhat.

Danskernes brug af solcreme

Kun 38% af danskerne bruger ofte eller altid solcreme, og faktisk er kvinderne lidt bedre til at huske solcremen end mændene. Den største årsag til at vi ikke bruger solcreme er, at vi ikke synes vi opholder os særlig meget i solen. Men der skal faktisk ikke ret meget uv-stråling til, før du bliver skoldet, hvis du ikke har solfaktor på.

Prøv appen ’Uv-index’, hvor du kan se, hvor mange minutter der går, før netop du bliver solskoldet uden solfaktor på. Du skal gennemgå en lille test, så appen kan finde din hudtype. Appen er udviklet af Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne i samarbejde med Miljøstyrelsen og Sundhedsstyrelsen.


Vidste du at…
Folk i Region Hovedstaden er bedre til at huske solcremen end folk i Region Sjælland og Syddanmark?

Solbeskyttelse: Uv-app guider dig

Vi guider

Solbeskyttelse: Uv-app guider dig

Ved et uv-indeks på 3 og derover er solbeskyttelse nødvendig. Med appen ’UV-INDEKS’ ved du altid, om du bør beskytte dig. Appen virker både i Danmark og i udlandet, så du altid har uv-indekset lige ved hånden.

Læs også

De fleste køber faktor 30

Matas har solgt omkring en halv million solcremer til danskerne fra juli 2018 frem til juli 2019. Der bliver altså købt litervis af solcreme, og den gennemsnitlige solfaktor på de købte flasker er solfaktor 28,34. Det er nok ikke lige den faktor, du finder oftest på hylden i Matas, men det betyder altså, at den mest populære solfaktor er faktor 30, som står for knap 48% af de solgte solcremer. Omkring 30% har købt faktor 15, mens knap 17% har købt faktor 50.

Kilder:
Kræftens Bekæmpelse rapport: Danskernes solvaner i sommerferien
Matas

TrygFond
Userneeds (Analyseinstituttet Userneeds har i sommeren 2018 adspurgt 4.005 danskere om deres solvaner på deres ferie/fridage i den danske sommer eller rejse sydpå. Respondenterne er danskere mellem 15-70 år).  ​​​
YouGov (Undersøgelsen af gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i perioden 10.-17. september 2018 i alt gennemført 1012 CAWI-interview med personer bosiddende i Danmark i alderen 18-74 år)

Relaterede produkter

Matas Striber Sollotion SPF 30 med Pumpe 400 ml
89,95
Førpris 179,95
DU OPTJENER 27 Point
Matas Striber Solstift SPF 50 15 ml
16,95
Førpris 34,95
DU OPTJENER 6 Point
Matas Striber Kids Solspray SPF 30 200 ml
49,95
Førpris 99,95
DU OPTJENER 15 Point
Matas Striber Aftersun Lotion 400 ml
29,95
Førpris 59,95
DU OPTJENER 9 Point

Relaterede artikler

5 myter om solbeskyttelse

Vi guider

5 myter om solbeskyttelse

Af Solveig Høgh Larsen

Det kan være svært at finde ud af, hvad der er op og ned, når det kommer til solråd, solbeskyttelse og D-vitamin. Vi punkterer her 5 myter, så det er soleklart hvordan du bedst passer på din hud i solen.

Læs Mere
Sund sommerkulør med SolStriberne

Nyhed

Sund sommerkulør med SolStriberne

Mens du sidder og drømmer om nougatbrune ben og solkyssede kinder, kan du jo ligeså godt finde din favorit solbeskyttelse, der skal få dig sikkert gennem sommeren. Matas SolStriber er Danmarks bredeste solsortiment, der nu bliver udvidet med flere effektive nyheder.

Læs Mere
Sund sommerkulør uden sol

Nyhed

Sund sommerkulør uden sol

Nu kan du nemt snyde dig til en misundelsesværdig sommerglød hele året rundt. Matas’ helt nye serie af selvbrunere tryller på ingen tid en smuk og naturlig sommerkulør frem. Nemt, bekvemt og langt sundere end med solens hjælp.

Læs Mere
Vi tester 8 myter om kokosolie i hår- og hudpleje

Vi guider

Vi tester 8 myter om kokosolie i hår- og hudpleje

Af Isabel Marschall Thostrup

Kokosolie er blevet hyldet i skønhedsverdenen som et multiprodukt til både hudpleje, hårpleje og alt derimellem. Men hvad kan du egentlig bruge kokosolie til – og virker det? Her får du den store guide om kokosolie.

Læs Mere
 • Fri fragt til butik ved køb for 99 kr.
 • Afsendelse 1-2 hverdage
 • Gaver byttes t.o.m 31. jan. 2020
 • Byt i butik
 • Mere end 1000 brands