• Fri fragt til butik ved køb for 99 kr.
 • Afsendelse 1-2 hverdage
 • Byt i 279 butikker
 • Mere end 1000 brands
 • 30 dages returret
Vi guider

Atjuuu! Sådan forebygger og lindrer du forkølelse

Efteråret er over os, og det går som bekendt hånd i hånd med forkølelse. Heldigvis kan du forholdsvist nemt gøre en indsats for både at forebygge og lindre symptomerne. Og det behøver ikke at koste en bondegård.

Du kan blive ramt af forkølelse  hele året, men du har sikkert opdaget, at du er mere udsat i øjeblikket. I den mørke og kolde tid på året er der mange smitsomme virusser i omløb, og da vi ofte er mange mennesker sammen inden døre, er det stort set umuligt at styre uden om en forkølelse. Eller flere!

Alle kan blive ramt af forkølelse

Man siger, at voksne typisk har to til tre forkølelser om året. Med børn, især de mindste, er det ofte en anden sag. Det kan føles, som om familiens yngste er forkølede hele vinteren. Børns immunforsvar er endnu ikke så stærkt som vores, og i en institution lurer der som bekendt smittefare overalt. Det bedste forebyggende råd er at vaske hænder og bruge håndsprit og eventuelt hjælpe barnet til at sove bedre ved at hæve sengens hovedgærde.


Vidste du, at …
du ikke bliver forkølet af at have for lidt tøj på, gå ud med vådt hår eller sidde i træk? Du bliver forkølet, når du bliver ramt af en virusinfektion uanset påklædning og vejr.Hvad er symptomerne?

De første symptomer på forkølelse kommer typisk to til fem dage efter, at du er blevet smittet. Du kan smitte andre, så længe du har virus i kroppen og symptomer. Forkølelse er det, man kalder en øvre luftvejsinfektion. Det betyder, at du mærker symptomerne i næse, svælg og luftrør. Du bliver typisk snottet, får ondt i halsen, hoster og har måske også lidt feber. Mange af os bliver også trætte . En forkølelse kan være rigtig slem og have et godt tag i kroppen. Andre gange slipper du af med symptomerne på under en uge.

Hvordan behandler jeg forkølelse?

Der findes ingen vaccine eller kur mod forkølelse, men man ved, at forkølelse er meget smitsomt og typisk overføres fra en syg til en rask person via luftbårne viruspartikler, der spredes via nys eller hoste. Smitten kan også vandre fra hånd til hånd. Når hånden, som altså er en sand bakteriebombe, kommer i kontakt med næsen eller øjnene, har vi balladen. Heldigvis er der masser af råd at hente, både når det handler om forebyggelse og om at lindre forkølelsessymptomerne. Så det er bare med at prøve sig frem.

Sådan kan du forebygge forkølelse

 • Spis varieret
 • Bevæg dig hver dag, og få pulsen op til træning flere gange om ugen
 • Pas din seng. Tilstrækkelig søvn (syv til otte timer) øger dit mentale og fysiske helbred
 • Undgå stress
 • Undgå rygning
 • God håndhygiejne er meget vigtigt. Vask altid hænder, når du har pudset næse, og forsøg generelt at lade være med at berøre dit ansigt, for du kan overføre virus fra hænderne til øjne og næse. Er du ikke i nærheden af vand og sæbe, er håndsprit et godt alternativ
 • Nys altid i dit ærme og ikke i din hånd.​​​​​​​
Derfor skal du spise loppefrøskaller

Spot Trenden

Derfor skal du spise loppefrøskaller

Loppefrøskaller, der hverken har noget med lopper eller frøer at gøre, er uundværlige for en del danskere, der døjer med mave- og tarmproblemer, og det uanset om det er løs eller hård mave, der er problemet. Vi dykker ned i skallerne med de mange egenskaber.

Læs også

Hjælp, når næsen stopper til

Det værste ved at være forkølet er, når næsen stopper til. Hele hovedet føles, som om det er ved at eksplodere, og det er umuligt at pudse næse. Du kan enkelt hjælpe næsen på vej med disse hjemmetips.
​​​​​​​

•    Dampbad. Sæt hovedet ind over en skål med dampende varmt vand, og hold et håndklæde over, og lad den varme damp løsne op i næsen. Tilsæt eventuelt nogle dråber pebermynte eller eukalyptusolie, som giver luft i næsen.
•    Tag et varmt bad. Et varmt brusebad lindrer ligesom et dampbad, men giver også varme til hele kroppen og får den til at slappe af.
•    Put en varm klud over ansigtet. Hvis bad eller dampbad er lidt for omstændeligt, så læg en varm og fugtig klud over ansigtet for at give lindring.
•    Skyl næsen. En næseskyller, hvor du hælder saltvand ind gennem det ene næsebor og ud gennem det andet, kan rense næsen for sekret og give luft.
•    Ansigtsmassage. Kan du mærke, at du er stoppet til helt op i bihulerne, så giv dig selv en ansigtsmassage, hvor du med fingrene og roterende bevægelser masserer der, hvor du føler dig tilstoppet.

​​​​​​​


Hjælpemidler til den stoppede næse

Nogle ting er bare gode altid at have liggende, så du kan lindre, når næsen stopper til.


Otrivin OtriBaby Næsespray 15 ml
36,95
DU OPTJENER 4 Point
Pebermynteolie æterisk 30 ml
54,95
DU OPTJENER 6 Point
Kleenex Balsam Lommepakke 8 x 9 stk
stk. 19,95
DU OPTJENER 2 Point

Forkølelse og influenza kan ligne hinanden

Hvad er forskellen på forkølelse og influenza? Ja, svaret er ikke så enkelt. Men generelt kan man sige, at en mild influenza kan minde om en forkølelse, da mange af symptomerne ligner hinanden. Men feber, hovedpine og ondt i muskler og led er mere karakteristisk ved influenza end ved forkølelse. Det er da også to vidt forskellige slags vira, det drejer sig om, og hvor influenza kan ramme brat, kommer en forkølelse mere snigende. Influenza er typisk overstået på under en uge, men forkølelse kan vi som bekendt vare i ugevis. Modsat forkølelse findes der vacciner mod influenzainfektioner.

Vidste du, at …
Feber, hovedpine og ondt i kroppen tyder mere på influenza end ‘bare’ en forkølelse?


​​​​​​​Varme og hvile virker

Der findes flere forskellige måder, du kan lindre din forkølelse  på. Nogle af rådene har karakter af husmoderråd, andre råd er mere dokumenterede. Hvad virker mon for dig?

 • Drik te. Det betyder faktisk ikke så meget, hvilken slags te du drikker. Det er først og fremmest varmen, der lindrer din ømme hals.
 • Hvil dig. Så får kroppen nemlig de bedste betingelser for at komme sig.
 • Giv luft i næsen En næsespray kan lindre en tilstoppet næse og mindske hævelsen i næseslimhinden. Prøv for eksempel denne.
 • Alternativt kan du holde hovedet over et fad med varmt vand og indånde dampen.
 • Hæv hovedet. Har du svært ved at sove, kan du hæve hovedet med en ekstra pude. Det giver mere luft i næsen.
 • Undgå rygning, det irriterer dine slimhinder i luftvejene.
Redaktionen fortæller: De tilskud spiser vi

Vi guider

Redaktionen fortæller: De tilskud spiser vi

Udvalget af vitaminer og forskellige kosttilskud er enormt, og det kan være lidt af en jungle at navigere rundt i. Vi har spurgt redaktionen, hvilke kosttilskud de tager hver dag og hvorfor.

Læs også

Naturlægemidler kan lindre

Nogle forkølelser kræver mere end en kop varm te. Der findes flere produkter på det danske marked, der netop har til formål at lindre forkølelsessymptomer. Her har vi samlet et lille udvalg til dig.


Tag tabletter

Kan Jang er et naturlægemiddel, der kan tages ved træthed og til lindring af forkølelsessymptomer. ​​​​​​​


Kan Jang Kan Jang 100 tabl.
149,95
DU OPTJENER 15 Point

Styrk immunforsvaret med rød solhat

Echinaforce er et andet naturlægemiddel, der styrker kroppens immunforsvar, så det bedre kan modstå forkølelse og virus.


Echinaforce indeholder udtræk af friske blomster, blade, stængler (95 %) samt udtræk af rod (5 %) fra planten Echinacea pupurea, som du måske bedre kender som rød solhat.Indånd pebermynteolie

Pebermynteolie har som bekendt en lang række anvendelsesmuligheder. For eksempel kan det bruges ved ømme muskler, og hvis fordøjelsen driller. Er du forkølet, kan du også prøve at lette dine gener ved at indånde pebermynteolien.​​​​​​​​​​​​​​Tip! Pebermynteolien kan bruges akut og til at forebygge forkølelse.3 hurtige mod hoste

Det er ret normalt, at der sammen med forkølelsen også kommer hoste. Ofte starter hosten med at være tør, og den kan vare ved i uger – halsen kradser og du hoster, hoster og hoster. Der er ikke så meget, du kan gøre, andet end at prøve at lindre din ømme hals.

 • Varm te kan give en let lindring på den ømme hals.
 • Bolsjer kan hjælpe med at holde hosten hen.
 • Halsdråber kan lindre irritationen i halsen.


A.Vogel Bronchoforce Dråber 50 ml
129,95
DU OPTJENER 13 Point

Kilder: sst.dk, sundhed.dk, ssi.dk, videnskab.dk og bogen ‘100 myter om sundhed og sygdom’ af Kim Bartholdy og Andreas Hoff

Relaterede produkter

Mentholatum Salve 30 g
54,95
DU OPTJENER 6 Point
(15)
A.Vogel Hostespray 30 ml
114,95
DU OPTJENER 12 Point
(10)
Miwana Næsedråber 20 x 2 ml
49,95
DU OPTJENER 5 Point

Relaterede artikler

Shots – flydende kosttilskud

Spot Trenden

Shots – flydende kosttilskud

Shots lavet på frugt, urter og grøntsager er ikke en ny trend. De sidste par år har du sikkert set ingefærshots og hvedeshots på din lokale juicebar. Men nu er olieshots og kollagenshots som kosttilskud kommet på banen. Vi kigger på trenden.

Læs Mere
Redaktionens helsefavoritter

Vi guider

Redaktionens helsefavoritter

Af Nicoline Kongedam

Går du op i sund mad og livsstil? Her får du et indblik i hvilke helseprodukter, der hitter her på redaktionen.

Læs Mere
Sund og kysseklar mund

Vi guider

Sund og kysseklar mund

Af Anne Mette Skovbo Rasmussen

Ingen er interesserede i dårlig ånde eller dårlig mundhygiejne generelt. Derfor har vi samlet nogle af de mest smarte produkter til en god mundhygiejne til dig.

Læs Mere
Forkølelsessår – Sådan behandler og forebygger du

Vi guider

Forkølelsessår – Sådan behandler og forebygger du

Af Matas

Et forkølelsessår er ubehageligt og det kommer altid ubelejligt. Vi har samlet en guide til hvordan du behandler og forebygger den irriterende virus.

Læs Mere
 • Fri fragt til butik ved køb for 99 kr.
 • Afsendelse 1-2 hverdage
 • Byt i 279 butikker
 • Mere end 1000 brands
 • 30 dages returret